Toe aan een detox

 

Er is weer een nieuw jaar begonnen en veel mensen om mij heen hebben weer goede voornemens gemaakt. Veel van deze goede voornemens hebben te maken met 'gezonder' leven, meer sporten en afvallen. Zo ken iemand die gaat detoxen in de vorm van een sapkuur. Dit betekent dat ze een tijdje alleen maar groene smoothies drinkt die bereid zijn met vreemde poedertjes. Volgens haar is dit goed voor haar lichaam en voelt ze zich daarna weer als nieuw. Sommige mensen zweren erbij, maar heeft je lichaam wel zo'n detox nodig?

Zelf heb ik nooit een detox in de vorm van een sapkuur gedaan, ook niet toen ik nog een eetstoornis had. Echter was het voor mij erg wel triggerend als ik andere mensen hoorde praten over detoxen. De bedrijven die zo'n detox aanbieden claimen dat het je lichaam zuivert en helpt met het snel verliezen van gewicht, maar het is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit goed is voor je lichaam, laat staan voor je mentale gezondheid.

Dat je lichaam een detox nodig heeft in de vorm van deze sapjes is pure onzin. Je lichaam heeft een natuurlijk afvalverwerkingssysteem dat prima werkt en er voor zorgt dat het lichaam in balans blijft en eventueel schadelijke stoffen wegwerkt. Dit werk wordt uitgevoerd door je lever, nieren, longen enzovoort. Je hoeft je organen niet te reinigen, je organen reinigen in principe jou! Een lichaam is erop gebouwd om gezond en in leven te blijven, dus daar mag je best een beetje vertrouwen in hebben. Het heeft geen rare fratsen nodig om te resetten, het heeft wel goede en voldoende voeding en rust nodig om goed te blijven functioneren.

Wanneer je overgewicht hebt en wilt afvallen is een sapkuur ook niet een heel goed idee. Het zou kunnen dat je door een week alleen maar sapjes drinken wat afvalt, maar is dit niet een blijvend resultaat. Zo'n sapkuur is niet bedoeld om voor je de rest van je leven te blijven doen en de energie inname is niet vergelijkbaar met wat je normaal gesproken zou moeten eten. Wanneer je weer met je normale eetpatroon begint zal je gewicht gewoon weer stijgen tot het gewicht dat je daarvoor al had. Doordat je je lichaam hebt tekort hebben gedaan zou het ook kunnen dat het gaat vragen naar meer voedsel. Dit lokt eetbuien uit en kan er zelfs voor zorgen dat je uiteindelijk zwaarder weegt. Dit is niet fijn voor je lichaam, maar is ook op mentaal gebied niet wenselijk.

De oplossing voor overgewicht is niet in een korte tijd heel snel afvallen. Dit geldt voor elke vorm van een zeer restrictieve calorie inname. Een goede manier om af te vallen is door een gezond en gevarieerd eetpatroon te ontwikkelen waarnaast je genoeg drinkt en voldoende beweegt. Op deze manier zal je lichaam een gewicht aannemen dat past bij jou lichaam en wat gezond is. Als je het lastig vind om zo'n eetpatroon te ontwikkelen, want waar moet je nou eigenlijk beginnen, kan het helpen om naar een diëtist te gaan. Deze kan je helpen een goed voedingschema op te zetten waarmee je nog steeds al je voedingstoffen binnen krijgt. 

Wanneer je een eetstoornis hebt is het heel verleidelijk om snel een paar kilo af te vallen door het drinken van enkel sapjes, maar eigenlijk doe je jezelf hier alleen maar meer schade mee aan dan dat het goed voor je is. (Als het al goed voor je was.) Je eetstoornis wint terrein en hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg. Wat begint als 'onschuldig' wat af willen vallen kan zomaar leiden tot jarenlang herstel van een hardnekkige en verschrikkelijke eetstoornis. Denk daar goed over na, want van een eetstoornis is op de lange termijn nog nooit niemand gelukkiger geworden. Het maakt zo veel kapot. 

Je lichaam uithongeren is geen manier om goed voor jezelf te zorgen of een weg naar een fijner gevoel.  Je kan je afvragen waarom je het nodig vind om in zo'n korte tijd zo snel af te vallen? Welke achterliggende gedachten komen daar bij kijken? Vaak zijn we in werkelijkheid ontevreden over iets anders in ons leven en hebben we het idee dat een paar kilo afvallen ons gelukkiger zal maken. Ga opzoek naar waar je werkelijk aan toe bent en probeer daar aan te werken. 

Reiniging en de behoefte om te ontgiften is op zich niet iets slechts, maar verwar het lichamelijke niet met het mentale. Er overkomt ons de hele tijd van alles, zowel leuke als minder leuke dingen, en dat dragen we allemaal met ons mee. Meditatie, het maken van kunst of eens flink wat dingen van je af schrijven kunnen goed helpen wanneer je het hebt over 'out with the old, in with the new.' Of misschien ben je echt toe aan iets anders, zit je niet lekker in je relatie, voel je je niet fijn op je werk of ben je toe aan een nieuwe uitdaging. Wees hierin eerlijk naar jezelf, praat erover en luister naar je behoeftes.

Als je toch het gevoel hebt dat je toe bent aan een 'pauze', ontgifting of wat extra zelfzorg probeer dan eens een ander soort detox. Een detox die niet gericht is op voeding of willen afvallen, maar een detox die wel goed is voor je mentale gezondheid. Wat minder achter je pc of op je telefoon zitten, een fijne wandeling maken, lekker in bad gaan of je huis even flink in de sop zetten kan ook al voelen als een moment van reiniging en zelfzorg. Even een pauze nemen of een momentje voor jezelf nemen is belangrijk. Wees lief voor jezelf en voor je lichaam. Wanneer het in je hoofd allemaal goed zit, regelt je lichaam de rest zelf wel.  

Hoe denk jij hierover?

Fotografie: Pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Miku - Woensdag 3 januari 2018 14:21
Ik denk dat het niet raar is dat je vlak na kerst en oud en nieuw, waarbij je vaak wat meer en vetter eet, je vanzelf even weer wat meer behoefte krijgt aan wat gezondere dingen. Dat is óók luisteren naar je lichaam, al moet je er natuurlijk niet in doorslaan of in blijven hangen. Detoxen als in alleen maar sapjes drinken met dure poedertjes, geloof ik sowieso niet in. Een keer ontbijten met een smoothie in plaats van een broodje (al is het ook prima als je daar wel behoefte aan hebt) en/of een dag of 2 wat lichter eten na al die oliebollen met oud en nieuw, omdat je daar nog een vol gevoel van hebt, snap ik wel. Maar als je die behoefte niet hebt is dat ook prima toch? Om me heen hoor ik nu natuurlijk ook wel weer iedereen roepen dat ze nieuwe apps op hun telefoon hebben om meer te gaan lopen of een etensplanner etc.
Ik heb ook een nieuwe app: een waarmee ik animeseries kan kijken. Ik ben zo blijXD. En: in tegenstelling tot de mensen met een stappenteller, denk ik dat ik mijn app aan het einde van dit jaar nog steeds gebruik!
Stellar - Woensdag 3 januari 2018 14:24
lichamelijke detox is onzin, ik heb heel lang als doktersassistente op de interne geneeskunde gewerkt, het is echt onzin - je lichaam bezit al de beste 'detox' middelen die bestaan: je longen, je maag, je darmen etc.
je lichaam reinigt zichzelf, daar heeft het geen hulp bij nodig :)

(mentale "detox" is anders, uiteraard)
Denise - Woensdag 3 januari 2018 14:25
"Detoxen" is inderdaad pure onzin. En ik kan je uit ervaring vertellen (ik heb nog nooit een detox gedaan, maar wel loei snel afvallen) dat je kilo's er zo weer aanzitten, plus meer. Ik heb meerdere mensen in mijn omgeving zien "detoxen" of een "soep dieet" zien volgen, met alle gevolgen van dien. Inclusief out gaan vanwege veel te weinig voeding.

Doe het je lichaam niet aan. Je hebt maar 1 lichaam om in te leven.

En wat Irene ook al zegt; Als je écht de behoefte hebt om "schoon" "relax" whatever te worden, kan ik je met volle overtuiging yoga (Yin yoga _O_ ) en meditatie aanraden.

Als je het mentale op orde hebt, zit je vanzelf lekkerder in je vel :)
Anoniem - Woensdag 3 januari 2018 14:35
Ja, je lijf reinigt zichzelf zolang er niet meer giftige stoffen binnenkomen dan je lijf kan verwijderen. Maar hoe weet je dat zo zeker, Irene? Hoe weet jij dat de bestrijdingsmiddelen op je (niet-biologische) groente, de kleur-, geur-, en smaakstoffen in je (gefabriceerde) pakjes/koekjes/snoep/chips/chocola, de hormonen en antibiotica in je vlees (oke, niet in jouw geval), de hormonen, chloor en fluoride in je leidingwater, de uitlaatgassen in de buitenlucht, de sigarettenrook van een langslopende roker of de alcohol tijdens dat feestje bij elkaar en op langere termijn (stapeling) niet te veel zijn voor je ontgiftingsorganen?

Ik weet dat niet. Ik ben geen toxicoloog, en ook als ik er wel één was, zou ik nog steeds niet weten wat die cocktail aan rommel op de langere termijn met mijn lijf doet. Daar is simpelweg geen onderzoek naar, en dat is ook heel moeilijk uit te voeren.

Wat ik wel weet, is dat het menselijk lichaam gevormd is in een tijd dat al die rommel er nog niet was. Toen goede voeding nog echt goed was (en nee, dat is voor mij absoluut niet de schijf van vijf, het voedingspatroon uit de kliniek of het gemiddelde Westerse voedingspatroon). Toen zullen ontgiftingsorganen ongetwijfeld afgestemd zijn op de hoeveelheid gif die we binnenkregen. Ik heb zelf mijn twijfels of ze bestand zijn tegen de huidige ladingen gif. Of nee, ik heb die twijfels niet. Ik weet dat mijn lijf daar niet tegen bestand is.

Waarom ik dat weet? Simpel, onderzoek naar de staat van mijn lijf. Mijn lijf heeft duidelijk aangegeven niet verder te kunnen. En ja, binnen de reguliere geneeskunde ben ik tegen dezelfde opvatting als jij hebt aangelopen. Prima, maar daarmee neem ik geen genoegen. En ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Mijn ontgiftingsorganen bleken meer dan overbelast (en ik rook niet, drink niet, eet geen fabrieksvoeding, maar ik had wel voedingsintoleranties waarvan ik het bestaan niet kende). De oplossing? Een detox. Een langdurige detox zelfs, want dit probleem is niet met één sapkuurtje opgelost. Ik gebruik overigens helemaal geen sapkuur, maar andere methodes. Langzaamaan komt mijn energie weer terug en voel ik me weer beter. Langzaamaan kan ik weer functioneren zoals iemand van mijn leeftijd dat hoort te kunnen. Niet in één keer, niet alles lukt, maar ik zit in de opbouw.

Waar de dokter me vertelde dat het tussen mijn oren zat ("ga maar sporten", "ga maar hulp zoeken", "ga maar naar buiten"), me vertelde dat ik anders gewoon chronisch vermoeid was of een prikkelbare darm had, ben ik heel dankbaar dat ik verder heb gezocht en bij een detox ben uitgekomen.

Ik weet dat een heleboel mensen hierover denken: "het zit tussen je oren", "placebo", "onzin", verzin iets anders. Prima, ik hoef niemand te overtuigen. Ik vind mijn eigen weg naar gezondheid. Wellicht heb ik geen gelijk: dat zien we wel als we allemaal ouder worden en meer of minder last krijgen van ouderdomskwalen of welvaartsziektes. Toch wil ik in ieder geval tegengeluid laten horen. Kwetsbare meiden met eetstoornissen vertrouwen op wat jullie zeggen, en dan mag je wat mij betreft soms iets minder stellig zijn in je overtuigingen als je er simpelweg weinig van af weet, e.e.a. afdoet als "vreemde poedertjes" en "het is nooit wetenschappelijk bewezen".

Wetenschappelijk bewijs heeft waarde, maar als wetenschapper ken ik ook de beperking. Géén wetenschappelijk bewijs betekent niet dat iets er niet is. Wel eens wetenschappelijk bewijs gezien voor chemie tussen mensen? Nee, ik ook niet. En toch kan vrijwel iedereen hem herkennen.

Mijn punt? Oordeel niet over wat je zelf niet hebt geprobeerd, meegemaakt, en waar een ander wel degelijk baat bij kan hebben. Dat jij detoxen "pure onzin" vindt (sterker nog, je presenteert het als een feit, niet eens als een mening), betekent niet dat het onzin is. Presenteer je mening niet als een verzameling feiten aan een kwetsbare groep meiden en jongens. Je kunt wijzen op de (mijns inziens reële!) gevaren voor mensen met een eetstoornis, en je kunt je eigen mening presenteren als mening, maar de rest is naar mijn mening absoluut niet nodig.

En voor wat betreft detoxen: ik heb er zeker baat bij (gehad), mits op een zorgvuldige manier uitgevoerd.
Denise - Woensdag 3 januari 2018 15:25
En hoe weet jij dat je ontgiftingsorganen overbelast zijn/waren? Was dat terug te zien in je bloedwerk?

Detox kuren zijn vreemde poeders. Als jij een andere mening toegedaan bent (die je kennelijk hebt, getuige JOUW stellige mening) dan zie ik graag dat je dat onderbouwt met wetenschappelijk onderbouwde bronnen.

En klopt, geen wetenschappelijk bewijs betekent idd niet dat iets niet kan werken. Maar het werkt EXACT de andere kant op. En als "wetenschapper" zul je dat toch moeten weten.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25522674

"Considering the popularity of detox diets, our opinion
is that consumers and medical professionals should be
better informed about their possible risks and benefits,
and that legislation should be put in place to protect consumers
from unsubstantiated claims."

"The detox industry operates on the principle that any
level of a foreign chemical in the body should be a cause
for concern, although this notion is unsubstantiated. A
panel of experts from the United Nations Environment
Programme and the World Health Organisation (WHO)
concluded in 2012 that, ‘although it is clear that certain
environmental chemicals can interfere with normal hormonal
processes, there is weak evidence that human
health has been adversely affected by exposure to endocrine-active
chemicals’ (14)"

"The human body has evolved highly sophisticated mechanisms
for eliminating toxins. The liver, kidneys, gastrointestinal
system, skin and lungs all play a role in the
excretion of unwanted substances (45). The pathways used
for detoxification depend on the particular chemical,
although they include conversion to a less toxic form
(e.g. methylation of arsenic), metabolism or conjugation
to produce a water-soluble form for renal excretion, conjugation
with glutathione for gastrointestinal elimination,
and intracellular metallothionein binding of heavy
metals (33).
Foreign chemicals that are not easily removed by these
processes include POPs and some metals (33). POPs tend
to accumulate in adipose tissue as a result of their lipophilicity
and can take years to break down. The half-life
of the banned pesticide dichlorodiphenyltrichloroethane
(DDT), for example, is 7–8 years (46). Heavy metals can
also accumulate in the body, depending on the organic
ligands to which they are bound. Mercury has a half-life
in blood of approximately 57 days (39), whereas lead has
a half-life in bones of 20–30 years (36).
Although there is currently no evidence to support the
use of commercial detox diets for removing toxic substances
from the body, there are some preliminary studies
suggesting that certain nutritional components possess
detoxification properties. Considering the vast number of
synthetic chemicals to which we are exposed, this is an
interesting and worthwhile area of research. It is possible
that some of the food items discussed below may provide
the basis for an evidence-based detox diet in the future"

Dan wordt er hier gesproken over bepaalde voedingsmiddelen en geen detox sap kuur / idiote poeders / what so ever. Plus, er wordt ook NIET gesproken over enkel deze voedingsmiddelen.

"....coriander, malic acid (found in
grapes and wine), citric acid (found in citrus fruits), succinic
acid (found in apples and blueberries), citrus pectin
(found in the peel and pulp of citrus fruits) and Chlorella
(a type of green algae) exhibit natural chelating properties,
suggesting that they may be useful for the elimination
of toxic metals (47–55)."

"There are many anecdotal reports of the stressfulness of
popular detox programmes. This is not surprising considering
the low-energy, nutrient-poor nature of many of
these diets. For example, the Excavation Cleanse (part of
the BluePrintCleanse (BluePrintCleanse, LLC, New York
City, NY, USA) range shown in Table 1) provides only
3.59 MJ (860 kcal) and 19 g of protein per day. According
to FAO, the average person’s minimum daily energy
requirement is approximately 7.03 MJ (XX kcal) and
FAO/WHO recommends that adults should consume
0.83 g kg1 body weight of high quality protein per day
(90,91). Under these guidelines, the Excavation Cleanse
does not meet daily protein requirements for anyone who
weighs more than X kg. The BluePrintCleanse website
warns users that they may experience side-effects such as
fatigue, headaches, nausea, insomnia, anxiety and shakiness,
although it is claimed that these symptoms result
from ‘bad stuff leaving the body’ rather than from protein
or energy deficiencies. "

"micronutrient levels at the same time as facilitating
weight loss, which begs the question of whether detox
diets have utility at all. Consumers should be made aware
that the weight loss claims of these detox products are
not underpinned by any clinical evidence."

"Possible health risks of detox diets
The main health risks of detox diets relate to severe energy
restriction and nutritional inadequacy. Extreme fasting can
lead to protein and vitamin deficiencies, electrolyte imbalance,
lactic acidosis and even death."

"Conclusions
At present, there is no compelling evidence to support
the use of detox diets for weight management
or toxin elimination (97,98). Considering the financial
costs to consumers, unsubstantiated claims and
potential health risks of detox products, they should
be discouraged by health professionals and subject
to independent regulatory review and monitoring. It
is hoped that this review will encourage systematic
evaluations of commercial detox diets, so that an
evidence base can be established to inform future
legislation.
Perhaps an important question to ask is why are detox
diets so appealing? The seductive power of detox diets
presumably lies in their promise of purification and
redemption, which are ideals that are deep-rooted in
human psychology. These diets, of course, are highly
reminiscent of the religious fasts that have been popular
throughout human history. It would be useful for future
studies to examine the psychological aspects of detox
diets and investigate why people are drawn to extreme
diets that have no proven benefits. Unfortunately, equating
food with sin, guilt and contamination is likely to set
up an unhealthy relationship with nutrition. There is no
doubt that sustained healthy habits are of greater longterm
value than the quick fixes offered by commercial
detox diets."

Maar ik ben blij dat jij zo blij bent met je Detox. Anyway, voordat je weer Irene de les gaat lezen, verdiep je er even opnieuw in, wil je? :) Oh en voor wat betreft dat "Kwetsbare meiden met een eetstoornis vertrouwen op wat jullie zeggen"... Damn right. En daarom is er ook helemaal niks mis met die blog van Irene.

Joe!
Anoniem - Woensdag 3 januari 2018 18:11
Dank je wel voor je zeer uitgebreide reactie, Denise. Ik geloof dat mijn mening over dit onderwerp veel bij je losmaakt en dat er ruimte voor een zinvolle discussie is. Ik lees ook dat je een aantal vragen aan me wilt stellen. Die vragen beantwoord ik graag als we met elkaar kunnen discussiëren op een normale manier, waarbij we elkaar en elkaars mening respecteren en meningen - hoe stellig ook - kunnen scheiden van feiten. Dat vertrouwen heb ik nu even niet op basis van bovenstaande reactie. Ik zie je vragen graag in een open formulering tegemoet en als die reactie mij voldoende vertrouwen geeft om te reageren, zal ik dat zeker doen.

Overigens, als voor Irene naar mij toe geldt dat ze mijn reactie te fel, respectloos of wat dan ook vindt, mag ze dat uiteraard aangeven. Daar sta ik zeker voor open.


Denise - Woensdag 3 januari 2018 19:00
Nee hoor, ik had geen aantal vragen. Er staat 1 vraag in mijn post en dat was een vrij retorische vraag. Verder heb ik geen behoefte aan een discussie, gezien je begin post. En gezien het voor mij om feiten draait en niet om meningen. Maar toch bedankt voor je antwoord op mijn antwoord!
anoniem - Woensdag 3 januari 2018 15:24
goed verhaal Irene!
@anoniem, ik snap je nuancering wel. Het leven is ook te complex om over een kam te scheren. Echter denk ik dat het voor het gros van de es patiënten geldt dat detoxen niet per se wordt gedaan vanuit het juiste oogpunt maar vooral als methode wordt gezien om snel af te vallen, lees de es te voeden. en dat lijkt me nooit een goede keuze. De weg naar herstel is lang, maar wel de moeite waard! Ik detox niet meer!
Anoniem - Woensdag 3 januari 2018 18:21
@ Andere anoniem:
Ben ik met je eens. Detoxen om een eetstoornis te voeden vind ik ook allesbehalve een goed idee. Een eetstoornis voeden vind ik helemaal geen goed idee. Als ik nu sta waar ik 8 jaar geleden stond, had ik ook absoluut niet moeten gaan detoxen. Zelfs niet als dat goed zou zijn geweest voor mijn lijf: dan was het alsnog geen goed idee geweest voor mijn hoofd. En als het na je eetstoornis nog steeds geen goed idee is voor je hoofd, het niet bij je past, je het niet wilt of wat dan ook: vooral niet doen! Als je echt contact hebt met je lichaam, merk je prima wat bij je past.

Ik weet dat dat een nuance is, die lastig kan zijn voor eetstoornispatiënten: moet ik nu wel of geen tussendoortjes, moet ik nu wel echt meer eten dan anderen, is sporten nu wel of niet gezond voor mij, en is detoxen nu wel of niet goed voor mij, kan daar ook bij horen. Been there, done that. Helaas, niet voor alles is een eenduidige richtlijn te geven. Je lijf geeft veel signalen af, en als je daarnaar kunt luisteren, voel je vaak vanzelf wat je helpt. Maar dat is nog zo makkelijk niet...
Iris - Woensdag 3 januari 2018 20:32
Detox met sapjes en dat soort gekkigheid is pure onzin. En maakt mij enorm kwaad dat het zo gepromoot wordt door sommige mensen, die dit soort sapkuren niet nodig hebben omdat ze al zo dun zijn. En sommige het ook doen puur omdat ze er voor betaald worden. Bah. Het zou verboden moeten worden.
En als je gevoelig bent voor dit soort reclame en met een es een detox gaat doen vind ik het extra erg.
E - Donderdag 4 januari 2018 07:57
Ik kan geen detoxkuren volgen ,de spullen die ze gebruiken in de supplementen e.d geven mij enorm veel buikpijn.
Voor mij is het echt niet goed in ieder geval.Sommige mensen voelen zich er goed bij om het af en toe te doen,maar mensen met een eetstoornis moeten er niet aan beginnen.Dat wordt ook wel( meestal)erbij verteld NB .
Verder kunnen je slechte gedachten je letterlijk ook vergiftigen en ziek maken,dus je kunt door positiever en liefdevoller te gaan denken en leven jezelf ook detoxen.
Zonder gevaar.

Als je het echt nodig mocht hebben vanwege een ziekte of zo vind ik dat je het onder begeleiding van een arts moet doen.


E - Donderdag 4 januari 2018 08:13
Waarom het gevaarlijk is als je een eetstoornis hebt is dat je nooit kunt zeggen:Nu is het genoeg ! Je gaat altijd verder dan wat goed voor je is.
Andere mensen stoppen als zij zich slecht gaan voelen,maar "wij" zetten door tot we er bij neervallen en verder ..

Anne - Donderdag 4 januari 2018 08:27
Een detox voor mij is mijn gedachten bij andere dingen houden dan bij eten.Zoals contacten,mijn interesses,hoe ik in het leven sta...😊
Ik voel mij als herboren erdoor 🐣🐣🐣 terwijl voor mij bij de gedachtes aan detoxen en dieten ik mij steeds slechter voel.Het vervuilt mijn geest !!😈
marleen - Donderdag 4 januari 2018 11:04
bij mij werkt dat dus niet.
Hoe minder ik eet, hoe meer mijn gedachten rond eten gaan draaien. En dat is een heel logisch effect van ondervoeding hoor!
Anne - Vrijdag 5 januari 2018 04:36
Ik was niet duidelijk .Ik bedoelde dat het niet bezig zijn metceten ,dieten,detoxen maakt dat ik mij herboren voel !
Het wel ermee bezig zijn maakt dat ik mij slecht voel en als vergif voor mijn geest EN daardoor ook mijn lichaam..
Ik ben helemaal met jou eens !!
Maria - Vrijdag 5 januari 2018 08:23
Helemaal vanzelf werkt je lichaam niet, ook het ontgiften. Ook gebruiken veel mensen medicijnen omdat het allemaal niet zo vanzelf werkt. Zeker met hoe we tegenwoordig eten en leven gaat het niet vanzelf. In vroeger tijd wisten mensen dat beter. Ze gebruikten allerlei kruiden en planten om allerlei lichaamsprocessen te ondersteunen. In de oertijd was er ook niet elke dag evenveel eten voorhanden en had je periodes dat je minder at.
Over een sapkuur kan je discussiëren maar goed voor je lichaam zorgen en het ontgiften ondersteunen kan zeker geen kwaad. Ben zelf meer een voorstander van ondersteunende middelen naast de dagelijkse voeding dan middelen die in plaats van die voeding komen.
Mijns inziens zou bij de behandeling van een eetstoornis meer aandacht besteed moeten worden aan het begeleiden van degene met een eetstoornis om meer bewust te worden wat voeding met je doet en gezonde keuzes te maken dan strikte eetlijstjes te volgen.
E - Vrijdag 5 januari 2018 16:03
Dat is allemaal wel waar.
Volgens mij ben je met een e.s al heel goed op de hoogte van wat voeding met je lichaam doet.Ik wel tenminste.Er is zo veel info overal ,en anders zoek je het wel op door je obsessie.
Ik denk dat de meesten wel de steun nodog hebben van een structureel eetplan,voor een tijdje,maar niet voor altijd.

Een soort detox moet je ook aan kunnen.Als je moet herstellen van een e.s. kan je dat nog niet.Ben je gevoelig voor een e.s
en voelt het als triggerend moet je het ook niet doen.
Gezonde keuzes maken VOOR jezelf ,uit LIEFDE voor je lichaam is een goed iets.Maar vaak doen e.s. mensen dat nog uit angst,schuldgevoel,dwang etc.

Ik ben het eigenlijk wel met je eens,maar je moet weten wat het beste voor jezelf is op het moment en je niet laten pushen door anderen of druk van buitenaf.
Maria - Vrijdag 5 januari 2018 16:03
Het gaat trouwens ook niet alleen om detoxen maar ook om je spijsvertering wat rust te gunnen. Dat iets niet wetenschappelijk bewezen is zegt ook weinig. De wetenschap kan vooral dingen aantonen die allang bekend waren. Dat het nòg niet is aangetoond wil niet zeggen dat iets onzin is. Bepaalde stofjes aantonen is ook wat makkelijker dan ingewikkelde lichaamsprocessen volgen.
M. - Vrijdag 5 januari 2018 17:35
Je spijsvertering moet je vooral niet te lang rust gunnen. Dan zijn ze daarna niks meer gewend, hele darmflora gaat eraan en vervolgens kun je een hele tijd niet meer normaal eten handelen.

De wetenschap doet heel veel onderzoek naar nieuwe dingen en daarnaast bevestigen dat dingen die men al dacht, kloppen, want anders kun je er niet zomaar van uitgaan dat het waar is. Dat jantje en pietje ergens beter van worden kun je niet zomaar doorvertalen naar iedereen wordt er beter van. Daarom wordt er in grote groepen gekeken naar het effect van dingen, zodat iedereen kan zien wat er gebeurd is, of iets werkt of dat iets een placebo-effect is en of er niet toevallig ernstige bijwerkingen optreden die jantje en pietje net niet hadden. Dat maakt dat je meestal weet hoe veilig een medicijn is (of dat de arts dat iig weet) en dat weet je niet altijd bij middelen die uit de homeopathie komen. Ook "natuurlijke" middelen kunnen heel schadelijk en zelfs dodelijk zijn.


Maria - Vrijdag 5 januari 2018 16:12
Oh ja, en dit nog. Ik heb het vooral andersom ervaren. Door beter voor mijn lichaam te zorgen, dat het in mijn hoofd beter werkte. In het verleden kwam ik bij een natuurgenezer, vanwege een ernstige schimmelinfectie, die met allerlei 'wetenschappelijk bewezen middelen' niet overging. Door aanpassing van mijn voeding, plus wat voedingssupplementen, verdween de candida binnen de kortste tijd, plus dat ik rustiger en helderder werd in mijn hoofd, ik rustiger werd, de angsten verdwenen, de vreetbuien vrijwel verdwenen, ik vrolijker werd, beter sliep, enz.
Vaak wordt er een scheidslijn getrokken tussen psychisch en lichamelijk, terwijl alles met elkaar samenhangt. Dan wordt er een pilletje ingestopt tegen de psychische klachten, terwijl je helemaal geen medicijnen in de psyche kan stoppen. Het is door het bijsturen van de biochemie van je lichaam dat je je wat beter voelt.
M. - Vrijdag 5 januari 2018 17:29
Candida is iets wat heel veel natuurgenezers tegen heel veel mensen zeggen zonder daar enig bewijs voor te hebben.
Ja, iedereen heeft bijna candida bij zich. Je wordt daar alleen ziek van bij een ernstig verminderde weerstand (bij een ernstige ziekte). Ik ben blij voor je dat jij je er beter door voelt, maar het is allemaal al lang en breed uitgezocht dat dit soort zaken meestal geldklopperij is. In ieder geval is het niet bewezen.

Daarnaast heb je gelijk dat er geen duidelijke scheiding tussen lichaam en geest is. Maar daarna spreek je jezelf tegen door te zeggen dat medicatie je psyche niet kan beïnvloeden. Medicatie komt via je bloedbaan door de bloedhersenbarriere je brein in, waar het wel degelijk je psyche kan beïnvloeden. (Moet je wel medicatie hebben die door die barrière heen kan). Voeding kan ook je biochemische toestand beïnvloeden en daarmee je psyche. Maar daar wordt ook in de reguliere geneeskunde naar gekeken (de laatste jaren steeds meer, was eerst nog heel weinig). Het is niet waar dat dat alleen bij alternatieve geneeskunde kan. Het enige verschil is dat de reguliere geneeskunde uitgaat van wetenschappelijk bewijs en toezicht op geregistreerde zorgverleners en alternatieve geneeskunde niet, waardoor je in die laatste categorie veel en veel meer kans op kwakzalverij hebt.