Wat je kunt zeggen bij een eetstoornis

 

Als iemand in je omgeving een eetstoornis heeft, dan kan dat best ingewikkeld zijn. Waarschijnlijk wil je diegene graag steunen, maar hoe pak je zoiets aan? Wat helpt om te zeggen en wat helpt juist helemaal niet? Zijn er dingen die je kunt doen of die je misschien beter kunt laten? Natuurlijk is er niet één juiste manier waarop je iemand met een eetstoornis kunt helpen. Iedereen is anders en iedere eetstoornis is anders. Iedereen zal dan ook andere behoeften hebben tijdens deze zware periode. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt zeggen tegen iemand met een eetstoornis, die helpend kunnen zijn. In deze blog deel ik er tien.

Mocht jijzelf een eetstoornis hebben en nog meer dingen weten die helpend kunnen zijn, of juist niet, laat dit dan vooral weten in de reacties onder deze blog. Op die manier kunnen we het de omgeving van mensen met een eetstoornis net iets makkelijker maken om je te steunen en dat helpt jou uiteindelijk weer verder.

1. Ik weet dat het zwaar is, maar ik ben trots op je
Dit kan erg helpend zijn om te horen voor iemand met een eetstoornis. De problemen van de ander worden hiermee erkend en tegelijkertijd vertel je dat je ziet hoe hard iemand zijn of haar best en dat je hier ontzettend trots op bent. Het is fijn om te horen dat iemand ziet dat je het probeert en het kan bovendien motiveren om hier ook mee door te gaan.

2. Je bent meer waard dan je eetstoornis
Het is goed om, zowel voor jezelf als voor de ander, je altijd te blijven realiseren dat iemand met een eetstoornis een eetstoornis heeft, en niet is. Iemand is niet eetgestoord, iemand heeft eetgestoorde gedachten en gedragingen. Help de ander eraan te herinneren dat hij of zij meer is dan die eetstoornis en bovendien veel waardevoller is. Dit kan erg helpen voor degene die door een moeilijke tijd gaat.

3. Het is oke om een dagje rust te nemen
Als je geen eetstoornis of andere psychische problemen hebt, dan vind je het misschien vanzelfsprekend om zo nu en dan even rust te nemen. Een dagje voor jezelf of een avondje op de bank hangen. Waarschijnlijk denk je daar niet eens echt bewust over na. Veel mensen met een eetstoornis vinden het echter erg moeilijk om rust te nemen. Zij zijn constant bezig met (niet) eten, gewicht en zelfbeeld. Ook tijdens herstel kan dit ingewikkeld zijn en voor hen is het dan ook niet altijd vanzelfsprekend om een keer rust te nemen. Het is daarom goed en helpend als er iemand is die even zegt dat het oke is om pauze te nemen, even niets te doen en te ontspannen.

4. Laten we samen .... (vul in)
Als iemand een eetstoornis heeft, betekent dit niet dat diegene niet meer deel wil of kan nemen aan het gewone leven. Misschien vindt diegene het juist fijn om even normale dingen te doen, zoals even de stad in gaan, een film kijken of ergens samen koffie drinken. Toch kan de drempel om dit soort dingen te gaan ondernemen, ontzettend hoog zijn. Het is dan fijn als er iemand is die aanbiedt om dit samen te gaan doen en daar ook concrete afspraken over wil maken. Dit laat de ander bovendien zien dat er meer in de wereld is dan een eetstoornis.

5. Ik geloof in je
Iemand die werkt aan het herstellen van een eetstoornis, zal onvermijdelijk te maken krijgen met ups en downs. Er zullen dagen zijn dat het goed gaat, maar er zullen ook dagen zijn waarop het juist helemaal niet goed en het misschien lijkt alsof het nooit meer goedkomt. Het is dan ontzettend fijn als er iemand is die zegt dat hij of zij vertrouwen in je heeft en in je gelooft. Dit geeft kracht en moed om toch weer door te gaan.

6. Ik ben er voor je en ik zal er altijd voor je zijn...
Misschien is dit voor jou vanzelfsprekend, maar iemand met een eetstoornis kan zich enorm eenzaam voelen. Sowieso hebben veel mensen met psychische problemen het gevoel dat zij anderen lastigvallen met hun problemen en voelen zij zich vaak bezwaard bij het vragen van hulp. Het is dan fijn om te horen dat een ander graag wil helpen en er voor je is.

7. Ik begrijp het misschien niet helemaal, maar ik wil en zal je helpen waar ik kan
Je mag best tegen de ander zeggen dat je het niet helemaal begrijpt. Dat is misschien wel beter dan doen alsof je het snapt en als gevolg daarvan op de gok dingen zeggen die wellicht verkeerd over kunnen komen. Eerlijk zijn is dan veelal een betere oplossing. Bovendien is het fijn om te weten voor de ander dat, ondanks dat je misschien niet alles begrijpt, je wel heel graag wil helpen waar mogelijk. Het biedt de ander ruimte om eventueel wat meer uit te leggen en aan te geven waar hij of zij hulp bij nodig heeft.

8. Hoe gaat het met je?
Dit lijkt zo simpel maar is tegelijkertijd zo belangrijk. Vragen hoe het met iemand gaat, laat zien dat je betrokken bent. Bovendien kun je daarmee een gesprek starten dat over meer gaat dan enkel eten en gewicht. Een eetstoornis is immers zoveel meer dan dat en los van al die problemen rondom eten heeft de ander ook gewoon nog allerlei andere gevoelens en gedachten. Het is fijn als iemand daar ook eens naar vraagt en misschien niet direct genoegen neemt met je ‘'ja, prima''.

9. Geef een compliment
Voor de ander is het fijn om zo nu en dan een complimentje te krijgen. Toch kun je dingen als ‘'wat zie je er goed/gezond uit'' beter vermijden. Dit wordt over het algemeen opgevat als ‘'je bent dikker geworden''. Ook al is dit helemaal niet zo bedoeld, zo wordt het nu eenmaal vaak geïnterpreteerd en dat is zonde, want de intentie is goed. Geef liever een compliment over andere zaken zoals haar of kleding. Focus op andere dingen dan het lichaam.

10. Ik geef om je en ik hou van je
Dit kan ongemakkelijk voelen om te zeggen, maar het zijn wel waardevolle dingen die veel betekenen. Natuurlijk moet je dit soort dingen enkel zeggen als je het echt meent en ook kunt voelen, niet omdat je het gevoel hebt dat je zoiets moet zeggen. Voor de ander kan het erg fijn zijn om zoiets te horen. Weten dat er mensen zijn die van je houden en om je geven kan een belangrijke motivator zijn om door te vechten. Laat de ander zien dat je hem of haar nog steeds een heel fijn mens vindt, ondanks de eetstoornis en dat je de ander graag in je leven hebt. Een eetstoornis is vaak een eenzame strijd, hierin kan iemand niet vaak genoeg horen dat hij of zij er mag zijn.

Fotografie: thejaan

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Vrijdag 26 oktober 2018 15:12
wat een goeie blog! misschien kan het ook fijn zijn om te zeggen dat je trots bent op diegene
Summer - Vrijdag 26 oktober 2018 15:33
Als ik zo de hoofdpunten lees doet mijn man dat eigenlijk allemaal. Een bewustwordingsmomentje voor mij hoeveel hij mij eigenlijk steunt. Zó ontzettend dankbaar daarvoor, dat gelijk maar even goed uitgesproken naar hem!
L:) - Vrijdag 26 oktober 2018 15:49
Meestal bedoelen mensen met “wat zie je er goed uit” niet “ik zie dat je bent aangekomen”. Ook al zie je het zelf wel, en de weegschaal geeft het aan.
Meestal zeggen mensen dat omdat ze je ogen meer vinden stralen, je houding anders is (denk aan ingezakt tegenover strijdlustig), en je gewoon anders overkomt dan toen je misschien wat minder woog. Maar ze zeggen het ook als je 0,0 in gewicht verandert maar gewoon in je manier van doen zichtbaar is dat je strijd. Eigenljjk zeggen ze er dus alleen maar mee dat ze je krachtiger vinden overkomen.
... wilde dat ff zeggen omdat het gewoon zo is dat veel mensen het nu eenmaal tegen je kunnen zeggen. En relativeren van zo’n reactie kan voor jezelf soms wel ff fijn zijn.

marleen - Vrijdag 26 oktober 2018 20:46
over nummertje 6 zou ik toch voorzichtig zijn.
Als je belooft 'ik zal er altijd voor je zijn' moet je dat ook echt menen. Ik heb vrienden gehad die dat zeiden en dan nadien zonder iets van uitleg alle contact verbroken... weg vertrouwen...
egel - Vrijdag 26 oktober 2018 23:41
Voor iemand met anorexia: Wat ik ook steeds helpend vind is dat anderen me zeggen hoe mager ik ben en dat ze me echt te mager vinden (worden). Op den duur ga je twijfelen of ze misschien toch gelijk hebben en ga je het misschien geloven.
Dat ik er echt beter uitzag voordien helpt echt wel.
. - Zaterdag 27 oktober 2018 10:36
inderdaad: op een (voor zover mogelijk) objectieve manier zeggen wat je ziet
Noa - Zaterdag 27 oktober 2018 16:15
Als ik de blog zo lees besef ik me eigenlijk pas dat vriendinnen van mij dit bijna allemaal doen en misschien nog wel meer. Ik ben ze er zo dankbaar voor dat ze er voor x
G - Zaterdag 27 oktober 2018 19:58
Ben t met marleen eens over nummer 6.
Mijn vrienden zeiden ook ik ben er voor je, maar ze komen niet uit hun zelf naar me toe om iets te vragen. Dit mis ik heel erg
Noom - Dinsdag 30 oktober 2018 17:56
Goeie punten!
Misschien dat mensen zich niet zo snel uit het veld laten slaan als iemand een paar keer afzegt of de boot uithoud over lastige onderwerpen. Ik kon het zeker wel waarderen wanneer mensen doorvroegen hoe het echt met mij ging en dus ook confronterende onderwerpen aangeven. Dit heeft mij wel geholpen hoe lastig ik dit ook vond.
Ook dat vrienden of familie mij mee bleven vragen naar sociale activiteiten, was erg fijn. Een gevoel dat je nog ergens bij hoort of wordt gewaardeerd!