DIY Happiness

Jarenlang heb ik anderen, mijn verleden, mijn eetstoornis of rottige gebeurtenissen de schuld gegeven van het feit dat ik niet gelukkig was. Ik kon sommige stappen niet maken, omdat ik vast zat in die excuses. Ik legde vaak de verantwoordelijkheid bij anderen, dingen die me overkwamen of de problemen die ik had. Daarin heb ik echter veel geleerd en in mijn eigen hoofd noem ik het vaak ‘DIY Happiness‘. Je eigen leven zo positief mogelijk maken. Zelf.

Soms verlies ik dat idee over DIY Happiness nog wel eens kort uit het oog. Dan verwacht ik weer dat anderen mij vrolijk en gelukkig moeten maken. Of ik wacht op iets wat ik graag zou willen zien gebeuren. Tegenwoordig zie ik het anders, maar vroeger wilde ik vooral dat een vriendje, vriendinnen, complimenten van anderen, successen die me overkwamen en mijn ouders het geluk in mijn leven brachten. Toch heb ik door DIY Happiness steeds meer geleerd gelukkig te zijn met mezelf en daar zelf verantwoordelijk voor te zijn en dat geeft niet alleen meer plezier in het leven, het geeft ook heel veel vrijheid, omdat mijn geluk niet meer van anderen of van situaties en gebeurtenissen afhangt. 

Uiteindelijk moet je zelf de stappen gaan zetten. Uiteindelijk is het allemaal aan jou. Als jij wilt dat je leven leuk wordt, je dingen bereikt en gelukkig bent, moet je daar zelf achteraan. Er is niemand die het voor jou gaat doen. Het is jouw leven, jouw verantwoordelijkheid. Nee, heel aardig klinkt dat inderdaad niet, al is het zeker wel zo bedoeld. Juist weten dat jouw eigen keuzes belangrijker zijn dan die van wie dan ook om je heen, gaat je vrijheid geven. Je bent niet afhankelijk van anderen, maar leeft wel samen.

Ga niet zitten wachten tot iemand jou komt redden, de gouden tip geeft of gezellig dezelfde keuzes maakt. Dit is jouw leven en wie of wat er ook maar dwars mag liggen, toch kun je geluk creëren in je leven. Want jij staat er, of je het nu fijn vindt of niet, uiteindelijk alleen voor hier op aarde. Samen, maar wel voor jezelf. Wat jij doet is belangrijk, niet alleen voor jezelf maar voor de hele wereld. Hoe meer gelukkige mensen er zijn, hoe mooier de wereld is.

 Doe het voor jezelf
Dat is niet de enige reden dat jij ervoor moet zorgen dat je gelukkig wordt. Het is vooral goed voor jou en jij bent voor jezelf de meest belangrijke persoon in jouw leven. Jij bent zelf degene waar je oud mee moet worden. En zelfs ook al vind je jezelf helemaal niet leuk, ook daar aan kun je werken.

 Maakbaarheid
Wat je moet weten als je jezelf gelukkig wilt maken is dat er best veel te veranderen is aan hoe je nu bent, wat je denkt en hoe je leeft. Jouw leven is voor een deel maakbaar. Laat je koppie dus niet hangen, maar get up and do something. Wees je bewust van de mogelijkheden die jij voor onmogelijk hield.

 Angst 
Neem zelf de verantwoordelijkheid op je om iedere dag weer zo fijn mogelijk te maken. Jij bent de baas, hoe gaaf is dat? Of voelt het eigenlijk ook best wel een beetje eng? Ook dat is helemaal niet gek, maar blijf je niet verschuilen achter angst.

♥  Iedere dag
Leef met de dag. Misschien laat je je af en toe nog omver blazen als je er een leuke dag van wilt maken. Of heb je gewoon een rotdag met slecht nieuws gehad. Dat mag. Laat er vooral ook ruimte zijn voor die emoties, maar ga wel verder. Keep your head up en begin de volgende dag opnieuw en wees vooral lief voor jezelf.

 Positief denken
Positief blijven denken is geen makkie. Het vraagt oefening en bewezen is dat je hersenen dit ook moeten ontwikkelen. Hoe langer en vaker je dus positief denkt, hoe meer kans er is dat jij een positieve instelling krijgt. Probeer dus elke dag vooral aandacht te geven aan wat positief was. Waar heb je van genoten, wat was leuk en wat heb je goed gedaan? Wat aandacht krijgt groeit, dus probeer niet te lang bij de negatieve dingen stil te staan.

 Doen
Maak jezelf blij, daar hebben jij en je omgeving heel veel aan en natuurlijk mag je ook soms gewoon boos of verdrietig zijn. Dat hoort bij het leven. Maar probeer je daarin niet te laten meesleuren of dat gevoel in je hele leven te laten overheersen. Als een ander jou niet opvrolijkt, doe het dan zelf. Doe leuke dingen voor jezelf, zoek anderen op of onderneem juist hele stoere of toffe dingen in je eentje. 

Mij heeft het heel veel goeds gebracht om te kijken naar hoe ik mezelf gelukkig kan maken, zonder dat een ander verantwoordelijk is voor mijn geluk. Ik kan iemand anders, mijn verleden, omgeving of andere rottige gebeurtenissen blijven beschuldigen, maar daar schiet ik helemaal niets mee op. Dat is geweest en zal nog wel eens gebeuren. Maar daarom mag ik alsnog wel momenten in mijn leven heel gelukkig zijn. Ik kan er alsnog zelf iets moois van maken en ik hoop dat jullie daarin ook zelf heel veel mooie stappen gaan zetten! Het is fijn als iemand je steunt, van je houdt en naast je staat, maar van jezelf houden is de eerste stap!

Make yourself the happiest person in your world

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

27 reacties op “DIY Happiness”

 1. Goeie blog! Herkenbaar. Ik heb er zeker wat aan.

 2. Deze blog is de geweldigste en inspirerendste ooit hier op Proud!
  Ik hou echt van hoe jij in het leven staat Nouska! Sommige dagen sta ik er ook zo in! Dit is weer een goed geheugensteuntje om positief met mezelf om te gaan en er iets van te maken!
  Dankjewel

 3. Ik vraag me echt al een hele tijd af waar DIY voor staat, kan iemand mij dat misschien even vertellen (A)?

 4. Do It Yourself

 5. Ah thanks haha :)!

 6. Thanks Nouska! Heel mooi geschreven…

 7. Heel mooie en fijne blog!Dit inspireert mij heel erg en ik merk dat ik in kleine stapjes dit ook steeds meer begin toe te passen. Ik vind het nog wel moeilijk om dit toe te passen op de momenten dat ik mij niet zo goed voel, maar dat heeft denk ik ook tijd nodig. Die tijd gun ik mijzelf ook steeds meer ;-)!

 8. haha wat grappig ik wou hier net vragen wat DIY betekende, ik las het al (:

 9. Heel mooie & sterke, motiverende blog! Voor mij persoonlijk, heel herkenbaar “wachten tot iemand me dwingt om een volgende stap te zetten/keuzes te maken/etc….” Nog te veel focusen op het geluk dat anderen toch zullen brengen?…
  Heel confronterend Nouska, maar wat je schrijft is zo herkenbaar en geeft me opnieuw wat kracht om ZELF mijn eigen geluk te creeƫren.

  Superbedankt, Nouska!xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *