Podcast test: Wat is een eetstoornis?

 

Een eetstoornis, het gaat niet over eten. Maar als het niet over eten gaat, waar gaat het dan wel over? En is een gezond eetpatroon ontwikkelen - en eventueel het herstellen in gewicht - dan wel de manier om van een eetstoornis af te komen? Wat is nodig om weer te herstellen van een eetstoornis en hoe ziet 'hersteld zijn' er eigenlijk uit? Hierover praten wij in de eerste Proud Podcast ooit! 

Aan de hand van de eerder geschreven blog 'Een eetstoornis, het gaat niet over eten' praten wij over het thema Wat is een eetstoornis?. Een onderwerp dat niet alleen voor mensen met een eetstoornis waardevol is, maar ook voor omstanders; om elkaar beter te kunnen begrijpen, steunen en helpen. We zullen dertig minuten onbewerkt voorlezen, vragen stellen en kletsen. Dus pak iets te eten of te drinken en ga er lekker voor zitten. Wij vonden het erg leuk om de video eens op deze manier in te steken en hopen dat het voor jullie ook zo is!

Helaas hebben we (nog) geen professionele podcast-apparatuur, maar toch wilden we graag met dit nieuwe format experimenteren graag om te kijken of het bij zowel jullie als ons zou bevallen. Dan is er in de toekomst misschien meer mogelijk. We zijn daarom ook heel benieuwd wat jullie van dit nieuwe format vinden en of jullie vaker iets als dit zouden willen zien of horen. Laat gerust een reactie achter!

 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maya - Dinsdag 6 april 2021 13:12
Wat is het verschil tussen een podcast video en een proud praat vlog?
Irene - Team Proud2Bme - Dinsdag 6 april 2021 13:43
Hey Maya,

Goede vraag! De definitie van een podcast is natuurlijk dat je een audiobestand aanbiedt als content. In principe zou je een ProudPraat video ook zo aan kunnen bieden, terwijl deze YouTubevideo ook gewoon met beeld is. Hoe wij dit voor onszelf onderscheiden, is dat onze ProudPraat video's toch meer ge-edit en van tevoren bedacht zijn. Ook proberen we die altijd compact te houden. Terwijl we bij Proud Podcasts, wat langere video's willen maken, waarin niet wordt geknipt en het gesprek wat organischer tot stand kan komen!

Als dit bevalt, zouden we het uiteindelijk ook op een streamingsdienst (als bijvoorbeeld Spotify) willen aanbieden, maar voor nu moeten we het even doen met de opties die we hebben!

Hoop dat je het een leuke en interessante video vindt. :-)

Liefs
Patroklos10 - Dinsdag 6 april 2021 15:17
poeh, wel een lange zit. Maar mooie dingen die jullie aansnijden. ook voor omstanders goed om te horen. Misschien volgende keer wat korter zou voor mij fijn zijn, maar ik kan het natuurlijk ook in stukjes terug kijken he. Prachtig hoe jullie schrijven over jullie herstel en de ingesleten paadjes waar je steeds weer uit moet krabbelen. Ik zou ook fijn vinden wat te horen over dingen als ophogen van je eetlijst en hoe je dat aan hebt gepakt en vooral ook: wanneer ging het eten een automatisme worden en ging het wennen en had je minder paniek en stress en hoe ging je voor het wende om met de stress die alles rond eten opleverde :)
A - Dinsdag 6 april 2021 15:27
Ik vind dit eerlijk gezegd minder geslaagd. Ik hoop dat dit niet te negatief of kwetsend overkomt maar ik vind jullie vlogs en ProudPraat al twee leuke manieren om content aan te bieden. Die vlogs zijn veel spontaner en breder en die vind ik het leukst van al om te bekijken. En als het meer een 'praatvideo' is dan vind ik de Q&A eigenlijk leuker qua concept en manier van monteren. Voor mij is deze podcast iets wat daar zo wat tussenin valt en net meteen een meerwaarde. Maar misschien zou het wel leuk kunnen zijn als jullie bv met gastsprekers werken? Dat die podcasts meer interviews zijn en dat de persoonlijke vragen dan eerder in een Q&A beantwoord worden?
Fenna - Dinsdag 6 april 2021 15:35
Een goede microfoon zou het luisteren als podcast wel fijner maken.
britneyangel - Dinsdag 6 april 2021 16:29
ik vond het een leuke en vooral intressante video, dit mag vaker komen van mij.
Laura - Dinsdag 6 april 2021 18:03
Ik vind het eerlijk gezegd ook niet geslaagd. De kwaliteit van het geluid is niet zo goed. Podcast zou echt iets voor Proud zijn maar ik denk dat een goede microfoon hierbij wel noodzakelijk
Cindy - Dinsdag 6 april 2021 20:07
Mooi verwoord! Daphne: leuk kleedje staat je goed!
Xx - Dinsdag 6 april 2021 23:15
Heel fijn, ik begin mezelf steeds beter te begrijpen merk ik. Nu zou ik graag willen dat ik het familie en vrienden ook goed zou kunnen uitleggen, zouden jullie daar misschien ook eens een podcast over kunnen maken? Vond het heel rustgevend om voor het slapen te kijken, maar vooral te luisteren.
Keshia - Woensdag 7 april 2021 09:10
Leuke podcast video. Ik krijg helemaal de neiging om in te haken in jullie gesprek haha.
Als het gaat over herstel bijvoorbeeld.. er was wel een bepaald moment dat ik tegen mijn therapeut zei "ik heb voor mijn gevoel geen eetstoornis meer maar nog wel een eetprobleem. Het beheerst niet meer mijn fysieke gezondheid maar het speelt nog in mijn achterhoofd." Nu ben ik al een paar maanden klaar met therapie en merk ik dat ik in situaties zit waarbij ik denk "normaal gesproken zou ik nu een eetbui hebben of de neiging om restrictief te eten maar daar heb ik nu helemaal geen behoefte aan." Of dat ik merk dat bepaalde feestdagen zoals kerst of een paas brunch me geen angst meer aanjaagt maar dat ik er juist zin in heb.
Juud - Woensdag 7 april 2021 15:41
Ik vind deze podcast ook niet geslaagd. Hij komt niet serieus over en het komt ‘kinderachtig’ over.
Sorry Daphne, maar ik vind jou niet geschikt voor deze podcasten. Jouw kwaliteiten liggen waarschijnlijk ergens anders. Ook prima, maar in deze video ben jij niet geschikt om goede serieuze informatie over te brengen.
Irene komt wel goed en duidelijk en serieus over.
Anoniem - Woensdag 7 april 2021 18:05
Ik heb de podcast nog niet volledig beluisterd, maar ik ben enthousiast over het idee. Ik zie al voor me dat dit over een tijdje op Spotify beluisterd kan worden.
Het zou leuk zijn als er bij de podcast steeds iemand aan mag schuiven die bijvoorbeeld verdiepende kennis heeft over het onderwerp waarover gepraat wordt.
Het lijkt me overigens prettiger kijken (als er toch beeld bij zit) als het beeld niet steeds 'verspringt' van de een naar de ander.
Anoniem - Woensdag 7 april 2021 18:10
Oh en nog een tip over het beeld; het zou er m.i. gezelliger uitzien als jullie bijvoorbeeld aan een tafel of op relaxte stoelen zouden zitten met thee en koekjes ofzo (is maar een idee hoor). Het ziet er nu namelijk nog wat 'klinisch' uit. Misschien voelt een gesprek in zo'n andere setting voor jullie zelf ook wat natuurlijker.
Irene - Team Proud2Bme - Woensdag 7 april 2021 18:18
Hey allemaal,

Bedankt voor jullie reacties en feedback! Wat ik hieruit meeneem is dat het concept iets is om enthousiast over te zijn, maar dat zeker in de uitvoering ervan echt nog een hoop verbeterpunten zitten. Daar kunnen we wel wat mee!

Liefs
Moesy - Woensdag 7 april 2021 20:29
Ik vind het een onwijs fijne toevoeging! Lijkt me ook zeker fijn om zoiets ook via Spotify te luisteren. Maar ook het gewoon er naar kunnen kijken is ook fijn. Dank jullie wel meiden, ik hoop dat we nog meer van jullie op deze manier mogen zien/horen, super leuk dat jullie wat nieuwe dingen uitproberen!
Ellie-x - Woensdag 7 april 2021 21:41
Leuke video/podcast! Voor herhaling vatbaar!
Lost girl - Donderdag 8 april 2021 15:14
Heel fijn. Heb gewoon op bed liggen luisteren. Fijn om jullie zonder veel geknip rustig een gesprek te horen hebben. En grappig ook die oude blogs erbij. Voel je opeens oud haha. Ik vind het met de tips over uitvoering, die jullie zelf hierboven ook beschreven, zeker voor herhaling vatbaar!
Leuk ook dat er steeds nieuwe ideeën en concepten komen. Het houdt mij nieuwsgierig.