Als je niet kan huilen

 

Het gevoel zit ontzettend hoog. Het moet een weg naar buiten vinden. Letterlijk stroom ik over. De tranen rollen over m'n wangen. Wat fijn dat ik kan en mag huilen. Het is niet zo dat het alles oplost, maar het lucht wel op. Het waterpeil ietsje lager, de druk van de ketel. Huilen is iets heel waardevols, maar helaas niet voor iedereen even makkelijk. Wat als je niet kan huilen, maar het wel heel graag wilt? Waar moet je dan heen met je gevoelens?

Huilen lucht ontzettend op. Dat is wat ik keer op keer ervaar en ook wat ik graag mee wil geven. Laat de tranen maar stromen. Heel goed juist. Gooi het er allemaal maar even uit. Dat lucht echt op. Er zijn al een aantal blogs geschreven over dat en waarom het oké is om te huilen. Fijn advies, maar wat nou als het je gewoon niet lukt om te huilen. Als je wel heel graag wilt huilen, maar als het moment daar is je op de één of andere manier lijkt te blokkeren?

♥ Geef je tranen de ruimte

Zelf denk ik dat één van de belangrijkste dingen is om echt te mogen huilen van jezelf. Misschien wil je het wel, maar houd je het onbewust toch een beetje tegen omdat je vind dat het niet mag of het niet durft. Is het niet raar? Is het niet zwak? Nee, huilen is niet raar of zwak. Huilen is juist heel erg menselijk. Iedereen huilt wel eens. Ga eens bij jezelf na of er toch niet een bepaalde gedachte is die het blokkeert. Merk je dat je de brok in je keel direct weg slikt? Probeer het er eens de laten zijn. Houd de tranen niet tegen, maar geef het de ruimte.

Ook kan het zijn dat je letterlijk wat ruimte nodig hebt. Misschien voel je je wel helemaal niet op je gemak. Niet iedereen kan altijd zomaar overal huilen. Ik overigens ook niet. Op de ene plek gaat het makkelijker dan op de andere plek. Waar kan jij je even terug trekken of voel je je op je gemak? Is dat bij een bepaald persoon of ben je liever alleen? Zelf vind ik huilen bijvoorbeeld makkelijker onder de douche, maar je kan je ook even terugtrekken op je kamer, een wandeling maken door de natuur of je auto even langs de kant parkeren om te huilen. Blijf huilen tot je uitgehuild bent. Een huilbui kan gerust een paar minuten duren. Dat is heel normaal.

♥ Laat je gevoelens er zijn

Soms huil je van het lachen, maar vaak huil je ook om verdriet. Dat is geen fijn gevoel en misschien voel je het liever niet, maar als je het te veel wegduwt is het ook lastiger om je tranen te laten stromen. Om te kunnen huilen moet het gevoel er mogen zijn. Dat voelt in de eerste instantie heel vervelend, want je wilt niet dat het er is, maar na het huilen lucht het wel op. Probeer jezelf niet af te leiden door iets anders te gaan doen, maar ga er echt even voor zitten. Denk na over hoe je je voelt en laat de gevoelens er dan zijn. Pas als je iets vast kan houden, kan je het ook weer los laten.

♥ Praten of schrijven

Ik zeg het alsof het niets is, maar ik weet dat het niet altijd makkelijk is om je gevoelens er te laten zijn. Zeker als je altijd al gewend bent om ze ver weg te stoppen is het logisch dat je dat niet ineens om kan gooien. Het kan dan helpen om te schrijven of praten over hoe je je voelt. Geef er woorden aan en het wordt tastbaarder. Het er te laten zijn door het een vorm te geven.

♥ Ademhalen en ontspannen

Hoewel ik vrij makkelijk huil, heb ik ook wel eens dat het wat moeilijker gaat. Vaak heeft dit met spanning te maken. Als ik te gespannen ben, wil het huilen niet altijd lukken. In dat geval helpt het mij om goed en diep adem te halen. Een lange inademing door m'n neus en weer een lange uitademing door m'n mond. Misschien een zuchtje erbij en vaak is het op de uitademing (als ik ontspan) dat de tranen beginnen te stromen.

♥ Muziek

Muziek is iets ontzettend krachtigs. Het kan op heel veel manieren iets doen voor je gemoedstoestand, zo ook wanneer je moet huilen. Het is dan ook een middel dat door ontzettend veel mensen gebruikt wordt om hun tranen even te kunnen laten stromen. Zet een nummer op dat jou raakt, waar jij je in herkent, wat jouw gevoel weerspiegeld en laat het gevoel er even zijn. Muziek laat ons vaak ook minder alleen voelen in onze emoties. Het liedje is immers ooit door iemand geschreven die zich, om wat voor reden dan ook, ook zo voelde. Een favo huilnummer van mij is Last Hope van Paramore. Er zit veel gevoel in het nummer dat er mag zijn, maar tegelijkertijd geeft het ook wel hoop. Ik vind het heel krachtig. Welke nummers helpen jou om te huilen?

 ♥ Laat je troosten

Hoewel huilen soms lastig is als er iemand bij is, kan het aan de andere ook juist makkelijker zijn als je je laat troosten. Zoek iemand op bij wie je je veilig voelt. Laat je troosten door iemand die even je hand vast kan pakken of een arm om je heen kan slaan. Zelf merk ik ook dat zodra iemand me wil troosten, ik juist nog harder moet huilen. Dat is oké, dat is juist goed. Laat je steunen en huil het maar even uit. Wel kan het fijn zijn om daarna juist wel even iets leuks te doen. Niet omdat het huilen er niet had mogen zijn, maar omdat dat voor je eigen gevoel vaak ook fijner is en het helpt om weer verder te gaan.

♥ Niet oordelen als het niet lukt

Kunnen huilen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Voor de één is het makkelijker dan voor de ander. Dat is niet goed of fout, het wil niet zeggen dat er dan iets mis met je is, het is gewoon zoals het is. We zijn daarin allemaal anders. De één heeft het denk ik ook minder nodig dan de ander. Wees niet boos op jezelf als het niet lukt om te huilen. Misschien komt het nog wel, misschien ook niet. Het hoeft geen gevecht te zijn.

Wat doe jij als je niet kan huilen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Femm - Donderdag 23 mei 2019 13:43
ik kan niet meer huilen sinds ik antidepressiva slik..
P. - Vrijdag 24 mei 2019 16:37
Ik ook en dat is ZO klote. Kan mn emoties gewoon niet uiten maar zijn er genoeg!:(
Isa - Donderdag 23 mei 2019 16:53
Ik kon het lange tijd niet meer, nu wel maar ik durf het niet
tara - Zondag 16 februari 2020 21:20
ik vind het altijd heel fijn om even te huilen, maar soms lukt het niet en dit heeft me echt geholpen!
Anoniem - Donderdag 20 februari 2020 22:29
Ik kan al zo ongeveer 1,5 niet huilen en ik wil heft zo graag maar het lukt niet. Nergens en bij Niemand lukt het. Het ergste wat me kon overkomen is gebeurt en ik kon en kan niet huilen...
Sylvia - Woensdag 15 april 2020 12:10
Ik denk zelf dat het te maken heeft dat ik altijd gewend was mijn gevoelens weg te drukken, deed ik meestal. Nu ik vaker probeer dat niet te doen , merk ik dat ik het huilen gewoon ontwend ben. Of heeft het ook te maken met een opmerking lang geleden van mijn broer , een denigrerende opmerking wat betreft mijn huilen, Het is wel een verlangen van mij om gewoon te kunnen huilen.
Ik vraag regelmatig aan God of Hij me wil helpen om weer te gaan huilen....
JB - Dinsdag 28 juli 2020 19:41
Weet je, ik huil van binnen. Maar helaas voel ik me er niet beter van.
Aukje - Woensdag 5 mei 2021 15:03
Ik kan niet huilen
Komt er iemand op viste en dan ben ik gespannen