Dwang: het probleem is de oplossing

Nog niet zo lang geleden bracht een zoektocht op Spotify mij naar de podcastaflevering ‘Dwang – Vals Alarm met Menno Oosterhoff’ van Sabine Klaver van de Psychologisch Podcast. Mede doordat Daniël vaak enthousiast over hem verteld heeft ben ik fan geworden van Menno Oosterhoff, dus ik was benieuwd. Ik heb bovendien zelf een dwangstoornis (diverse uitingen), dus meer daarover horen leek me sowieso wel prettig. Nu zou ik er natuurlijk niet over schrijven als deze aflevering niet veel in me raakte. En omdat ik veel overlap zie met eetstoornisherstel, lijkt het me waardevol om daar nog eens wat over uit te weiden.

Wat deze aflevering voor mij zo interessant maakt is dat Menno Oosterhoff psychiater is, maar ook zelf ervaring heeft met dwang. Hij kan hierover meepraten vanuit zijn werkveld, maar ook vanuit zijn eigen ervaring.

“Je bent niet gestoord, je wordt gestoord in je functioneren.”

Er worden in deze aflevering ontzettend veel rake dingen gezegd, zo merkt Oosterhoff bijvoorbeeld op: ‘Het probleem is de oplossing.’ Mooie zin, maar wat bedoelt hij er nou eigenlijk mee? Wat hij beschrijft, herken ik zowel van mijn dwang (het handelen, maar ook de dwanggedachten) als van de onrust die ik ervoer tijdens mijn eetstoornisherstel. Namelijk dat je vaak handelt om een ongemak te stillen, via een kortdurende opluchting. Maar juist wat het zo ongemakkelijk en vaak zelfs ondraaglijk maakt, juist dát is waar je doorheen moet. Dat moet je voelen: dát is de oplossing, maar ook direct het probleem. Want, licht hij ook mooi toe, het voelt alsof je terug een brandend huis in moet rennen en tja, dat doe je niet voor de lol. Ik denk dat iedereen die zulke onrust herkent daar een eigen gevoel aan kan hangen, maar de metafoor vond ik zelf erg treffend.

“De obsessies zijn ontstellend, dus die zorgen voor onrust, en de compulsies zorgen voor herstel van die onrust.”

Doordat Oosterhoff over zoveel meer vormen dwang sprak dan die je normaal tegenkomt, vond ik het ontzettend interessant. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld in sommige aspecten last van een dwang tot volledigheid, iets wat Menno zelf ook ervaart. Menno vertelt hoe hij obsessief ‘recht’ denkt en opschrijft en hoe hij moet oppassen dat zijn hobby’s niet dwangmatig worden. De combinatie van persoonlijke ervaring en zijn ervaring in het werkveld komt ook mooi terug wanneer Oosterhoff wat meer deelt over de worsteling tussen zijn gevoel en zijn ratio. 

Wil je de aflevering zelf eens beluisteren? Dat kan hier op Spotify of hierboven via YouTube. De Psychologisch Podcast heeft verder nog veel meer interessante afleveringen, waarin Sabina diverse gasten ontvangt. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

4 reacties op “Dwang: het probleem is de oplossing”

  1. Dank je wel voor dit ! Veel is erg herkenbaar, helaas. Maar fijn de informatie.De gebieden in de hersenen die de eetstoornis respectievelijk de dwangstoornis beinvloeden liggen vlak naast elkaar heb ik geleerd, dus het is niet vreemd als je van beide last zou hebben.

    Ik vind het ook, wat hij zegt. Dat je sommige dingen ook moet accepteren, dat ze er zijn. (al lan je dingen aan of afleren enz,) Perfect word je nooit. Je kunt je hele leven blijven zoeken naar de oorzaak, de oplossing, de methode. Maar je moet het toch met jezelf doen, iemand anders word je nooit in dit leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *