Vervolgonderzoek pro ana coaches: deelnemers gezocht

 

Let op! Deze blog gaat onder andere over seksueel misbruik. Ben jij hier gevoelig voor? Klik dan door naar een andere blog. Heb je hulp nodig? Fier en Centrum Seksueel Geweld staan voor je klaar.

“Alberto en zijn team ontmaskeren een zelfbenoemde afvalcoach die minderjarige anorexiapatiënten adviseert nog meer af te vallen. Zijn adviezen zijn letterlijk levensgevaarlijk. Als de kinderen het dieetplan opvolgen, zou de dood erop volgen. De zelfbenoemde afvalcoach is ook uit op seks met de zieke, kwetsbare kinderen.” 

Het tv-programma ‘Undercover in Nederland’ zond op zondag 11 september en zondag 18 september 2022 twee afleveringen uit waarin Alberto Stegeman contact heeft met twee zogenaamde pro-ana coaches. De gesprekken die hij heeft met deze coaches worden getoond en een van de coaches wordt zelfs door Alberto geconfronteerd. Deze coach was bereid het minderjarige meisje, voor wie Alberto zich uitgaf, te helpen met afvallen - maar wilde daar wel graag voor afspreken. De afleveringen vind je hier. Let op: de afleveringen kunnen als heftig worden ervaren. Als je twijfelt: kijk ze samen met iemand die je vertrouwt.

Het fenomeen pro-ana coach is niet nieuw. De afgelopen jaren is er in de media regelmatig aandacht geweest voor deze coaches en de wijze waarop zij jongeren met een eetstoornis willen ‘helpen’ met afvallen. Maar wat zijn pro-ana coaches ook alweer? Pro-ana coaches zijn mannen of vrouwen die zich voordoen als iemand die je wil helpen met afvallen, maar eigenlijk zoeken ze doelbewust contact om naaktfoto’s te verkrijgen of zelfs seksueel misbruik te plegen. Dat zij bestaan weten we al langer, maar de afgelopen jaren is steeds meer bekend geworden over de werkwijze van deze coaches. Daarover plaatsten wij op Proud2Bme eerder al deze blog.


Bron foto

Vera, een meisje dat meerdere malen contact heeft gehad met een pro-ana coach, wilde graag haar ervaring met ons delen en had een belangrijke boodschap voor iedereen die contact heeft (gehad) met zo’n coach. Lees haar ervaring en boodschap hier

In 2019 heeft Proud2Bme meegeholpen aan een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) & GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula naar pro-ana coaches. Over de start van het onderzoek schreven we toen deze blog. Er is toen op Proud2Bme een oproep geplaatst aan meisjes en jongens die ooit contact hebben gehad met een pro-ana coach om een vragenlijst in te vullen hierover.

Vervolgonderzoek 

Voor een vervolgonderzoek naar pro-ana coaches wil het CKM graag weten op welke plaatsen het contact met een coach plaatsvindt. Door een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de online plaatsen waar deze coaches actief zijn, kan een helpende hand geboden worden aan personen die dat op dat moment nodig hebben.

Heb je iets vervelends meegemaakt met een pro-ana coach en kun je er met niemand in je omgeving over praten? Je kunt altijd anoniem chatten met Fier: het landelijk expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Is er iets gebeurd tegen je wil? Heb je (seksueel) geweld meegemaakt of word je bedreigd? Bij Fier kun je een-op-een met een hulpverlener praten over wat jij hebt meegemaakt. Zij luisteren naar je, geven jou informatie en helpen je als je dat wilt.

Heb je problemen met eten of je zelfbeeld? Dan kun je altijd terecht bij Proud2Bme. Wij zijn er om je te helpen, steunen en advies te geven. Je bent welkom om je verhaal te delen op ons forum en elke avond tussen 19:00 en 21:00 zijn onze chats met ervaringsdeskundigen geopend. Ook kun je dagelijks nieuwe blogs lezen over eetproblemen, psychische problemen, gezondheid, gezond eten en zelfacceptatie. Wij staan voor je klaar. Zonder oordeel. Evenals Fier en Centrum Seksueel Geweld. Zoek ons op en stap uit je eenzaamheid. 

Heb jij contact (gehad) met een pro-ana coach en zou je ons willen helpen?

Vul dan onderstaande (zeer korte) vragenlijst in. Het duurt maximaal 2 minuten en alles is anoniem. Wat je invult kan alleen door de onderzoekers worden gelezen en zij weten niet wie jij bent. 

Hier vind je de vragenlijst van het CKM voor het vervolgonderzoek.  

Hier vind je de link naar aflevering 1 van 2 van Undercover in Nederland omtrent pro-ana coaches.  


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts