Chatten bij Proud2Bme

Misschien kom je vaker op Proud2Bme en heb je al een account, misschien nog niet en misschien heb je al een account maar heb je nog nooit de knop ‘chat’ uitgeprobeerd. Want naast het forum, de blogs en de vele andere informatie heeft Proud2Bme ook een chat. Iedere avond van 19.00 – 21.00 is deze geopend. In de chat praat je met een groep die op dat moment ook in de chat zit over verschillende dingen. Leden kunnen zelf aandragen waar zij mee zitten, vragen bespreken, bespreken wat er goed en juist minder goed gaat. De chats worden begeleid door vrijwilligers die werken bij Proud2Bme, zij ondersteunen het gesprek dat gevoerd wordt tussen de verschillende chatters.

bron foto

Hoe gaat een chatavond?
Om 19.00 druppelt de chat langzaam vol en wordt er eerst in het algemeen even besproken hoe het met iedereen gaat. Sommige zullen een leuke dag hebben gehad, anderen een wat mindere. Daarna komen stuk voor stuk de verschillende chatters aan het woord wanneer zij iets willen inbrengen. Het is te vergelijken met een groepsgesprek zoals ook in vele therapieën voorkomt. Wanneer het tegen 21.00 loopt wordt er meestal afgesloten met een positief rondje waarin iedereen kan zeggen wat er goed gaat of wat voor positiefs ze die dag hebben meegemaakt. De chat is een plek waar je, naast je dagboekje en het forum terecht kan voor vragen, dingen waar je tegenaan loopt of het delen van stappen die je hebt gemaakt.

Niet iedereen komt om 19.00, tot 21.00 kan je op ieder moment de chat binnenkomen en weer verlaten. Het kan zijn dat je dan midden in een gesprek valt maar dat wordt niet als storend ervaren en je kan zelf even teruglezen wat er allemaal is gezegd.

Het is misschien spannend om voor het eerst mee te doen in een chat. Dit is voor iedereen die vaker chat ook een stap geweest en dat wordt gelukkig in de chats heel goed begrepen. Mijn ervaring is dat iedereen altijd heel hartelijk reageert op nieuwe leden. Het is fijn als je voor het eerst in de chat komt dat je dit dan zegt en dat kun je je bijvoorbeeld ook even voorstellen als je dat fijn vindt. Dit hoeft natuurlijk niet per se. Als je eerst even wilt meekijken, even de kat uit de boom kijken, kun je dat ook gewoon aangeven.

In de chats worden dezelfde huisregels als op het forum gehanteerd. Zo is het niet de bedoeling dat er bijvoorbeeld getallen of hoeveelheden worden genoemd of dreigende teksten. De chat is eigenlijk net als een groepsgesprek, dus daar gelden dezelfde regels. Wanneer je binnenkomt zeg je hoi en als je weg gaat zeg je gedag, je voert geen gesprekken door elkaar heen etc. Dit lijkt alsof de chat aan heel veel regels gebonden is, maar het is gewoon een warme groep met serieuze onderwerpen en af en toe natuurlijk ook melig geklets.

Verschillende chats
Er zijn verschillende chats. Iedere avond zijn er sowieso drie chats op basis van leeftijdscategorieën: t/m 16 jaar, 17-21 jaar en 21+. Naast de algemene chats worden er ook vaak themachats gehouden waarin vaste thema’s besproken worden. Je vragen over dit thema of de dingen waar je tegenaan loopt kunnen dan twee uur lang besproken worden samen met anderen die hier ook vragen over hebben. Wanneer er een themachat aankomt kun je dat zien in de agenda rechtsonder op de voorpagina van de site en meestal wordt er ook een blog over geschreven.

Heb je zelf een leuk idee voor een thema, dan kun je dit aangeven in dit topic.

Op de verschillende dagen van de week kun je ook chatten met een van de deskundigen. Zoals een chat met de psycholoog, psycholoog in opleiding, diëtist en ervaringsdeskundige.

Ben jij weleens in de chat te vinden?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

87 reacties op “Chatten bij Proud2Bme”

 1. De themachat van morgen ziet er super interessant uit! Het is sowieso een onderwerp wat me al heel lang bezighoudt, dus morgen ben ik zeker van de partij! Leuk!

 2. ik durf dat niet, ik ben gewoon bang dat ik (net zoals mijn ervaring is met groepsgesprekken) ik mezelf onzichtbaar opstel en de komende 6 maanden niets durf te zeggen omdat ik mezelf teveel vind/er vast een sociaal iemand aan net wachten is om in de chatroom te komen die wel een mooi en positief aandeel heeft..

  Sorry, ik vind groepsgesprekken heel lastig. Ik hoop ooit het lef te hebben en ‘binnen’ te stappen en mezelf vol zelfvertrouwen voor te stellen.. Nu voelt het nog mislukt..

  Iiefss Marja

 3. Ik wil dat al heel lang maar ik durf niet. misschien toch eens proberen

 4. precies wat marja zegt dus. Het thema voor morgen spreekt me wel aan

 5. Ik weet een thema waar ik zelf mee zit en anderen misschien ook.
  Het thema is:Wel of geen eetstoornis?
  Ik weet zelf namelijk niet of ik een gewoon eetprobleem heb zoals zoveel vrouwen proberen af te vallen en het mislukt enzo, maar aan de andere kant ben ik er wel vee (meer dan normaal?) mee bezig dus ik vraag het me wel af.

 6. Helemaal onderin de blog staat een link waar je je thema in kunt brengen; als je het daar doet, wordt het wellicht eerder gezien.

 7. Toekomstdromen en het verleden los laten vind ik wel een leuke topic

 8. Ik heb het wel eens gedaan maar durf nu niet meer

 9. ik heb me geregistreerd en al een paar keer een activatiemail laten sturen, maar die komt maar niet in mijn inbox en ik had zo graag bij de chat willen zijn

 10. @CharlotteA

  Wat vervelend! Misschien staat hij bij ongewenste post? daar komen mailtjes soms ook terecht.

  Liefs

 11. Neen, zelfs daar niet, ik heb men mail al 20 keer gerefreshed 🙁

 12. Ik zit al een tijdje moed te verzamelen:) Deze blog vind ik wel fijn, want ik wist ook niet wat ik kan verwachten.
  Eigenlijk wil ik heel graag meedoen als er weer een chat komt over seksueel misbruik/mishandeling, daar worstel ik heel erg mee..

 13. Hoi, voor alle bovenstaanden die het niet durven; het is lang niet zo eng. Ik durfde eerst ook niet, uiteindelijk wel gedaan. De eerste paar dagen alleen hoi gezegt en doei en verder alleen maar meegelezen. Je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig zegt, want iedereen krijgt een beurt om te vertellen. Als je aan de beurt bent kun je natuurlijk ook gewoon nee zeggen. O en ik heb zelf nog niet meegemaakt dat de chatroom vol is, dus niet denken dat een ander dan niet meer kan. Ik hoop dat jullie het eens proberen, lijkt mij in ieder geval heel gezellig!

 14. Ik durf dit niet goed en ik voel me altijd anders dan anderen… Ik heb BED, anders dan de meesten hier… Indien er eens een chat over BED komt zou ik wel willen deelenemen…

 15. @ sweethug_Dreams, ik weet niet hoe oud je bent natuurlijk, maar iig in de 21+ chat wordt er weinig over specifieke eetstoornissen gepraat en veel meer over achterliggende dingen. Daarnaast als iemand wil praten over zijn es dan hebben wij daar respect voor, welke es dat ook is en proberen we mee te denken hierin. En wij hebben in de chat zoiezo allerlei verschillende es zitten blijkt wel uit hoe iedereen over zijn es praat. Misschien moet je het gewoon eens proberen en bevalt het niet dan kom je niet weer.

 16. En sorry dat je naam fout is geschreven, heb auto-correct op mijn mobiel..

 17. Ik zou graag willen doen maar goed ik krijg geen bericht ofdat ze me account weer kunnen openen…. 😪

 18. @Sweet_dreams : ik snap wat je bedoelt. In de eerste plaats voel ik me vreselijk als ik verhalen lees van meiden die omschrijven hoe hun eetbui eruit zien. Ik denk dan : shit, mijn eetbuien zijn het vijfdubbele of zelfs nog veel meer.

  Ook ik compenseer het overmatige eten niet meer, waardoor je wel zou kunnen zeggen dat ik aan BED lijd, aangezien dit ongezonde eetgedrag als maandenlang aanhoudt.

  Ik vind ook dat op deze site niet veel aandacht wordt besteed aan BED.

  Jammer dat we hier geen persoonlijke gegevens mogen uitwisselen, want ik zou maar wat graag wat meer met je kletsen, omdat ik het gevoel heb dat jij & ik wel eens in hetzelfde schuitje zouden kunnen zitten.

  Lieve meid, heel veel moed met alles!

  En alle anderen hier natuurlijk ook !

 19. Ik heb het één keertje geprobeerd, maar ik wist niet wat ik moest zeggen en heb de chatroom dan maar verlaten…

  Ik vond het wel erg lief dat iedereen persoon ‘hallo’ tegen me zei ♥♥♥ !

  Misschien moet ik het nog eens opnieuw proberen…

 20. Zelf ben ik meerdere keren per week in de chat te vinden. Meestal ben ik ongeveer een uurtje aandachtig aanwezig en daarna zwakt mijn aandacht wat af. Wanneer dat gebeurt en ik besluit om de chat te verlaten om bijvoorbeeld plek te maken voor iemand anders, dan is dat geen probleem. Persoonlijk vind ik de chat een heel fijne aanvulling op het forum en is er ruimte voor iedereen, met wat voor verhaal je ook komt.

  Kort om, laat je niet tegenhouden door angst, want dat is nergens voor nodig. De groep is heel fijn en iedereen begrijpt elkaar en we proberen elkaar te helpen.

  Ps. Er staan denk ik een foutje in het bericht. Er wordt drie keer gezegd dat er een chat komt over wel of niet genezen. Dat is een beetje dubbel. Toch?

 21. Jammer dat proud2bme weer niet op mail reageert toen zij vrijwillegers zochten! Heb met andere meiden gesproken en daar reageerde jullie ook niet! Echt stom! Je kan tenminste afwijzen!!!!

 22. Beste Stella,

  wij reageren op alle sollicitaties. Wellicht is de mail in je spam box terecht gekomen. Er is geen reden voor ons om niet op sollicitaties te reageren, we wijzen ook mensen af.

  Groeten, team Proud2Bme

 23. Het komt best vaak voor dat ik anderhalf uur actief meepraat met anderen, alleen soms wordt er zo doorgegaan op hetzelfde en blijven personen maar om dingen heen draaien, en op een gegeven moment denk ik dan “Tsja.. Ik kom toch niet meer aan de beurt en alles wat anderen zeggen wordt verworpen..” en dan ga ik maar.

 24. @Mel,
  Wat vervelend dat je dat zo ervaart. Helaas kan natuurlijk niet iedereen elke chat aan de beurt komen. Wanneer je echter merkt dat een medelid herhaaldelijk om de dingen heen blijft draaien en alle adviezen uit de wind slaat, mag je iemand hier best op een vriendelijke manier me confronteren. Daar kun je een ander soms ook mee helpen.

 25. @proud2bme

  Heb jullie toen gemailt en toen hadden jullie niks ontvangen. Daarna niks meer vernomen. Mij maakt het niet meer uit maar was wel heel erg teleur gesteld hierover. Vooral omdat ik het gaaf zou vinden als vrijwilliger bij proud… maar degene die wel is gekozen… succes!

 26. @justmarr
  Dat is helemaal niet erg, er zijn nog mensen op de chat die niet zoveel zeggen maar wel erg graag willen meelezen. Dat mag ook! Je hoeft helemaal niet sociaal te zijn. En je mag zelf kiezen of je aan de beurt wil of niet. Het is echt fijn om eens te chatten in groep en je wordt er meteen vrolijker van!

 27. Voor iedereen met BED, laat je horen. Ik heb BED en ben laatst voor het eerst geweest. Heel chill om even te kunnen ventileren. Het gaat niet over specifieke eetstoornissen in de “normale” chats. In de thema chats kan het natuurlijk wel over een specifief punt gaan. Ik stel daarom ook voor om wat meer over bed te lezen in de blogs en een themachat over bed te doen. Ik zal hem aangeven.

 28. @Mel
  ik herken dat wel, bij anderen, maar ook bij mezelf. Dan merk ik bijvoorbeeld al na een paar berichten over en weer dat het niets gaat worden omdat er geen mensen zijn die (een beetje) ervaring hebben met mijn specifieke probleem. En wanneer ze dan heel lief alle onzin en medeleven en eenvoudige niet helpende tips gaan herhalen, waar ik niets mee kan en al zo vaak gehoord heb, is het lastig om direct te zeggen bedankt en laat maar. Een paar keer heb ik dat gedaan waarop er werd gereageerd alsof ik niet durfde, of dat ik niets van anderen wil aannemen.
  Andere keren lukt het wel goed maar soms klopt de sfeer gewoon niet voor mij.

 29. Haha als het aan Butterfly, ILA en mij ligt is de chat geloof ik alleen maar melig geklets 😛
  Maaaaar ookal stamt dit bericht uit de oertijd en heb ik geen idee hoe ik bij deze blog beland ben wilde ik toch even melden dat ik de chat zeer puik vind en dat ik het op de meeste dagen ook fijn vind. Dus ga er vooral mee door!
  En even een virtueel applausje voor alle mods die echt fantastisch zijn ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *