Bijna iedereen eet dagelijks wel een aantal boterhammen. In de supermarkt is de keuze vaak erg groot: wit, bruin, volkoren, meergranen, extra donker en nog veel meer. Vaak zijn er dan per soort ook wel weer een aantal verschillende broden. De basis van brood is een graansoort en dit is meestal tarwe. Er bestaan echter ook andere graansoorten zoals maïs, spelt, rogge of boekweit. Andere ingrediënten die je in brood kan terugvinden zijn water of melk en een rijsmiddel zoals gist of zuurdesem en zout.
Afhankelijk van welk deel van het graan het brood wordt gemaakt heb je volkorenbrood, bruin brood, wit brood of meergranenbrood:
♥ Wit brood bevat bijna geen vezels en bestaat uit tarwebloem. Bloem wordt gemaakt van het binnenste deel van de graankorrel. Tegenwoordig worden er ook weleens kleurloze vezels toegevoegd aan wit brood;
♥ Bruin brood wordt gemaakt van meel. Dit bevat meer voedingsstoffen dan wit brood omdat een groter deel van de graankorrel wordt gebruikt;
♥ Volkoren brood wordt gemaakt van de gehele tarwekorrel;
♥ Meergranen brood bevat verschillende soorten graan en kan van zowel volkorenmeel, meel of bloem worden gemaakt;
♥ Maisbrood wordt gemaakt van maismeel en tarwemeel;
♥ Glutenvrij brood kun je zelf bakken of kant en klaar kopen bij de supermarkt en de bakker. De ingredienten zijn dan graansoorten die van nature geen gluten bevatten.
Brood bevat onder andere voedingsvezels. Voedingsvezels bevinden zich in het buitenste deel van de graankorrel. Hoe meer er gebruikt is van de hele graankorrel hoe meer voedingsvezels een broodsoort bevat. Wit brood bevat bijna geen voedingsvezels, namelijk maar 0,8 gram per snee maar volkorenbrood juist veel: 2,3 gram per snee.
Het is tegenwoordig niet per se meer zo dat een donkere boterham ook direct meer vezels bevat. Door toevoegingen zoals gekarameliseerde suiker of moutextract kan een boterham er donkerder uitzien zonder dat deze meer vezels bevat. Andersom bestaan er ook kleurloze vezels die aan brood kunnen worden toegevoegd. Verder kan brood ook meer vezels bevatten door de toevoeging van zaden en pitten.
Brood bestaat verder vooral uit koolhydraten. Dankzij de zetmelen in de granen levert een boterham het lichaam energie. Brood levert daarbij ook nog wat energie van eiwitten en de graankorrel bevat van nature ook een klein beetje vet. Tevens is brood een belangrijke bron van ijzer. Het soort ijzer afkomstig uit brood noem je non-haem ijzer. Haem-ijzer is een variant die juist voorkomt in dierlijke producten. Opname van non-haem ijzer is moeilijker voor ons lichaam. Een glaasje sinaasappelsap kan de opname van ijzer uit brood weer bevorderen. Daarnaast bevat brood jodium. Van nature bevat onze voeding niet zo veel jodium en daarom wordt het toegevoegd aan ons brood in de vorm van bakkerszout. Jodium is een spoorelement welke belangrijk is voor ons schildklierhormoon die een rol speelt voor de groei, zenuwstelsel en de stofwisseling.
Naast al deze stoffen bevat brood ook een hoop vitaminen, zoals B1, B2, B6, B22. Vitamines en mineralen en voedingsvezels bevinden zich voornamelijk aan de buitenkant van de korrel, dus volkorenbrood bevat om die reden meer van deze belangrijke voedingsstoffen.
Brood en een eetstoornis
Brood heeft bij sommige mensen met een eetstoornis een slecht imago. Dit komt vaak doordat brood erg vult en veel meiden dat gevoel vervelend vinden. Een tip hiervoor is om het brood te roosteren waardoor er water uit verdwijnt en dit wat minder zwaar op de maag ligt. Verder is brood juist heel gezond en dus niet een voedingsmiddel waar je angst voor hoeft te hebben. Voordelen van brood is dat het goed verzadigd door de voedingsvezels en belangrijke bouwstoffen levert en natuurlijk ook lekker is.
Wil je toch nog in het begin liever geen brood dan kunnen crackers of beschuiten ook een goed alternatief zijn als je er maar wel op let dat hier ook bakkerszout aan toegevoegd is zodat je niet teveel jodium mist. Daar vanuit kan je dan weer verdere stappen maken zodat je ook weer gewoon kan genieten van een lekkere boterham.
Eet jij graag brood?
Geef een reactie