Voor als je je rusteloos voelt

 

Misschien herken je het gevoel wel: je kunt moeilijk ontspannen, je voelt je opgejaagd, je komt lastig in slaap. Het gevoel constant onrustig te zijn. Dit zijn hele vervelende gevoelens en kunnen heel groot en overheersend aanvoelen. Soms zelfs zo groot dat het moeilijk kan zijn deze gevoelens te 'negeren'. Maar er iets mee moeten, kan ook als teveel voelen... 

Zeker met alle veranderingen van de laatste tijd, kan ik me voorstellen dat dit een groots effect op je gemoedstoestand kan hebben. Misschien dat zelfs 'kleine' dingen als de was doen spanning geeft. Het koken dat je tegenstaat of het neerslachtige gevoel dat je dag in dag uit ervaart. Mocht je dit herkennen, dan hoop ik dat deze blog je hierin wat houvast kan geven. 

Bron foto

1. Probeer te achterhalen waarom je je zo voelt

Het kan best lastig zijn om precies te achterhalen waarom je je zo voelt. Maar wellicht is er recent iets veranderd dat de oorzaak zou kunnen zijn. Soms ligt dit wat meer aan de oppervlakte dan anders, soms moet je daar echt even rustig voor gaan zitten om het te achterhalen. Maar het kan helpen om duidelijk te hebben wat je op het moment mist om je goed te voelen. 

Wat hierbij kan helpen:

  • Pak een pen en papier en schrijf alles op wat er in je opkomt. Waar denk je aan? Waar zit je mee? Misschien dat het wat overzicht geeft als je dit letterlijk uit je hoofd haalt en zwart op wit voor je ziet staan. Ook is het dan vaak gemakkelijker om actie te ondernemen. 
  • Het kan helpen om wat afstand te nemen van het moment. Probeer rustig na te gaan wat jou 'triggert'. Denk hierbij aan bepaalde woorden, de toon van praten, blikken of mimiek, de manier hoe je wordt behandeld? Het kan heel waardevol zijn om dit eens te onderzoeken en hier meer inzicht in te krijgen. Op deze manier kun je jouw eigen reacties vaak wat beter plaatsen. G-schema's kun je hier ook goed voor gebruiken. Wil je meer lezen over G-schema's? Dat kan hier.

Bedenk hierbij ook vooral dat veel gedragingen en manieren ergens vandaan komen en dat dit ook tijd nodig heeft om dit te veranderen. Alleen inzicht krijgen is soms al zo fijn en waardevol en kan al heel helpend zijn om bepaalde dingen beter te begrijpen. Hopelijk kan dit je in de toekomst ook wat meer sterken en helpen om situaties anders te benaderen. 

2. Zorg voor (fysieke) rust

Rust is belangrijk. Het helpt je herstellen en verwerken. Waarom rust verder zo belangrijk is, kun je hier lezen. Er zijn veel manieren om rust te pakken en iedereen kan een andere manier fijn vinden. Denk hierbij aan momenten voor jezelf inplannen, een boswandeling, een ochtend uitslapen of een bankdag. Het kan en mag allemaal, het is maar net waar jouw behoeftes liggen. 

We hebben wel vaker geschreven over mediteren. Mediteren pakt niet perse de oorzaak van het gevoel aan, maar kan wel helpen om het gevoel te aanvaarden en wellicht een plekje te geven. Hiernaast kan het soms fijn zijn om jezelf wat rustiger te maken, juist voordat je tot actie overgaat. Om jezelf wat meer ruimte te geven, wat tijd te geven om na te denken.

Hoe dan?

  • Het doen van een 'bodyscan' is een manier om je lichaam rust te geven maar vooral om te ervaren wat je nu precies voelt, hoe je in je lichaam zit. In de mindfulness app van de VGZ vind je verschillende oefeningen, waaronder de bodyscan.

3. Zorg voor overzicht

Het klinkt zo makkelijk, maar orde scheppen kan best een uitdaging zijn. Toch kan het je veel opleveren om hier eens voor te gaan zitten en het plannen onder de loep te nemen. 

Wat kun je doen?

  • Een planner of agenda kan hierbij helpen. Niet alleen kan het overzichtelijk zijn om je week ingedeeld te zien, ook kan dit bijdragen aan het verminderen van een gehaast gevoel. Je kunt zo namelijk beter inschatten hoeveel tijd je ergens overhoudt. Hiernaast werkt het vaak 'belonend' om taken af te kunnen strepen. De kans is groot dat je met een voldaner gevoel je dag afsluit. 
  • Wat ook kan werken, is bepaalde activiteiten met regelmaat in je week terug te laten komen. Elke maandag stofzuigen, woensdag de planten water geven... Zo integreer je klusjes in je systeem waardoor de kans groot is dat de drempel ook lager wordt. 

4. Durf grenzen te stellen

Ik denk zelf dat 'nee' zeggen één van de meest krachtige zelfzorgvoorbeelden is die ik zou kunnen bedenken. Door grenzen te stellen, bescherm je jezelf bijvoorbeeld tegen mogelijke overprikkeling. Weerstand bieden is lastig. Het idee dat je iemand anders kwetst, kan opspelen. Ik denk dat het ook een kwestie van oefenen is, voordat dit natuurlijk gaat voelen, maar ik hoop dat je hiermee kunt experimenteren en ook mag ervaren dat nee zeggen juist voor rust kan zorgen.

Hoe dan?

  • Onderzoek waarom jij het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven en onthoud hierbij dat je het recht hebt om je grenzen aan te geven. Probeer het bij jezelf te houden, hierdoor is de kans groot dat de ander zich minder snel aangevallen voelt. Wees eerlijk en blijf rustig. Soms kan het helpen om de situatie om te draaien. Wat zou ik hierin van een ander verwachten? Wat zou ik vinden als die ander nee zegt? Vergeet ook niet dat je altijd terug mag komen op je besluit. Misschien heb je nee gezegd en denk je achteraf: eigenlijk had ik dat best kunnen doen. Schroom dan niet om daarop terug te komen. Je verandert, evenals je kijk op dingen. Dat is menselijk. Grenzen stellen is menselijk.

Heb jij nog aanvullingen of tips?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts