Ergernissen in het openbaar vervoer

 

Met het openbaar vervoer reizen kan, wanneer het meezit en de trein op tijd komt, heel fijn en relaxed zijn. Geen files en je hoeft alleen maar in te stappen en op tijd weer uit te stappen. Ondertussen kun je gewoon werken, een boek lezen of je facebook timeline doorscrollen. Maar er zijn ook genoeg dingen waar je je aan kan ergeren in het openbaar vervoer.

Amsterdam cs
Bron

Als student spendeerde ik heel wat tijd in het openbaar vervoer en tijdens mijn stage, waar ik huisbezoeken deed, was ik meer tijd kwijt aan reizen dan aan het daadwerkelijk thuis zijn bij cliënten. En juist als je 's morgens vroeg weg gaat en laat in de middag onderweg bent naar huis, zit je in de spits. Waardoor het extra druk is en je nog meer geconfronteerd wordt met je medemens.

Wat kom je allemaal tegen in het openbaar vervoer wat heel irritant kan zijn en waar je uiteindelijk best om kan lachen? Misschien herken je de onderstaande situaties.

» Uitgebreide telefoongesprekken 
In het openbaar vervoer wordt wat afgebeld. Ik bel zelf ook wel veel als ik onderweg ben, maar ik let wel op wat ik zeg en op hoe hard ik praat. Soms worden aan de telefoon hele levensverhalen besproken, het gaat ons niks aan wat iemand mee maakt en waar het gesprek over gaat. Maar op deze manier wordt wel alles gedeeld met alle medereizigers.

» Bellen of hard praten in de stiltecoupe
Sommige mensen lijken het principe van stiltecoupe's niet te begrijpen. Ze komen soms met hele verhalen en hard praten de coupe binnen lopen en zoeken ondertussen een plekje om te zitten. Daar wordt het gesprek ook gewoon vervolgd.

» Mensen in de stiltecoupe die om alles zeuren
Het is irritant al mensen hard gaan praten in een stiltecoupe, maar anderzijds zijn er ook genoeg mensen die overal een probleem van maken. Het kan zijn dat je telefoon gaat en dat je even opneemt en wegloopt om het gesprek verder te volgen. Er zijn mensen die je dan met een verwijtend en boos gezicht gaan wijzen op het feit dat je in een stiltecoupe zit. Of je krijgt gelijk een boze blik op het moment dat je moet hoesten. Beetje overdreven en heel irritant.

» Mensen die niet opstaan voor ouderen
Dit is iets wat ik in de bus of tram heel vaak meemaak. Er stappen veel mensen in en het is erg druk. Ik wil ook liever zitten, maar er zijn gewoon mensen die dat harder nodig hebben. Ik erger me kapot aan mensen die de andere kant op kijken of zich verstoppen in hun telefoon en doen alsof ze niet zien dat een ouder iemand binnen komt en misschien wel een zitplek nodig heeft.

» Eerst instappen, dan uitstappen
Aaaagh!! Vreselijk. Wanneer er een hele rij mensen staat te wachten tot zij in kunnen stappen, gaat de trein, tram of bus echt niet weg rijden zonder jou. Het is toch gebruikelijk dat mensen eerst uitstappen zodat er ruimte komt en dat er daarna mensen in kunnen stappen? Blijkbaar is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel te vaak zie ik mensen de trein binnendringen terwijl er een hele rij met mensen staat te wachten die uit willen stappen. Lekker asociaal. Ohja en mensen die het gangpad blokkeren terwijl de deuren nog open zijn.

Trein
Bron

» Etenslucht 's morgens vroeg
Ik heb 's morgens altijd best wel moeite met mijn ontbijt. Ik heb nooit zo'n honger als ik net wakker ben maar ik ontbijt wel omdat ik weet dat ik mij anders binnen no-time niet goed voel. Ik heb het gewoon nodig. Maargoed, als ik dan uiteindelijk ontbeten heb en in de trein stap, komen er allemaal etensluchten langs zoals de geur van saucijzenbroodjes in combinatie met koffie en iemand die zo moedig is om om half 10 een broodje kebab te eten.

» Etenslucht op weg naar huis
Na een lange werkdag stap ik eindelijk in de trein en verheug ik me op een warme maaltijd. En net als je eigenlijk baalt van het feit dat je ook nog moet koken terwijl je zo'n honger hebt, komt er iemand de coupe in lopen met een grote zak patat. Je ruikt het eigenlijk al eerder dan dat je het ziet.

» Mensen die ruzie maken in het ov
In het openbaar vervoer worden heel wat prive problemen uitgevochten. Ik ben regelmatig getuige van woordewisselingen of ruzies. Altijd lastig want je wilt je er niet mee bemoeien en eigenlijk wil je het ook niet horen, maar er wordt zo hard gepraat of soms geschreeuwd, dat je er eigenlijk niet om heen kunt.

» Stinkende mensen
Elke keer verbaas ik me weer over de lichaamsgeuren die voorbij komen in het openbaar vervoer. En over het feit dat mensen al zo vroeg in de ochtend zo onfris ruiken. Ik vind dit wel heel vervelend als ik naast zo iemand zit. Of dit nou een tabak, alcohol of zweetlucht is, het is niet heel fijn om te weten dat je nog een half uur naast iemand zit die stinkt.

» Mensen die naast je komen zitten terwijl er nog genoeg plek is
Wat mij wel eens is overkomen en wat ik ook wel eens zie als ik in de trein zit, is dat mensen persee op het plekje naast je willen zitten, het plekje waar je je zware tas hebt neergezet, terwijl er nog heel veel plekken vrij zijn. Ik vraag me dan altijd af waarom dat is. Ik snap het niet.

Meisje in trein
Bron

» Mensen die op je tas gaan zitten
Ik zet altijd mijn tas op de stoel naast mij en op het moment dat er iemand wil zitten of als het druk wordt, haal ik mijn tas weg. Maar sommige mensen zijn zo ongeduldig, dat ze niet vragen of het plekje vrij is, niet vragen of ze er mogen zitten en eigenlijk gewoon ongegeneerd bovenop mijn spullen gaan zitten, zonder dat ze even wachten totdat ik het heb weggehaald.

» Mensen die een gesprek aanknopen, no matter what
Best gezellig, zo'n gesprek in de trein. Ik heb wel eens ontzettend leuke gesprekken gehad met een wildvreemde. Maar soms heb ik hier geen zin in, ben ik iets aan het lezen of muziek aan het luisteren. Ik denk dat het dan wel duidelijk is dat ik ergens anders mee bezig ben. Wanneer iemand die ik niet ken dan een uitgebreid gesprek gaat voeren met mij, allemaal vragen gaat stellen en maar door gaat, vind ik dit wel een beetje vervelend.

» Samen de krant lezen
Je bent het laatste nieuws aan het doorlezen in de krant, of je bent aan het surfen op internet. In het openbaar vervoer wil het nog wel eens voorkomen dat mensen gaan meekijken. Best awkward vind ik dat. En onbeleefd. En een beetje vreemd.

» Harde muziek
Bijna iedere keer als ik reis met het OV komt er wel iemand binnenlopen met veel te harde muziek. Soms staat het zelfs op de speakers maar soms hoor je het ook overduidelijk door de headphones heen.

» Bedelaars
Op het traject tussen Den Haag en Rotterdam, waar ik vaak reis, komt er regelmatig een meneer langs die gitaar speelt en zingt. Vervolgens wil hij geld ophalen voor een slaapplaats. Hier zitten ik en mijn medereizigers vaak niet op te wachten. Zeker niet na een lange werkdag.

Waar erger jij je aan in het openbaar vervoer?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mathilde - Maandag 6 januari 2014 19:09
Irritante en drukke scholieren in een STILTE coupé! :P
Mensen die naar knoflook ruiken!
Mensen die naast je komen zitten terwijl er nog genoeg plek is.
Mensen die je tas aan de kant zetten, om plaats te nemen en zonder te vragen of je voor diegene even plaats wilt maken.
Dat was het wel eigenlijk, hihi!
Joy - Maandag 6 januari 2014 19:13
Het frustreert mij dat 'buschauffeurs' weinig geduld hebben met ouderen die de bus in stappen en niet wachten tot dat de persoon zit.
Ook komt het vaak voor dat ze erg onbeleefd reageren of geen gedag kunnen zeggen?!
MissLola - Maandag 6 januari 2014 19:22
Ik erger me er in de trein altijd aan als de machinist zacht of onduidelijk praat, waardoor ik nóg niet kan horen op welk station ik ben XD
~~ - Maandag 6 januari 2014 19:33
Het is erg vervelend wanneer je ziet dat de buschauffeur allang in de bus zit en er al 5 minuten geleden had moeten zijn en gerust nog even een peukje doet!
M. - Maandag 6 januari 2014 20:42
» Mensen die op je tas gaan zitten -->
Deze kan je ook omdraaien: jij houdt een plek bezet die eigenlijk vrij is, waardoor een ander niet zomaar kan gaan zitten. Dat zou je ook 'asociaal' kunnen noemen.
Precious - Maandag 6 januari 2014 20:49
Stinkende mensen staat bij mij met stip op 1
jens - Maandag 6 januari 2014 21:03
Dat mensen mensen stiekem gaan gniffelen als je moet staan en je steeds bijna omvalt, omdat je je staande moet zien te houden zonder handen.!
Liadan - Maandag 6 januari 2014 21:34
Eerst al een 'ergernissen tijdens het shoppen' blog, en nu deze. Beetje last van een winterdip op de redactie? :P
ducky - Maandag 6 januari 2014 21:38
Als ik de trein in kom met mijn wandelstok (die ik gebruik vanwege mijn neurologische ziekte) en niemand staat op.

Rondslingerende etensresten

Mensen die een fiets neerzetten en verderop gaan zitten en niet in de gaten hebben dat hun fiets bij elke bocht bijna omvalt en er daardoor andere passagiers worden gehinderd.
R. - Maandag 6 januari 2014 21:40
Als er een tas staat en ik wil zitten dan doe ik alsof ik ga zitten, dan halen ze vanzelf de tas wel weg. Ik zou er niet echt op gaan zitten maar ik heb ook geen zin om te vragen of iemand zijn tas weg wil halen. Ik vind eigenlijk dat mensen dat uit zichzelf zouden moeten doen als het druk word. Om nou te gaan vragen of je op een vrije plek mag gaan zitten...

Zo zie je maar dat iedereen er weer anders over denkt :)

Ik vind zelf toeristen met grote tassen en hele dikke mensen (die twee plekken innemen) irritant. In beide gevallen kunnen ze er niks aan doen maar toch vind ik het irritant. Ook hele vrolijk conducteurs 's ochtends vroeg vind ik maar irritant.

Ik denk er zelf vaak niet aan om op te staan voor een ouder iemand. Het komt gewoon niet in me op. Als ik zie dat iemand anders dan op staat, dan vind ik eigenlijk dat ik dat zelf had moeten doen.

Wat wel leuk is (en gemeen) om aan iemand van 40 ofzo te vragen of hij wil zitten :D
Lamp - Maandag 6 januari 2014 21:54
De ergste ergernis heb ik er niet tussen gevonden: mensen die duwen als je staat te wachten tot de mensen van in de trein de trein uitgaan.
Ik ga dan altijd tegen die personen aanleunen ^^
Milou - Maandag 6 januari 2014 22:45
Even een toevoeging over opstaan voor oude mensen.
Ik deed dat altijd. Maar heb meerdere malen boze blikken van deze mensen gehad. "Ik ben pas 60 hoor ik kan prima staan!" " O Zie ik er Zo oud uit dan huh dametjes". En eentje heeft zelfs dingen gezegd die ik niet herhaal. Maar nu weet ik neit meer wat ik moet doen. Wanneer er nu iemand binnenkomt die oud is word ik helemaal zenuwachtig. Ik heb t gevoel dat iedereen mij veroordeeld als ik niet opsta. Maar ook veroordeeld wordt als ik dit wel doe. Ben een keer maar gewoon uitgestapt en op de volgende bus gaan wachten.
MIO? - Dinsdag 7 januari 2014 00:20
Vertraging met het ov vind ik toch nog wel de grootste ergernis.

En als ik een grote tas heb, die ik gewoon niet bovenop krijg en iemand mij doodleuk zegt dat ik m bovenop moet leggen "Eeh, vent, er zit 20 kilo aan boeken in + alle andere zooi, doe het lekker zelf." (maar dat zag ik niet hoor)
Mystery - Dinsdag 7 januari 2014 01:35
Mensen die de rolstoel-priority sticker niet snappen, zelfs niet als je ze in drie talen (just in case..) uitlegt dat je met je rolstoel toch echt die trappen niet af komt en je ook lastig de deur naar de wc kunt blokkeren... Niet handig, maar ook levensgevaarlijk!
_Luckamy_ - Dinsdag 7 januari 2014 07:32
Busschauffeurs die niet kunnen rijden (hard optrekken
en remmen)

Als mensen je de hele tijd zitten aan te staren, dan vraag
ik mij altijd af waarom ze niet ergens anders heen kijken

Als het druk is en je bent aan het praten met de gene
waarmee je reist en iemand die naast je zit bemoeid
zich er ineens mee.

En verder alles wat al gemoemd is in de blog
m - Dinsdag 7 januari 2014 10:24
Als het druk is en je moet lang staan hangen in de ruimte bij de deuropening of als er twee of drie van de vier stoelen bezet zijn en ik moet op die vierde gaan zitten, voel ik me al best opgelaten, ik zit dus het liefst alleen op een tweezitsbank, luxeprobleem :)na verloop van tijd went het wel en ik vind vertraging en dan een volgende aansluiting missen en in de kou staan wachten heel erg vervelend.
Roos_ - Dinsdag 7 januari 2014 10:56
haha wel veel ergernissen zeg.. 't ov is niet ideaal nee, maar je zo veel ergeren maakt het alleen maar rotter denk ik
? - Dinsdag 7 januari 2014 11:32
Ik ergerde me altijd kapot aan mensen van rond de 40, 50 die je heel hard op zij duwen omdat ze de eersten willen zijn die in de bus stappen. Soms krijg je zo'n knal dat het gewoon pijn doet. Stel je eens voor dat je de 5e zal zijn die in de bus stapt...

Wat ik ook altijd heel vervelend vond is wanneer het heel koud was en de bus stond er allang met buschauffeur en ze laten je pas instappen wanneer het echt tijd is. Je ziet als buschauffeur toch ook dat mensen staan te vernikkelen.

Ik ben blij dat ik nooit meer met het openbaar vervoer hoef. Lang leve m'n fiets en auto
yessy - Dinsdag 7 januari 2014 12:27
Haha daarom ga ik nooit met openbaar vervoer!
AnaMan - Dinsdag 7 januari 2014 12:50
"Veel te vaak zie ik mensen de trein binnendringen terwijl er een hele rij met mensen staat te wachten die uit willen stappen."

Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Wat ik wel irritant vind is dat sommige mensen echt eeuwen erover doen om uit de trein te stappen. Als hij al te laat is en elk moment weg wil gaan ben ik erg angstig dat ik er dan niet op tijd in kan, en ze zijn dan heel asociaal aan het kleppen terwijl ze een keer aan komen slenteren... 0_0

En tja, die stomme etensluchten inderdaad.
Rebeccaa - Dinsdag 7 januari 2014 15:47
» Stinkende mensen, ja, Ik vind dat zó ontzettend vies. Als ik naast een stinkend iemand zit dan sta ik ook gewoon op en ga ik ergens anders zitten.

Etenslucht heb ik totaal geen problemen mee, het is openbaar vervoer en ik vind dat mensen daar gewoon mogen eten wat ze willen haha. (Alhoewel ik ook niet altijd even vrolijk word van de lucht van kebab of zo haha)
Celae - Dinsdag 7 januari 2014 21:30
Ik vind alles vreselijk van het openbaar vervoer, en dat is ook de reden dat ik dat vermijd. Toen de bus een keer weg reed en me liet staan, heb ik er een trap tegen aangegeven. Hij kwam namelijk wel halte op rijden, keek me aan, en reed gewoon door. Maar de druppel was toch echt toen ik op het knopje drukte en hij niet stopte bij de halte, maar 30 meter daarna. Ik moest dus 30 meter in de berm van de snelweg lopen, dood en dood eng.

Waar ik ook een hekel aan heb, is het feit dat mensen je bekijken. De laatste keer dat ik met de bus naar huis ging bij een vriendin vandaan, werd ik heel de tijd aangestaard. Ik begin dan meteen allemaal scenario's te bedenken waaróm ze zo kijken. En aangezien ik behoorlijk stevig ben (dat is echt zo), wist ik eigenlijk al meteen waarom ze zo keken. Gelukkig stapten die meiden al gauw weer uit. Dat was zo'n halfjaar geleden, en voor die tijd ben ik jaren niet meer met het openbaar vervoer geweest. Ik ga ook zeker niet meer vrijwillig, en ik verdom het om alleen te gaan. Als ik met iemand anders ben kan het me niets schelen, maar ik ga niet meer alleen met het openbaar vervoer. Echt niet.
Amarens - Dinsdag 7 januari 2014 22:06
Ik haat het O.V echt intens.
Vaak hangt er een dreigende sfeer, is het druk, weet je niet waar je aan toe bent, en weet je maar nooit of je op tijd zult aankomen. Zonder korting is het ook nog eens ontzettend duur voor de 'kwaliteit' die je krijgt.
Nee bedankt, als het fiets baar is qua afstand, en ik hoef niet ergens veel spullen op te halen. Dan met de fiets, al is het 3 kwartier.
Eva - Woensdag 8 januari 2014 17:57
Ik vind dit nogal een negatief berichtje, maar goed...
N - Maandag 24 februari 2014 19:53
- Als mensen hun tas leuk naast hun laten terwijl het superdruk is
- Als mensen aan de buitenkant van de twee- en vierzit gaan zitten en dan moet je vragen of je aan de binnenkant mag zitten wat erg onlogisch is -___-

Die tweede is echt een grote ergernis :')
Kylie - Maandag 23 februari 2015 14:51
Ik ben ook een persoon die al naar binnengaat als er nog mensen uitstappen, maar dat is met een reden, want ik heb inmiddels al 4 keer gehad dat de conducteur niet door had dat er nog mensen naar binnen moesten in de trein (dat waren ook echt wel groepen van 10 mensen) en dat de trein al vervolgens wegreed voordat de rest kon instappen. Dus ja, ik stap al in als er nog mensen naar buiten moeten lopen want ik wil niet dat de trein de deuren al dichtdoet voordat ik binnen ben.
Verder heb ik een hekel aan babies in het openbaar vervoer, vooral als die ouders dan in een stiltecoupe gaan zitten met een baby!
Berend - Vrijdag 14 augustus 2015 15:41
Ik zou de NS een boete willen geven, moet eigenlijk kunnen, zij kunnen het toch ook? Ik reisde maandag 11 augustus van Hoogeveen naar Rotterdam, van Zwolle naar Rotterdam konden we niet naar het toilet. Moest de hele tijd m’n plas ophouden, stond op knappen. Defect stond er op de deur van het enige toilet, maar wel drankjes verkopen op dat traject. € 50 voor geleden ongenoegen lijkt me redelijk.