De winter en een eetstoornis

De winter komt eraan en ik kijk er weer opnieuw tegenop. Ieder jaar eigenlijk. Gelukkig heb ik een hoop leuke dingen bedacht en kan ik intussen veel fijner de winter doorkomen dan een paar jaar geleden. Want toen ik een eetstoornis had, was de winter echt vreselijk in mijn ogen. Niet alleen vanwege de kou, maar ook de kleding, de feestdagen, het eten en omdat alles zo donker en kaal is buiten. Nog steeds niet mijn favoriete seizoen, maar zo erg al toen is het gelukkig niet meer. 

Ik weet nog goed hoe koud ik aanvoelde na een dag honger lijden. Ik wilde afvallen, dun worden en goed zijn in Anorexia. Maar het enige wat eigenlijk gebeurde was dat mijn lijf naar de klote ging. Ik sloopte het langzaam op een hele gemene manier. Ik was niet lief voor mezelf, vond dat ik dit verdiende. Ik had ijskoude tenen, vingers en m’n neus leek er wel vanaf te vriezen. Maar toch maakte ik dat kacheltje in mijn buik niet aan door er wat voedzaams in te gooien.

En dan kwamen ook de feestdagen er nog aan. Met eten waar je misschien niet vanaf kunt blijven, uitgebreide tafelmomenten waarbij je eigenlijk liever door de grond zou zakken en dan nog het ‘’gezellig doen”. De feestdagen zijn vaak niet de meest feestelijke momenten van het jaar wanneer je een eetstoornis hebt. Misschien wordt je eetstoornis dolblij van al dat lekkere eten op tafel, heb je eetbuien met heerlijk voedsel, maar de rotgevoelens stapelen zich op. Je hebt het koud en je weerstand daalt, omdat je dagenlang veel te weinig eet daarna. Misschien voel je je wel een lopend vriesvak deze maanden. Maar waar ben je eigenlijk mee bezig?

Ja, de dagen zijn donker en koud, maar binnen onder een dekentje zitten is niet iets wat je maandenlang kunt volhouden en sowieso niet iets wat je uit die winterdip trekt. Jezelf terugtrekken en destructief gedrag vertonen is het laatste wat je zou moeten doen, maar voor jou op dit moment misschien het eerste waar je aan denkt op sombere dagen. Daar kan verandering in komen. En ik spreek uit eigen ervaring.

Tijdens de wintermaanden was bij mij ook alles erger. Het hele leven eigenlijk. Ik vond het maar saai tijdens de winter en er waren weinig dingen die mij opvrolijkten. Ik moest mezelf de dagen doorduwen en vooruit sleuren. Wat kostte dat veel energie, en dat was nou juist hetgeen waar ik zo weinig van had. Niet alleen omdat ik slecht at, maar ook omdat ik geen bal te doen had, het donker was en mijn lijf had bedacht alvast maar een winterslaap te gaan doen.

Kon het maar, kon ik maar een winterslaap doen. Drie wintermaanden slapen, uitrusten en mooie dromen hebben. Heerlijk. Back to reality. De winter is koud, donker en in Nederland vaak nat. Ik sta er niet zo om te springen, maar ach, het komt en gelukkig gaat het ook gewoon weer weg na een paar maanden. Laten we kijken hoe we er het beste van kunnen maken! 

Ik heb tijdens mijn eetstoornis geen fijne periodes meegemaakt tijdens de winter. Ik weet dan ook dat bij veel meiden alles net even wat moeizamer gaat. Probeer dat je te realiseren en jezelf geen verwijten te maken. Als de winter voor jou een moeilijke maand is, mag dat en geeft dat helemaal niets. Het betekent echter niet dat je terug moet vallen, je eetstoornis moet volgen of jezelf een vrijbrief moet geven om af te vallen of eetbuien te gaan houden. Integendeel.

Dat het moeilijk is tijdens de wintermaanden om op het goede, positieve pad te blijven is niet gek. Veel meer mensen dan je denkt hebben in de winter net even wat meer moeite met dagelijkse dingen. En als je worstelt met eten, is het dus ook helemaal niet gek dat je soms een dip hebt. Praat hierover en vraag om hulp. En probeer daarnaast iedere dag iets positiefs op te schrijven. Blijf de lichtpuntjes zien!

Als iemand jou kan helpen door samen met jou te ontbijten, bepaald voedsel niet in huis te halen tot de feestdagen, de weegschaal in beheer te hebben of gewoon naar je te luisteren, vraag daar dan om. Je hoeft het niet alleen te doen. Ook niet in de winter.

Maak het jezelf comfortabel. Onder een dekentje op de bank zitten is iets dat heel fijn kan zijn, mits je het geen maanden volhoudt. Af en toe een avondje lekker wegkruipen met een warm huispak, dikke sokken, pantoffels en een warme kop thee en kruik is heerlijk. Voor mij is dat echt zo’n positief wintergevoel. Eén van de dingen waar ik naar uitzie als ik aan de winter denk. Wees dus lief voor jezelf en maak de winter een knusse tijd.

Dat kun je ook doen door je huis gezellig te maken. Heb je nog geen warm vloerkleed, koop er dan lekker eentje bij Ikea. Zet een grote schaal vol kaarsen op tafel, voeg wat warme kleuren toe aan je interieur, en je huis is helemaal cozy en klaar voor het najaar! Misschien heb je nog wat aan DEZE tips voor het najaar.

Ga lekker shoppen en koop wat fijne winterkleren. Ik voel mij altijd heel kwetsbaar als ik het koud heb, en in de zomer juist veel vrijer en zekerder, omdat mijn lichaam warm is. Ook je houding wordt zelfverzekerder als je het warm hebt en fragieler als je het koud hebt. Wil je je dus positiever voelen, dan is het belangrijk dat je je warm genoeg aankleedt en natuurlijk goed eet. 😉 Ga dus lekker shoppen en koop truien waar wol in zit, een lekkere warme jas, sjaal wanten en een leuke muts. Verwen jezelf, ook in de winter!

Volg je therapie dan is het belangrijk je eetpatroon en gevoel dat je hebt tijdens de winter te bespreken. Soms heb je wat meer eten nodig om je lijf warm te houden. Praat ook over je gevoel en de sfeer die jij voelt bij de herfst en de winter. Je kunt ook samen met je groep of voor jezelf een lijstje of collage maken van dingen die wel positief zijn aan dit seizoen.

Heb je echt last van een typische winterdip, dan heb je misschien wat aan praktische tips die een beetje tegen je gevoel van somberheid en binnenzitten in gaan. HIER lees je meer over tips tegen een winterdip. 

Geniet van de winter en laat je niet op je kop zitten door je eetstoornis. Geef je eetstoornis geen ruimte vanwege de weersverandering. Jij bent sterker, zeker met deze tips!

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

27 reacties op “De winter en een eetstoornis”

 1. Tja de winter, vind het net zo wisselend als dat ik zelf ben. En dat eten met feestdagen…. dagen mezelf toestaan lekkere dingen te eten om de dagen erna mezelf weinig toe te staan. Wat doe je jezelf aan?? Maar één van de meest positieve dingen van de winter vind ik vrieskou met de zon. Heerlijk!! Daar kan ik echt van genieten! Meer nog dan van een warme zomerdag.

 2. supergoed artikel!

 3. Nou ik moet zechen heb al 7 jaar een eetstornis..eerdere jaaren vond ik het wel erg vanwegen de feestjes en het eten…nou wiste me ouders wel dat gewoon niet at maar voor andere mensen van familie die hier kwamen keeke er wel raar van op dat dacht ik terminsten nu niet meer ze weeten dat wel van de eetstonris nog last heb en dat niet veel eet maar voor de rest met gezond en eerdere jaare was buiten altijd wel koud mja nu heb auto dus ook niet echt last meer van

 4. ik hou van schaatsen!!

 5. Op het juiste moment. Ik háát de winter, en dit jaar nog erger dan normaal. Alles is tien keer rotter, het kost me veel meer moeite om mijn bed uit te komen en dingen te doen.

  Maar die ene dag dat er vrieskou is en de zon schijnt kan ik wel genieten. Ik leef op die dagen. Maar voor nu, door gaan met een kop speculaasthee en hopen dat het allemaal zo snel mogelijk voorbij is!

 6. freezing achter de pc lees ik dit….vreselijk heb zo’n hekel aan die doordringende kou!!!

 7. verschrikkelijk winter.
  feestdagen, eten, kou, mijn verjaardag.
  bah.

 8. Ik vind vooral de kou het ergste, ik heb hier door mijn eetstoornis sowieso al erg veel last van en nu zeker.
  En als tweede het eten bij kerstmis en nieuwjaar, ik zie er nu al tegenop en ben nu al aan het bedenken hoe ik hier onder uit kan muizen. 🙁

  Zo jammer want eigenlijk is dat best wel gezellig zo met de hele familie aan tafel maar het lukt me gewoon niet om hiervan te genieten, ik wou dat die eetstoornis rond kerst en nieuwjaar eventjes uit mijn hoofd kon verdwijnen.

 9. De koud is inderdaad onontbeerlijk in de winter, maar ik vind de herfst & winter wel mooie seizoenen. Het naar binnen keren zowel figuurlijk als letterlijk met kaarsjes, een dik warm kleed en thee. De sfeer van sneeuw op straat en op de daken (mits je lekker warm en knus binnen zit) en een goed excuus om lekker binnen te fröbelen als het buiten koud is. Heb wel altijd het gevoel van hoe ga ik dit jaar kerst doorbrengen en oud&nieuw (geen standaard vriendengroep waarmee ik het vier) wat altijd wel een beetje stress oplevert en het eten natuurlijk met familie wat een beetje gedoe is. Maar probeer het opzij te zetten door mijn kerst en die van mijn familie er niet door te laten verzieken en wel even een moment van genieten te hebben. We are worth it!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *