Wajong uitkering

 

Wanneer je naast je studie wat geld bij wilt verdienen dan zoek je een bijbaantje. Tenminste: als je dat kan. Sommige mensen krijgen op jonge leeftijd een ziekte of handicap waardoor het ze niet lukt werk te vinden en te houden. Als mensen bijvoorbeeld een eetstoornis krijgen dan komt het wel eens voor dat zij hierdoor (tijdelijk) niet meer naar school kunnen en niet meer kunnen werken. In dat geval kan je in Nederland een Wajong-uitkering aanvragen.

Op het forum merkten wij dat er erg veel onduidelijkheid is over Wajong. Want wat is het nu precies, wanneer heb je er recht op, hoe vraag je het aan? Daarom willen we je hier wat meer informatie geven. Let wel op: onderstaande gaat over de regelgeving in Nederland, mensen uit België kunnen hier terecht voor meer informatie.

money money

Wajong staat voor 'wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten'. Het is een uitkering waar je recht op hebt als je 18 jaar of ouder bent en een ziekte of handicap hebt. Het doel van de Wajong is hulp te bieden bij het vinden van werk, zodat iedereen die kán werken hiervoor ook de kansen krijgt. Als blijkt dat je niet of onvoldoende kan werken dan heb je recht op een Wajong-uitkering.

De Wajong is bedoeld voor mensen die op jonge leeftijd een ziekte of handicap hebben gekregen en daardoor niet genoeg kunnen werken. Je komt in aanmerking voor een Wajong als je op je 17e verjaardag een langdurige ziekte of handicap had, of vóór je 30ste verjaardag een langdurige ziekte of handicap kreeg. Verder moet je voor het krijgen van een Wajong aan de volgende voorwaarden voldoen

  • Je moet in Nederland wonen
  • Je ziekte of handicap moet van lange duur zijn. Het is dus niet waarschijnlijk dat je binnen 1 jaar volledig van je ziekte of handicap geneest
  • Je kan al gedurende 52 aaneengesloten weken door je ziekte of handicap niet meer dan 75% van het minimum loon verdienen.

Als je denkt dat je in aanmerking komt voor Wajong dan kan je deze via internet aanvragen. Als je dat hebt gedaan dan word je uitgenodigd voor een beoordelingsgesprek. Bij dit gesprek zal door de verzekeringsarts wat vragen worden gesteld. Deze kijkt naar wat je allemaal wel en niet kan en doet als dat nodig is nog een lichamelijk onderzoek. Soms vraagt hij toestemming om jouw medische gegevens op te vragen bij je huisarts.

wajong

''Het gesprek met de arts vond ik enorm spannend. Ik dacht dat ze mij vast niet ernstig genoeg zou vinden en dat ze zou denken dat ik mij aanstelde. Er werd mij door het UWV aangeraden om iemand mee te nemen. Dus ging mijn moeder met mij mee en ook aan haar werden wat vragen gesteld. Er werden dingen gevraagd over mijn jeugd en andere problemen waarmee ik te maken heb gehad in mijn leven. De arts leek heel belangstellend. Ik vertelde dat ik 4 dagen in behandeling zou gaan en daarnaast wel zou kunnen werken qua tijd, maar dat dit mij werd afgeraden door mijn behandelaren.

Zij vonden dat ik die andere dagen tijd nodig had om voor mezelf te leren zorgen en lichamelijk te herstellen. De arts die ik gesproken heb, vroeg niet nadrukkelijk door of ik alsjeblieft wilde gaan werken. Ze leek de situatie te begrijpen en vroeg juist door naar de ernst en de duur van mijn problemen. Ik vond het best wel een confronterend gesprek, maar omdat het vooral medisch en praktisch is, viel het mee en ze nam mij serieus.

Ik kan je vertellen dat de Wajong uitkering mij rust heeft gegeven. Ik hoefde mij tijdens mijn periode van intensieve therapie geen zorgen te maken over mijn financien. Je krijgt wat meer ademruimte. Als je recht hebt op een Wajong uitkering vraag deze dan aan. Neem iemand mee waarbij je je goed voelt en die over jou kan vertellen. Samen onthoud je meer van het gesprek dan in je eentje.'' Anoniem

Als je een Wajong-uitkering ontvangt kan je nog wel gewoon studeren, je hebt naast je uitkering dan ook nog gewoon recht op studiefinanciering.

Nu kan niet iedereen gebruik maken van Wajong. Als je nog geen 18 jaar bent bijvoorbeeld, of je hebt de periode voordat je arbeidsongeschikt raakte niet gestudeerd of gewerkt. Voor deze mensen zijn nog een aantal andere opties beschikbaar:

  • Ziektewetuitkering: wanneer je ziek wordt en daardoor geen recht meer hebt op het loon van een werkgever (als je bijvoorbeeld uitzendkracht bent geweest, of lange tijd werkeloos) dan kan je een beroep doen om de ziektewetuitkering. Deze uitkering krijg je maximaal twee jaar en bedraagt 70% van je laatst verdiende loon.
  • WIA: Als je langer dan twee jaar ziek bent en dus geen recht meer hebt op een ziektewetuitkering, dan kan je een WIA aanvragen. Je komt daarvoor in aanmerking als je meer dan 35% arbeidsongeschikt bent. Binnen een WIA zijn er twee uitkeringen die je kan ontvangen: als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent dan krijg je een WGA, ben je helemaal arbeidsongeschikt dan krijg je een IVA.
  • Ww: de werkeloosheidswetuitkering. Deze uitkering is bedoeld voor mensen die ontslagen worden en niet meteen nieuw werk kunnen vinden. Het is een tijdelijke uitkering om je financieel te ondersteunen in de periode tussen je oude en nieuwe baan.
  • Bijstand:Als het je niet lukt om je volledig in je eigen levensonderhoud te voorzien en je geen beroep meer kan doen op andere uitkeringen dan kan je bijstand aanvragen. Zolang je een bijstandsuitkering ontvangt ben je verplicht om werk te zoeken.

wajong

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je langer dan nodig blijft 'hangen' in het ontvangen van een uitkering. Sommigen zijn geneigd niet meer hun best te doen voor het vinden van een daginvulling wanneer zij een uitkering krijgen. Het is niet de bedoeling dat je geen verantwoordelijkheid meer neemt voor je leven en achter over gaat leunen. 

Maar wanneer je intensief met jezelf aan de slag bent in behandeling en geen ruimte hebt om daarbij ook nog te werken of het beter voor je herstel is om niet of minder te werken, kan het een uitkomst bieden en een last van je schouders wegnemen. Kijk dus wat mogelijk is, maar probeer natuurlijk wel dat leuke baantje dat je hebt te behouden wanneer dat nog wèl mogelijk is. Doe wat helpend is voor jou, niet wat overbelastend is.

Wat is jouw ervaring met Wajong?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Cindy - Zondag 11 augustus 2013 19:23
Ik heb al sinds 2006 een wajong, maar voor nieuwe aanvragers zijn nu strengere eisen en de regelgeving omtrent wajong gaat weer veranderen.
Hou goed de site in de gaten van bet UWV is mijn advies, zodat je niet voor verassingen komt te staan...
ik - Zondag 11 augustus 2013 19:26
! Is erg strenge regelgeving tegenwoordig heb ik ervaren. Helaas gaat inderdaad de wetgeving veranderen... ik hoorde dat er veel gaat veranderen en dat er misschien wel een bijstand gaat worden.. en dat betekend veel meer druk en regels en minder geld..
Cindy - Zondag 11 augustus 2013 19:42
Klopt 'ik'

Na 2006 ben je niet zo zeker meer van je wajong en idd word het bojstand, waardoor je eigenlijk word 'gedwongen' zowat om te werken... Super, die bezuinigheden :-( Maar er word wel teveel misbruikt gemaakt van de wajong, dus ik snap het ergens ook wel.
Eliza - Zondag 11 augustus 2013 19:56
weet iemand wat je kan krijgen als je arbeidsongeschikt bent en je werk een paar maanden geleden om een andere reden (geen vaste contracten) kwijt geraakt bent? En hoe dat werkt?
Smurfieee - Zondag 11 augustus 2013 19:57
Ik ben 'gelukkig' van de lichting voor 2010 dus ik heb enigszins geluk. Tegenwoordig krijg je hem niet zo makkelijk meer inderdaad maar geloof nou maar nooit dat wajong vetpot is en geloof nou ook maar nooit dat ik elke maand rustig zit te wachten tot die uitkering weer gestort wordt.. Nee absoluut niet maar ik heb dan ook nooit een uitkering gekregen vanwege mijn eetstoornis. Er was al op jonge leeftijd te zien dat werken nooit zou kunnen, dat ik school volhield was een wonder... Ik kan me dan ook haast niet voorstellen dat je een wajong krijgt vanwege je eetstoornis?! Is dat echt dat dat kan? :O
Jenn - Zondag 11 augustus 2013 20:07
@Eliza, kortom: werkloos en arbeidsongeschikt? Is mij ook overkomen. Het UWV is dan je 'werkgever' en je kan ook als je werkloos bent een ziektewet-uitkering aanvragen, maar je zou ook in aanraking kunnen komen voor WIA of Wajong. Hierover kan je het beste even bellen met het UWV.

Ik ben zelf in de ziektewet terecht gekomen. Die loopt inmiddels af, en ik heb volgende maand een herkeuringsgesprek waarna wordt gekeken of ik in de WIA of Wajong terecht kom. Werk zit er voorlopig in ieder geval nog niet in. Ik knijp hem behoorlijk voor het gesprek...
Jacolien - Zondag 11 augustus 2013 20:14
Even voor de duidelijkheid. Mensen die in de Wajong wet van na 2010 vallen hebben wel recht op studie financiering MAAR worden dan gekort op hun Wajong.
Jenn - Zondag 11 augustus 2013 20:29
@Smurfieee: Ja natuurlijk kan dat. Een eetstoornis is een psychische stoornis, en psychische klachten kunnen je dusdanig belemmeren dat je hierdoor niet kan functioneren op school of op het werk. Dat hoeft niet in alle gevallen zo te zijn, maar dat kan zeker. Iemand die een deeltijd of interne therapie volgt kan hiernaast moeilijk zorgen voor een inkomen. Ik kan dit momenteel ook niet, en kamp naast mijn ES ook met een burn-out, trauma, depressie en persoonlijkheidsstoornis. Best wel heftige psychische klachten dus. Ik heb wel diploma's op zak en werk gehad, maar ik kon op ten duur echt niet meer functioneren. Ik stortte regelmatig in, kreeg hyperventilatie en paniekaanvallen op mijn werk, was vaak ziek en kon de druk vaak niet aan. Er was veel onbegrip van werkgever en collega's, waardoor mijn psychische klachten eigenlijk alleen maar heftiger werden. Hoe meer ik het probeerde te onderdrukken, des te erger het lichamelijk ging optreden: migraine-aanvallen, maag- en darmklachten, slaaploosheid, wat de psychische klachten wederom verergerden, en uiteindelijk liep ik echt volledig vast en heb ik op het punt gestaan om er een einde aan te maken. Achteraf gezien had ik veel eerder de ziektewet in moeten gaan ipv doorgaan tot het uiterste. Ik vond het heel moeilijk om te moeten stoppen met werken, omdat ik altijd grote carrière dromen had en men ook veel van me verwachtte, maar ik heb hierdoor wel geleerd dat het leven en mijn gezondheid vóór werk gaat.
Lisa28 - Zondag 11 augustus 2013 21:05
Pff de wajong, ja ik heb hem.. nu ongeveer 3 jaar! Heeft me 7 jaar gekost voor ik hem kreeg, hij is 3x afgewezen.. Ik heb er keihard voor gevochten om hem te kunnen krijgen. Eigenlijk had ik hem gelijk al op mijn 18e moeten krijgen, maar toen is hij afgewezen omdat ik 1x alleen op het gesprek was en het dus alleen moest doen. Er zijn vele geweest die mij echt persoonlijk kennen en vinden dat ik hem verdien, ik vecht nog steeds iedere dag om te kunnen werken.. Ik blijf niet stil zitten, wil heel graag iets doen voor mens en of dier.. Daardoor dus vrijwillig! Ik wordt bang van de berichten over de wajong, alle wajongers onder de 45 zullen herkeurd worden, ik ben na mijn gevoel 1 van de eerste die er dan weer buiten valt.. pff en dan gaat het hele gezeur opnieuw beginnen! Ik wil er liever niet over nadenken, maar betaald werk is voor mij echt keihard knokken en snachts in mijn slaap door werken.. Gelukkig heb ik hem nu en kan ik aan mezelf werken, ik denk dus maar niet teveel na over hoe het volgend jaar gaat.. Gelukkig heb ik wel een team achter me staan die me gaan helpen bij de herkeuring (psychiater, jobcoach en mijn therapeut).
Wajong is een goed iets, maar wel voor de mensen die er ook echt recht op hebben, er zitten vele thuis met een wajong en die maken er misbruik van.. In dat geval vind ik het goed dat vele dingen opnieuw gecontroleerd worden (net zoiets als pgb).
Pauliene - Zondag 11 augustus 2013 21:23
Ik heb zelf ook wajong al drie jaar maar ben bang als ik op herkeuring moet komen want vind zelf niet dat ik in staat ben om te werken
Heb eerst wel gewerkt tot ik een eetstorenis kreeg en viel vaak flauw op werk en is niet handig als je flauw valt als je met machine,s bezig bent. Maar de geringste werkdruk of stress kan er bij mij al voor zorgen dat ik minder tot niks meer eet. Ben bang dat als ik op herkeuring moet ik de uitkering kwijt raak omdat hun perse vinden dat ik iets moet doen of dat ze me dwingen ergens te werken. Zowieso als ik moet samen werken met anderen is al zoveel stres voor me dat ik stop met eten enzo
En als ik al twee uur in de stad loop heb ik pijn over mijn helle lichaam laat staan dat ik vier uur per dag zou moeten werken
wendiee_ - Zondag 11 augustus 2013 22:39
ik heb nu een jaar een wahjonguitkering krijg studiefinancering en word NIET gekort op mijn wahjong misschien ook omdat ik uitwonende ben?
wendiee_ - Zondag 11 augustus 2013 22:40
en zolang ik naar school blijf gaan is er niets aan de hand..
groentetuin - Zondag 11 augustus 2013 23:39
meteen gekregen

de oude regeling gelukkg nog

maarwat ik me afvraaf
die andere arbeidsongeschikt enzo
krijg je daar meer.
ik vind het persoonlijk erg kastig om met 670 helem,aal rond te komen met mijn kamer eten ( duur eetgestoord eten )
en kleding en terras enz ( ik weet bijzaak, maar zonder vereenzaam ik echt)
Inger - Maandag 12 augustus 2013 00:00
Ik heb hem sinds vorig jaar...
Baal er enorm van, maar het is wel de enige uitkomst.
Probeer nu wel een klein bij baantje te vinden om het werken weer op te leren pakken, maar dat is vaak wel lastig te regelen met het UWV.

x
-- - Maandag 12 augustus 2013 00:52
@wendiee

Let goed op dat je met je wajong niet over de bijverdiengrens van de DUO komt. Deze staat per jaar op de site. Anders moet je al je stufie terugbetalen straks plus als je ook een Ov-kaart hebt, elke maand dat je die hebt gehad ong 75 euro per maand extra. Of je hem nou gebruikt of niet. Dit hoor je vaak pas 2/3 jaar later van de DUO. Dit heb ik namelijk ook gehad. Dus kom je boven die bijverdiengrens, raad ik je aan je DUO stop te zetten (kan je die ooit nog voor een andere studie gebruiken evt) en je Ov-kaart te deactiveren!
tlm - Maandag 12 augustus 2013 01:36
Het uwv is raar en zoekt overal wat achter. Dat is mijn ervaring.
Iris - Maandag 12 augustus 2013 08:25
M'n ervaring me de wajong is goed. Ben van de 'oude' lichting en ben nooit bij het uwv geweest om de wajong aan te vragen.
Het enige min punt van het uwv is dat als je gaat werken het heel lang duurt voordat je bericht krijgt vh uwb.
Ik werkte al 4 maanden en kreeg toen pas een brief vh uwv dat ik werkte. Wil heel graag werken, al is 24 uur het max vanwege me autisme.
anoniem - Maandag 12 augustus 2013 09:56
Ik heb jaren een wia gehad en van die uitkering kon ik goed rondkomen. Totdat ik zelf naar het uwv ben geweest om hun te veetellen dat ik een herkeuring wil. Ik was volledig afgekeurd maar ik wou weer aan de slag. Dagenlang thuis zitten is niet goed voor mij. Ik verveel me wordt lui en moe. Ht uwv werkte trouwens helemaal niet mee. Het duurde ruim een half jaar voornik op gesprek mocht komen.
Uiteindwlijk na veel gesprekken en bellen heb ik het voor elkaar en heb ik tijdelijk in een veiling gewerkt om te wennen en in sep begin ik bij een verpleegtehuis mret werken.
Ik vind het belangrijk dat ieder ander zich ook inzet voor de economie en een uitkeringnis slechts tijdelijk... iedereen kan wat doen al is het vrijwilligerswerk, of slechts een paar uurtjes per week!!
dollie - Maandag 12 augustus 2013 11:01
Ik val onder de oude regeling van wajong uit kering.
Ben vanaf mijn 18de al voor 100% afgekeurd.
Nu ben ik 31 jaar en heb gedeelte wajang uitkering omdat ik hoog en laag wouw werken.
Nu heb ik aanvullende uitkering van de wajong en het uwv (gak) was toen niet blij dat ik wou werken voor mijn geld.
Ik heb buiten om mijn anorexia andere dingen en daar is het op gebaseerd.
Trots ben ik er niet op dat ik wajong uitkering heb door mijn gehandicap.
Luna - Maandag 12 augustus 2013 11:22
Ik heb sinds 2010een uitkering vanwege mijn handicap (halfzijdige verlamming, kan nog wel beetje gebruiken hoor) ben er ook niet blij mee.
An. - Maandag 12 augustus 2013 11:23
Ik vind het soms eigenlijk best wel erg dat studerende mensen én Wajong én Stufi krijgen. Niet echt eerlijk.
Net zoals mensen die klinisch in behandeling zijn en daarbij Wajong krijgen..

anoniem - Maandag 12 augustus 2013 11:34
ik heb nooit eerst een wajong gehad, het uwv heeft bij mij helaas een grote fout gemaakt door mij meteen een wia te geven (en dan ook nog de wga), het is nu moeilijk om weer de maatschappij in te komen. ook als ik straks wel mijn eetstoornis heb overwonnen, kan ik waarschijnlijk heel moeilijk weer re-integreren, want welke baas wil er nu iemand die 100% is afgekeurd...
S. - Maandag 12 augustus 2013 12:21
Haha, goede timing met deze blog. Ik denk erover om ook binnenkort wajong aan te vragen, omdat ik graag op kamers wil (o.a. vanwege stressvolle thuissituatie), maar niet (genoeg) kan werken vanwege psychische problemen. Ik ben alleen echt bang dat het afgekeurd zal worden en dat ze vinden dat ik gewoon kan werken...
Luna - Maandag 12 augustus 2013 13:14
Volgensmij staat er bij mijn wajong ook arbeidsongeschikt. 16 augustus word ik 21 denk niet dat ik ooit kans krijg op normale baan. Nu al bijna jaar dagbesteding waar ik ongelukkig mee ben maar andere niet en binnenkort ook daar niveau 1 doen dus nog 1 jaar geloof in een toekomst heb ik eigenlijk niet echt meer.
.Ilsa - Maandag 12 augustus 2013 14:10
Ik heb toevallig net gebeld.
ik heb nu sinds 2010 mijn uitkering. Omdat ik vanaf september weer naar school ga en thuis woon krijg ik nog 25%.
kimmie - Maandag 12 augustus 2013 17:42
Ik heb sins 2010 een wajong, mijn situatie was zo ernstig en alles ging zo snel dat ik voordat alles geregeld was 6 maanden moest wachten, tot het echt voor elkaar was, 6 maanden achterstand met rekeningen, gelukkig heb ik dat in 1 maand allemaal terug kunnen betalen, en naar veel geregel kreeg ik zelf al het geld wat ik betaald had weer terug, ik werk liever voor mijn geld, veel mensen begrijpen het nit en noemen je lui, maar ik ben blij dat zoiets in nederland bestaat.
En idd de regeling is nu veel strenger, ik hoorde laatst dat ze nu ook met de wajong een jaar moet wachten voordat ze jou in behandeling nemen, en naar een jaar dat ze dan pas contact op nemen, tenzei je alle papieren en indicaties hebt kan het sneller gaan.
Astrid2 - Maandag 12 augustus 2013 18:50
Ik heb sinds mijn 18de in 2004 een Wajong. Fluitje van een cent, even telefoneren met het UWV, één formulier invullen en het was geregeld. Nou ben ik blind dus dat is een concretere handicap dan bv. een ES, maar als ik alleen blind was geweest had ik denk ik veel makkelijker kunnen werken dan met al mijn psychische problemen. Overigens moet je je echt wel bedenken of Wajong je enige mogelijkheid is, want je komt nu al heel moeilijk aan een baan zonder uitkering in het verleden maar als je arbeidsongeschikt bent verklaard, neemt helemaal niemand je meer aan. Mij werd destijds verteld dat het een soort vervanging voor een bijbaantje was en ik later gewoon zou kunnen werken. Nou ben ik blij dat ik mijn uitkering heb want ik heb veel zorg nodig en kan de bijdrage echt niet betalen van alleen bijstand (plus ik kan gewoon echt niet werken), maar ik ha dliever gewoon kunnen werken.
Anoniem - Maandag 12 augustus 2013 22:16
Is het echt zo dat je niet meer wordt aangenomen bij een werkgever als je een wajong uitkering hebt (gehad)? Op het moment heb ik deze nog, maar ik ben wel weer van plan om te gaan werken binnen nu en een paar jaar. En ik zie mijn toekomst al zo somber in, maar als dit ook nog zo is, zie ik het al helemaal niet meer zitten..
nien - Maandag 12 augustus 2013 22:40
Ik heb wajong nu zo'n 11 jaar al. Omdat ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt ben voor de rest van mijn leven. Ik werk wel gewoon maar lang niet voor 100%. Net wat Jacolien zegt...... ALLES wat je extra (bij)verdiend, moet je doorgeven aan het uwv want dat heeft (waarschijnlijk) gevolgen voor de hoogte van je uitkering. Dat geldt ook als je naast een wajong ook een zw- uitkering krijgt of een ww uitkering. Vraag ernaar of ze voor je willen berekenen, wat je wajong dan wordt. Want bij het uwv ben je geen klant maar een nummer. En zelf leggen ze niet de link als jij een wajong hebt en er andere inkomsten bij krijgt, dat het gevolgen heeft voor je uitkering. Als je niet oppast krijg je teveel en zonder excuus eisen ze het teveel van je terug.
A - Maandag 12 augustus 2013 23:23
Ik was een maand te laat om in de oude regeling te vallen, mede omdat hulpinstanties er ook totaal geen besef van hebben dat deze mogelijkheid bestaat, ik liep al 3 jaar niet gezond rond... helaas kreeg ik niet met terugwerkende kracht, zoals in het verleden wel het geval was en de volle 100% naast je stufi wat ook ooit soms is geweest... Ook zo stom dat in de aanvraagprocedure je niet die eerste maanden terug krijgt waarin ze je in het systeem moeten zetten, maar als de uitkering omlaag moet dan weten ze het in no time om te zetten.
Anyway: ik ben alsnog blij met mijn Wajong....

Maar het is zo superslecht geregeld, alles wat je extra verdient moet je inleveren, terwijl ik op een gegeven moment de motivatie moest vinden om terug te keren in de normale maatschappij. Toen heb ik voor NIKS onder andere lopen schoonmaken, daar sta je dan met je goede gedrag wc's te poetsen. Heb vaak genoeg overwogen om er maar gewoon mee te kappen... juist omdat ik me al slecht genoeg voelde.
Iris - Dinsdag 13 augustus 2013 08:10
@Anoniem, het is zeker niet zo dat je niet wordt aangenomen. Werk nu bijna 3 jaar bij dezelfde werkgever. Werkgevers weten vaak niet dat je subsidies krijgt als je een wajongere aanneemt.
Een jobcoach kan je hiermee helpen.
Lot1995 - Dinsdag 13 augustus 2013 21:55
ben er nu mee bezig het rond te krijgen.....
lastig, ben nl bang dat je dit je hele leven kan blijven achtervolgen en dat wil ik niet, maar voor nu zou het helpend zijn
b - Dinsdag 13 augustus 2013 23:23
Ja of subsidies. Of niet noemen, Of pas noemen nadat je bent aangenomen. Ik vond dat niemand er iets mee te maken had. Daarnaast doe ik werk waarvoor je sterk voor in je schoenen moet staan. Een verleden met psychische problemen komt dus niet echt goed over. Dus niet genoemd. Nou ben nu een paar jaar aan het werk bij verschillende organisaties en heb niks genoemd, no problem.
l - Woensdag 14 augustus 2013 00:50
Goede informatie. Toen ik in therapie zat raadde mijn groepsgenoten mij aan om een Wajong aan te vragen, zij hadden het ook allemaal. Ik dacht dat ik dat niet kon doen, omdat ik studiefinanciering kreeg en omdat ik dus gewoon (deels) naar school ging.
ik - Woensdag 14 augustus 2013 13:12
@cindy
tis zeker zo dat er misbruik van gemaakt wordt, helaas lijden de 'goeden'er dan ook onder.. als je sommigen mensen onder druk zet door de bijstand-regels .. worden de symptomen misschien alleen maar erger en komen er meer mensen in de ziektewet vrees ik. Nagoed.. t klinkt niet fijn!
ik - Woensdag 14 augustus 2013 13:19
Ik heb de nieuwe versie van de wajong. Was erg veel stress, tegenwoordig 3 gesprekken ! Je wordt helemaal uitgemolken. Wil niemand ontmoedigen: MAAR als je echt bewijzen hebt dat je voor je 17e al last had van bepaalde zaken moet het lukken en goed voorbereiden in je hoofd en iemand meenemen die goed weet hoe het met je zit!!
anoniem5 - Woensdag 14 augustus 2013 14:27
Heb een uitkering en hoewel ik het een goede oplossing vindt omdat de financiele druk erg dan niet ook nog eens bij komt, zou ik het liefst willen werken en zelf, op eigen kracht mijn geld willen verdienen. Gelukkig hebben ze me gezegd dat ik in de toekomst wel weer kan werken dus ik ga ervoor!
Anoniem - Woensdag 14 augustus 2013 14:30
Ik vind het raar om te lezen hoe wisselend het is om een wajong aan te vragen. Ik zit bij de nieuwe regeling, en ik had maar 1 gesprek, en ik kreeg het ook al na 2 maanden na de aanvraag.
Scorpiors - Donderdag 15 augustus 2013 00:03
Ik heb het al een tijdje, is niet echt een vetpot maar wel inkomen!:)
AnaMan - Donderdag 15 augustus 2013 21:02
Ik heb heel lang heel hard gewerkt (ben al oud, haha). Veel te hard, enorme burnout gehad. Als je teveel of te hard werkt dan maakt dat je stoornis(sen) erger.

Vlak voor mijn 27e een paar jaar geleden kwam de burnout, dus kon ik nog net een wajong OUDE STIJL aanvragen. Veel beter dan de nieuwe, uitgeklede...

Ben dus al drie jaar 100% arbeidsongeschikt, voornamelijk door mijn autisme.
En pas nu accepteer ik het een beetje, dat ik gewoon niet meer KAN werken met drie stoornissen. Sowieso is het heel erg rot om je hand op te moeten houden, maar als het moet, dan moet het. En het hoort heel erg bij een zeer laag zelfbeeld om dit niet in te willen zien.

Maar als jij een uitkering krijgt, wat voor soort ook, dan ben je ECHT wel door heel strenge criteria en regeltjes gegaan. Doktoren en experts weten zeker dat je je uitkering verdiend, dus probeer er alsjeblieft niet over te piekeren!

Overigens is het een zeer laag inkomen voor een huishouden, en hoop ik het (denk net als iedereen hier) weer wat te kunnen aanvullen met een beetje werken in de toekomst.
AnaMan - Donderdag 15 augustus 2013 21:05
Wou nog toevoegen dat ik net rondkom, maar nu ik steeds helemaal naar Zeist moet naar Rintveld dat een groot probleem is: 11,5 euro per keer mét korting... En die kosten krijg je nergens vergoed. Rottig, maar ik moet mijn noodgeld dan maar aanspreken daarvoor. Als ik jarig ben gaat dat geld dus straks stiekem naar het OV, ten bate van de eetstoornisbehandeling. ;-)
AnaMan - Donderdag 15 augustus 2013 21:12
"A - Maandag 12 augustus 2013 23:23
Maar het is zo superslecht geregeld, alles wat je extra verdient moet je inleveren, terwijl ik op een gegeven moment de motivatie moest vinden om terug te keren in de normale maatschappij. Toen heb ik voor NIKS onder andere lopen schoonmaken, daar sta je dan met je goede gedrag wc's te poetsen. Heb vaak genoeg overwogen om er maar gewoon mee te kappen... juist omdat ik me al slecht genoeg voelde."

A: Het was (is?) zo dat je iets van 100 euro per maand bij mocht verdienen. Ik heb i.i.g. bijverdiend als zzp-er, omdat ik anders de vaste lasten niet kon betalen.
Maar het is inderdaad wel schandalig dat mensen ZO weinig bij mogen verdienen.
Geeneens een percentage ook, maar een vast bedragje van niets.
Met een percentage dat je zou mogen houden motiveer je mensen te werken, met zo'n zeer lage vaste limiet (of wellicht soms niets) ontmoedig je de mensen keihard. Achterlijk beleid!!! :(
ann - Vrijdag 16 augustus 2013 21:28
@Groentetuin: je vroeg of je geen wia kon aanvragen omdat je dan misschien meer uitkering krijgt. Een wia wordt alleen toegekend als je hebt gewerkt en pas nadat je twee jaar in de Ziektewet hebt gezeten.

@Anaman: heb jij het over reiskosten? Die kun je via je zorgverzekering vergoed krijgen - neem contact op met ze. Vaak heb je een eigen risico, maar er is een vergoeding voor reiskosten...

Ik lees bij velen dat ze niet rond kunnen komen van hun uitkering. Wees je bewust van de zorgtoeslag en huurtoeslag die je oa kunt aanvragen en dat je bv. van gemeentelijke belastingen kwijtschelding kunt krijgen als je onder een bepaald inkomen zit.

Over het bijverdienen: het is krom, maar je hoeft niet alles in te leveren en bij mijn weten zit er voor de Wajong/wia op zich geen max aan. Dus over het algemeen (let wel: er zullen echt uitzonderingsgevallen zijn) ga je er op vooruit door te gaan werken.Marina - Woensdag 2 oktober 2013 21:28
Het is vreselijk moeilijk om een Wajong uitkering te krijgen voor je zoon.
Hij heeft al sinds zijn 4e jaar Cystic Fibrosis en het UWV bepaalt maar even dat hij
30-40 uur kan werken. Hij doet een opleiding en gaat al 1 dag minder naar school in de week en zijn stage is ook ingekort omdat hij het niet volhoudt.
Ongeveer 24 uur per week dat houdt hij vol langer niet. 2 x verzoek afgewezen door UWV en ook nog 1 keer door rechtbank. Door alleen maar te kijken naar je bepalen ze hoeveel je kunt werken. Dan zegt een arts van het UWV ook nog : tegenover mij zit een gezond uitziende jongen ! Terwijl hij taaislijmziekte heeft en dit een chronische, levensbedreigende ziekte is waarvan je niet hersteld.
Wat moet je nog doen om begrip te krijgen van het UWV. Ik zie als moeder hoe hij is en wat hij kan en ze willen je niet geloven. Ook de medische gegevens van hem uit het ziekenhuis nemen ze niet serieus. Ze zeggen gewoon dat de ouders wel alles betalen voor hem omdat hij geen baantje naast school en stage kan hebben.
Hoe moeten wij dat allemaal ophoesten ! Nee dat UWV is een schande !
Heeft iemand nog tips of soortgelijke ervaring die je kunt delen met mij
Pieter - Donderdag 23 maart 2017 09:13
Jullie zijn allemaal te lui om te werken, een schande is het.
Yvonne - Dinsdag 9 mei 2017 08:19
@pieter. Ik denk dat je totaal niet begrijpt wat de schrijvers meemaken. Ik hoop voor jou dat je deze problemen nooif krijgt.