Waarom mijn terugval?

 

Vol paniek en met een verward hoofd schrik ik wakker. Nee, ik wil niet naar een kliniek! Waar ben ik? Ik droomde dat ik opnieuw in opname moest voor mijn eetstoornis. Borden vol met eten werden onder mijn neus geschoven en mijn kinderarts stond recht tegenover me. Het leek op de situatie van bijna vijftien jaar geleden. De situatie die ik nooit meer wil meemaken. Maar waarom heb ik dan deze terugval?

Mijn hart en hoofd zijn opgelucht dat ik met jullie op Proud2Bme mijn confrontatie met de terugkerende eetgestoorde gedachtes heb gedeeld. Als je deze blog nog niet hebt gelezen, kun je hem hier vinden. Er is begrip naar mij en jullie kunnen samen met mij de weg naar herstel bewandelen. Hoe ik deze weg wil gaan bewandelen - met of zonder professionele hulp - hoop ik voor mezelf snel duidelijk te hebben. Mijn keuzes en twijfels over wel of geen hulp vragen vind je in deze blog. Toch voelt het voor mij alsof ik me aanstel. Verschillende mensen in mijn omgeving benadrukken juist dat ik er zo goed uitzie, terwijl ik mezelf een eetstoornis opleg.

Zelf benadruk ik misschien wel honderd keer per maand op het forum dat gewicht niets over de ernst van een eetstoornis weergeeft, maar zo voelt het vaak wel. Ook voor mij - nu ik geen ondergewicht heb - voelt het alsof het er niet mag zijn. Alleen niets is minder waar. Mijn eetstoornis is echt, mijn dwingende stemmen zijn echt en mijn dwangmatige controle op de weegschaal is echt. De behoefte aan controle voert de boventoon en de roeping om geliefd en verzorgd te worden, is misschien wel luider dan ooit. 

Behoefte aan controle

Langzaam keert de gewone samenleving weer terug en hopelijk naderen we langzaam het einde van de coronacrisis. Helaas is hierover nog geen zekerheid en hebben we al vanaf begin maart geleefd in - voor mijn gevoel - totale chaos. Iedere week veranderden de maatregelen en iedere week had ik alweer spanning voor de volgende week. Ook heeft deze periode oude herinneringen uit mijn opname voor mijn eetstoornis naar boven gehaald. Deze herinneringen heb ik in deze blog beschreven. Daarnaast werd de behandeling voor mijn zieke vader deels stopgezet en zijn mijn angsten dat het hierdoor slechter met hem zou gaan werkelijkheid geworden. Voor degene die niet weten tegen welke ziekte mijn vader strijdt, kun je het verhaal hier lezen. De controle en de structuur ben ik door deze omstandigheden behoorlijk kwijtgeraakt. Ik vond dit opnieuw in regels opstellen voor eten en bewegen. Heb ik dit bewust of met opzet gedaan? Nee, natuurlijk niet. Een eetstoornis is sluw en kan je zo manipuleren dat je erin zit voordat je het daadwerkelijk beseft. De paniek rondom eten en gewicht is teruggekeerd. 

Behoefte aan liefde

Ook heeft deze situatie bij mij voor veel eenzaamheid gezorgd. Ik woon alleen, waardoor ik lange tijd zeer weinig mensen heb gezien en nu nog altijd niemand mag aanraken. De 1.5-meter samenleving voelt voor mij als koud en kil. Om me heen zie ik al wel weer vriendinnen die elkaar omhelzen en ouders die hun kinderen knuffelen, maar bij mezelf gebeurt er niet zoveel. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik weer met meer vriendinnen kan afspreken en dat ik af en toe weer naar mijn werk mag komen, maar die diepgewortelde verlangens naar aanraking en liefde zijn hardnekkig aanwezig. Oud-redactielid Hannah heeft over het thema aanraking een mooie blog geschreven.

Wanneer mensen uit mijn omgeving vragen hoe het met mijn vader gaat, dan vertel ik heel praktisch het verhaal. Het liefste toon ik geen enkele emotie, want dan komt die enorme drang naar die arm om me heen of die stevige knuffel. Of wanneer iemand aan me vraagt hoe het met mij gaat, dan antwoord ik het liefste met: "Prima, hoor." Tussen mijn werkelijke behoeftes en mijn schijnbare leven zit zo'n groot contrast dat ik ook dit met mijn eetstoornis opnieuw probeer op te vullen. Maar ik weet dat een eetstoornis geen alternatief is. Ik weet dat een eetstoornis mij alleen maar verder van deze behoeftes gaat brengen. Een eetstoornis geeft immers geen liefde, maar is -  net als de 1.5 meter samenleving - koud en kil. 

Verlangens voor de toekomst

Uiteindelijk wens ik voor de toekomst dat de ziektes in de wereld mogen verdwijnen. Ik hoop dat het coronavirus snel de deur uit is en dat wij met z'n allen onze eetstoornis mogen gaan verslaan. Soms lijkt de eetstoornis de oplossing te zijn voor vele problemen, maar in werkelijkheid is het nog een extra probleem erbij. Het levert geen echte controle op en het geeft me ook geen liefde. Dus mag ik hem stap voor stap gaan overwinnen en zet mijn doel op een gezond leven! 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

x - Maandag 27 juli 2020 14:09
ik vind het zo fijn om dit te lezen omdat ik me echt in alles herken. Ik vind het natuurlijk heel naar voor je dat je een terugval hebt maar het voelt toch wat minder alleen.
Heel veel succes met dit gevecht Marli ♥
Marli - Maandag 27 juli 2020 18:29
Dankjewel x en toch fijn om te lezen dat je er zoveel erkenning uit mag halen. Het gevecht is vaak al eenzaam genoeg, hé.

Liefs, Marli
MandyLiv - Maandag 27 juli 2020 17:34
Wat naar voor je! hopelijk voel je je snel beter! succes Marli!❤
Marli - Maandag 27 juli 2020 18:30
Dankjewel Mandy! We gaan ervoor!

Liefs, Marli
Vampire - Maandag 27 juli 2020 18:06
De 1.5 meter samenleven slaat nergens op. Complete bullshit. Waarom is dat nooit ingelast bij de gewone griep of de andere uitbraken die geweest zijn, zoals SARS (Wat ook een corona virus is)? Iedereen doet alsof covid19 de ergste virus ooit is... doe gwn normaal mensen....
britneyangel - Maandag 27 juli 2020 18:46
wat vervelend voor je dat je een terugval hebt!
Marli - Maandag 27 juli 2020 21:21
We vechten terug hoor, Britney!
Lezeres - Maandag 27 juli 2020 20:20
Sterkte Marli. Ik vind je echt een aanwinst voor het Proud-team. Jullie zijn stuk voor stuk keien met heel eigen invalshoeken en daarmee vullen jullie elkaar heel goed aan.
Marli - Maandag 27 juli 2020 21:17
Onwijs bedankt voor je compliment, Lezeres!
DepriAspie - Maandag 27 juli 2020 20:28
Hoe herkenbaar....veel sterkte Marli. Ik ben ook aan het hervallen in mijn eetstoornis. Door lang thuis te zitten na depressie, opname op een PAAZ-afdeling, en nu altijd alleen thuis en in België komt er terug een verstrenging van de corona-maatregelen. Een hel voor mij...ik voel me nu al zo eenzaam, lig veel in bed en als er weer een lockdown komt en je amper buiten mag komen....
Marli - Maandag 27 juli 2020 21:18
Wat ontzettend vervelend dat het zo herkenbaar voor je is, DepriAspie. Hopelijk mag iemand of iets jou gaan helpen deze periode door te blijven komen. Houd moed!
Hannah - Maandag 27 juli 2020 20:33
Heftig, sterkte!

Ik denk dat de coronacrisis nog lang niet voorbij is helaas, dus dat we toch een manier moeten vinden om ermee om te gaan voor langere tijd...
Marli - Maandag 27 juli 2020 21:20
Het ziet er inderdaad nog niet heel positief uit, bizar wat er in de hele wereld gaande is, hé.

Bedankt voor je sterkte-wens!

Liefs, Marli
S* - Dinsdag 28 juli 2020 08:43
Lieve Marli.

Ook in dit stuk verwoord je heel mooi hoe het praktisch allemaal zou moeten werken. Je weet het heel goed aangezien je dit pad al eens hebt bewandeld. Eigenlijk snap ik heel goed dat je met je eetstoornis de leegte op wilt vullen- de eenzaamheid. Dat is ook "vertrouwd" en "veilig". Wat ik mij afvraag na het lezen van jouw verhaal is wat die eenzaamheid maakt en wat maakt dat je die vast blijft houden? Het levert je blijkbaar ook echt iets op, anders had je het ergens al wel anders gedaan (snap dat dat nu lastiger is maar er zijn wel iets van "oplossingen" te bedenken hierin).

Ik gun je een behandeling om te onderzoeken waar die eetstoornis daadwerkelijk voor staat, wat het jou oplevert en waarom je het zo nodig hebt. Dus niet praktisch gericht op je eetstoornis (je weet heel goed hoe dat werkt) maar echt onderliggend (ik heb je andere twee blogs overigens ook gelezen) en daar is moed voor nodig, iets wat jij in je hebt. Ik denk namelijk dat je eetstoornis anders op verschillende tijden in je leven weer terug zal keren. Dit omdat het onderliggende iets is wat constant aandacht zal blijven vragen.

Zelf herken ik wat je schrijft. Ik heb twee keer een praktische behandeling gehad voor mijn eetstoornis en toen pas aan het onderliggende stuk gewerkt. Iets waarvan ik dacht dat ik ook al had gedaan maar wat niet zo bleek te zijn. Ik wist namelijk heel goed de diepgang te vermijden zodat er altijd nog een deurtje open kon blijven staan richting eetstoornis (onbewust). Ik ging vervolgens echt de diepte in en dit was enorm zwaar maar super verhelderend. En ik weet natuurlijk niet precies hoe dit er bij jou uitziet maar wilde je het wel meegeven.

Veel sterkte in dit alles, jij kunt dit!
Marli - Dinsdag 28 juli 2020 17:39
Wauw, heel duidelijk en mooi uitgelegd S. Ik neem het zeker mee en denk dat je ook ergens gelijk hebt. Ik laat het even bezinken...

Liefs, Marli
S* - Dinsdag 28 juli 2020 21:17
Hoi Marli,

Helemaal goed natuurlijk :) Ik herken je verhaal deels idd wel en soms staat de eetstoornis voor de vermijding van dat wat er daadwerkelijk onderliggend speelt. Ben heel benieuwd hoe het verder met je zal gaan maar ik gun je het aller beste. Ik hoop dat je het aan durft te gaan kijken en durft te gaan kijken naar dat wat er daadwerkelijk onder zit- dat verdien jij, net zoals ieder ander.

Liefs
Daphneexx - Dinsdag 28 juli 2020 11:02
Heeel veel sterkte en heel veel kracht toegewenst. Je schreef in de andere blog je twijfels over "ben ik nog geloofwaardig" etc. Maar het maakt je juist mens. Het maakt je juist één van ons. En tegelijk geeft proud jou de mogelijkheid om jou verhaal te delen. En hoedan ook help je daar veel mensen mee. Dus ik hoop dat je met wat mildheid voor jezelf kan kiezen. Liefs Daphne ♡
Marli - Dinsdag 28 juli 2020 17:40
Dankjewel Daphne! Heel fijn om dit te lezen!
Cindy - Zondag 2 augustus 2020 14:25
Heel herkenbaar! Niet makkelijk met al die regeltjes erbij, het eenzaam voelen depri gevoelens enz. Bedankt voor je eerlijkheid!