Crop Tops en een eetstoornis

Crop Tops zijn helemaal hip. Ik zie steeds meer meisjes en vrouwen met deze korte buiktruitjes rondlopen. Vaak dragen deze meiden er high waisted rokken of broeken bij, zodat er nog maar net een paar centimeter huid te zien is. Maar er zijn ook zeker outfits waarbij ze hun hele buik laten zien. Op internet en op fahionblogs zie ik de platte buikjes, strakke sixpacks van fitte girls en slanke tailles getoond worden in croptops in alle kleuren, soorten en stijlen. Crop Tops zijn hot, maar durf jij het aan?

Toen ik in het begin van mijn tienerjaren zat waren de Spice Girls erg hip. Ook zij droegen soortgelijke ‘cropped’ truitjes. Buiktruitjes, naveltruitjes of hoe je het ook wilt noemen. Ook Britney Spears had in verschillende videoclips korte shirtjes aan waarbij haar buik te bewonderen was. Een prachtig figuur, maar ik werd er soms best onzeker van als ik naar mijn eigen veranderende, volwassen wordende lichaam keek. Door die onzekerheid vergeleek ik mezelf enorm en was ik al op jonge leeftijd erg met mijn buik bezig.

Ik kreeg langzaam het gevoel alleen mooi en succesvol te kunnen zijn met een wasbordje. In de zomer mocht ik net lasklasgenootjes ook wel eens een kort shirtje dragen. Het stukje bloot dat nu met de high waisted broeken en Crop Tops zichtbaar is, was te vergelijken met de heupbroeken en ‘net iets te korte t-shirtjes’ die ik in die tijd droeg. Een Crop Top was voor mij een kledingstuk dat mij stimuleerde erg veel na te denken over hoe mijn buik eruit zag en hoe die er uit ‘hoorde’ te zien.

Ik vind het dan ook mooi dat je tegenwoordig ook hier en daar wat minder afgetrainde, rondere vrouwen ziet die deze trend opvolgen. Gewoon, omdat ze het graag willen dragen en leuk vinden. Vrouwen die niet enorm afgetraind zijn of über healthy eten om strak in hun Crop Topjes te passen. Die variatie lijkt mij heel erg belangrijk. En daarmee moedig ik iedereen aan die de Crop Toptrend leuk vindt, maar het niet durft, om het toch gewoon lekker te doen. We hoeven niet te wachten tot we een wasbordje hebben, want als je je daarmee bezig moet houden voordat je aan deze trend mee mag doen, is de Crop Top allang weer uit de mode.

Het is niet gek dat je het dragen van wat ‘blotere’ kleding eng of ongemakkelijk vind. Je moet niks, onthoud dat. Maar laat je niet tegenhouden door de modellen die de tops op de champagnefoto’s van H&M dragen. Het kan jou ook heel mooi staan. Of je kiest ervoor de trend aan je voorbij te laten gaan, dat is natuurlijk ook helemaal niet raar. Maar doe waar jij je oke bij voelt.

Als je een eetstoornis of problemen met zelfbeeld hebt, is het goed om jezelf bewust te zijn van je gevoeligheid voor vergelijken. Relativeer dingen die je ziet voldoende, praat erover en zet het piekeren erover soms echt even bewust stil. Trends zijn er, maar ze verdwijnen ook altijd weer. Trek vooral aan waar jij je goed bij voelt. Wil je toch ook graag eens een Crop Top dragen, dan kun je ook kiezen voor een wijde top of een iets hogere broek of langere top. Je kunt de lengte van zo’n top zelf bepalen door zelf een oud shirtje af te knippen. Je kunt ook een langer hemd dragen onder de top. Je moet niks, houd het fijn voor jezelf en ga je lichaam niet veranderen voor een trend die toch weer overwaait.

Hieronder heb ik een aantal croptops op een rij gezet. Lange, wijde en een paar er tussenin of echte korte. 

ASOS

Forever21

H&M

Forever21

Urban Outftitters

Forever21

ASOS

Urban Outftitters

Forever21

ASOS

Op instagram doet momenteel de hashtag #RockTheCropTop de ronde, waarmee vrouwen willen zeggen dat Crop Tops echt niet alleen voor vrouwen met wasbordjes zijn. Iedereen mag volgens hen een Crop Top dragen, of je nu een platte buik hebt of niet. 

Hoe voel jij je in een Crop Top?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

78 reacties op “Crop Tops en een eetstoornis”

 1. Ik doe eigenlijk nooit een croptop aan, ook geen korte broekjes. Ik schaam me daar veel te veel voor… Ik vind het jammer maar ik durf het echt niet!

 2. Ik zou het altijd wel graag aanwillen, maar als ik het draag kan ik me niet echt ergens anders op focussen dan mijn buik, dus daardoor draag ik er wel altijd iets highwaisted bij. Behalve op vakantie trouwens! Dan ga ik altijd de uitdaging aan om gewoon mijn buik te laten zien. Moeilijk, maar ach, daar kent niemand me dus wat maakt het ook uit? Ik zie ze daarna nooit meer!

 3. Ik vind het bij anderen leuk, maar ik schaam me teveel voor mijn eigen buik. Sowieso heb ik een hekel aan blote kleding. Het is gewoon niet zo voor mij(n lichaam) weggelegd.

 4. Ik vind het een superleuke trend, maar ik voel me niet echt op m´n gemak in zo´n truitje.. Misschien heeft ´ie over een jaartje weer een ´revival´ en durf ik ´m dan wél aan!

 5. Ik vind het super leuk maar zou het egt nooit durfen dragen….

 6. Sinds ik een navelpiercing heb, ben ik een stuk tevredener met mijn buik. Ik had het mezelf als kadootjes gedaan bij het bereiken van een streefgewicht en ben er nog altijd heel blij mee 🙂

 7. ik heb het altijd not done gevonden. Welke leeftijd/figuur dan ook. Ik vind het zelf te uitdagend, maar sommige mensen kunnen het wel leuk combineren.
  Zelf durf ik het niet zo, maar dat heeft niks met mijn figuur te maken.

 8. Fijne blog weer Nouska 🙂 dankjewel!

 9. ik draag ze ook niet hoor..
  Ook omdat ik denk dat het niet echt bij me past ofzo..
  En gewoon omdat ik niet heel zeker met zo iets
  Ik vind het wel heel leuk staan bij sommife meiden
  Maar je ziet ook wel veel meisjes met hele korte en denk sons van heb je zo iets aan omdat je het echt leuk vnd of omdat andere het dragen.
  Het moet ook wel bij je passrn vind ik en dat heb je met veel dingeb

 10. Ik vind het vreselijk ordinair. Zou zoiets nevernooitniet dragen.

 11. Ik draag ze zelf niet omdat ik vind dat mijn buik daar te dik voor is, na 3 kinderen en grote gewichtsschommelingen ziet het er gewoon niet meer fatsoenlijk uit. Ik ben ook van mening dat je dit moet dragen als het bij je figuur past. Niet iedereen hoeft hetzelfde aan te kunnen. Je oma van 80 wil je hier toch ook niet in zien, of ze wel of niet het figuur hier voor heeft, bepaalde dingen passen niet bij bepaalde mensen.
  Misschien stoot ik mensen hier voor het hoofd maar ik vind dat als je een grote vetrol hebt deze truitjes echt geen gezicht zijn. Maar ik vind dan ook dat je bv geen strakke legging moet dragen met een strak truitje. Er zijn zat andere dingen waarin je er ook modieus uit kan zien maar die gewoon wat netter staan.
  Ik vind zelf dat we te ver doorslaan in dat alles maar moet kunnen en dat alle maten hetzelfde aan moeten kunnen. Het is nou eenmaal niet zo. Laten we dat ook accepteren.

  Maar blijf vooral bij jezelf. Draag wat je zelf wil en vooral waar je je lekker in voelt. Ik denk dat je het dan goed doet. Want waarom aan een trend meedoen als je je er niet lekker in voelt of als het niet staat alleen maar omdat het de trend is.

 12. Hahaha, bij de eerste foto is het photoshoppen wel heel slordig gedaan. Lijkt me niet dat iemand een schouder/bovenarm heeft met zo’n uitsteeksel

 13. Ik heb er nu een aan, met een langer topje eronder ;-). Na 2 zwangerschappen vind ik het geen gezicht en als je ziet heb je zo’n kwiebel…ik tenminste wel. Dat is niet mooi.

  Ik vind zo’n top iets voor mijn dochter van 7 jaar.
  Maar met een strakker truitje eronder wat langer is vind ik het wel weer leuk en ook best hip….al zeg ik het zelf!

 14. Ik vind ze best mooi als je ze leuk combineert. Heb zelf even staan twijfelen om er ééntje te kopen die echt leuk zat. Maar heb het uiteindelijk toch laten hangen omdat ik bang was dat het me zou belemmeren om die laatste kilo’s bij te komen. Ik ben niet zo hard bezig met mijn lichaam en voel me er goed in nu het gezonder is maar ik ben bang dat met buik bloot lopen me juist meer zou doen nadenken over hoe ik er uit zie.

 15. Ik heb er een paar, de ene strak en heel kort, de andere wat wijder en langer. Ik zorg dat ik onder de meeste gewoon een (zwart) hemdje kan, zodat ik ze wel kan dragen als ik me wat minder fijn voel, maar anders draag ik ze graag of combineer ik ze zo dat ik me er wél fijn in voel.

 16. Ik vind ze helemaal geweldig ^_^ Draag ze graag en vind het erg leuk staan.

 17. Twee jaar geleden kocht ik een hele stapel crop tops en die heb ik uiteindelijk allemaal weggegeven, omdat ik mezelf er te ongemakkelijk in voelde. Vorig jaar heb ik de hele hype dus maar overgeslagen, haha. Dit jaar heb ik echter weer een stuk of vijf crop tops gekocht en het beste is; ik draag ze nu gewoon en ik voel me er gewoon helemaal prima in! High waisted jeans eronder en je ziet eigenlijk vrij weinig.

 18. Ik sla deze trend over. Ik voel me daar echt te oud voor met mijn 28 jaar. Leuk voor tieners, maar nu ga ik dat echt niet meer dragen. Maar ik heb ook zwaar overgewicht en dat zit vooral op mijn buik, dus mij zou het sowieso al niet staan.

 19. @mamvan3 mooi gezegd en helemaal mee eens!

 20. Bloot trek ik ze niet aan omdat ik me dan ongemakkelijk voel, ten aanzien van mannen. Die kijken meer dan wanneer ik een laag uitgesneden topje aan heb en krijg dan ook opmerkingen, dat het lekker is en “meisje ik zie je navel” (joh!)
  Voelde me er trouwens niet te oud voor met mijn 27 jaar :p
  Ik heb het een aantal keer gedragen maar een blote buik doe ik niet meer.
  Ik draag ze nog wel want ik heb ze toch, maar dan met een very high waisted broek

 21. Ik vind het meer bij 14-16 horen zonder high waisted jeans en voor 19-21 nog met high waisted jeans. Maar zelf vind het niet mooi, beetje uitdagend en ik voel me er ook ongemakkelijk in dan.
  Daarnaast heb ik echt een hele lelijke buik niet omdat het een dikke buik is maar vanwege de littekens.
  En je moet juist laten zien wat mooi aan je is en dat zijn mijn benen.

 22. @proudie 1 thnx 🙂 was eigenlijk bang voor stortvloed aan kritiek om mijn eerlijke mening. leuk om te lezen dat je het er mee eens bent!

 23. @mamvan3:ik ben het met je eens.
  Los daarvan voel in me er ook erg ongemakkelijk in. Het past niet bij m’n figuur en de mannelijke aandacht wordt erg gefocust, heb ik het idee. Iets dat ik ook echt niet prettig vind.

 24. @mamavan3: Ik sluit me hierbij aan. Sowieso is deze trend niet geschikt als je een representatieve functie hebt, b.v. werkt als psycholoog.

 25. Yikes! Ik heb een nineties flashback….
  Vroeger wel gedragen maar nu eeeeecht niet meer!##

 26. Ik draag op warme dagen wel eens een zwarte croptop met een zwarte high-waist maxi skirt. Dan is er óf geen buik zichtbaar, of net 1 centimeter. Vind ik helemaal prima :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *