Als je huis vies wordt omdat je je vies voelt

Wanneer je een depressie hebt, of andere mentale klachten, kunnen de ogenschijnlijk simpelste en meest logische taken een hele opgave worden. Het begint met iets kleins dat je ‘zo wel even opruimt’ of het schoonmaken nog even uitstellen, tot het zich zo ver heeft opgestapeld dat het een onmogelijke klus lijkt geworden. Je bent ontmoedigd, had al geen energie en voelt je zo waardeloos dat je huis niet gewoon rommelig, maar echt een vieze bende kan worden. Hier komt een hoop schaamte bij kijken, waardoor je je nog meer gaat isoleren en steeds meer in de depressie kan zakken. Je hebt het gevoel dat je de enige bent. Zulke vieze huizen zie je immers niet in tijdschriften of op sociale media. En als anderen al zo’n huis hadden, zouden ze jou ook niet uitnodigen. Maar weet dat je niet alleen bent. Weet dat je niet de enige bent met een vies huis, omdat jij je vies voelt. 

Soms stuit je weleens op een YouTube-video waar je niet per se naar had gezocht, maar toch klik je hem aan en raakt het je. Dat had ik met deze video. Aurikatariina maakt gratis huizen schoon voor mensen die dat zelf niet meer lukt. Naast een uitleg over hoe ze schoonmaakt en bevredigende befores and afters, vertelt ze in deze video ook over hoe het kan komen dat een huis zo vies wordt. Over hoe het gelinkt is aan mentale problemen, dat je je er niet voor hoeft te schamen en dat het goed, belangrijk en oké is om hier hulp bij te vragen. 

Ik herken dit wel een beetje, dat voor jezelf en je omgeving zorgen moeilijker is als je worstelt met je mentale gezondheid en dat zo’n vieze omgeving ook je mentale gezondheid verslechtert, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Ik heb hier zelf echter nooit in zulke extreme mate last van gehad, dus echt weten hoe het is doe ik niet; maar lees in de reacties onder de video waar mensen zelf mee worstelen en hoe de video van Aurikatariina ze daarbij helpt.

Over dat het oké is om om hulp te vragen, dat ziek zijn niet iets is om je voor te hoeven schamen, dat we samen voor elk probleem een oplossing kunnen vinden, dat elke vieze bende – hoe heftig het ook mag zijn – opgeruimd kan worden, letterlijk en figuurlijk. Dat iemand met zo’n vies huis niet weggezet wordt als lui of dom. Dat de video niet voelt als ‘aapjes kijken’, maar een oprechte video met eerlijkheid en compassie. Geen shockvalue, maar iemand die met enthousiasme en vriendelijkheid iemand wil helpen. Ik was onder de indruk van de reacties, de video en het verhaal. Omdat het zo taboedoorbrekend en tegelijkertijd hoopvol, positief en nuchter is, leek het me heel fijn om deze te zien als je hier zelf mee worstelt. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

Eén reactie op “Als je huis vies wordt omdat je je vies voelt”

  1. Hoi, ik herken mijzelf hier een beetje in …. ik heb zelf een hele grote rommel in mijn hoofd waar ik mee vecht en waar ik mee bezig ben maar sinds mijn verhuizing 2 jaar geleden heb ik het aardig verslonds en is mijn boven verdieping en kasten altijd een rommel plus ik heel veel anderen dingen verslonsd…
    Ik ben ermee bezig maar hulp vragen oh hell no.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *