Meisjes met eetstoornis doelwit seksueel misbruik

 

Meisjes met eetstoornis kunnen op zogenoemde pro-anorexiasites tips uitwisselen om te vermageren. Een gevaarlijk fenomeen, waar nu nog een risico bijkomt. Op die sites zijn ook 'coaches' actief, die meisjes aansturen en zelfs straffen of uitschelden als ze niet streng genoeg voor zichzelf zijn. Die 'pro-ana-coaches' zijn vaak geen lotgenoten, maar mannen die doelbewust meisjes met een eetstoornis opzoeken om naaktfoto's of zelfs seks van hen te krijgen.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en Proud2Bme. Dit onderzoek hebben we een aantal maanden geleden reeds met jullie gedeeld. Je kunt via deze link nog steeds meedoen aan het onderzoek. Vandaag kan je hieronder van NOSop3 een item bekijken over ons onderzoek.

“Op zich is het contact zoeken met, vaak minderjarige meisjes, met een eetstoornis en hen aanbieden te helpen bij het afvallen al erg zorgwekkend”, aldus LUMC hoogleraar en directeur van GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula Eric van Furth.

CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers voegt daaraan toe: “Bovendien blijkt uit ons onderzoek dat mannen bewust deze meisjes opzoeken met het doel seksueel expliciet materiaal te verkrijgen, hen te misbruiken en/of uit te buiten”.

pro-anorexia coach seksueel misbruik

Omdat we zo geschrokken zijn van de tussentijdse resultaten treden we hier nu mee naar buiten omdat deze kwetsbare meiden beschermd moeten worden.

Lokprofielen & ervaringen

Binnen het onderzoek hebben we lokprofielen ingezet waarbij we ons hebben voorgedaan als twee minderjarige meisjes van 14 en 15 jaar die kampen met een eetstoornis en op zoek zijn naar hulp bij afvallen. Binnen enkele weken hebben 45 coaches zich gemeld bij deze fictieve tieners, waarbij 64% al snel om foto’s in ondergoed vroeg en 21% zelfs om naaktfoto’s. Enkele coaches wilden afspreken met de meisjes, waarbij er bijvoorbeeld afvalpillen werden aangeboden in ruil voor seksuele diensten. In de gesprekken werd manipulatie en druk niet geschuwd.

Ook hebben we meisjes met eetstoornissen opgeroepen om  hun ervaringen met pro-ana coaches te delen. Binnen een korte periode hebben 57 respondenten hier aan meegewerkt. Bijna alle respondenten gaven aan dat er werd gevraagd om foto’s in ondergoed dan wel naaktfoto’s en bij meer dan de helft werd voorgesteld fysiek af te spreken, waarbij 20% van de coaches vroeg om seks in ruil voor de hulp bij het afvallen. Eén vrouw gaf aan dat ze als minderjarige inderdaad seks had gehad met haar pro-ana coach.

Ceuleers: “We zijn geschrokken van de aard en omvang van dit misbruik en mogelijke uitbuiting”. Van Furth: “Het is belangrijk dat deze meisjes de bescherming en hulp krijgen die ze nodig hebben en dat deze zogenaamde pro-ana coaches, wanneer zij strafbare feiten begaan, vervolgd worden.”

Photo by emma valerio on Unsplash

Ervaringen delen of hulp nodig?

Ons onderzoek loopt nog. Wij roepen dan ook iedereen die zich herkent in dit verhaal op hun ervaringen met ons te delen. Vrouwen die dit herkennen en er (anoniem) over willen praten en hulp nodig hebben kunnen terecht bij Chatmetfier.nl (bij nare gebeurtenissen) of proud2Bme.nl (bij eetstoornissen).

Na de zomer zullen we de volledige onderzoeksresultaten publiceren en aanbevelingen doen.  

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

AimeeV - Vrijdag 31 mei 2019 10:06
Het verbaasd me jammer genoeg niet dat er zulke krankzinnige mensen op de wereld bestaan.
Ik vind het zo erg dat zowel jonge meiden als volwassen vrouwen dit soort dingen kunnen meemaken.
Ik hoop dat er een landelijke campagne word gevoerd op de televisie, radio en krant.
Zodat ook ouders hier zich van bewust zijn.
Indra - Vrijdag 31 mei 2019 11:23
https://youtu.be/3UYfQARN2f8 Ik kwam deze video tegen, misschien is dit nog iets om eraan toe te voegen.
britneyangel - Vrijdag 31 mei 2019 12:07
echt heftig!
w - Vrijdag 31 mei 2019 12:26
Als je een eetstoornis hebt of verslaving, ongeacht welke, heb je vaak een houding over je, waarin je vaak sowieso uitstraalt dat je 'easy' bent voor manipulatie en uitbuiting en (dus) ook seksueel misbruik. Dat gebeurt in 'real' al, zonder ook maar een site bezocht te hebben.
-y- - Vrijdag 31 mei 2019 17:27
Toevallig vanmiddag in een nieuwsbericht op de radio dit ook gehoord.

Er zijn geen woorden voor dit soort praktijken en wat w ook schrijft helaas gebeuren dit soort dingen op straat ook. Mensen misbruik maken van de kwetsbaarheid van iemand anders. Walgelijk gewoon!

Wel heel goed dat hier aandacht aan wordt besteed en onderzoek naar wordt gedaan. Top!
Anoniem - Vrijdag 31 mei 2019 18:03
Ik vind mezelf te dik, ik ben 11 bijna 12 ik ben 1.52,5 en ik weeg xxxx, ik wil afvallen maar ik durf niet omdat ik bang ben om anorexia te krijgen. Wat moet ik doen?
-y- - Vrijdag 31 mei 2019 21:29
Hai anoniem,

Je bent nog wel heel erg jong, goed dat je hier je vraag durft te stellen.
Belangrijk is waarom wil je afvallen, wat zit er achter.
Ga niet lijnen je bent nog volop in de groei, dit kan echt flinke lichamelijk gevolgen hebben, ook voor later, als volwassene!

Kijk of je iemand in je omgeving in vertrouwen durft te nemen en praat erover.
Mocht je dit niet durven of er is niemand zou je ook de Kindertelefoon kunnen bellen. Zie www.kindertelefoon.nl

Blijf er niet alleen mee rondlopen en zoek hulp.
Heel veel sterkte, liefs
Anne - Zaterdag 1 juni 2019 18:29
Probeer er niet alleen mee rond te lopen. Praat er met iemand over. Dit kan bijvoorbeeld een ouder, goede vriendin, kennis of docent zijn.

Je kan zeggen dat je bang bent om anorexia te ontwikkelen, omdat je je erg onzeker voelt over je lichaam en gewicht. Dat je drang voelt om te af te (moeten) vallen. En dat je hulp nodig hebt. Als je het lastig vind om het uit te spreken,
Op deze site staan brieven die je kunt downloaden. Zie onderstaande link
https://www.proud2bme.nl/info/Hoe_vertel_ik_het

Neem je situatie alsjeblieft serieus,
je bent het meer dan waard!

Ik wens je het allerbeste.
Anne - Zondag 2 juni 2019 00:12
Probeer er niet alleen mee rond te lopen. Praat er met iemand over. Dit kan bijvoorbeeld een ouder, goede vriendin, kennis of docent zijn.

Je kan zeggen dat je bang bent om anorexia te ontwikkelen, omdat je je erg onzeker voelt over je lichaam en gewicht. Dat je drang voelt om te af te (moeten) vallen. En dat je hulp nodig hebt. Als je het lastig vind om het uit te spreken,
Op deze site staan brieven die je kunt downloaden. Zie onderstaande link
https://www.proud2bme.nl/info/Hoe_vertel_ik_het

Neem je situatie alsjeblieft serieus,
je bent het meer dan waard!

Ik wens je het allerbeste.
Anoniem - Zaterdag 1 juni 2019 15:10
Dat is niet de enige site waar dit soort mannen zitten. Die zitten echt overal!