Schaamte voor mijn eetbuien

 

Ik heb lang getwijfeld of ik mijn verhaal wel wilde delen. Lange tijd heb ik mij verstopt en geschaamd voor mijzelf en voor mijn eetstoornis, maar ik denk dat ik er nu klaar voor ben om mijn verhaal te delen, mij niet langer te verstoppen en te zijn wie ik ben, flaws and all. Mijn eetstoornis begon zoals bij vele anderen, erg onschuldig. Nadat ik met vriendinnen op de middelbare school regelmatig aan het snacken was, begon mijn lichaam op mijn 15e te veranderen en erg blij was ik daar niet mee, dus had ik besloten om wat op mijn voeding te letten en te zorgen dat er een paar kilo'tjes van af gingen.

Het was voor mij een moeilijke periode waarin veel gebeurde, mijn moeder had met haar nieuwe vriend een kindje gekregen, daardoor wilde zij natuurlijk samenwonen, waardoor we dus gingen verhuizen en waardoor de jongen waar ik toen verliefd op was tegen mij zei dat het dan toch niet zou gaan werken, omdat ik naar een andere stad ging. In het nieuwe huis woonden wij met een samengesteld gezin, mijn stiefvader en zijn 2 kinderen, mijn moeder en mijn broertje, halfbroertje en ik. Ik vond het moeilijk om mijn draai te vinden en ging ook steeds minder eten, want daardoor voelde ik me beter. Voor mijn gevoel had ik geen thuis meer, ik was weg uit mijn oude omgeving en kon maar niet wennen aan een nieuwe stad, nieuw lichaam, nieuw broertje, nieuw huis en een nieuw gezin.

meisje

Lange tijd heb ik gesukkeld met eten, me depressief gevoeld, mezelf gesneden en thuis veel ruzie gehad. Ook begon ik met braken en at veel te weinig, wat resulteerde in eetbuien. Ik kwam aan en daardoor was het cirkeltje rond: ik ging weer afvallen door veel te weinig te eten, wat weer eetbuien en het braken triggerde, waardoor ik toch weer aankwam et cetera.

In mijn laatste jaar van de Havo heb ik regelmatig met de schoolmaatschappelijk werkster gesproken, maar zij kon mij eigenlijk niet verder helpen. Na wat druk van een vriendin van mij had ik besloten om tegen mijn moeder op te biechten dat het met eten en mijn stemming niet goed ging, iets wat zij dus al wist, vertelde ze me. Ik ben hulp gaan zoeken bij de lokale ggz, maar ben daar vrij snel mee gestopt, omdat ik na mijn examens in mijn eentje naar Amerika zou gaan om daar 3 maanden vrijwilligerswerk te doen.
Hoewel mijn problemen niet verdwenen waren, waren ze wel enigszins op de achtergrond toen ik naar Amerika ging.

Ik was flink afgevallen voordat ik op reis ging en voelde me wat beter over mijzelf. Het laxeren ging daar echter wel door en ik kwam door het vele eten weer kilo's aan. Toen ik terug kwam in Nederland voelde ik me slecht in mijn lijf en begon weer met lijnen. Ook ging ik werken bij een eetcafe hier bij mij in de buurt, wat me de juiste afleiding gaf. Ik ging veel werken en zette me er voor de volle 100% voor in, waardoor ik mezelf letterlijk uitputte.

Toen het september werd ben ik begonnen met de opleiding voeding en diëtetiek. Achteraf denk ik dat mijn eetstoornis veel met deze keuze te maken had. Naarmate het schooljaar vorderde kreeg ik steeds meer stress door de vele dingen die ik voor school moest doen, ik ging steeds minder eten om weer af te vallen, kreeg weer eetbuien en braakte regelmatig. Mijn schoolwerk leidde hier onwijs onder en ik ben professionele hulp gaan zoeken voor mijn eetstoornis.

Zo kwam ik ben de Ursula terecht. Er werd de diagnose boulimia (ik at en braakte bijna de hele dag) gesteld en ik zou een deeltijd groepsbehandeling krijgen met overnachtingen in de kliniek. Al snel in de behandeling ging het helemaal niet goed me, ik was depressief en voelde me suicidaal. Dit leidde tot een opname op de gesloten afdeling van de ggz op het terrein van de Ursula. Na het weekend ben ik weer terug gegaan naar de Ursula en heb ik mijn behandeling verder gezet. Ondanks dat het wel iets beter ging met eten, ging het niet zo goed toen mijn behandeling stopte. Ik deed het lijken alsof het heel goed met me ging, omdat ik eigenlijk de veiligheid van de eetstoornis niet op wilde geven.

Een jaar lang heb ik gerommeld met eten en had ik veel ruzie thuis. Ik kwam weer terecht bij de lokale ggz en ging een groep in om te werken aan structuur en dagbesteding. Ondertussen ging ik het huis uit en had ik een kamer gevonden in het huis waar mijn vriend woonde, want thuis ging het niet langer. Iedereen leed onder mijn eetstoornis, het had het hele gezin in de ban.

Vanaf toen is het allemaal erg snel verslechterd, ik deed een zelfmoordpoging en belandde in het ziekenhuis, ook at ik naast mijn eetbuien niet en braakte alles uit wat ik at. Ik zocht contact met Human Concern om daar hulp te krijgen voor mijn eetstoornis. Na een lang intake-traject werd mij verteld dat zij mij niet konden helpen en verwezen zij mij door naar Novarum. Daar was een lange wachttijd en ondertussen ging het niet best. Ik kon niet goed meer voor mijzelf zorgen en werd op genomen op de open afdeling van de ggz, waar ik ongeveer 2 maanden heb gezeten. Als ik daar terug op kijk schaam ik me dood voor hoe ik me daar heb gedragen.

Ik at ZO ontzettend veel, en dat alleen maar om het weer uit te braken. Er werd besloten dat het goed zou zijn om weer eens bloed te laten prikken en ik werd met spoed door het ziekenhuis gebeld dat ik meteen moest komen, omdat mijn kalium veel te laag was, waardoor mijn hart elk moment zou kunnen stoppen. Eenmaal in het ziekenhuis werd mij op de spoedeisende hulp verteld dat als mijn hart nu zou stoppen, zij mij niet meer konden reanimeren, omdat mijn lichaam er zo slecht aan toe was. Dit vond ik best wel even schrikken, maar de eetstoornis wist het in mijn hoofd zo te draaien dat ik gewoon doorging met eten en braken, waardoor ik 2 weken later wederom in het ziekenhuis lag.

Toen ik uit de opname kwam begon ik met het intake traject bij Novarum, waar ze de diagnose Anorexia stelden aangezien in alles wat ik at uitbraakte en flink ondergewicht had. Ik werd opgenomen op de IKK (Intensief Kortdurende Klinische zorg). Het ging eindelijk steeds beter met eten en wilde graag genezen, hoewel ik het aankomen erg moeilijk vond. Toen deze behandeling ten einde kwam hebben mijn behandelaren en ik besloten om verder te gaan in de kliniek, waar meer therapie zou zijn en waar verder kon werken aan mijn eetstoornis. In de tussentijd tussen de IKK en kliniek viel ik snel weer terug in oude patronen, maar eenmaal weer in behandeling in de kliniek herpakte in mezelf en na een dip ging het oprecht goed met mij en het eten. Ik ging goed weg uit de behandeling en ging met mijn vriend verhuizen naar ons eigen appartement. De toekomst zag er voor mij zo zonnig uit. Eenmaal weer thuis zakte ik langzaamaan weer weg in mijn eetstoornis, viel af en voelde mij weer vaak somber.

Nu bijna een jaar later, ben ik weer keihard aan het knokken tegen de eetstoornis, het gaat beter met mij en ik ga in september weer een opleiding volgen. Dit geeft me zo veel vechtlust, ik wil mijn leven weer terug, ik wil weer LEVEN!  En ook al ben ik er nog lang niet, ik weet zeker dat ik er komen ga. Ik zal niet opgeven en deze eetstoornis overwinnen, want een leven met eetstoornis is allesbehalve leuk ...

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Yvette1994 - Zaterdag 18 juli 2015 13:27
Lieve amber!

Wat naar dat je steeds terug valt!
Ik hoop oprecht dat je er nu helemaal uit gaat komen!

Heel veel succes met je opleiding!

Xliefs!
Maanmeisje - Zaterdag 18 juli 2015 14:25
Wat een heftig verhaal zeg. Dapper dat je het hebt ingestuurd, en fijn dat het nu wat beter met je gaat. Blijf doorzetten! Veel sterkte!
*Esther* - Zaterdag 18 juli 2015 14:33
Heei meis, Esther hier van de Ursula. Ik vind je zo dapper.
cynthia - Zaterdag 18 juli 2015 15:19
Ik wens je veel geluk
Heel heftig allemaal maar je kan het meid je bend sterk dat hoor ik al alleen nu goed gebruiken die sterkte naar positieve sterkte !
Het komt goed
Dankjewel voor je verhaal ik heb er veel aan
Daniëlle - Zaterdag 18 juli 2015 15:57
Wauw! Jouw vechtlust inspireert me zeg!
Vind het zo ontzettend knap hoe jij je er doorheen slaat, heb er enorm veel respect voor en wens je heel veel sterkte en succes! Hou vol, jij gaat er komen!
Amber - Zaterdag 18 juli 2015 18:30
Bedankt voor alle lieve reacties en steun, betekent heel veel voor me! Hoop dat ik hier mensen mee kan helpen, dat iemand zich misschien in mijn verhaal herkent en hulp gaan zoeken. We staan er niet alleen voor, hoewel het soms wel zo kan voelen!
Zet 'm op iedereen, ik wens jullie heel veel sterkte en steun, we komen er uiteindelijk wel, ieder op zijn/haar eigen manier!
Kus
lisanne - Zaterdag 18 juli 2015 19:54
Jeeje wat heftig zeg!
je bent z'n prachtige meid!!

Veel succes verder en met je opleiding!
Je kan het als je het echt wil!!
xxx
Amber - Zaterdag 18 juli 2015 20:28
hihi wat lief allemaal!!!! jullie zijn topperts!!!!!
karel - Zaterdag 18 juli 2015 23:47
Hey Amber ik heb je verhaal gelezen,
En ik wil zeggen dat ik je een ontzettend knappe vrouw vindt, qua uiterlijk en ook qua innerlijk, jij geeft niet op, zelfs op momenten waar ik zou zeggen dat ik het niet meer zou kunnen. Ik geloof dat er iemand is die je wilt bijstaan in dit alles. Ook al ken ik je niet zo goed, dat wilde ik wel even zeggen.

Ik geloof dat God jou wonderlijk heeft gemaakt, en dat Hij heel veel om je geeft,
En je kracht wilt geven en jou heel waardevol vindt!
Twee teksten wil ik je meegeven
Jesaja 43: 1-7
Vooral het gedeelte in vers 4: ''Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol, en ik houd zoveel van je''

En Jesaja 61,
vooral vers 1: ''want de Heer heeft mij gezalfd'' ... ''Om aan verslagen harten hoop te bieden, om aan gevangen hun vrijlating bekend te maken en aan geketenden hun bevrijding''.

Ik wil je geen beklemmende regels of religie opleggen, ik ervaar zelf in een andere strijd die ik te voeren heb dat God mij wilt helpen en dat ik dus niet alleen ben, en dat God mij een hoopvol vooruitzicht te bieden heeft, Hij alleen kan mij echt vrijmaken.
Jezus wilt het jou ook niet moeilijker maken dan dat je het al hebt (zie de verzen hierboven, die profetieën gingen over Jezus, en Hij citeert die wanneer hij op aarde was in lukas 4:14-29 staat dat.)
@karel: - Maandag 20 juli 2015 07:33
Bedankt voor je bijbelteksten! Erg bemoedigend.
Jesaja 61 is mijn dooptekst. En Jesaja 43 is ook een bijzondere tekst voor mij. :)

Bedankt!

Tikvah
Inez - Woensdag 22 juli 2015 13:18
Wat heb jij moeilijke jaren achter de rug. De eetstoornis maakt zoveel kapot. Heel veel sterkte gewenst en blijf vechten, want ik gun je echt een gelukkig leven! Liefs
Eveline - Vrijdag 24 juli 2015 12:59
Ha Amber,

Wat ongelooflijk moedig dat je je verhaal hier hebt gedaan! Ik put er kracht uit. Want wat ben je sterk dat je ondanks de terug vallen steeds weer de motivatie vindt om door te zetten en er opnieuw voor te gaan. Ik herken het erg en vind het fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die na therapie nog een tijdje blijft worstelen voordat het beter gaat (in mijn ogen gaat het met iedereen na behandeling super...).

Dank voor je verhaal en veel succes met je nieuwe opleiding!
Marike - Dinsdag 11 augustus 2015 21:51
Lieve Amber,

Wat heb je veel meegemaakt. Dat moet echt heel heftig voor je zijn geweest.
Vind het enorm knap dat je je verhaal durft te delen. Wat niet alleen jezelf maar ook andere inspireerd. Je bent op een goede weg zo te lezen en ook al ben je misschien nog niet waar je graag zou willen zijn. Onthou dat jij het waard bent!

anoniem - Dinsdag 9 februari 2016 17:19
knap dat je het hebt overwonnen!!!!