Vieze lesbo met je 10-jarige lichaam

 

Sinds 2008 werk ik voor Proud2Bme en heb ik duizenden blogs geschreven. De meeste blogs schreef ik vanuit mijn eigen ervaring. Ik stelde me kwetsbaar op en deelde zeer persoonlijke informatie, waar zelfs mijn vrienden en familie niet altijd van op de hoogte waren, in de hoop anderen hiermee te kunnen helpen. Misschien zou ik met mijn ervaring een aantal mensen kunnen behoeden van de lange weg die ik moest bewandelen om van mijn problemen af te komen. Ik ken inmiddels mijn valkuilen, weet wat ik vroeger beter anders had kunnen doen en leer nog iedere dag nieuwe dingen. Dat iets in het verleden ligt, betekent niet dat het me vandaag de dag niet af en toe nog verdriet kan doen. Gisteren kwam mijn blog over zelfbeschadiging online, welke inmiddels zo'n 140 reacties telt, waarvan misschien wel meer dan de helft zeer aanvallende, kwetsende reacties.

Iedere blog die ik schrijf heeft als doel mensen te helpen, te motiveren, herkenning te geven of tot nadenken te zetten. De onderwerpen waarover ik schrijven raken met stuk voor stuk persoonlijk. Dit deel ik vaak, maar soms vind ik dit te privé en dan houd ik het open, zo ook als dit onderwerp zelfbeschadiging is. Ik heb hier meerdere blogs over geschreven die door velen als heel helpend werden ervaren. Eén van die blogs was ‘Snijden om niet te hoeven voelen'. Of ik hier persoonlijk ervaring mee had, liet ik in het midden. Dat is voor mij een kwetsbaar onderwerp omdat hier een vrij heftige tijd aan verbonden is, een tijd die ik voor mijzelf heb afgesloten.

scarlet

Een blog over het wel of niet tonen van je littekens. Ik heb deze blog vooraf met meerdere ervaringsdeskundigen op het gebied van zelfbeschadiging besproken en voorbereid. Zij stonden en staan allen achter deze blog en vinden hem interessant, genuanceerd en een mooie uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp. Ik heb mijn overdenkingen gedeeld en heb gevraagd om die van anderen. Samengevat schreef ik dat ikzelf niet altijd en overal mijn littekens zou tonen. Ik zou bijvoorbeeld niet bij een sollicitatie, een ontmoeting met nieuwe mensen of bij een grote groep kinderen snel littekens tonen. Dat is mijn keuze, eentje waarmee ik niet zeg dat wanneer jij dit wel doet, dit verkeerd is. In de blog beschrijf ik enkel dat het goed is om na te denken over deze keuze en dat je hierin voor jezelf een bewuste keuze moet maken. Ik zeg nergens dat je je voor littekens moet schamen of dat je niet overal met korte mouwen en pijpen rond zou mogen lopen. Ik geef tenslotte duidelijk aan respect te hebben voor ieder ander zijn mening en keuze.

Mijn blog werd helaas al snel volledig uit zijn verband getrokken. Binnen no-time kreeg ik vele verwijten om mijn oren geslingerd. Ik zou schrijven dat je niet openbaar met je littekens zou mogen rondlopen en altijd met lange mouwen zou moeten lopen. Ik zou schrijven dat je je moet schamen voor je littekens. Ik zou schrijven dat mensen met littekens beter geen kinderen kunnen krijgen, dat je niet goed bent met littekens en ik zou niet professioneel zijn en niet geschikt zijn als hoofdredactrice. Ik zou niet over dit onderwerp kunnen schrijven omdat ik er zelf geen ervaring mee heb. Mensen knapten door deze ene blog af op Proud2Bme, na jaren fan te zijn geweest. Tenslotte was ik een vieze lesbo en kon ik mijn mening beter voor me houden want die interesseerde toch niemand en bovendien had ik het lichaam van een 10-jarige.

Toen ik ongeveer 22 jaar was ging het heel slecht met mij. Ik zag het leven niet meer zitten en zat alleen nog maar in mijn eentje binnen. Ik had geen werk of studie meer en voelde me extreem minderwaardig. Toen ik het gevoel had dat ik volkomen vast was gelopen in alles besloot ik hulp te zoeken. Deze weg was zwaar en lang. Ik was in therapie bij een instantie waar geen non-contracten golden wat zelfbeschadiging betreft en dit in die zin getolereerd werd. Dit maakte dat binnen no-time 90% van de mensen zichzelf pijn deed. Er ontstond kopieergedrag. Ikzelf kende dit fenomeen al vanaf mijn 16de, maar bij deze instelling heeft het dermate ernstige vormen aangenomen waardoor ik het nooit meer volledig achter me kan laten. Ik heb heel veel spijt van deze periode en hetgeen ik mijn lichaam heb aangedaan en zou ieder ander iets beters gunnen.

Ik heb mijn littekens heel lang verborgen gehouden. Niet omdat ik vind dat ik mijzelf niet mag laten zien, niet omdat ik vind dat ik me voor littekens moet schamen, maar omdat ik niet wil dat de eerste indruk van mij er eentje met littekens is. Die littekens zeggen voor mij enkel iets over een hele nare tijd uit mijn leven, eentje die niet meer bij mij hoort. Eentje die ik niet direct wil delen met iedereen. Ik vind het niet nodig dat mensen die ik net leer kennen, direct zoveel van mij persoonlijk weten. Dat is iets wat enkel mensen weten die heel dichtbij me staan.

Ik kan schrijven dat je helemaal jezelf moet zijn en dat je met littekens naar een sollicitatie, naar school, naar een nieuwe club en de ontmoeting met je schoonouders moet gaan, maar dan zou ik niet eerlijk zijn. De maatschappij is hard en oordeelt en ik schreef deze blog om je te helpen. Om die reden schreef ik dat het goed is om rekening te houden met je omgeving. Ik gun het je om aangenomen te worden voor die leuke baan en niet om afgewezen te worden omdat die werkgever het gewoon te spannend vindt en niet begrijpt wat al die littekens zijn. Ik gun het je om niet te snel beoordeeld te worden, maar eerst beoordeeld te worden op jouw persoonlijkheid, zodat je tijd en ruimte hebt om jouw verhaal te vertellen. Ik zeg niet dat ík oordeel, maar zeg wel dat een groot deel van de maatschappij dit wel zal doen, helaas.

Ik weet hoe het is om bij de gynaecoloog in verband met een kinderwens te zijn en die blik in zijn ogen te zien als hij naar mijn littekens kijkt. Ik weet hoe het is om iets te moeten verbergen. Ik ken de schaamte, de pijn, het verdriet en de onmacht. Ik ken de blikken, de oordelen en de vragen. Het meest nare vond ik toen ik voor het eerst, na jaren, in het bijzijn van mijn vader mijn bikini aan had. Ik had mijn lichaam kapot gemaakt, onherstelbaar, en dat deed hem verdriet.

De reacties onder de blog kwetsen me. Ik kan prima tegen feedback, maar dit heeft niets meer met feedback te maken. Dit is het totaal uit zijn verband trekken van een tekst, het niet goed lezen van een tekst, het negatief interpreteren van een tekst en mij persoonlijk aanvallen. Iedereen die mij een beetje zou kennen of Proud2Bme al langer volgt weet dat ik deze website heb opgericht om mensen te helpen.

Scarlet ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

e - Donderdag 12 mei 2016 16:42
Wat naar Scarlet :(.. Ik hoop dat je de reacties snel los kan laten en kunt voelen dat anderen hier duidelijk ergens tegenaan lopen bij hun zelf. En heel heel moedig deze blog xxx
coccinelle - Donderdag 12 mei 2016 16:44
Amen. Wat een sterke vrouw ben je, Scarlet. En wat een voorbeeld ook, want ja, reacties doen je pijn en ja, die pijn is terecht. En dan heb je nog de moed er een tweede blog aan te breien. Genuanceerd. Eerlijk. Kwetsbaar maar toch standvastig. Wat een ongelooflijk respect verdient dit. Alleen maar bewondering voor jou, je werk, je weg. Heel, heel, héél veel liefs.

Cocci
Tess - Donderdag 12 mei 2016 16:45
Hey Scarlet,

Veel reacties op de vorige blog zijn erg heftig. Persoonlijk vond ik het een goede blog. Helaas zullen er altijd mensen zijn die bepaalde blogs niet waarderen. De reacties die voor bij kwamen konden echt niet. Ik hoop dat je je er niet te veel van aantrekt.

Tegen iedereen wil ik zeggen, dat iedereen recht heeft om zijn mening te zeggen. Maar hou het allemaal een beetje bij jezelf. Anderen persoonlijk aanvallen of beledigen is niet oké en past zeker niet bij PROUD.
Astrid - Donderdag 12 mei 2016 16:50
Ik heb zoveel respect voor een vrouw zoals jij!
Ikea - Donderdag 12 mei 2016 16:50
Scarlet, ik vind dit oprecht een prachtige blog.
Op je vorige blog heb ik niet gereageerd, omdat ik me eigenlijk zo verbaasde over de andere reacties die erop kwamen. Eigenlijk verbaas ik me daar nog steeds over. Niemand had daar het recht zo over jou en tegen jou te praten, welke mening ze dan ook over die blog hadden. Net zoals jij zegt; feedback is oké, maar dit was meer dan dat en dat is gewoon simpelweg niet oké. Ik vind het oprecht naar dat het toch zo is gegaan, want ik kan me heel goed voorstellen dat dat raakt. Jij bent ook maar een mens, en dat je problemen hebt overwonnen waar je over deelt, betekent niet dat je alles maar kan hebben.
Maar ik wil bij deze toch even gezegd hebben dat ik ook die blog heel mooi vond. Voor mij was het juist een bevestiging dat het goed was om er op die manier over na te denken, dat het juist ook logisch is om voor jezelf afwegingen te maken waar je wel en waar je niet korte kleren wil dragen.

Ik vind het ook oprecht naar dat je die ervaring juist wel hebt. Ik weet verder ook niet zo goed wat ik daarop te zeggen moet hebben (misschien juist wel niets). Maar ik vind het toch altijd pijnlijk als iemand dat heeft moeten doormaken, juist omdat het zo onbegrijpelijk is dat iemand dat zichzelf wil aandoen. Ook al herken ik het, ook al snap ik het omdat ik het zelf ook doe - het is toch iets ongrijpbaars.

Als laatste wil ik gewoon even zeggen dat ik het ontzettend waardeer. Deze site, de intentie erachter. Maar ook de blogs, het delen van zulke ontzettend persoonlijke dingen met de wereld met als enige het doel om mensen ermee te kunnen helpen. (Dat waardeer ik natuurlijk ook ontzettend van de rest van het proudteam.)
Bedankt Scarlet.
**c-line** - Donderdag 12 mei 2016 16:53
Respect lieve Scarlet!
Merizz - Donderdag 12 mei 2016 16:55
Wat een mooi en eerlijk verhaal. Ik begreep meteen de blog over zelfbeschdiging dat je alleen iedereen maar wilde helpen en beschermen. De maatschappij is idd hard en oordeeld zo snel. Het verhaal kwam voor mij helemaal niet negatief of slecht over en ik vond het een goede blog! Ik vind het moedig dat je je verhaal durft te delen.
Iep - Donderdag 12 mei 2016 16:57
Ik vind dat je het super goed doet door op deze manier te reageren. Ik heb zelf gister ook op de blog gereageerd, in eerste instantie vanuit emotie (ik heb daar spijt van en wilde mijn reactie weghalen maar ik wist niet hoe). Later heb ik opnieuw een reactie geplaatst, omdat ik vond dat er veel te negatief is gereageerd en toen het steeds meer op jou persoonlijk gericht werd zei iets in mij dat ik opnieuw moest reageren. Helaas is mijn eerste reactie niet meer terug te draaien, ik heb nooit bedoeld jou te kwetsen, sorry als dat wel is gebeurd.
Ik vind het echt heel erg naar dat jij je nu nog kwetsbaarder hebt moeten opstellen dan je eigenlijk wilde. Je doet fantastisch werk en voor mij als vaste bezoeker van de site betekend het heel erg veel dat dit bestaat. Ik laat regelmatig blogs van jullie aan mensen die dichtbij me staan lezen, zodat zij mij hopelijk beter begrijpen. Elke dag is zwaar en een moeilijke strijd, maar door jullie blogs voel ik me wel iets minder gek of alleen in wat er met me aan de hand is.
Ik hoop dat jullie hier mee doorgaan! Het is soms letterlijk van levensbelang geweest voor mij.
m. - Donderdag 12 mei 2016 16:59
Zoals je je blog hier nogmaals uitlegt, zo las ik het ook. En na zoveel negatieve reacties stel je je hier ook nog eens een keer heel kwetsbaar op door te vertellen over iets heel persoonlijks. Heel krachtig. Ik ben je heel dankbaar voor proud, vond de vragen die je je afvroeg in de blog best goed om eens bij stil te staan en vooral vind ik dat je die negatieve reacties niet hebt verdiend. Ben er best van geschrokken eerlijk gezegd. Echt groot respect voor jou.
Anoniempje - Donderdag 12 mei 2016 16:59
Ik vind het echt heel knap dat je je heel erg kwetsbaar open stelt om andere mensen te helpen! Verder, what can I say? Ik vind je echt een toffe vrouw en ik gun jou net als iedereen hier het allerbeste!
Respect ♥♥
Pams - Donderdag 12 mei 2016 17:07
Ik kan me voorstellen dat je bepaalde reacties hard en kwetsend vond, maar velen van ons vonden dat ook van jouw blog. Ik ben hier niet om je de grond in te trappen, want ik vind dat je hier een eerlijk verhaal verteld nu. Maar waarom nu pas, en niet direct gisteren? Ik vond die blog gewoon niet fijn overkomen, dat is nou eenmaal mijn mening. Daarnaast wil ik nog even zeggen dat ik de tekst wel degelijk goed gelezen heb, meerdere keren zelfs, maar dat het bij mij gewoon hele nare gevoelens heeft opgeroepen.

Sterkte.
question - Donderdag 12 mei 2016 17:15
Lieve Scarlet,
Ik heb veel respect voor jou als mens en voor hoe jij je werk doet.
Ik hoop dat dit nooit meer zo gaat gebeuren en dat je toch
met plezier je werk kunt blijven doen.
Ik ben trots op je!
damagedbutterfly - Donderdag 12 mei 2016 17:18
Scarlet dit verdien je niet! Niemand!! Je bent egt geweldig en je helpt me met je videos en blogs zonder jou zou het niet zo goed gaan als nu (gaat niet goed met me maar beter dan eerst) luister nooit naar de mensen die je pijn doen en luister naar de mensen die van je houden zoals de andere van proud2bme en je familie en vrienden. (Lastiger gezegt dan gedaan i know)
Ezra - Donderdag 12 mei 2016 17:20
Scarlet, ik heb de reacties op de blog gisteren ook gevolgd maar zelf niet gereageerd. Ik ben iemand die jarenlang heeft geautomutileeerd, maar (godzijdank!) daar geen zichtbare littekens aan over heeft gehouden. En daar ben ik nog oprecht, elke dag, dankbaar voor. De reacties gisteren, kon ik ergens wel begrijpen. Aan de andere kant, ook weer niet. Het ging er hard aan toe, onnodig kwetsend. Sommige mensen pakken ook gewoon elke mogelijkheid om een ander de grond in te trappen. Jij bent een publiek figuur, voor de mensen in de eetstoorniswereld zo'n beetje een "BN'er". Helaas levert dat soms op dat mensen denken alles maar te kunnen zeggen, en dat veel mensen een mening over je hebben. Grenzen en respect lijken dan soms ver te zoeken. Daarom vind ik het onwijs knap dat je als reactie op gisteren, zo'n open, eerlijke, en kwetsbare blog schrijft. Je houdt het bij jezelf, zonder in verwijten te vallen. Want eerlijk gezegd denk ik dat je dit onwijs netjes verwoord hebt, misschien wel netter dan het van binnen voelde gisteren, of nog steeds voelt. Je mag trots zijn op hoe je met dit soort dingen om gaat. En, persoonlijk, ik vind je een topper. Blijf geloven in jezelf, vergeet niet dat veel mensen hier het moeilijk hebben, en soms is oordelen over een ander dan makkelijker dan eerlijk naar jezelf te kijken.
@scarlet - Donderdag 12 mei 2016 17:20
Mijn oprechte excuses dat ik heb geschreven dat je als een tienjarige lijkt en gedraagd.
I. - Donderdag 12 mei 2016 17:24
Blijf in jezelf geloven Scarlet. Ontzettend moedig en knap dat je voor jezelf op komt.
Je doet fantastisch mooi werk. Je steunt een hoop mensen.
Er zijn op het moment een hoop grijze wolken, maar daar achter schijnt nog steeds de zon! Remember that.

Je bent niet alleen. Er zullen een hoop proud- bezoekers met je meeleven en hopen dat je je snel weer wat beter voelt. :)

Groetjes!
xsnoesje - Donderdag 12 mei 2016 17:24
ik las de reacties al inderdaad.. en was bijna 'bang' om er nog iets aan toe te voegen.
in principe vind ik namelijk dat ieder zijn eigen mening mag hebben. je kunt het ook gewoon niet eens zijn met elke blog en elke mening die je daarin leest..
en ja; ikzelf had ook wel mijn vraagtekens bij sommige alinea's, maar dat heb ik wel vaker. dat geeft toch niet? niet iedereen is hetzelfde. dat maakt ieder uniek.. ik vind dat je daarin gewoon respect moet blijven hebben voor elkaar en voor ieder anders mening.
natuurlijk mag je wel feedback geven. & ik hoop scarlet, dat je een aantal van deze reacties ook op die manier kan lezen.. want er staan volgens mij ook wel een aantal 'overwogen' berichtjes tussen.
maar ik snap het, wanneer de ongenuanceerde woorden voor jou de overhand hebben genomen nu. vele van deze waren denk ik wel heel impulsief en vanuit eerste frustratie. maar dat neemt niet weg, dat ik vind dat deze manier van praten gewoon écht te ver gaat..
ugh. het blijft soms echt gewoon zo lastig; social media.
Odette - Donderdag 12 mei 2016 17:25
Wat heftig dat mensen zulke kwetsende dingen hebben geschreven. Ik vind het sterk en moedig dat je dit hier schrijft, en knap dat jij en de rest van het proud team jullie ervaringen inzetten om ons te helpen.
Yla - Donderdag 12 mei 2016 17:28
Ik ben niet zo van het reageren onder een blog. En gisteren durfde ik eigenlijk al helemaal niet te zeggen dat ik niet eens was met de negatieve reacties op de blog en de aanvallen op jou Scarlet.
Ik vond het namelijk een fijne blog een onderwerp waar ik vorig jaar ook veel moeite mee gehad heb. En nog steeds moeilijk vind. En vaak na denk of ik wel of niet laat zien.

Ik vind knap dat je op deze open manier durft te reageren op al die reacties en hoop dat de mensen die zo negatief gereageerd hebben ook gaan nadenken.

Ik kom hier al vanaf 2010 kom en daarvoor nog op hyves. Ik ben blij dat er zo iets als proud bestaat en ik heb bewondering voor je werk. En hoop dat de positieve reacties onder deze blog je laten zien dat er ook heel veel mensen zijn die jou werk en het werk van het team waarderen.
J - Donderdag 12 mei 2016 17:30
Knap dat je zo eerlijk reageert. Ik vind het naar voor je dat er dingen over je zijn geschreven die je pijn doen. De blog van gisteren heeft mij gekwetst en dat doet het nog steeds. Vanuit je eigen ervaring snap ik eigenlijk nog minder datgeen wat je hebt geschreven over het meisje in de speeltuin. Ik heb mezelf ook afgevraagd of ik dat meisje niet was, wat me heel erg lijkt als het zo is. Gisteren schreef ik dat ik teleurgesteld ben in Proud2bme en dat ben ik nog steeds. Voorlopig ga ik de site even mijden. Bedankt lig voor alles wat deze site mij wel gegeven heeft!
S. - Donderdag 12 mei 2016 17:33
Ik heb de blog nog eens nagelezen en ik vind hem best heel voorzichtig geschreven. Véél genuanceerder dan veel reacties onder de blog in elk geval. Zo zie je maar weer hoe gevoelig dit onderwerp ligt, en dat bevestigt voor mij ook wel dat ik niet wil dat anderen het weten. Gaat ze niets aan ook.
L. - Donderdag 12 mei 2016 17:33
Lieve Scarlet,

Ik heb enorm veel respect voor je, en akkoord, sommige reacties waren eroven.
Zeker de "vieze lesbo" en "he tlichaam van een 10 jarige". Dit kon echt niet!!

Maar...Dit was slechts 5% van de reacties. De andere reacties kwamen misschien hard over maar waren bijna allemaal stuk voor stuk gekwetste mensen die jouw blog als onprettig aanvaarden.
Als een groot deel de blog als kwetsend ervaart en het verkeerd interpreteerd ligt het misschien toch wat aan de schrijfstijl of hebben de mensen toch wel een punt?

Het is ook niet fair om alle reacties te beschouwen als een aanval, buiten enkele uitschieters gaven mensen hun eerlijke (en ja, dat kan hard overkomen) mening.

Ik vind dat mensen ook dat recht hebben, we moeten toch niet elke blog overladen met lofbetuigingen, correcte inhoudelijke opmerkingen moeten ook kunnen, zelfs al is dit negatief in jouw ogen.

Dus ik vind het ook niet correct om alle negatieve reacties te beschouwen als een persoonlijke aanval en alle reacties te veralgemenen.
Melissa Otterman - Donderdag 12 mei 2016 17:37
Lieve Scarlet, ik vind je vorige blog helemaal geen negatieve blog! En die reacties, ik begrijp dat sommigen heel kwetsend zijn!

Ik zie in de blog juist dat je andere mensen ermee wilt helpen. Ik vind die blog heel goed. Er staat ook dat je andere mensen respecteert, maar ik snap niet dat sommigen dan nog zo *** willen reageren??

Scarlet, ik heb respect voor je, ook dat je dit wilt delen met iedereen.
Liefs💋
J - Donderdag 12 mei 2016 17:39
Nog ter aanvulling: vind het wel jammer dat je schrijft dat meer dan de helft van de reacties aanvallend of persoonlijk waren. Hiermee maak je het heel persoonlijk en voel ik me alsnog niet gehoord in mijn reactie dat ik de blog als kwetsend heb ervaren. En dat alleen al lijkt me niet de bedoeling van een blog. Mensen kunnen overal een mening over hebben en het eens of oneens zijn. Echter is het iets anders als iemand zich echt gekwetst voelt door een blog. Helemaal op een site als deze. Je had misschien ook hier iets op kunnen schrijven, in plaats van het zo persoonlijk te maken. Want de echt persoonlijke reacties waren er maar een handjevol, hiermee doe je de inhoud van de overige reacties wel iets tekort vind ik.
LittleElf - Donderdag 12 mei 2016 17:49
Hey Scarlet, de vorige blog heeft mij inderdaad aan het denken gezet over het besluiten om je littekens wel of niet te tonen en ik vond helemaal niet dat je oordeelde ofzo. Ik vind het ook heel fijn dat je vaak je eigen ervaringen deelt in blogs en ben ook van mening dat je een fantastische hoofdredactrice bent! Ik denk dat niet iedereen even goed heeft nagedacht toen hij of zij een negatieve reactie plaatste onder de vorige blog, maar jij hoeft je niks aan te trekken van die beledigingen, want persoonlijk vind ik al die vervelende reacties gewoon onzin ;-)
swaggerspower - Donderdag 12 mei 2016 17:53
Heeyy,
Ik vind je geschreven stukken geweldig, herkenbaar en vooral heel nuttig. Houd hier niet meeop omdat een paar mensen een aantal dingen niet begrijpen .

Xxx
~ - Donderdag 12 mei 2016 17:55
Eigenlijk ben ik meer iemand die door de reacties scrolt (en me gisteren al verbaasde over al die mensen die zo makkelijk en lelijk ergens op reageren) zonder zelf te reageren, omdat ik het niet zo heb op reactieruimtes onder artikelen ;).
Maar ik vind het het nu zeker waard om te zeggen dat ik dit echt een prachtige blog vind! En ook realiseer ik me dat mijn waardering van je artikelen ook niet overgebracht wordt zonder een reactie, dus bij deze. Wat ontzettend mooi en leerzaam om te lezen hoe je op zulk commentaar reageert. En dat zeg ik vooral om te delen wat dit artikel met mij doet: ik vind het mooi om te lezen hoe je reageert op kwetsende dingen en wat mij betreft, ik kan er erg veel van leren.
jeanne - Donderdag 12 mei 2016 17:55
Dag Scarlet,

Dank voor je toelichtende en eerlijke blog.

Ik het zelf veel zichtbare en akelige lichttekens door een ziekte en door operaties (geen automutilatie dus). Deze littekens grotendeels niet te verhullen .Dat zou betekenen dat ik niet meer de straat op kan en onder de mensen kan komen. En dat wil ik dus wel!
Vooral met warm weer (en als de meeste mensen dan ook nog eens zo'n prachtig gave huid hebben, kan ik het best lastig vinden om me niet minderwaardig te voelen. Een steuntje in de rug (van Proud) kan ik dan wel gebruiken. Vandaar dat ik je vorige blog best pijnlijk vond. Iedereen moet al zou gaaf en knap zijn in deze maatschappij (diepe zucht).

't Was me in ieder geval duidelijk dat je je blog niet zo bedoelde. Keep blogging!

Amber - Donderdag 12 mei 2016 17:57
Ik reageer nooit op de blogs en lees reacties eigenlijk ook nooit maar ik schrik ervan dat je doormiddel van deze blog bijna jezelf hebt moeten corrigeren en dat je nu wel hebt verteld hoe littekens op jou van toepassing zijn terwijl je dat in eerste instantie helemaal niet wilde. Hopelijk houden de reacties je niet tegen om nog wel blogs te blijven schrijven over moeilijke taboe onderwerpen!

xx
karlijnxxx - Donderdag 12 mei 2016 18:03
Heel rot inderdaad dat er zulk soort reacties zijn geplaatst.. Ik snap dat die je kwetsen, maar daarom vind ik het nog extra dapper dat je dit hier nu schrijft! Ik heb bewondering voor jou, Scarlet!
K - Donderdag 12 mei 2016 18:05
Hee Scarlet

Wat dapper dat je dit gepost hebt, respect voor jou ♥
Er waren inderdaad redelijk wat beledigende reacties, termen erbij halen zoals ¨lichaam van een 10jarige¨ of ¨vieze lesbo¨ slaan natuurlijk nergens op en zijn heel kwetsend (ik moet wel zeggen dat ik het echt tof vind dat diegene van ¨lichaam van 10jarige¨ excuses aanbood hier!).

Desondanks kon ik sommige reacties wel begrijpen. Mensen die zich er erg onzeker over voelen en dit versterkt wordt (ook al was dat niet de bedoeling, dat snap ik). Het stuk eigen ervaring dat je hierboven hebt geschreven had denk ik een heel groot verschil kunnen maken. Het laat nl zien dat jouw mening niet de mening is van hoe ¨anderen¨ er tegenaan kijken, maar juist hoe jij als ¨lotgenoot¨ er tegenaan kijkt. Een beetje het verschil tussen ¨als ik littekens had zou ik verhullende kleding dragen¨ of ¨door mijn littekens draag ik verhullende kleding¨. Maar nogmaals, dat is wat ik denk.

En die mensen die enkel kwetsende dingen zeggen... koop een hengel en ga vissen ofzo...
memari - Donderdag 12 mei 2016 18:13
Ik heb de blog niet gelezen.
Maar schrik wel vh verhaal en de reacties.
Anoniem geplaatste aanval uiteraard,
alsof je dan als beheerder de ip niet kan zien en nagaan wie het is.
Beetje laffe reactie iemand aanvallen op zijn geaardheid of kwetsbare punten.

trek je er niks van aan, je bent een topper !!
Imnotwillywonka - Donderdag 12 mei 2016 18:15
Ik voelde me gisteren op mijn tenen getrapt. Maar ik ben blij dat je je verhaal wat meer hebt verduidelijkt. zo kan ik het wat meer in de context zien. mijn reactie was alleszins niet bedoelt om je onderuit te halen. Ik begrijp nu beter wat je bedoelt. bedankt! En laat die reacties van gisteren je zeker niet tegenhouden. Het is ook wel dapper dat je die blog gepost had. Fijn dat je er op terug komt. Nu zie ik de nuance.

Veel liefs,
poohke - Donderdag 12 mei 2016 18:19
Reageer nooit eigenlijk op een blog, uit niet durven en ruimte innemen.
Maar ik kruip nu toch er tussen en neem ik de ruimte even om te delen!

Namelijk heb de blog van gisteren gelezen en al de reacties.
Heb gezwegen omdat ik impulsief ben uit mede borderline en als ik het deed zal ik negatief zijn of kwetsend overkomen, en van daar uit heb ik besloten niet te reageren op de blog van gisteren!

Begrijp heel veel dingen anders en ik begrijp het en begrijp het niet de blog van gisteren. Maar het deed wel iets mijn gevoel en innerlijke.
Omdat ik helaas aan AM doe en recent aan toe geven weer helaas.
Net als drugs het willen en meer en meer willen om jezelf te verdoven en erna schuldig en de cirkel is rond!

Nu met deze blog te lezen reageer ik omdat nu als je deze blog en die naast de blog van gisteren plaats begrijp ik het beter en beter en kan ik het zien ergens wat je bedoelt met je blog.

Heb respect voor wie je bent en je kwetsbaar op stellen!
Ik ga lopen als het op kwetsbaar open stellen aankomt dus super dat Jij scarlet het wel kan!.

Proud2bme is helpend voor me, ik durfde niet in begin maar eens ik de stap genomen heb hier en ben en paar jaar later heb ik een plek gevonden waar ik me thuis voel en begrepen voel.

Maar waarom ik ben niet de gemakkelijkste en kan soms heftig zijn en men gedrag is niet altijd braaf waardoor ik men dagboek heb gesloten gehad op forum en ben nu terug en ik weet dat leden me een 2de kans geven en me steunen en er zijn, maar vanuit het team en zo ook mods heb ik gevoel dat er een reden is dat ze je niet meer me zien enz en ergens dat kwets me en neem ik persoonlijk omdat ik weet niet waar aan het ligt omdat je ergens ook af en toe ofzo steun wil van hun uit omdat ik daardoor mede deels sterker word om in real life mijn strijd te bevechten

Dat maakt dat je twijfels hebt. ondanks dat idee blijf ik wel spoken op proud2bme en trek ik me op aan diegene die me wel steunen en uit de dingen die ik lees.
Want heb heel veel aan deze site en aan de blogs!

Dus is mijn grote wens Scarlet ook al waren het kwetsende reacties en ook al doet het pijn en geeft het een wonde op je innerlijke ziel!
Trek je op aan de wel goede reacties die er her en der tussen zaten en trek je op aan de mensen die wel er voor je zijn en doen hier en in jou omgeving.
Zodat je het hopelijk kunt laten helen en verzachten verder door blijft gaan met schrijven van blogs en deze mooie waardevolle site!

Want denkend ja het kan niet fijn overkomen de blog van gisteren en zwijg uit impulsief zijnde maar ook al is het een gevoelig onderwerp voor me, vind ik niet dat je moet aanvallen op iemands persoonlijkheid of hun zijn!

Halo mensen wij iedereen op aarde heeft zijn problemen, de een meer dan de andere! de een heeft een psychische problematiek de ander dit en hoe moeilijk ook dingen zijn en dingen niet altijd over rozen en manenschijn gaat vind ik hoe pijnlijk ook iets is en je raakt of wat dan ook dat je gvd je ... moet houden.
Wij ieder hebben niet het eeuwige leven laten we dan ondanks iedereen zijn problemen, iedereen aub in waarde en lief te zijn voor elkaar en met elkaar!

Of wil je soms rond lopen met schuld gevoel omdat je een persoon die je misschien niet 100% kent aanvallen zoals Scarlet gisteren ???

Ik weet wat het is om rond te lopen met schuldgevoel (ook al is het mijn schuld niet) wat dan ook voel me continue schuldig en doen en is geen pret, daarmede ik gisteren heb gezwegen puur uit respect voor Scarlet haar zijn en persoonlijkheid!

Kortom plaats direct als wolven u prooi vast te grijpen en te doen, denk na want woorden zijn maar woorden kan je denken, maar woorden zijn scherper dan scherp en kunnen je innerlijke enorm beschadigen!

Wie wil val mij aan maakt niet uit omdat ik misschien hard overkom, maar hey ik ben jong en heb veel doorstaan en nog steeds vecht je en door alle shit sta ik anders in het leven, doelend op stil staan bij leven en levens vragen en dergelijke en waar ik niet mee om kan is elkaar pijn doen en kwetsen en wat dan ook, daar ben ik heel heel gevoelig voor geworden en maakt me kwaad om niemand verdient het!

Dus denk na en denk vrede en respecteer iedereen !

Sorry dat het lang is maar het moet er uit!

Scarlet hoop dat je het beetje kunt helen je wonde van de woorden van gisteren!
Jij bent Jij en jij bent uniek en een pracht mooi jonge vrouw vergeet dat niet !!!

Knuffel voor jou als verzachting en heling!

Liefs
Dusdat - Donderdag 12 mei 2016 18:29
Ik vind persoonlijk dat je je in deze blog veel kwetsbaarder opstelt dan in de andere. Met de woorden die je hier kiest om jouw mening te vormen, kom de persoonlijke mening beter over. Het is goed dat je erop terugkomt, want hoe zuur ook, door de woordkeuze en titel heb je gisteren veel mensen onbedoeld gekwetst. Dus het straalt veel kwetsbaarheid uit dat je er nu zo op terugkomt, dankjewel hiervoor.

Wat betreft die reacties die jij hier nu aanstipt....... mijn God, ik vind het niet leuk om toe te geven, maar soms schaam ik me dood voor mijn medemens. Zeer onrespectvol en totaal niet relevant voor de blog.

Blijf doen waar je van houdt, gisteren was een beetje ongelukkig maar waar mensen werken worden soms foutjes gemaakt. Je hebt t uitgelegd en bent erop terug gekomen. Dan klaar en weer door! Je bent goed zoals je bent en je bent goed in wat je doet! Laten we allemaal een beetje liever zijn voor elkaar ;)
Muis - Donderdag 12 mei 2016 18:32
Je blog was goed en niet veroordelend. Juist iets om over na te denken, ieder voor zich. Je oordeelde niet. Jammer dat mensen er zo op reageerde en je kwetsen ondanks dat ze zelf weten hoe het is om gekwetst te worden. De opmerkingen over je lichaam of je geaardheid gaan alle grenzen over; in het normale leven maar al helemaal op een site als deze.
Goed als die mensen klaar zijn met proud want die mensen horen hier niet.

Goede reactie is dit ook van je.
Joy - Donderdag 12 mei 2016 18:35
Heel veel respect dat je er zo op terug komt en voor jezelf opkomt. Ik had dit niet gekund denk ik, dus respect. En daarnaast wil ik ook nog zeggen dat ik het knap vind dat je die blog over zelfbeschadiging hebt durven te schrijven, omdat het inderdaad een heel gevoelig onderwerp is. Voor mij ook, en ik vond het daarom ook niet makkelijk om te lezen, net als dat het voor jou waarschijnlijk ook niet makkelijk zal zijn geweest om te schrijven. Daarom echt dubbel respect.

Liefs,
eerlijk - Donderdag 12 mei 2016 18:35
Met oprechte waardering voor je openheid, blijf het opvallend hoe weinig professioneel en erkennend (voor de als kwetsend ervaren inhoud) deze reactieblog is. Door meteen met een persoonlijk relaas van gekwetst zijn af te steken in plaats van een professionele reactie geven en erkenning geven aan je lezers/bezoekers die zich gekwetst weten, doe je precies wat je zegt niet te willen doen. Het zou sieren om kwetsbaar te zijn en te erkennen dat ondanks alle goede bedoeling de zaken soms niet zo goed uitpakken. Met zulke eerlijkheid kom je een heel eind.
Muis - Donderdag 12 mei 2016 18:36
Ik hoop ook dat de mensen die dat soort reacties hebben gegeven geband gaan worden. Hun ip adres is vast te zien..
Ga ergens anders mensen kwetsen maar niet laf en anoniem op een blog voor en door mensen met een verleden of heden van eetstoornissen en andere psychische problemen.
Yellow97 - Donderdag 12 mei 2016 18:37
Scarlet, ik vind je echt een hele sterke vrouw en ik heb echt bewondering voor je. Respect!
Pams - Donderdag 12 mei 2016 18:39
Jullie kunnen nu wel allemaal degene gaan aanvallen die dit heeft gezegd, maar diegene heeft zijn/ haar excuses al aangeboden en dat vind ik eigenlijk heel erg dapper van diegene. Daar mag óók naar gekeken worden vind ik. Sommige reacties gingen ver, te ver, maar diegene bannen terwijl er sorry is gezegd vind ik ook te ver gaan.
Anoniem - Donderdag 12 mei 2016 18:42
Ik begreep echt al die negatieve reacties niet, ik werd er zelf droevig van.
Mooi dat je dit zo terug verwoord, echt sterk van je
Clay - Donderdag 12 mei 2016 18:48
Ten eerste, ik ben het helemaal eens met Pams.

Ten tweede, je werkt op een site voor mensen met eetstoornissen, andere psychische ziektes en zelfbeschadiging. En toch houd je het voor je dat je zelf ook zelfbeschadiging hebt gedaan. En ja, je mag zelf kiezen wat je wel en niet met ons deelt maar zo geef je mij het idee dat ik me voor zelfbeschadiging moet schamen. Want als jij het al niet durft te delen, hoe zou ik het dan ooit met andere mensen kunnen delen?

Ten derde, nogmaals is dit je baan. Je hebt nou eenmaal een blog op het internet. Negatieve reacties horen daar (helaas) bij en het is beter om daar professioneel mee om te gaan dan je persoonlijk aangevallen te voelen. Sommige reacties gingen te ver, maar die heeft z'n excuses aangeboden. Maar er waren heel veel reacties met hun eerlijk mening dat dat artikel kwetste en het is apart dat je je daar als professionele hoofdredactrice door geraakt kan voelen.

(Overigs vond ik het artikel niet kwetsend, maar begrijp ik wel waar alle negatieve reacties vandaan komen. Je kan het nou eenmaal van 2 kanten bekijken.)
() - Donderdag 12 mei 2016 18:51
He Scarlet,

Zelf heb ik ook gereageerd op je blog, maar meer met mijn bedenkingen over het onderwerp. Ik snap dat het een lastig onderwerp voor sommigen was, ik blijf het zelf namelijk ook een lastig onderwerp vinden, net als jij zoals ik nu lees.
Ik vind het echt gigantisch knap dat je er nu op terug komt, in plaats van dat je het 'maar over je heen laat komen'. Sommige reacties vond ik namelijk ook echt niet passend. Ik vind sowieso soms dat er op blogs reacties komen, waarbij ik denk 'Hallo, achter deze blog zit ook een mens'. Ik vind het mooi werk wat jij, en je collega's natuurlijk, hier doen. Echt, ik heb daar echt waardering voor. Bedankt voor wat jullie hier doen, bedankt voor jullie zijn. Jullie zijn mooie mensen, ook op het moment dat je niet altijd dezelfde mening hebt, als degene die de blog leest. Ik hoop ook oprecht dat je mijn berichtje op je vorige blog niet als aanvallend las, want zo was het echt niet bedoeld. Ik vind het namelijk, nogmaals, erg fijn wat jullie hier doen.

MissPineapple - Donderdag 12 mei 2016 18:54
Hoi Scarlet,
Ik vind het echt heel erg sterk van je dat je deze blog hebt geschreven, dat ten eerste. Je vorige blog vond ik goed en ik heb er dan ook veel aan gehad. Verder vind ik het echt onbegrijpelijk dat de mensen hier zulke boze en aanvallende reacties plaatsen. Je bent hier op Proud, dat betekent dat je elkaar respecteert en dat is nu echt niet te zien naar Scarlet toe. Wees blij dat Scarlet deze site heeft gemaakt :S
Liefs
A - Donderdag 12 mei 2016 18:55
hier kan ik echt heel verdrietig van worden. van al die nare reacties.
want die 'lesbo met het figuur van een 10jarige' heeft wel mijn leven veranderd. ze maakte een website waardoor ik mijn motivatie terug kreeg om in therapie te gaan mijn leven te herpakken en liet me zien hoe het anders kon.

lieve scarlet blijf bloggen blijf schrijven, je bent een prachtige vrouw die iets deed wat veel mensen nooit lukte je gaf me inzicht en hoop voor de toekomst met Proud. die verschrikkelijke dingen op een unieke herkenbare manier kan verwoorden in haar blogs.

liefs
Ijsje - Donderdag 12 mei 2016 18:56
Scarlet, wat een dapper blog. Ik heb je vorige blog gelezen en ik vond het moeilijk om te lezen, maar dit maakt ABSOLUUT NIET dat ik Proud2Bme of jou een verschrikkelijk mens vind!!!! Absoluut niet, ik heb veel respect wat je doet en hoe jij je persoonlijke ervaringen deelt. Ik vind het vervelend dat je je rot voelt om de reacties. Wel is het ook mijn recht om een blog goed of minder goed te vinden, en dat aan te geven, maar niet met de bedoeling jou te kwetsen. Iedereen is wie die is, en dat is prachtig. neem het niet te persoonlijk op, juist dat er zo veel reacties zijn betekent dat je een gevoelig punt hebt geraakt. Heel eerlijk moet ik nog wel zeggen dat je nog even kan heroverwegen wat je hebt gezegd, dat kan ik zeggen toch? Anyways, ik ben niet meer geen fan van je hierom, ik ben geen fan van de vorige blog, dat mag toch?
Groetjes
I
IsThisMe? :( - Donderdag 12 mei 2016 18:59
Ieder leest wat hij zelf kan plaatsen denk ik. Soms raakt iets je en lees je het anders dan jij bedoelt. Blijf vooral bij de positieve reacties. :) HUG!!
Iemand - Donderdag 12 mei 2016 19:08
Hoi Scarlet,
Ik heb gisteren de blog al (uhuhm, 2x) gelezen, en ik heb hem net nog even teruggelezen. (dussss 3 x inmiddels..)
De eerste keer gisteren was ik boos. Toen ik het las.
Voordat ik reageerde, heb ik hem nog een keer gelezen. En toen haalde ik eruit dat de blog vooral bedoeld was om je te laten nadenken.

Toch wil ik wel even aanstippen wat mij boos maakte. En wat misschien ook bij anderen ervoor heeft gezorgd dat ze heftig reageerden.

De titel..
Deze zet al meteen de toon voor de rest van het artikel "te koop lopen met" duidt iets negatiefs aan. Ik had zelf persoonlijk al direct het idee (toen ik op de blog klikte) dat er negatief geschreven zou worden over het niet bedekken van je littekens.

In de inleiding wekt je de indruk zelf geen ervaring te hebben met zelfbeschadiging. Omdat jij, in tegenstelling tot sommige andere mensen, "zin hebt in de tanktops en luchtige shirtjes".

Je noemt vervolgens meerdere malen dat het oké is om niet altijd alles te bedekken. Maar je geeft hier geen argumenten voor.
Je zegt: "Natuurlijk moet je jezelf kunnen zijn (...) maar het is ook goed om rekening te houden met je omgeving". Vervolgens geef je een voorbeeld van een meisje, waarin je eigenlijk zegt dat ze haar littekens op dat moment had moeten verbergen.

De volgende alinea. Weer een voorbeeld, duidelijk negatief over het feit dat iemand met littekens open en bloot rondloopt. Waarom vond je het nodig om te zeggen dat ze duidelijk te zomerse kleding droeg voor die tijd van het jaar? Wat ik hieruit opmaak is dat jij denkt dat zij expres die ochtend extra zomers gekleed ging, zodat ze 'te koop kon lopen met haar littekens'.

Om vervolgens toch te zeggen dat er niks mis mee is als je veel littekens hebt, in korte broek en korte mouwen te lopen.

De rest van de blog vond ik heel goed. Maar de eerste keer dat ik hem las, las ik na dat voorbeeld van die 20-jarige en je neefjes, niet goed meer.
De opeenstapeling van
Te koop lopen met je littekens, 2 voorbeelden van mensen waarvan jij het niet goed vond dat ze zichtbare littekens had, bovenop het feit dat jij de indruk wekte er zelf geen ervaring mee te hebben, zorgde ervoor dat ik alleen nog de negatieve dingen uit je blog pikte.

Ik was boos dus las hem nog eens, om te kijken of ik hem wel goed gelezen had. En om te voorkomen dat ik ook een aanvallende reactie zou plaatsen.. Toen pas begreep ik de onderliggende gedachte.

Het is jammer dat je zo aangevallen bent vanwege een blog. Ik denk wel dat het ook gedeeltelijk voorkomen had kunnen worden door een andere titel.
Met deze titel maak je mensen al boos voor ze het gelezen hebben, juist vooral omdat het zo'n gevoelig onderwerp. Als vervolgens in de inleiding de indruk wordt gewekt dat degene die het geschreven heeft er geen ervaring mee heeft. Tja, dan ben je al vrij snel de blog in een negatieve stemming aan het lezen. En ga je over de top gemene reacties plaatsen.

Goed. ik heb mijn zegje gedaan. Ik hoop heel erg dat dit niet aanvallend overkomt. Dit is puur hoe ik het eerst heb geïnterpreteerd. Geen idee of je er iets aan hebt. Maar het is niet helemaal zonder reden dat mensen heftig reageerden. Los van of dit zo bedoelt was of niet!!G - Donderdag 12 mei 2016 19:12
Fijn dat je ook deze kant van het verhaal verteld.
Dat is heel fijn.
Echter snap ik de reacties in gisteren ook wel. Ik kan best begrijpen hoe die blog op een verkeerde manier voor velen is gevallen. Natuurlijk is dat absoluut geen reden om jou een "vieze lesbo" te noemen. Echt niet.

Maar gelukkig waren die er heel weinig zoals ik die kon zien voor mij gevoel.
Heel veel mensen gaven gewoon hun mening en zeiden dat het hun kwetste of er moeite mee hadden. Daar is niks verkeerds aan. Ook al was het niet je bedoeling om mensen te kwetsen gebeurde het toch. En dat mag. Het is naar dat het gebeurd is voor jou en ook voor de mensen die zich er rot door voelen/voelden.
Bambie - Donderdag 12 mei 2016 19:12
Rescpect EVERYONE DESERVES IT!
xxJustMexx - Donderdag 12 mei 2016 19:14
Scarlet is een topper!
natalie - Donderdag 12 mei 2016 19:17
Wat zonde dat mensen dan meteen op zo'n manier reageren en daardoor anderen onderuit halen en pijn doen.Dat heb je niet verdiend ik vind het super fijn om jullie blogs te lezen. Super knap dat jullie veel vertellen ook al hebben jullie daar zelf mischien ook moeite mee om sommige dingen te delen.maar jullie delen jullie moeilijke verhalen om anderen te kunnen helpen en steunen.
Ongeacht iemand te veroordelen op zijn uiterlijk, verhalen of geaardheid.
Iedereen is zoals hij is.
Ik hoop echt Scarlet dat je dit niet gaat tegen houden in je super mooie blogs te blijven posten en je eigen vlog met Joyce.
Ga zo door.
Xxx
Natalie

Ellie-x - Donderdag 12 mei 2016 19:25
Wauw, Scarlet, heel knap dat je zo'n openhartige blog schrijft na de vele nare reacties! Ik vond de vorige blog ook goed! Ik snapte wel waarom sommige mensen 'm misschien lastig vonden.. Echter betekent dat nog niet dat er zo aanvallend/gemeen etc gereageerd mag worden. Maar in ieder geval heel knap hoe jij daar weer op gereageerd hebt!
Rianne - Donderdag 12 mei 2016 19:25
Ook ik heb gisteren gereageerd op de blog, ik heb daar in oprecht aangegeven dat ik gekwetst was, zonder jou hiermee persoonlijk aan te willen vallen. Dat mensen bijv. jou geaardheid hier hebben bij gehaald vind ik ook echt niet kunnen, ook niet als je gekwetst bent door een blog. Ik vind het goed dat je terugkomt op de blog, ook al vind ik de blog van gisteren nog steeds kwetsend en pijnlijk, dit is wel verhelderend. Ook deze blog roept bij mij wel weer bepaalde vraagtekens op, ik snap heel goed dat bepaalde delen van je leven privé zijn, daar heb je alle recht op. Maar ik snap dan niet helemaal waarom je een blog plaatst die overkomt alsof jij als 'buitenstaander' naar het geheel van automutilatie kijkt. Als de eerste blog al was geschreven vanuit het perspectief van iemand met automutilatielittekens, had dit denk ik op mij heel anders overgekomen, en vond ik het wellicht minder kwetsend en meer gefundeerd. Ik respecteer de manier waarop jij naar jouw littekens kijkt, ik kijk zelf anders naar mijn littekens maar hier is iedereen verschillend in, en dat is prima. Ik denk zelf dat het goed is om elkaar daar ook vooral vrij in te laten. Want zoals ik al zei, alleen de manier waarop je naar je littekens kijkt, en vanuit welk denkbeeld je dus handelt, is al zo verschillend per persoon, dat hier ook verschillende weloverwogen en prima keuzes in kunnen worden gemaakt. Dankjewel voor je openheid Scarlet.
criesofasunshine - Donderdag 12 mei 2016 19:26
Knuffel scarlet!
Ik vind de blog juist heel goed en eerlijk. Ik heb zelf het geluk dat mijn littekens op een goede manier zijn geheeld en eigenlijk alleen zichtbaar zijn als je er naar zoekt. Andere mensen zien ze eigenlijk niet, alleen ikzelf dus, en dat is soms al lastig genoeg.
Deze blog gaf me kippenvel. Mooi, eerlijk en jezelf. Dat mag en is juist super goed. Liefs,
Alja - Donderdag 12 mei 2016 19:28
Lieve scarlet!
Je bent echt een sterke vrouw en voor mij zoiezo een voorbeeld! Je bent een powervrouw :-)
Xx
Nicole - Donderdag 12 mei 2016 19:29
Respect scarlet... jij schrijft onwijs goede blogs, waarin veel herkenning is voor mij. Ik heb dan ook positief gereageerd op je blog en juist mijn ervaring gedeeld in hoe ik ermee omga.
Blijf dicht bij jezelf lieve scarlet, liefs Nicole
Quirine - Donderdag 12 mei 2016 19:30
Lieve, lieve Scarlet,

Jeetje. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet huilde bij het lezen van deze blog.
Je kwetsbaarheid, je gevoel. Ik voel er alles in.
Ik heb me gisteren enorm opgewonden over de mensen die zo negatief en kwetsend reageerde op de blog die je schreef.

Ik wil je zeggen Scarlet dat ik je een enorm mooi, open en eerlijk mens vind in de blogs die je schrijft. En niemand heeft het recht om jou geaardheid en/of andere persoonlijke dingen van jou erbij te betrekken en je daarmee te kwetsen.

Mijn respect voor jou blijft alleen maar meer groeien lieve Scarlet!

Heel veel liefs.
Rianne - Donderdag 12 mei 2016 19:31
Ik slaat me trouwens volledig aan bij @iemand, een respectvolle reactie met duidelijke feedback. De redenen die daar genoemd worden waren grotendeels ook voor mij de redenen om de blog als kwetsend te ervaren.
blauw - Donderdag 12 mei 2016 19:33
Ik reageer normaal niet echt.. Maar ik wilde wel even laten weten dat ik het juist een hele goede en realistische blog vond!
A - Donderdag 12 mei 2016 19:49
Knap geschreven Scarlet! En onwijs dapper dat je je zo kwetsbaar opstelt nadat mensen je zo kwetsen. Die reacties kunnen absoluut niet en ik hoop dan ook dat jullie daar nog iets mee doen.. Ik hoop dat je blijft schrijven en dat het je lukt om de reacties je niet te persoonlijk te laten raken.
Femke - Donderdag 12 mei 2016 19:49
Wow wat vervelend om dat allemaal te horen.
Ik had het totaal niet verwacht want ik vond het net als altijd een mooie blog!! Naar dat mensen zo reageren... dat verdien jij totaal niet!! Je bent een topvrouw 😊.
Xxxx
Marit - Donderdag 12 mei 2016 20:11
Lieve Scarlet,
Ik schrok echt enorm van al die reacties onder je blog. Ze waren veel te fel en aanvallend op jou als persoon.
Ik vind het ook erg dat je in deze blog met tegenzin vertelt over je eigen ervaringen met zelfbeschadiging. Natuurlijk heel dapper, maar het had niet gehoeven want jij verdient ook je privacy en als je iets liever niet wilt vertellen dan moet je dat echt niet doen. Laat al die mensen maar met hun vooroordelen dat jij vast nooit jezelf hebt beschadigd en dus niet weet waar je het over hebt. Al snap ik ook wel dat het moeilijk ik om hen te negeren en ik denk wel dat deze blog voor wat opheldering heeft gezorgd.
Ik denk ook dat ze niet goed genoeg gelezen hebben. Eerlijk gezegd had ik na het eerste stuk lezen ook een slecht gevoel over de blog maar daarna begreep ik wel wat je bedoelde met een keuze maken. Uiteindelijk vond ik het toch wel een fijne blog. En natuurlijk is het niet erg als mensen het geen fijne blog vinden maar zet er dan opbouwende kritiek bij en niet aanvallende.
Ik hoop dat het je lukt om niet te veel bezig te houden met de negatieve reacties, maar je vooral te focussen op de positieve, want ik zie er onder deze blog gelukkig al veel staan. Je doet enorm je best voor proud2bme en dat verdient echt heel veel respect. Ik hoop dat je wel met een goed gevoel verder kan gaan bij proud2bme en je niet tegen laat houden met het schrijven van blogs, want deze negatieve reacties zijn niks vergeleken hoeveel mensen je al geholpen hebt op proud2bme.
Liefs, Marit
Hanneke - Donderdag 12 mei 2016 20:12
Super goed dat je deze blog hebt geschreven, mensen moeten bedenken dat reacties over het internet ook gewoon echt pijn kunnen doen en ze zouden eens wat minder snel moeten oordelen.

Probeer je er niks van een te trekken, Scarlet! Want zoals je zelf zegt, je probeert alleen maar te helpen. Zonder jou en de rest van proud zou ik (en veel anderen!) nu denk ik veel minder ver zijn in mijn herstel. Focus hierop! Je doet zoveel goede dingen. trek je niks aan van die paar mensen die alleen op dat ene zinnetje focussen wat misschien een beetje dubbel is geformuleerd of uit verband is gerukt.
xxx Hanneke
miri - Donderdag 12 mei 2016 20:12
allerbeste scarlet,
ik heb beide blogs gelezen en ben verdrietig over de reacties, dat mensen zulke dingen kunnen zeggen tegen iemand zoals jij die anderen wilt helpen.
Als mij dit zou overkomen, zou ik echt een of meer nachten wakker liggen door deze reacties en hoe hier nu mee om te gaan... Hopelijk jij niet... en ik hoop dat dit niet snel weer zo gebeurd. Jeetje... je hebt dit opgericht om mensen te helpen en nu dit... heel pijnlijk.
Nou: ik sta achter je en vind je geweldig! je zou nooit iets expres negatief of oordelend neerzetten in een blog, waarom zou je? Je doel is mensen helpen en dat doe je heel goed. het zou mooi zijn als mensen de blogs vanuit die kennis interpreteren. Dat je het goede met hen voorhebt, dat jij jezelf kwetsbaar opstelt omwille van ons en dat er wat meer vertrouwen is in jou. Liefs MIRI
Aniek - Donderdag 12 mei 2016 20:20
Je bent super Scarlet, omdat je zoveel van jezelf durft te laten zien en hier heel veel anderen mee helpt. Proud2bme zou lang niet zo krachtig en helpend zijn zonder jullie persoonlijke verhalen! De mensen die zo hebben gereageerd kennen jou en de site totaal niet, blijkbaar voelen ze zich erg aangevallen omdat ze de blog niet begrijpen. Het is idd realiteit dat het verstandig is om jezelf enigszins te beschermen in deze wereld, door niet meteen alles van jezelf te laten zien, zeker niet zoiets. Dan kun je net zo goed meteen bij een sollicitatiegesprek zeggen dat je bijv. in een psychiatrische inrichting hebt gezeten.. Op zich zou je je daar niet voor hoeven schamen, maar mensen die daar geen verstand van hebben krijgen dantoch een raar beeld van je.
Bedankt Scarlet voor je verhalen, je openheid en deze fijne site!
Romy - Donderdag 12 mei 2016 20:21
Je bent echt een voorbeeld voor mij, echt heel dapper dit! Deze reacties op het vorige blog waren echt heel heel heel naar, respect voor jou! Lukt het om dit te vergeten? Kun je dat? Dat vraag ik me namelijk af. Dit waren echt hele harde reacties: niet terecht!!! Je bent echt een groot groot grooot
Romy - Donderdag 12 mei 2016 20:21
-- voorbeeld voor mij!
helloow - Donderdag 12 mei 2016 20:22
Lieve scarlet,

Je bent een sterke vrouw en ik heb super veel respect voor je! Ik vond je blog persoonlijk wel goed maar ook erg confronterend. Ik zou zeggen; Ga zo door!
Mandy - Donderdag 12 mei 2016 20:37
Lieve Scarlet,

Ik was ook erg verbaasd over de negatieve reacties en kon alleen maar denken, tja..die mensen zijn echt nog lang niet hersteld en zitten er nog middenin en reageren vanuit hun emotie. Misschien helpt het voor jou om dit te bedenken. Een ieder ander die er neutraal/hersteld is of een beetje nadenkt zou niet zo negatief reageren.
minniemouse - Donderdag 12 mei 2016 20:52
Lieve Scarlet ,

Als ik je tekst lees maak het mij deel verdrietig .
Mensen reageren vaak hard en kijken vanuit hun interpretatie .
Wat niet altijd klopt en dan is het erg dat zij jou kwetsen .
Zelf heb ik 3 jaar aan zelverwonding gedaan . Gelukkig ben ik er nu vanaf . Jammer genoeg is het wel ernstig zichtbaar . Maar ik
Heb geleerd het te accepteren en blij te zijn met hoe ik ben .
Ik toon ze ook niet op elk moment . Ik noem het soms gezond verstand . Want ja de buitenwereld reageert hard .
Daarom vind ik het super wat je doet ! Je weg dat je afgelegd hebt .... Gewoon knap dat je een ander wilt helpen met je ervaring !!!
Je bent super Scarlet !!

Veel liefs xx
nerveus - Donderdag 12 mei 2016 20:57
Lieve Scarlet,

Wat een mooie blog, net als de andere blog die je schreef. Sommige mensen zijn gewoon snel gepikeerd... Ik vind je in elk geval een power vrouw en een heel erg goed voorbeeld! Ik heb altijd veel aan jouw blogs gehad toen ik aan het herstellen was van een eetstoornis, net als dat Proud2bme me ook enorm heeft geholpen bij herstel. Ik hoop niet dat al die nare reacties je afschrikken en je nu niet meer open durft te zijn, daar heb ik juist enorm veel waardering voor en dat maakt je ook meer menselijk. Je blogs zijn super goed en ik lees ze altijd graag. Laat je niet kisten door die nare comments, je bent super!

Liefs!
Kim - Donderdag 12 mei 2016 21:11
Scarlet je bent een topper!
Je bent een vrouw naar wie ik opkijk en je mag enorm trots zijn op wie je bent, wat je doet en wat je hebt bereikt!
Mara - Donderdag 12 mei 2016 21:21
Ik vind dit een goede blog en een professionele reactie.
Ik ga Scarlet niet verder bewieroken, het is duidelijk dat wat zij heeft bereikt met Proud2bme en het aantal mensen dat steun aan deze website heeft, heel indrukwekkend is. Ik ga ook niemand affakkelen, de mensen die te ver zijn gegaan weten dat waarschijnlijk wel van zichzelf. Hopelijk geeft het aanleiding om een volgende keer wat milder in een reactie te zijn. We zijn allemaal maar gewoon mensen, die soms iets onhandig verwoorden en die zich soms in een vlaag van boosheid, pijn of teleurstelling laten meesleuren.
Ik hoop dat Proud de veilige en respectvolle plek blijft die het altijd was, waar ruimte is voor ieders mening en overtuiging, maar waar we de discussie voeren op basis van inhoudelijke argumenten. De onderbouwde reactie van Iemand hierboven is hier een mooi voorbeeld van.
Denise - Donderdag 12 mei 2016 21:22
ik vind het knap dat je he zo kwetsbaar opsteld en he verhaal durft te delen met l na wat je mee gemaakt heb.
alleen de titel van het verhaal vond ik een beetje raar
Naduah - Donderdag 12 mei 2016 21:25
Lieve Scarlet,

dit raakt me enorm! Weet dat ik trots op je ben, je bent een voorbeeld voor mij en voor velen. Je bent uitgegroeid tot een prachtige vrouw die het verdient om gelukkig te zijn. Jij bent de moeite waard, wat anderen dan ook mogen zeggen.

Liefs,
Rachna - Donderdag 12 mei 2016 21:26
Scarlett, je bent prachtig 💜
Brechtje - Donderdag 12 mei 2016 21:29
Lieve Scarlet,
Wauw, ik vind het knap dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen en dat je durft te laten zien dat je ook maar een mens bent. Jou gevoel bij het wel of niet verbergen is oke, want het is wat jij erover denkt en dat wil je graag delen, wat ik super van je vind. Ik wil je bedanken net als de sandra nouska laura en de vrijwilligers voor het delen van jullie ervaringen, het scgrijven van steunende blogs, voor de reacties op het forum,voor de positieve blogs, voor alles! Ik heb erg veel aan jullie gehad bij het overwinnen van mijn eetstoornis. Keeo your head up beautiful woman! Xx
Onlymy - Donderdag 12 mei 2016 21:33
Respect Scarlet. Blijf doorgaan, je bent een sterke vrouw. Knap dat je zo je gevoel op papier kunt zetten!
Sandje - Donderdag 12 mei 2016 21:37
Respect meid.
Lisa - Donderdag 12 mei 2016 21:44
Je bent een topper Scarlet en trek je niks aan van die gemene mensen (makkelijker gezegd dan gedaan) maar ik wil zeggen dat je mij in ieder geval wel helpt en echt een voorbeeld voor mij bent.

Je bent sterk, dikke knuf
ann - Donderdag 12 mei 2016 21:46
Inhoud en persoon, het zijn twee verschillende dingen - en toch wordt het door elkaar gehaald. In de vorige blog in uiterst negatieve zin en in deze blog in uiterst positieve zin.
De blogs gaan over automutilatie, niet over Scarlet zelf - en nu lijkt het deels in de reacties een persoonlijke aanval dan wel ophemeling van Scarlet te worden. Dat leidt af van het onderwerp - nl. : hoe ga jij om met je littekens en hoe kijkt de buitenwereld naar jouw littekens?
Dus: terug naar het onderwerp?
Astrid2 - Donderdag 12 mei 2016 21:57
Supegoed dat je hierover schrijft. Ik herken zelf het stukje kopieergedrag ook persoonlijk (als "copycat" dus). Ben hiervan nog niet eens helemaal hersteld. Ik vond je blog over te koop lopen met je littekens ook confronterend maar dat mag. Je titel was misschien wat té maar je moet ook mensen trekken. Wat het feiti dat je lesbisch bent ermee te maken heeft, snap ik overigens niet. Ik ben blind dus kan je uiterlijk niet beoordelen maar heb wel van anderen gehoord dat je erg dun bent voor iemand die haar eetstoornis grotendeels heeft overwonnen. Tja, dat zal dan zo zijn. Zit ik persoonlijk niet mee, omdat jij ook een mens bent naast je ervaring.
Lisa - Donderdag 12 mei 2016 22:06
Hey Scarlet,
Je bent echt een topvrouw, een inspiratie en je blogs zijn geweldig. Zo veel mensen vinden altijd maar dat ze hun mening overal en nergens kunnen dumpen onder het motto van "het is toch gewoon mijn mening?" maar die reacties waren buiten proporties en als zo'n "mening" iemand kwetst, is er een nut om deze te delen.
Ik vind het heel knap dat je jezelf nu zo durft bloot te geven. Dat vergt veel en je bent echt een kanjer!

Xx Lisa
Lisa - Donderdag 12 mei 2016 22:06
Oeps ik bedoelde natuurlijke geen* geen nut om die mening te delen
maddy 2412 - Donderdag 12 mei 2016 22:24
Jaloezie omdat jij zo ver bent gekomen! Jij bent proud!!!
Lessie - Donderdag 12 mei 2016 22:28
Lieve Scarlet,

Wat naar dat je je zo persoonlijk aangevallen voelt. Je bent een krachtige en moedige vrouw. Probeer het je niet aan te trekken, want dat is het niet waard. Jij weet wat de intentie was van je blog. De mensen die de blog goed gelezen hebben, weten dat ook. Het is niet aan jou dat de mensen negatief reageerden.
Goed lezen is erg moeilijk in deze snelle maatschapij waarin we binnen no-time informatie tot ons nemen en zo snel mogelijk door gaan met wat anders.
Ik vind het knap dat je zo open bent over jezelf. Ik schrijf ook blogs, maar durf echt nog niet alles bloot te geven. Jij stelt je kwetsbaar op en daarmee ben je zó krachtig. Een voorbeeld, voor veel mensen. Ik wil je zien als een mens met kwaliteiten en valkuilen, niet als een idool of iets.
Pas goed op jezelf, Scarlet. Want je hebt maar 1 lichaam, 1 geest, 1 hart en 1 hoofd.
Blijf doorgaan met bloggen, want je zet mij, en ik weet zeker nog vele anderen, tot denken!

xx Lessie
Haremaje - Donderdag 12 mei 2016 22:32
Erg hoe mensen reageren! Ik ben trots op je en je bent een topper!
Sanne - Donderdag 12 mei 2016 22:41
Heel veel respect voor jou Scarlet !
Nynos - Donderdag 12 mei 2016 22:45
Niet dat het het goed praat maar automutilatie hoort in veel gevallen bij borderline en dus ook impulsiviteit, dingen snel negatief op jezelf betrekken en intense kwaadheid.
Juist mensen met borderline lezen zo n titel... Ik denk dat dat wel een oorzaak kan zijn van alle negativiteit.

Joo17 - Donderdag 12 mei 2016 22:49
Ook ik heb gister kritisch gereageerd onder de blog, voelde me gekwetst en aangevallen misschien op hoe ik dingen nu zelf doe. Ik hoop dat je het kritische deel in veel van de reacties niet persoonlijk opvat, maar meeneemt als feedback. Maar veel reacties gingen verder dan kritisch, werden persoonlijk en aanvallend naar jou als persoon en dat heb je niet verdient. Je hebt tijd en energie én een deel van jezelf in de blog gestoken en daar heb ik alleen maar waardering en respect voor, ook als ik het er soms misschien niet helemaal mee eens ben.
Deze tweede blog vandaag verdient alleen nog maar meer respect. Jeetje ik kreeg echt kippenvel van je openheid en hoe je het verwoord, zo kwetsbaar en eerlijk. Ik vind het heel dapper, wat je doet in deze blog. Ik hoop heel erg dat je de nare en kwetsende reacties los kunt laten en dat ze je niet omver blazen, dat je trots blijft op het mooie werk wat je al zo lang doet met alles wat je in je hebt.
Nogmaals, ik reageerde kritisch gister en of dat terecht is of niet is niet objectief te bepalen, zo voelde het voor mij. Maar dat was puur gedoeld op de inhoud, absoluut niet op jou als persoon. Ik vind het heel naar om te lezen dat sommige reacties wel degelijk heel persoonlijk waren. Ik vind dat je geweldig goed werk doet met heel veel passie, dapper en sterk. Blijf dat doen alsjeblieft. Ik blijf hier zeker gewoon komen hoor, niks veranderd na deze ene blog.

Dankjewel voor je openheid, je eerlijkheid en dat je dit zo kwetsbaar durft aan te kaarten.
Ayla - Donderdag 12 mei 2016 22:56
Van jouw lef kunnen zeer veel mensen nog wat leren. Jeetje wat knap dat je dit schrijft. Petje na petje na petje af.
Hoopsa - Donderdag 12 mei 2016 22:57
Jeetje wat heftig dat je zulke reacties krijgt! Respect voor jou meid!
Yesterday - Donderdag 12 mei 2016 22:58
Hoi Scarlet,

Ik had wel een reactie getypt maar nooit gepost onder je blog. Puur omdat ik altijd denk dat mijn reactie niet gelezen word (misschien een beetje stom om te denken).
Maar ik vond het een erg fijne blog. Juist hier, juist zo op deze manier. Omdat er al zo'n taboe op heerst. Deze site staat onder andere voor herkenning vinden, samen praten over dingen, en juist daarom is zelfbeschadiging een enorm goed onderwerp. De dingen die je besprak waren ook dingen die mij bezig hielden maar niet echt over praatte. Dus voor mij was het fijn om er even bij stil te staan. Dankjewel daarvoor!

Ps, ik hoop niet dat je het gevoel had dat je verantwoording hoefde af te leggen! Want al die chicks die het persoonlijk naar jou toe gingen halen hadden daar totaal geen recht toe. Die moesten gewoon ergens naar wijzen.
Nynos - Donderdag 12 mei 2016 23:01
O ja en wat ik me dan afvraag: als je anorexia hebt moet je dan ook rekening houden met je omgeving? Dat kan ook shockerend zijn. Ik snap de intentie maar het is een gewaagde blog omdat... Ja om dit :p.wat er nu ontstaat
Sanne - Donderdag 12 mei 2016 23:05
Volgens mij heb je het helemaal aan jezelf te danken.
Je had een beterere woordkeuze moeten gebruiken.
Volgens mij kan je nog goed nadenken dus je had de toon van het verhaal anders kunnen kiezen, heb je niet gedaan. Er staan meerdere kwetsende dingen in. Ik vind het zeer gevaarlijk geschreven.
emmy - Donderdag 12 mei 2016 23:06
respect voor jou Scarlet
Plienelien - Donderdag 12 mei 2016 23:13
Respect voor je openheid over dit onderwerp!
M - Donderdag 12 mei 2016 23:14
Jammer dat sommige mensen de nuances in je blog niet willen/kunnen/durven zien.
Tylani - Donderdag 12 mei 2016 23:29
Wat ontzettend jammer dat je zo aangevallen bent!
Ik heb niet alle reacties gelezen, maar ik vind dat niemand persoonlijke kritiek zou moeten geven op de inhoud van een blog. Ik was, en ben, het niet eens met de inhoud, maar ik vind verder dat er door proud prima werk wordt gedaan, laat dat bovenaan staan.
TheQueenBee - Donderdag 12 mei 2016 23:38
Ik wilde ook even toevoegen dat ik enorm veel respect voor je heb en je een fantastische vrouw vind,laat je niet uit het veld slaan!
Tylani - Donderdag 12 mei 2016 23:40
Overigens wil ook ik nog even zeggen me aan te sluiten bij de reactie van @iemand.
Ik denk dat de ondertoon van de blog anders had gekund.
Want natuurlijk is het iets om over te praten, wel of niet bedekken, maar ik vind dat jullie als Proud als voorbeeld functie eigenlijk zouden moeten uitdragen dat het nooit zou moeten hoeven om het te bedekken.
Maar laten we bovenaan zetten dat kritiek op de inhoud nooit persoonlijk moet worden!
MyLifeAsMerel - Donderdag 12 mei 2016 23:47
Wat ben je toch een sterke vrouw! Diep respect voor jou.
Nikki - Donderdag 12 mei 2016 23:55
Je bent een topper!🌹
Ssss - Vrijdag 13 mei 2016 00:02
Ik schrijf niet vaak reacties, maar kan het nu niet laten om even te melden dat ik hier veel respect voor heb en dat het me aan het hart gaat dat sommige reacties op de vorige blog zo hard en pijnlijk zijn geweest!
Janey - Vrijdag 13 mei 2016 01:18
Jammer dat sommige mensen zo kinderachtig omgaan met de mogelijkheid om een reactie achter te laten. Natuurlijk vraagt ze om meningen, maar je mening geven is iets heel anders dan bewust kwetsende dingen zeggen over Scarlet als persoon omdat dat niet centraal stond in de blog.

Dit heb je zeker niet verdiend Scarlet! En voor wat het waard is wil ik nog even zeggen dat ik me heel erg kon vinden in jouw blog en het met veel dingen eens was. Ikzelf verberg het grootste deel van de tijd mijn littekens omdat het veel situaties onnodig lastig maakt. Maar bijvoorbeeld op dagen dat het echt stikheet is, waarop ik voorheen mezelf wel geteisterd zou hebben door lange mouwen te moeten dragen, ga ik nu wel gewoon in een topje en iedereen dealt er maar mee haha, het is en blijft mijn lichaam en mijn beslissing.
Janey - Vrijdag 13 mei 2016 01:22
Daarbij vond ik het trouwens 100% duidelijk dat dit jouw visie was en dat je andermans keuzes respecteert dus ik snap niet helemaal waar deze commotie vandaan komt!
????? - Vrijdag 13 mei 2016 01:26
Veel reacties op de vorige blog en ook veel reacties op deze blog.

In beide gevallen zijn er wat van de reacties te vinden.
De kritische noten dat mensen zich gekwetst voelen door de inhoud van de blog.
Eerst begreep ik deze reacties niet en vroeg mij af waarom mensen zich zo persoonlijk aangevallen voelen.
Er staat niets in over dat iets niet mag, maar nog een keertje gelezen te hebben snap ik wel meer de negatieve ondertoon die sommigen bedoelden.
Am is ook (helaas) nog een onderdeel van mijn leven.
Maar mag je alleen over een bepaald onderwerp praten/mening hebben als je "ervaringsdeskundige" bent.
Dat zou toch bullshit zijn, want dan moet per direct journalistiek verboden moeten worden, want niet elke journalist heeft hetgeen waar die overschrijft persoonlijk meegemaakt.
Het is misschien een raar vergelijk voor op een zelfhulpsite, maar feit blijft ieder heeft zijn eigen verhaal, ervaringen en meningen.
Laten we elkaar dan ook in je waarde en met respect behandelen en ga niet iemand persoonlijk veroordelen terwijl je haar geschiedenis niet kent.

En ook al wordt er een blog geschreven door een ervaringsdeskundige, zij hebben ook recht op privacy en hoeven niet alles bloot te geven.
Het is heel bewonderenswaardig als ze dat wel doen, respect daarvoor.

De lovende reacties op deze blog snap ik ook, dapper dat jij Scarlet je zo kwetsbaar hebt opgesteld.
Maar, ik snap de reacties ook van dat men het jammer vind dat er niet gereageerd wordt op de reacties van mensen die zich gekwetst voelen door de andere blog.
Gaan jullie hiermee nog wat doen?

Het is een gevoelig onderwerp, waar ook zeker nog een flink taboe en vooroordelen op ligt.
Uit de reacties van de vorige blog lees ik dat velen positieve ervaringen hebben qua reacties uit de omgeving.
Helaas is dat niet voor iedereen zo en dan zal ik het bij mijzelf houden.
Ik vind het erg jammer dat een blog die je tot het denken zet en inzicht wil geven in hoe hard de maatschappij kan zijn en/of je dat wel aan kan, zo uit zijn verband wordt getrokken en zoveel mensen, schrijfster en lezers, onnodig kwetst.
Brunetteinrecovery - Vrijdag 13 mei 2016 07:07
Jeetje, wat heftig!
. - Vrijdag 13 mei 2016 07:35
De meeste reacties waren niet kwetsend, maar maakten wel duidelijk dat de ondertoon van de blog niet fijn was. Ik snap heel goed dat mensen de blog wat veroordelend over vonden komen. Je eigen ervaring verandert daar niet veel aan. Als ik me kritisch opstel tegen mensen met een eetstoornis, ben ik nog steeds kritisch als ik er zelf ervaring mee heb. Het is goed dat je nu tenminste open bent over je eigen verleden, maar dat verandert niet dat de vorige blog niet goed overkwam. Een sorry lijkt mij op zijn plaats.
@ , - - Vrijdag 13 mei 2016 07:44
Ze hoeft toch geen sorry te zeggen voor het verkondigen van haar eigen mening? Dat jullie er gekwetst door raken is jullie probleem want jullie hebben ervoor gekozen om het artikel te lezen (terwijl je aan de titel al had kunnen merken dat het een kwetsende blog zou kunnen zijn).
Ok - Vrijdag 13 mei 2016 08:09
Mensen zijn achterlijk en snel op hun teentjes getrapt.

Dankjewel voor het oprichten van een website waarmee je iedere dag duizenden mensen helpt. Love.
Anoniem - Vrijdag 13 mei 2016 08:39
Knap dat je deze blog schrijft scarlet. Ik vind het pijnlijk dat je zulke reacties hebt ontvangen terwijl jij ook alleen je best doet. Ik hoop dat je het van je af kan laten glijden, je bent veel meer waard!
Eden-Rose - Vrijdag 13 mei 2016 09:11
Door dat deze blog in het oog sprong, heb ik die veel besproken blog pas daarna gelezen. Ik vind hem eerlijk en herkenbaar en begrijp wat je hiermee wilde zeggen.
Ik vind het zeer indrukwekkend wat jullie alle dagen voor Proud doen en hoeveel hulp deze organisatie voor (jonge) meisjes kan bieden. Jullie mogen trots zijn op wat jullie elke dag opnieuw bereiken.

Liefs
Liadan - Vrijdag 13 mei 2016 09:18
Scarlet, ik heb echt heel veel aan deze website gehad en jouw persoonlijke verhalen (en die van Nouska) hebben mij echt heel veel geholpen om dingen in een ander perspectief te zien en daar ben ik zo dankbaar voor! Ik vind het heel naar dat je zulke reacties krijgt, maar ik hoop dat je weet dat er een heleboel mensen zijn die jouw inzet wel kunnen waarderen en dat er zo veel meiden zijn die je hebt geholpen met deze website.

Anoniem - Vrijdag 13 mei 2016 10:02
Na je blog van gisteren kreeg ik al het vermoeden en nu blijkt het waar te zijn jeetje wat heftig! Ik heb onwijs veel respect voor hoe je je werk doet en jij als persoon, en dat mag best gezegd worden!
*** - Vrijdag 13 mei 2016 10:25
Hier ook iemand met veel respect voor je. Omdat je een hele weg hebt afgelegd en duidelijk met de beste bedoelingen veel van jezelf hier prijsgeeft. Had al een aantal reacties daar gelezen en idd jammer dat mensen woorden uit hun context trekken. Op dat vlak vind ik het zelfs jammer dat je je hiervoor bijna moet verantwoorden. En ja je kan vast zelf zien dat vele van die reacties komen van mensen die zich niet goed in hun vel voelen. Want als je rust vindt bij jezelf, kan ik me niet voorstellen dat iemand de nood heeft om jou aan te vallen. En ja je kan daar vanuit je eigen ervaring vast rationeel mee omgaan en die reacties met een korreltje zout nemen. Maar daarnaast kan ik me heel goed voorstellen dat het kwetsend is. En dat het pijn doet als mensen jouw openheid gebruiken om je aan te vallen op die punten die net iets gevoeliger en persoonlijker liggen voor jou. Daarom zou ik willen zeggen: blijf aub schrijven! Juist over die thema's waarrond nog zoveel taboe hangt. Want de genuanceerde manier waarop jij dat kon verwoorden is een enorme meerwaarde voor deze site maar ook voor de ruimere maatschappij.
Lost girl - Vrijdag 13 mei 2016 10:26
Heya, ik reageer normaal gesproken vrij veel en snel op blogs. Ik was alleen gister zo geschrokken van sommige reacties dat ik het erbij gelaten heb. Toen ik de titel zag werd ik vrij gefrustreerd. En zoals de wat meer overdachte reacties hierboven vond ik de inhoud teveel het negatieve benadrukken. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die er niet bij stil staan wat de impact is van het laten zien van hun littekens. Mensen die dit doen zijn zich, uit ervaring, zelfs méér bewust van hun lichaam en hoe deze overkomt op anderen. Vooral mensen met een eetstoornis tillen vaak vrij zwaar aan de meningen van omstanders. Dat is ook de reden dat deze blog en de invalshoek van de titel en inhoud me zo verwonderde.
Ik vind het heel fijn dat ik nu jouw eigen ervaring weet. Dat verklaart voor mij hoe je ertegen aan kijkt. Want daar was ik na alle reacties van gisteren heel benieuwd naar.
Blijf lekker schrijven wat jij denkt dat gezegd moet worden. En laten we hopen dat mensen meer op de inhoud dan op de schrijver gaan afgeven. Kritische noten zijn goed, maar van kwetsen is de maatschappij nog nooit beter geworden.
Go for it girl! Knufs
xxxm - Vrijdag 13 mei 2016 10:59
Knap dat je dit schrijft. Respect!
Gemeendoenisnietokee - Vrijdag 13 mei 2016 11:10
ik reageer echt nooit, maar nu moet ik toch echt iets kwijt. Ik vind het ongelofelijk dat mensen denken dat het okee is om Scarlet persoonlijk aan te vallen en te beledigen OP EEN BLOG. Het is één van de misschien wel honderden blogs die ze heeft geschreven, hoe kan je haar daar nou op beoordelen als persoon? Afgezien van dat ik vind dat aanvallen op de persoon sowieso nooit gepast zijn als reactie. Ik snap dat de blog van gisteren voor veel mensen over een gevoelig punt gaat, en dat als je hier al onzeker over bent, het erg moeilijk kan zijn om alle nuances, die er wel degelijk in zitten, op te pikken. Maar reageer dan met wat de blog met je doet, ga niet gemeen doen omdat je geraakt bent door de blog. En het is wat mijn betreft gewoon onnadenkend om dan te zeggen dat iemand hier maar tegen moet kunnen.
An - Vrijdag 13 mei 2016 11:41
Ik vind het vooral erg naar om te lezen dat mensen zelfs na deze blog nog reageren met ''je hebt het aan jezelf te danken.''

In dit geval schuif je de verantwoordelijkheid voor het verkeerd interpreteren van een blog helemaal af op iemand anders, terwijl jij zelf misschien ook verantwoordelijkheid hebt als je het niet begrijpt: goed lezen, aandachtig lezen, etc.

Door de reactie ''je hebt het aan jezelf te danken'' keur je goed dat mensen iemand beledigen, uitschelden en pijn doen. Wat ik bedoel te zeggen is dat het geen probleem is om het niet met iemand eens te zijn, en na de blog die Scarlet schreef was te verwachten dat mensen het niet met haar eens zouden zijn, maar daarmee kun je absoluut geen beledigend, pijnlijk, kwetsend gedrag verantwoorden!!!
Tammy - Vrijdag 13 mei 2016 12:46
Hi Scarlet, ik heb op je andere blog gereageerd met "ik vind dit niet zo'n prettige blog". Ik denk dat het bij mij kwam doordat je aangaf wat je persoonlijk zou doen en dit misschien mensen af zou schrikken en zou laten twijfelen aan zichzelf. Maar persoonlijk iemand zo gemeen aanvallen vind ik ook echt niet kunnen. Ik lees al jaren jullie blogs en ik heb heel veel aan jou en Nouska. Jullie doen heel mooi werk en het is bewonderenswaardig hoe kwetsbaar jullie je vaak op durven stellen. Dat ik 1 blog wat minder vind doet niks af aan mijn mening. Ik weet ook wel dat jullie als Proud het beste met de lezers voor hebben. Ik vind de blog die je erna hebt geschreven heel stoer, maar hoop niet dat je je gedwongen voelde dit intieme stukje van jou te delen met ons. Ik vind het heel naar dat je al die kwetsende woorden over je heen hebt moeten krijgen en hoop dat je beseft dat je met Proud2bme iets heel bijzonders hebt neergezet. Ik vind je een geweldig mens!! Liefs
Eefje - Vrijdag 13 mei 2016 14:48
Ik heb zelf geen ervaring met littekens en zelfbeschadiging maar net de blog toch gelezen omdat ik er nieuwsgierig naar werd door dit verhaal. Ik vond de blog juist erg goed. Het belicht alle kanten van het verhaal zonder er een oordeel aan te geven.
Ik vind bepaalde reacties van lezers op de blog ronduit belachelijk maar denk dat deze met name voortkomen uit onzekerheid. Ik kan me voorstellen dat jij als voorbeeld wordt gezien door veel van de lezeressen en wanneer dan naar voren komt in zo'n blog dat jij er soms voor kiest je littekens te verbergen dat zij zich aangesproken voelen of zelfs aangevallen. Overigens vind ik niet dat dit het recht geeft tot schelden en deze ongenuanceerde reacties.
Ik vind het heel dapper dat deze blog ook online is gekomen! De openheid die je in deze blog geeft over hoe de reacties voor jou waren kunnen denk ik anderen ook weer helpen.
Bubblegum - Vrijdag 13 mei 2016 15:10
Wauw. Wat ontzettend dapper van je om deze blog te schrijven. Ik ben er stil van.

De blog over het tonen van littekens vond ik juist heel voorzichtig geschreven, met de bedoeling mensen aan het denken te zetten en een keuze te maken. Ik heb dat als eerste ook in mijn reactie gezet, maar het zou kunnen dat ik me daarna heb laten meevoeren door mijn mening over de hele maatschappij. Weet dat dat absoluut niet tegenover jou of jouw blog bedoeld was! Het feit dat jij daar zelf ook ervaring mee hebt, veranderd daar helemaal niets aan.

Ik hoop dat jij je littekens ook accepteert. Ben je blij met de persoon die je nu bent? Die periode, waarin je het zo moeilijk hebt gehad en waarin de littekens ontstaan zijn, hebben jou helpen vormen tot de persoon die je nu bent. Ik ben ervan overtuigd dat iedere kleine gebeurtenis en periode, en dus absoluut dergelijke periodes, een persoon vormen. En HEEE, ik vind jou leuk zoals je nu bent! ~ voor zover ik je meemaak in blogs en vlogs dan. :) En nog veel meer mensen vinden je leuk, lees ik. Ik hoop dat je je littekens ook op die manier zult gaan zien, en vooroordelen van bijvoorbeeld de gynacoloog opzij kan schuiven, omdat jij zelf nou eenmaal beter weet wat daarachter zit en wat je daarvan geleerd heb.

Nogmaals: je bent een geweldig mens! Met of zonder littekens.
Elisa - Vrijdag 13 mei 2016 15:43
Lieve Scarlett,

Wat heb ik diepe respect en bewondering voor jou, meis! Ik vind je een beeldschone vrouw met een even zo prachtig innerlijk en hoop dat je jouw visie hierdoor vanaf nu niet laat censureren door de helaas nogal ongenuanceerde reacties van anderen. Voor mij was het een heel herkenbaar onderwerp en ik ondersteun je beweegredenen om het onderwerp op een dusdanige manier te benaderen ook helemaal! Uiteraard hoef je jezelf niet te schamen voor de littekens...dat erken ik ook zeer zeker. Het zijn "herinneringen" aan bepaalde episodes in je leven waarbij het op dat moment een overlevingsstrategie was. Iets om je absoluut niet voor te schamen, maar slechts een deeltje van jou als mens en de persoon die je bent. We leven nou eenmaal in een maatschappij waarin men snel oordeelt of zelfs veroordeelt. Daarom ben ik zelf ook altijd voorzichtig in hoeverre ik anderen deelgenoot wil maken van de strijd die ik destijds heb moeten leveren. Ik schaam me er zeker niet voor, maar ik wil niet dan anderen hun beeldvorming over mij puur baseert op dat deel van mij. Je bent als mens immers veel meer. Ik vind het dan ook erg jammer dat er blijkbaar lezers zijn die het helaas heel anders hebben geïnterpreteerd. Uiteraard kun je er een andere visie op na houden, maar om dan maar doelbewust over te gaan tot een dergelijke vorm van persoonlijke beledigingen, vind ik echt ronduit respectloos!
Chantal - Vrijdag 13 mei 2016 15:50
Ik vind het knap dat je eerlijk zegt dat de reacties je kwetsen! Hier kunnen de mensen die kwetsend reageerden weer van leren.

Ik ben het helemaal met je eens dat mensen snel oordelen als ze littekens zien. Ik wil ook echt niet dat nieuwe klanten mijn littekens zien. Eerst moeten ze me leren kennen en me waarderen.

In therapie vind ik het een ander verhaal.
Channah - Vrijdag 13 mei 2016 15:50
Wauw Scarlet!
Wat ben je een powervrouw!
Ik vind het heel knap hoe je dit geschreven hebt, het komt binnen, hoor!
Je schrijft echt hele mooie, persoonlijke en helpende blogs.
Heel stoer dat je hier zo open over praat om anderen te helpen.
Want dat doe je ook!
ongelofelijk hoe negatief mensen over anderen kunnen schrijven zeg!
Neem het niet persoonlijk, want er zijn zo veel mensen die wel heel blij met je zijn!
dankjewel!
liefs, Channah
ano - Vrijdag 13 mei 2016 16:06
het spijt me, ook ik heb een harde reactie geschreven.
misschien had ik de blog meerdere malen moeten lezen en mijn reactie wat
later moeten schrijven. de blog kwam niet zo positief over bij mij, maar misschien heb ik te hard vanuit mijn eigen gevoelens gereageerd.
p - Vrijdag 13 mei 2016 16:13
Ik heb geen zin om te gaan discussiëren, maar wil toch even zeggen dat ik je blog niet vervelend vond en je hier een heel dappere reactie geeft.

En uit eigen ervaring: ik heb (heftige) am van veel te dichtbij meegemaakt, maar mag ik dan, als minder ervaringsdeskundige op dit gebied (bij mezelf dus), ook zeggen, dat het soms best confronterend is om dat te zien bij een ander? Hoe netjes het soms ook genezen is, het is voor anderen best heftig. Wil dat zeggen dat je nooit met blote armen/benen mag lopen? Nee, zeker niet, daar moet je goed over nadenken en eigen keuzes in maken. Maar waar het voor degene die am heeft gedaan/doet, moeilijk is, kan het ook voor mensen er omheen een moeilijk punt zijn.

Ja, en dat is het ook als iemand super mager is door een eetstoornis (waar ik zelf wel ervaring mee had). Stomme daaraan is dat ik het toen zelf niet besefte en het ook soms gezegd moest worden.
framboosxx - Vrijdag 13 mei 2016 16:34
Wauw wat heftig dan mensen zo reageren zeg. Knap dat je ondanks dat hierboven nog een blog schrijft, en door schrijft. Een blog is een mening van een schrijver die hij/zij wilt delen. Wat mensen daar zelf van vinden moeten ze welf weten, en als ze het niet willen lezen lezen ze het toch niet?
Ik moedig je juist aan om door te gaan met het schrijven van helpende blogs op de site, go on!:)
N* - Vrijdag 13 mei 2016 16:39
Wauw, ik krijg er kippenvel van. Mooi en helder blog, respect!
Ik denk ook dat je al ontzettend veel mensen geholpen hebt (mij in ieder geval wel) en er in de toekomst nog meer geholpen worden door deze website.

Liefs,
K - Vrijdag 13 mei 2016 16:41
Ik moet toch zeggen dat deze blog wel een stuk genuanceerder overkomt dan de eerdere blog. Bij die blog had ik niet het gevoel dat je zei dat je niet "altijd en overal" littekens moest laten zien. Ik kreeg het gevoel dat ik het altijd moet bedekken, en velen met mij volgens mij. Dat vond ik een lastige boodschap.

Overigens neemt dat niet weg dat verschillende reacties echt veel te ver gingen. Meningen mogen, maar dingen zeggen die compleet irrelevant zijn voor de "discussie" lijkt me nogal onnodig en kwetsend.
@scarlet - Vrijdag 13 mei 2016 18:43
Scarlet, ik bewonder je echt heel erg!
Rain - Vrijdag 13 mei 2016 19:11
Scarlet ik vind je echt een topvrouw en ben zo, zo ontzettend blij dat je proud2bme hebt opgericht! Je bent een prachtig mens en ik waardeer al je werk en inzet enorm.

Liefs, Rain
L - Vrijdag 13 mei 2016 19:12
Ook ik las de desbetreffende blog pas nadat ik deze blog had gelezen. Ik heb zelf geen littekens en/of automutileer niet. Ik kan me daarentegen wel voorstellen dat er mensen zijn die de blog veroordelend over vonden komen, ook al was dit waarschijnlijk niet zo bedoeld. Ik denk dat het vooral lastig is met dit soort dingen dat iedereen in een andere 'fase' zit, waardoor er onbegrip kan ontstaan voor elkaars situatie. Als 'buitenstaander' wat betreft dit onderwerp (relevantie: voor mij dus hoogstwaarschijnlijk een stuk minder gevoelig dan voor mensen die wel te maken hebben met automutilatie), lees ik de blog van Scarlet als een adviserende blog. En ik kan me best voorstellen dat dat misschien wringt: een advies bevat vaak een oordeel ("Ik adviseer dit of dat, want dat lijkt mij het beste"). Toch lees ik de blog wel als bedoeld om anderen te helpen. Ik lees er bijvoorbeeld ook in dat niet iedereen altijd even begripvol zal zijn. En de blog had inhoudelijk volgens mij prima aan kunnen zetten tot discussie.
Ik vind het jammer dat de discussie uiteindelijk is uitgemond in een ruzie, waarbij uiteindelijk opmerkingen zijn gemaakt die totaal los staan van de inhoud en daarbij ook nog eens kwetsend zijn. De discussie over wat te doen als je littekens hebt bij eerste ontmoetingen, op je werk, in de zomer, op het strand of bij de huisarts had heel interessant en helpend kunnen zijn. Ervaringen hadden uitgewisseld kunnen worden, ondanks de moeilijkheid van het onderwerp.

Aan Scarlet: zoals je zelf al zegt schrijf je al jaren blogs, heb je er al duizenden geschreven op deze website en zet je je daarmee dus ook al jaren in om anderen te helpen. En alleen al aan het bezoekersaantal en aan vele reacties hierboven is te zien dat je daar veel succes mee boekt en dat je werk gewaardeerd wordt. Dat er één keer een blog tussen zit die niet goed is overgekomen op een groot aantal bezoekers, dat kan nu eenmaal gebeuren... En natuurlijk kan dit gekomen zijn door een wat onhandige of ongenuanceerde manier van formuleren, door de gevoeligheid van het onderwerp of een combinatie daarvan. Maar we zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten. Niemand verdient het om te worden uitgescholden voor zijn of haar fouten en we leren allemaal, elke dag weer.
Eef. - Vrijdag 13 mei 2016 20:26
Hoi Scarlet,

Wat vervelend dat mensen zo heftig, en vooral onbeleefd, reageren.
Ik snap het ergens ook wel. Ik heb net pas de blog gelezen en had het wel eerder voorbij zien komen, maar niet gelezen door de titel die ik afkeurde. Het is bovedien een confronterend onderwerp en wellicht voelt het voor mensen alsof zij er niet volledig mogen zijn als ze 'rekening moeten houden met hun omgeving'.

Ikzelf neem niet veel aanstoot aan deze opmerking, ook al heb ik ook littekens. Maar het is voor veel mensen met littekens toch een barrière om jezelf bloot te geven, en het is niet leuk om dan te horen dat je dat (zwart-wit gezegd) beter niet kan doen. Nogmaals, ik snap dat je niet niet zo bedoelt, maar ik denk wel dat iedereen op elk moment zichzelf mag kunnen laten zien. Of je daar dan inderdaad die baan mee krijgt als je dat tijdens een solliciatie doet, is een tweede. Maar het is jou leven, jou lichaam en je omgeving heeft daar maar mee te dealen.
Ik kan hypothetisch gezien tatoages ook verminking vinden, of shokerend, of politieke berichten op t-shirts of stickers etc. Maar deze mensen mogen er ook gewoon zijn in alles wat ze meedragen (zolang de wet het toelaat natuurlijk).
Bovendien lijkt het me ook goed als mensen met automutilatie littekens zich niet verstoppen zodat er wellicht meer begrip komt in de samenleving.

Niemand hoeft zich te verstoppen. En ik denk ook dat het goed is om boosheid en verontwaardiging toe te laten. Dat lijkt me een vrij logische consequentie van een (gevoelig) onderwerp aanzwengelen en al helemaal op het internet. Desalniettemin, vind ik wel dat we met zijn allen respectvol met elkaar om moeten gaan. Ik kan me echt voorstellen (of misschien juist niet) hoe rot het kan voelen als je zo 'persoonlijk' wordt 'aangevallen'.

loveturnen - Vrijdag 13 mei 2016 20:28
Hee,

Scarlet en het team, wat jullie allemaal doen om mensen met eetstoornissen zich iets beter te laten voelen is prachtig en geweldig. Jullie inzet is onbeschrijfelijk groot, om begrip en steun te bieden aan mensen die een ziekte hebben die de wereld niet altijd begrijpt en veroordeeld. Uit de grond van mijn hart heb ik hier echt heel veel respect voor.

Meningen zijn verdeeld en dat gebeurd overal, en iedereen heeft natuurlijk recht op een eigen mening. Op een constructieve manier feedback geven is dan ook niets mis mee, maar de beledigingen en reacties die jij over je heen kreeg waren echt niet normaal. Dit komt denk ik ook grotendeels omdat mensen die op een dergelijke manier reageren sowieso nog midden in de ziekte en emoties daarvan zitten, anders zou je niet zo reageren. Ik werk als verpleegkundige (ook hulpverlener) en ook daar worden vaak agressie en emoties afgereageerd op de mensen die proberen te helpen met de beste intenties. Trek het je niet persoonlijk aan, deze mensen zijn nog niet beter, en dat heeft niks met jou te maken. Ook ik weet wat zelfbeschadiging en littekens inhouden en ik snap dat mensen zich er minder prettig bij voelen wat je schrijft (ikzelf deel overigens geheel jou standpunt en denk ook heel goed na voor ik iets laat zien aan iemand) maar dat is nog geen goedkeuring om dit soort dingen te zeggen en kwetsende dingen neer te zetten.

Scarlet, vertrouw op jezelf en op je team en al het geweldige werk wat jullie doen.
Er is geen organisatie met zoveel hart voor mensen met eetstoornissen, wat jullie allemaal maken, delen en schrijven om mensen te helpen. Heel veel respect!!!!
anno2015 - Vrijdag 13 mei 2016 20:46
Sta achter je lieve Scarlet
Sarah - Vrijdag 13 mei 2016 21:34
Beste Scarlet,

Lang heb ik getwijfeld of ik wel of niet zou reageren je andere blog.
Ik weet dat mensen snel hun ongenuanceerde mening op het internet zetten, dat kan makkelijk en anoniem. Ik had ook de neiging om impulsief te reageren, maar besloot het niet te doen.

Eigenlijk wilde ik hier verder ook geen woorden aan vuil maken. Wie leest dit? Wie luistert er naar mij en wie ziet mijn reactie tussen alle 100 anderen? Waarschijnlijk niet veel. Toch besluit ik een reactie te schrijven, puur om voor mezelf en mijn eigen mening op te kunnen komen.

Ik merk namelijk erg veel irritatie naar beide blogs die je hebt geschreven. Ondanks alle pijn die jij hebt moeten doormaken of die anderen doormaken die met zelfbeschadiging te kampen hebben. Dat lees ik er namelijk ook in, en dat mag er ook zijn. Maar in de context hiervan komt het op mij niet geschikt over.

Hoewel ik redelijk vrede heb kunnen creëren met mijn verleden met zelfbeschadiging en al geruime tijd ben gestopt, triggerde jouw blog me behoorlijk. Samen met volgens mij vele andere mensen. Het lijkt me sterk dat het jouw bedoeling is geweest.
Toch is het gebeurd en om eerlijk te zijn vind ik dat zoiets niet mag gebeuren. Jij weet denk ik als geen ander dat hier heel erg veel kwetsbare mensen lezen en dat hier met zorg mee omgegaan moet worden.

Ik keur absoluut niet goed dat je zo heftig bent aangevallen door verschillende mensen, zoiets moet echt veel pijn doen, maar om eerlijk te zijn kan ik het ergens wel begrijpen; ik had die neiging namelijk ook maar heb besloten om er niet naar te handelen.

Ik vind je namelijk ''geen vieze lesbo met een 10-jarig lichaam''. Wel vind ik het een erg slechte blog wat genuanceerd lijkt over te komen, maar voor mij persoonlijk een hele nare en stekende ondertoon heeft. Zoals de titel schrijft: ''dat ik te koop zou lopen met mijn littekens''.
Dat doe ik namelijk niet, ondanks dat ik de norm heb om korte mouwen te dragen en me niet schaam voor mijn littekens. Uitzonderingen daar gelaten.

Ik kan begrijpen dat je je gekwetst voelt door alle nare reacties, maar wellicht had je het ook kunnen zien aankomen. Dat kan ik niet voor je invullen. Maar de titels die je hier gebruikt alleen al komen op mij provocerend over.

Lieve groetjes, Sarah

Catgirlsoldier - Vrijdag 13 mei 2016 21:53
Hey Scarlet,

Ik wilde je via deze weg laten weten dat ik je vorige blog erg steunend en motiverend vond. Bedankt om ons dat deel van je ziel te tonen.

Knuffels
n - Vrijdag 13 mei 2016 22:03
mooie blog Scarlet, ik vind het heel goed dat je dit bespreekbaar maakt.

eigenlijk ben je niemand een verklaring schuldig. je schrift over een moeilijke tijd en hoe je die zelf beleeft hebt.dat jullie als team bestaadt uit mensen met ervaring met bepaalde (eet)problemen niet alles over jezelf blootgeven moeten mensen respecteren.
ik vind het heel mooi hoe jullie deze blogs schrijven en toch hele persoonlijke informatie delen om anderen te helpen. je stelt je heel kwetsbaar op , dat is mooi en dapper.

door al die reacties knap ik niet zozeer af op proud,maar op de maatschappij waarin we leven. met internet is het nu zooo makkelijk geworden om anoniem iemand totaal de grond in te boren. een hele generatie jonge mensen , die denkt dat het oké is om zo hard en oordelend te zijn, tegen een persoon die ze niet eens kennen.
misschien moeten we ons allemaal afvragen of we met de dingen die we posten iets goeds of constructiefs de wereld in brengen , of dat we bezig zijn onszelf ten kosten van een ander omhoog te trekken.
Mara - Vrijdag 13 mei 2016 22:29
Na erover te hebben nagedacht wil ik ook even op de inhoud reageren.

Het stukje over het oordeel van de maatschappij vind ik een belangrijke toevoeging. De verhouding automutilerende bezoekers op Proud en het begrip hiervoor (of hoe 'normaal' het op deze site is), is niet representatief voor de echte wereld. En natuurlijk begrijp ik dat het lastig is en dat je een drempel over moet om littekens te durven tonen en dat het dan knap is dat je je niet verbergt...
Maar veel mensen hebben er nu eenmaal geen ervaring mee en zijn onbekend met waar automutilatie voor staat en hoeveel strijd daarachter zit. En dan mag je jezelf laten zien, absoluut, maar je kunt je afvragen of oude littekens een goede binnenkomer zijn. In mijn werkwereld (commerciële sector op de Zuid-as, representatief en veel klantcontact) is het antwoord in ieder geval nee.
(geldt trouwens ook voor te korte rokjes, zichtbare piercings anders dan oorbellen en zichtbare tatoeages).

En misschien is dat in andere sectoren anders. Ik schrijf dit ECHT NIET om iemand zich slecht te laten voelen, maar dit is ook een stukje van de realiteit.
Ilse - Zaterdag 14 mei 2016 08:56
'Je hebt het lichaam van een 10-jarige' en 'je bent een vieze lesbo'. Degene die dat hebben geschreven zouden zich kapot moeten schamen, noemt dat zich volwassen? Simpele figuren die zelf snel met een oordeel klaar staan. De reacties op je vorige blog laten zien hoe makkelijk het is om vanuit anonimiteit met onbeschofte en kwetsende woorden te strooien.

Ik snapte een aantal reacties wel, maar was niet van gedachten dat jij het zo verkeerd bedoelde. Gelijk dreigementen en uitingen over het weg gaan bij Proud en het zich in jou vergist hebben vind ik dan ook weer erg primitief, want gedurende die zeven jaar heb je ook heel veel goede blogs geschreven. Denk maar zo, je kunt het niet altijd goed doen voor iedereen Scarlett. Je doet je best en schrijft zoals je denkt dat het goed aankomt, maar soms zal dat anders lopen. Goed dat je het hier nog uitlegt, ik hoop dat mensen die te ver zijn gegaan in het verkondigen van hun (onbeschofte) mening zich daar nu van bewust zijn. Je mening geven mag, maar voor iedereen geldt dat je daarbij niet zo puberaal je hoeft te gedragen.
Spike - Zaterdag 14 mei 2016 12:04
Zo wat een berg aan reacties heeft dit losgemaakt. Prachtig. Ik kan maar met 1 woord gepast reageren: "RESPECT"
Kimberley - Zaterdag 14 mei 2016 12:25
Ik weet niet zo goed wat ik allemaal moet zeggen.
Het enige wat ik kwijt wil is dat ik het echt super knap vind hoe jij altijd weer je mannetje staat! Ik vind het super dapper dat je nu weer gewoon een nieuwe blog hebt gemaakt met uitleg over de vorige over zelfbeschadiging en al die nare reacties.

Ik denk ook vaak dat je sommige reacties gewoon moet negeren. Mensen vatten het verkeerd op en dan krijg je dus dit gedoe... Zo kinderachtig hoe sommigen dan doen! Ze moeten zich schamen! Zelf weten ze namelijk dondersgoed hoe het allemaal zit en hoe rot je je kunt voelen om neergehaald te worden!

Dit is een site voor hulp mensen en niet om elkaar af te snauwen en elkaar in het nauw te drijven! Daar schieten we echt niks mee op! Laten we daarom met z'n allen een beetje positief blijven en elkaar helpen inplaats van zo kinderachtig te doen. Daar worden we allemaal een stuk vrolijker van!

Als laatste wil ik nog even kwijt dat ik jullie echt tof vind allemaal bij PROUD. Elke keer is het weer zo herkenbaar en helpend wat jullie schrijven! Ik denk dat mensen daar echt nog wel wat van kunnen leren en dan vooral de mensen die van die reacties schrijven waar ze geeneens over na hebben gedacht en gewoon maar wat schrijven...

Een dikke respect!!!
Wietje - Zaterdag 14 mei 2016 15:23
Respect scarlet van deze blog
Paula. - Zaterdag 14 mei 2016 23:47
Lieve, moedige Scarlet, ik was vooral lovend over je blog. Ik vind het super, super goed dat je het onderwerp aan durfde te snijden. De reacties onder de blog zeiden genoeg: zo moeilijk is het dus om te praten over dit onderwerp.

Ik vind het fantastisch dat je op deze manier kunt reageren. Goed dat je het andere artikel eerst hebt laten lezen door anderen en daarna pas hebt geplaatst. Ook deze blog vind ik geweldig. Je verdedigt jezelf niet, maar je maakt wel duidelijk wat het met jou doet. En dat kan ik me heel goed voorstellen. Veel reacties waren in mijn ogen ongenuanceerd. Helaas... Want je artikel was goed, maar op een gegeven moment werd er geoordeeld zonder goed het artikel te lezen, kreeg ik het idee. Jammer, want het was een waardevolle blog en ik las geen veroordelende woorden. Evenals deze. Ik vind het mega knap hoe je hier mee om kunt gaan. Ik vind het goed dat je niet meteen onder de reacties reageerde, maar een goed, kwalitatief artikel hebt geschreven.

Echt Scarlet, ik heb enorme bewondering voor je. Jij en alle anderen van het team helpen mij fantastisch. Jullie zijn een voorbeeld!

Wat ik nog wel echt kwijt wil: ik heb ergens het idee dat je nu ''gedwongen'' werd om open te zijn over je eigen ervaring met automutilatie. Ik vertrouw erop dat je het niet gedeeld zou hebben als je dat echt niet wilde, maar toch denk ik er wel over na. Ik hoop dat je deze ervaring deelt om te delen en te helpen en niet als een soort ''verantwoording'' naar de mensen die een ongenuanceerde mening hadden. Ik vind het heel moedig van je. Ik dacht ook een ondertoon te lezen waarin naar voren kwam dat jij zelf er ook ervaring mee had. Dat leest niet iedereen en dat begrijp ik. Ik vond het echter pijnlijk om te lezen dat mensen zo snel konden oordelen. Dat is geen oordeel naar anderen, maar ik vind het spijtig dat mensen zich dus zodanig aangevallen kunnen voelen dat zij op deze manier reageren.

Goed, een heel verhaal en niet heel duidelijke structuur, maar ik wil je graag laten weten hoe ik dit alles ervaar. Het deed namelijk veel met me. Je blog positief, de reacties gaven me een negatief gevoel en deze blog geeft me weer een positief gevoel. Echt respect!!!!!
Inger - Zondag 15 mei 2016 03:50
Knap dat je dit schrijft Scarlet en dat je je kwetsbaarder dan ooit durft op te stellen.

Ik ben eerlijk... bij mij kwam de ondertoon ook verkeerd over, verkeer geïnterpreteerd.
Maar de strekking en de intentie van je verhaal vond ik wel duidelijk.

Daarnaast werk je inderdaad al jaren onwijs hard voor deze website en vind ik dat niemand het recht heeft om de dingen te zeggen die blijkbaar gezegd zijn.
Hopelijk weet je dat je je daar niks van aan moet trekken omdat deze uitspraken erg laag bij de grond zijn.

Hopelijk durf je je te herpakken en het kwetsbaar opstellen door te zetten. Dat is wat veel mensen helpt!
Denise - Zondag 15 mei 2016 13:38
Hee Scarlet,

Ik wil alleen eventjes zeggen dat jouw blog mij wel heel erg geholpen heeft! Ik zit op het moment in mijn herstelfase en jouw blog geeft mij moed en kracht om mijzelf niet meer te beschadigen!

Dankjewel
S - Zondag 15 mei 2016 13:39
Dapper!

Keep up the good work. Komen betere tijden
Gigi - Zondag 15 mei 2016 18:32
Het raakt me echt heel erg om te horen dat mensen zo reageren. En dat geeft ook alleen maar aan hoe ziek zij nog zijn.

XXX
SAAR - Zondag 15 mei 2016 20:49
Hoi Scarlet, allereerst, het is supper dapper van je dat je de blog schreef.

Het is gewoon jammer van diegenen die duidelijk niet aandachtig genoeg kunnen lezen..
Ik bedoel, ik heb ook aan am gedaan en ik begreep perfect wat je bedoelde!

Ik voelde me niet aangevallen of benadeeld, maar goed, dat ligt al jaren achter me dus,
Waar ik me zorgen om maak is, wat doet dit met jou, al de negative harde opmerkingen?

Trek je vooral op aan al de positieve berichten hier van de meisjes, dat zegt zoveel meer dan wat anderen onterecht over je denken!

jE BENT EEN TOPPIE!

Liefs, Saar
Heidi - Maandag 16 mei 2016 22:13
Lang hingen mijn vingers boven het toetsenbord, niet wetend wat te schrijven. Ik kom niet verder dan dit: mijn respect Scarlet, voor deze kwetsbare reactie op keiharde woorden.
Emma - Dinsdag 17 mei 2016 01:04
wat een mooie blog Scarlet !
Ik zat met tranen in me ogen te lezen. Mensen die zulke negatieve reacties plaatsen snap ik echt niet. Er word altijd gezegd dat je mag zijn wie je bent en je mening mag geven, maar zo zie je maar dat dat lang niet altijd het geval is. Zelf val ik ook op meisjes en word ik nog vaak zat uitgescholden op school en op straat. Wat nou je kan zijn wie je bent? Dat jij je mening geeft over iets betekend niet dat als je het er niet mee eens bent dat je iemand dan kan uitschelden... Mensen oordelen zo snel terwijl ze je niet eens kennen. Zelf bedek ik mijn littekens ook. Alleen mijn vriendin weet dat ze er zijn en verder hoeft niemand het van mij te weten.
Ik heb littekens op mijn armen en benen dus het is best lastig om ze steeds maar weer te bedekken. Al wist heel de wereld het zou ik het nog bedekken. Als iemand besluit om het niet te bedekken vind ik het ook helemaal prima. Je moet doen waar jij je goed bij voelt !
Ik heb echt respect voor je

x
Sanne - Woensdag 18 mei 2016 22:42
Ik hoop dat deze blog veel meer (positieve) reacties krijgt dan de vorige, want dat heeft deze blog echt verdient. Heel mooi verwoord en je hebt jezelf op een goede manier verdedigd. Niet aanvallend maar heel genuanceerd. Ook knap van je dat je jezelf alsnog bloot geeft aan ons. Ik hoop echt dat de mensen die nare reacties hebben gegeven zich realiseren dat wat ze zeiden niet oke is.
Heel veel liefs
Anti - Maandag 23 mei 2016 10:01
Beste Scarlet,

Ook deze blog kan denk ik, net als de vorige, gerespecteerd worden om de nuances die er altijd in besloten liggen. Ga vooral zo door en ik wil jullie mijn complimenten geven over hoe jullie dit als proud-2 be me team altijd zo mooi oplossen, het lijkt me uiterst gecompliceerd om zo´n blog te runnen, dus nogmaals, mijn diepe respect...
Benthe Boersma - Woensdag 22 juni 2016 12:18
Alle negatieve reacties zegt alles over de mensen zelf en niks over jou. Al heb je met je blogs één iemand minder eenzaam doen laten voelen dan heb je al iets heel moois bereikt. Ik wens je een harnas tegen alle nare opmerkingen en veel zelfliefde toe. Liefs Benthe
Erin - Maandag 27 juni 2016 17:41
Naar dat je bent uitgescholden, dat is niet nodig en onbeleefd. Maar veel reacties gingen over dat mensen de toon van de blog niet fijn vonden, of er nog onzekerder van werden. Dat mag toch wel gezegd worden?