EDAD Preview: Genezen is mogelijk

Tijdens de Eating Disorder Awareness Day 2012 worden verschillende creatieve workshops gegeven. Daarnaast zullen er themaworkshops zijn; de zogenaamde ‘Live Themachats’. Verschillende onderwerpen die in de themachats op het forum aan bod komen, zullen in ‘chatrooms’ op de EDAD worden besproken.

Tijdens de Live Themachats kun je vragen stellen en meepraten over verschillende onderwerpen, zoals Ouders & Omstanders, Eetbuien, Leven met God en een eetstoornis en Genezen is mogelijk. Over de laatste lichten we in dit blog een tipje van de sluier op!

Want is genezen eigenlijk wel mogelijk? Wat is genezing en hoe ziet dat er voor jou persoonlijk uit? Wil je wel genezen? En is het voor iedereen mogelijk? Wie bepaald eigenlijk of je genezen bent of niet? En hoe is het eigenlijk om genezen te zijn? 

Voor iedereen met een eetstoornis zal genezing er anders uit zien. Simpelweg omdat je ook allemaal op een andere manier een eetstoornis hebt. Gelukkig, of zal ik zeggen, helaas herkennen we vaak veel van elkaar en kunnen mensen met een eetstoornis elkaar daarmee tot steun zijn. We zijn niet allemaal hetzelfde, maar we kunnen wel heel goed met elkaar in gesprek gaan over dit soort onderwerpen en van elkaar leren! ###

Je kunt formuleren wat genezing voor jou persoonlijk inhoudt. Denk daar eens over na. Wat zou er allemaal beter zijn als je geen eetstoornis meer had? Zou dat niet geweldig zijn? Als je geformuleerd hebt wat jij onder genezing verstaat zou je misschien ook al wat doelen kunnen formuleren. Dingen waarin je alvast stappen kunt zetten richting dat uiteindelijke doel!

Ik heb er ook lange tijd tegenop gezien. Na meerdere terugvallen en opnieuw in behandeling gaan, geloofde ik er niet meer zo in. Want was wat ik wilde bereiken eigenlijk wel mogelijk? Misschien hield ik mezelf voor de gek en zou ik altijd wel in deze cirkel rond blijven draaien. Misschien was het nou eenmaal zo en is dit probleem met eten iets dat bij mij hoort. 

Aan de ene kant voelde dat ook wel prettig. Ik kon blijven hangen in gewoontes die ik niet wilde loslaten. Maar aan de andere kant zou ik daardoor nooit van die rotziekte afkomen! Ik had nooit gedacht zo ver te komen als dat ik ben gekomen. Ik heb meerdere malen gedacht ”Nu ben ik genezen.” en steeds bleek het nog beter te kunnen! Na verloop van tijd slijtte mijn ‘eetstoornis gewoontes’ eruit en hoorden ze niet meer bij me. 

Misschien denk je wel, ‘Wat een ongeloofwaardig verhaal. Het zal wel, maar niet voor mij’. Of je vraagt jezelf af of dit ook voor jou kan gelden. Heb jij wel recht op beter worden en kun je het wel aan? Misschien geloof je er wel helemaal niets van dat je beter kunt worden van een eetstoornis.

Als ik het mensen vertel, zeggen ze soms zelfs wel eens ”Ja, maar bij jou was het vast niet zo erg.” Dat mogen mensen zelf bepalen, maar mijn eetstoornis heeft me toch mooi jaren lang het leven zuur gemaakt. Ik ben blij dat ik de strijd ben aangegaan en heb gewonnen! En sinds wanneer is de ernst van je eetstoornis iets dat als voorwaarde geldt om wel of niet te kunnen genezen? 

Misschien heb je wel eens horen zeggen dat, als je genezen bent, je nog altijd ‘die kwetsbaarheid’ behouden zal. En dat je altijd nog een kans zult houden dat je weer terugvalt. Misschien heb je wel gehoord dat je, als je genezen bent, nog iedere dag tegen het eten zult moeten vechten, maar dat je gewicht wel hersteld is. Of je hebt gehoord dat je, als je op gewicht bent, genezen bent. Maar nu je dat eenmaal bent, blijkt dat niet het geval te zijn.

We zijn benieuwd hoe jullie denken over genezing en nodigen je dan ook van harte uit om deel te nemen aan deze Live Themachat met als titel: Genezen is mogelijk tijdens de Eating Disorder Awareness Day 2012. Tevens zullen hier verschillende ervaringsdeskundigen aanwezig zijn die jullie graag vertellen wat genezing voor hen betekent.

Heb je nog geen kaartje voor de Eating Disorder Awareness Day 2012, bestel deze dan HIER

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

7 reacties op “EDAD Preview: Genezen is mogelijk”

 1. Ik ga er zeker bij zijn! šŸ™‚ Het lijkt me echt super nuttig en interessant!

 2. Doe mij maar meer van die previews. Hoe meer previews, hoe meer zin ik krijg in 30 juni! šŸ™‚

 3. Wat een fantastische goede previiew, en opzet, in real life met elkaar erover praten kan zo verhelderend, helpend, steunend zijn en bovenal erkenning herkenning begrip en steun en HOOP geven! SUPER!

 4. Wauw, hier wil ik echt super graag bij zijn, lijkt me echt heel fijn.

  Leuk ook inderdaad die previews, krijg er echt zin in!

 5. Zit nog in twijfel of ik heen ga of niet. ene kant lijkt me het leuk maar ook wel heel eng! >

 6. Ik kan niet, zo jammer!

 7. Ben benieuwd, werd laatst geconfronteerd met een ervaringsdeskundige die toch weer opgenomen moest worden…

  Vind genezing altijd maar een lastig onderwerp…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *