Waarom rust zo belangrijk is

 

Dag in dag uit worden wij geconfronteerd met allerlei prikkels. We ontmoeten overal mensen en communiceren de hele dag door. We zijn constant bezig met presteren en we willen graag aardig gevonden worden. Misschien steek je veel energie in pogingen om je gevoelens niet te laten zien om maar niet te hoeven praten. We kijken non stop naar de nieuwste notifications op onze telefoon en geven nog even snel antwoord voordat we een vergadering of les ingaan. Sommige geluiden merken we niet eens meer op omdat het bijna altijd aanwezig is. Denk hierbij aan de verlichting in sommige kantoorgebouwen en het geluid dat een verwarming of airco maakt. Wij hebben allemaal rust momenten nodig, maar tegenwoordig vervangen we dit al snel door communiceren met anderen en social media, om eenzaamheid tegen te gaan en stilte te doorbreken.

meditation
Bron

Maar door alleen zijn, echt tot rust komen en stilte constant te onderbreken, blijven we doorrennen en komen we soms nauwelijks aan onszelf en onze gevoelens en gedachten toe. Terwijl dit ook heel nuttig kan zijn. Hieronder lees je waarom dit zo belangrijk is.

♥ Vermindert stress en voorkomt burn out
Veel mensen in onze samenleving werken ontzettend hard en zeker wanneer je perfectionistisch bent, kan dit soms een beetje teveel worden. We worden geconfronteerd met allerlei werkzaamheden en hoge verwachtingen waar wij aan willen en moeten voldoen voor onszelf en anderen. Het moet altijd beter en dingen zijn eigenlijk nooit af. Naast het feit dat we over het algemeen erg druk zijn met onze studie of werk, hebben we ook nog een priveleven waar wij ons soms zorgen over maken. Door steeds maar bezig te zijn met vanalles en iedereen vergeten we onszelf soms een beetje. Misschien ervaren we wel veel stress, maar we geven onszelf vaak niet de kans om tot rust te komen terwijl dit zo belangrijk is. Rust en ontspanning er namelijk voor dat stress afneemt en dat hierdoor de kans op een burn-out verkleint.

♥ Het zorgt ervoor dat je echt tot jezelf kunt komen
Door steeds maar voor je uit te rennen, is er vaak geen ruimte om echt met jezelf bezig te zijn. Een momentje echt voor jezelf inplannen kan aan het begin heel ongemakkelijk voelen als je dat niet genoeg doet. Want dan heb je even niks te doen en mag je alles, en dan hebben we nog verwachtingen naar onszelf. Want nu moet je dan een bepaald inzicht krijgen of gaan nadenken? Een moment rust of ontspanning hoeft niet te betekenen dat je nu direct allemaal nieuwe inzichten krijgt en dat alles helemaal helder voor je wordt. Een moment rust, even echte stilte, kan ervoor zorgen dat je weer wat meer bij jezelf komt. Je neemt even aandacht voor jezelf en ongeacht wat het oplevert, het hoort erbij en het is vaak nodig.

♥ Je kunt opladen
Bij het leven horen gewoon ontspanningsmomenten. Een batterij blijft het ook niet eeuwig doen, die moet je opladen of vervangen. Dit kun je doen door even een pauze in te lassen. Neem even tijd voor jezelf, doe ontspanningsoefeningen, ga een stukje wandelen, luister naar meditaties, ga tekenen etc. Het helpt je opladen en je hoofd leeg maken waardoor je meer energie hebt om verder te gaan.

♥ Het verbetert je geheugen
Constante drukte zorgt voor chaos in je hoofd en het zorgt ervoor dat je dingen niet altijd goed in je op kunt nemen en kunt verwerken. Hiervoor is rust noodzakelijk. Het blijkt dat zeker een wandeling in de natuur goed is voor je hersenen en je geheugen verbetert. Dus vergeet je veel en ervaar je tegelijkertijd chaos in je hoofd? Dan is het misschien het moment voor een boswandeling.

♥ Het is goed voor je ontwikkeling
Rust nemen bevordert je persoonlijke ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat je gebeurtenissen, gedachten en gevoelens kunt verwerken en hier van kunt leren. Dat je door rustmomenten weer energie krijgt en nieuwe inzichten.

meisje op bed
Bron

♥ 'AHA momentjes'
Je hoeft er niet perse actief mee bezig te zijn en heel veel na te denken, maar 'AHA momentjes' komen vaak op momenten van rust en ontspanning. Ik heb het dan over dingen waar je al langere tijd mee worstelt, waar je steeds niet uitkomt, dingen die je niet begrijpt of waar je geen antwoord op hebt. Soms komt er ineens zo'n momentje dat je het begrijpt, dat je een link kan leggen tussen gebeurtenissen etc. Ook kan het zijn dat je ineens het standpunt van iemand anders begrijpt en anders naar jouw eigen situatie kunt kijken.

♥ Het helpt je problemen op te lossen
Ik heb weleens het gevoel dat ik juist heel veel moet doen om problemen op te lossen. Dat ik er heel erg over na moet gaan denken, acties moet ondernemen en dat het dan goed komt. Dit is soms ook wel zo, maar heel veel nadenken is vaak wel een valkuil. Je gaat dan al snel overdenken en voor je het weet zit je er midden in en kom je er niet meer uit. Naarmate ik ouder werd ben ik eigenlijk gaan merken dat juist rust nemen, momentjes van stilte en meditatie kunnen helpen om een probleem op te lossen. Vaak helpt het mij om de overtollige en onnodige gedachten wat meer uit mijn hoofd te krijgen waardoor ik mij uiteindelijk kan richten op de hoofdzaken. Het helpt soms ook om net even op een andere manier naar dingen te kijken en creatiever te zijn en te denken.

♥ Het is gewoon fijn
Het is ook gewoon fijn om even in stilte te leven. Om niet constant geluiden om je heen te horen of bezig te zijn met andere mensen. Het kan fijn zijn om even in de natuur te wandelen, te genieten van wat je om je heen ziet en nergens aan te hoeven denken.

Waarom denk jij dat rust belangrijk is?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

eke - Zondag 5 februari 2017 10:53
Bedankt voor de blog, je hebt eigenlijk zo gelijk.
Hanneke - Zondag 5 februari 2017 11:40
aaa :) hier ben ik op dit moment heel erg mee bezig en het is zo enorm helpend!
Kim - Zondag 5 februari 2017 13:43
Rust stelt mij in de gelegenheid om het verleden te verweken, om het heden te kunnen accepteren en om plannen te maken voor de toekomst (Y)! En wat in het blog wordt genoemd :). Vergeet het schoonheidsslaapje niet ;).
Simone - Zondag 5 februari 2017 16:24
Ik moet dat echt wat meer doen om tot mezelf te komen.
Snoezel - Maandag 6 februari 2017 03:22
Ik moet het geloof ik nog leren om rust te nemen. Ik ga maar door ...
Anoniempje - Maandag 6 februari 2017 10:19
Komt net op het juiste moment :)
I. - Donderdag 9 februari 2017 13:23
Ik denk dat rust belangrijk is omdat je op kunt laden, even een stapje terug doen en relaxen zorgt er ook weer voor dat je daarna genoeg energie hebt om weer verplichtingen op te pakken. Hoe meer rust hoe langer je iets volhoudt.