Waarom kan ik niet huilen?

 

Tranen. Niet alleen van verdriet, maar ook van woede, angst of zelfs blijdschap. Huilen helpt ons om te ontladen en emoties te tonen. Maar waar bij de één de tranen al snel over de wangen rollen, blijven bij de ander de kranen dicht. Nou en? Niet of moeilijk kunnen huilen kan best vervelend zijn, juist omdat het zo'n waardevolle uitlaatklep is. Je kan ontzettend behoefte hebben aan een flinke huilbui. Daarom schreef ik een blog met tips voor als je niet kan huilen. Maar misschien vraag je je ook af: waaróm kan ik - of een ander - eigenlijk zo moeilijk huilen? Daar meer inzicht in hebben, kan helpen voor meer begrip (voor jezelf). Ook laat het mogelijk zien waar meer ruimte om te huilen gemaakt zou kunnen worden. Klinkt misschien een beetje gek, maar is het niet.

Moeilijk om kwetsbaar te zijn

Huilen lucht op, maar kan je ook ontzettend kwetsbaar laten voelen. Anderen kunnen aan jouw tranen zien dat iets jou raakt en dat idee is misschien best spannend. Wat als anderen hier misbruik van zullen maken of er iets over zullen denken? Ook als er geen anderen bij zijn, kan het zijn dat je schrikt van je eigen kwetsbaarheid. Je wil je niet kwetsbaar voelen, want kwetsbaar voelt zwak. Daarom hou je bewust of onbewust je tranen tegen. Maar is kwetsbaar werkelijk zwak? Er zit veel kracht in kwetsbaarheid. Het maakt ons menselijk, het verbindt. Maar ook puur voor jezelf kwetsbaar mogen zijn helpt om jezelf echt te accepteren zoals je bent. Want kwetsbaar zijn we in zekere zin allemaal en dat is helemaal niet erg! Lees er meer over in de blog '10 voordelen van kwetsbaar zijn'. 


Bron

Niet kunnen huilen door schaamte en onzekerheid

Ik kon me erg bezwaard voelen over mijn emoties. Voelde ik me rot, dan was ik bang een ander tot last te zijn of te overdrijven. Voelde ik me juist heel goed, dan was ik bang om aan een ander voorbij te gaan of te ver met mijn kop boven het maaiveld uit te steken. Ik schaamde me voor wie ik was, was erg onzeker en was bang dat anderen een oordeel over mijn gevoelens zouden hebben. Deze onzekerheid en schaamte kunnen je er ook van weerhouden om echt even goed te kunnen huilen. Je slikt je tranen in en kropt je gevoelens op. Intussen stapelt het zich vanbinnen op en ervaar jij niet jezelf te kunnen zijn. Dat is een naar gevoel. 

Perfectionisme en de angst om door de mand te vallen

Ook kon ik bij sommige mensen de druk voelen om de schijn van het perfecte plaatje op te houden. Huilen? Nee, dan zouden ze zien dat het eigenlijk helemaal niet zo goed ging en dat ik helemaal niet zo 'perfect' was als ik wilde dat ze dachten. Ik had dit gelukkig niet bij iedereen, dus ik kon mijn ei hier en daar wel kwijt, maar ik kan me best voorstellen dat anderen dit wel bij iedereen hebben. Het perfecte plaatje willen blijven, niet door de mand willen vallen of laten zien dat het eigenlijk helemaal niet zo goed lukt om al die ballen hoog te houden. Ook dit kan een stop op je tranen zijn. 

Afgevlakte gevoelens door antidepressiva

Antidepressiva zijn medicijnen die kunnen helpen bij bijvoorbeeld depressie of angsten. Ze zorgen ervoor dat je je minder naar voelt en dat er meer ruimte voor licht en lucht is. Maar zoals elke medicatie komt het niet zonder bijwerkingen. Bijwerkingen zijn voor iedereen verschillend, maar je afgevlakt voelen en minder goed bij je emoties kunnen komen, kunnen bijwerkingen zijn die ervoor zorgen dat ook huilen niet meer goed lukt. Medicatie kan een steuntje in de rug zijn, maar als je te veel last hebt van de bijwerkingen is het altijd goed om dit met je arts te bespreken. Andere medicatie, een ander merk of een andere dosering kunnen daarin mogelijk een verschil maken. 

Niet kunnen huilen als gevolg van trauma

Niet kunnen huilen kan ook het gevolg zijn van een traumatische ervaring. Dit klinkt misschien vreemd, want een trauma oplopen is toch heel heftig en voel je dan niet juist heel veel? Moet je niet juist huilen, boos worden, bang zijn, slaan en schoppen? Ja en nee dus, want die heftige ervaring kan er juist voor zorgen dat je als het ware verlamt of in shock raakt. De emoties zijn te heftig om te voelen en als een soort beschermingsmechanisme sluit je lichaam al die gevoelens af. Het kan zijn dat huilen hierdoor dus ook niet goed meer lukt.

Verdoofd door je eetstoornis 

Een eetstoornis ontwikkel je niet voor niks. Al heeft het op de langere termijn heftige gevolgen - waar je eigenlijk ook niet op zit te wachten en die je misschien wel slechter laten voelen dan ervoor - heeft het op de kortere termijn ook een helpende functie. Het helpt om om te gaan met heftige gevoelens vanuit trauma, onzekerheid, een negatief zelfbeeld of iets anders. Een eetstoornis verlegt de focus, geeft een gevoel van controle over iets en verdooft. Het verdoven van jezelf betekent eigenlijk dat je je afsluit van je gevoelens. En wie niet bij diens gevoelens kan komen, zou dus ook moeilijker kunnen huilen... Misschien zelfs helemaal niet. 

Niet kunnen voelen, betekent niet automatisch rust ervaren 

Je afsluiten van je gevoelens, de pijn verdoven en je tranen inslikken. Klinkt het voor jou als een oplossing? Misschien is het een oplossing op de korte termijn, maar dat je iets niet kan voelen betekent niet dat het er niet is. Het betekent ook niet dat je automatisch rust ervaart. Het verdoven zelf kan nare gevolgen hebben, zoals bij een eetstoornis. Maar ook kunnen de gevoelens zich toch opslaan in jouw lichaam en af en toe met een rotvaart naar buiten sijpelen in de vorm van paniek, nachtmerries of herbelevingen. Uiteindelijk moet je dit toch verwerken en je gevoel een plekje kunnen geven.

Het is niet erg als je meer of juist minder huilt

Als je weet waarom het jou niet lukt om te huilen, zou je kunnen kijken of je daar iets mee kan en wil doen. Toch wil ik ook gezegd hebben dat het helemaal niet erg is als jij iemand bent die minder huilt dan een ander. Ook niet als jij iemand bent die juist meer huilt dan een ander. Het ligt er maar net aan waar jouw behoeftes liggen, wat voor persoon jij bent. Wel is het belangrijk voor iedereen om een gezonde uitlaatklep te hebben. Dit kan gelukkig ook op allerlei andere manieren. Een goed gesprek met je vrienden of familielid om je hart te luchten, je even helemaal verliezen in muziek, van je af schrijven tot het uit je hoofd is of lekker te gaan sporten (op een gezonde manier) om je zinnen te verzetten.

Is huilen jouw (gezonde) uitlaatklep? 

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2021


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne-Marie - Donderdag 21 december 2023 11:45
Hallo. Ik heb al 13 jaar niet gehuild .Ik kan het gewoon niet meer..Zou best wel weer eens een potje willen huilen.
Anne-Marie - Donderdag 21 december 2023 11:45
Hallo. Ik heb al 13 jaar niet gehuild .Ik kan het gewoon niet meer..Zou best wel weer eens een potje willen huilen.