Themachat: zwijgen doorbreken

 

zwijgenZwijgen, niet spreken, je mond houden, niets zeggen, ophouden met praten, stil zijn, stoppen met vertellen; het kan vele redenen hebben waarom je hiertoe besluit.

Veel jongens en meiden zullen in de eerste periode van hun eetprobleem of eetstoornis niets hebben verteld aan hun omgeving en alles geprobeerd hebben zo stil mogelijk te houden. "Vooral niet praten over dat ik wil afvallen, want straks moet ik ermee stoppen en zullen ze me gaan vetmesten." zijn de gedachten die in veel van jullie hoofden zijn omgegaan en misschien nu nog wel omgaan. Zwijgen over de strijd, waar je iedere dag mee worstelt, die je hebt met het eten.

Ook zwijgen veel jongens en meisjes langdurig over het feit dat ze zichzelf beschadigen uit schaamte en angst niet begrepen te worden.

Traumatische gebeurtenissen verwerk je juist door er veel over te praten, maar toch wordt er in eerste instantie vaak over gezwegen en zeker als er sprake is van misbruik. Sexueel, lichamelijk en psychisch misbruik zijn gebeurtenissen die we geen enkel iemand toewensen, maar helaas nog steeds vaak voorkomen in onze maatschappij. De slachtoffers zwijgen hier vaak langdurig over uit schaamte en soms uit angst voor de dader. Soms is er ook gezegd "Je mag hier nooit over praten met iemand!!!" en zo wordt er jaren gezwegen.

Over veel dingen wordt er gezwegen en om heel verschillende redenen. Een aantal voorbeelden heb ik genoemd, maar er kunnen nog veel meer redenen zijn waarom jij misschien ergens over zwijgt.

We kunnen ook over hele onschuldige dingen zwijgen zoals over een gekrompen truitje... en dat is helemaal niet erg, maar wanneer het gaat om je gezondheid, je toekomst of wanneer jou leven belemmerd is het belangrijk dat je gaat kijken "Hoe kan ik het zwijgen doorbreken?"

Door te zwijgen en met niemand over jouw probleem te praten sta je er helemaal alleen voor en dat terwijl dit echt niet hoeft, want ook jij verdient steun en hebt steun nodig!

Loop jij met een geheim, probleem, trauma, ... en zwijg jij hier al heel lang over en zou je graag het slot willen opendraaien om het zwijgen te doorbreken? Kom dan vanavond (16 december) naar de themachat:

 ZWIJGEN DOORBREKEN.

Heb jij inmiddels het slot opengebroken en wil jij je ervaringen delen, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom! 19:00 uur Chat Proud2Bme

 

Bron foto: flickr.com/photos/kaysse/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ikbenik - Woensdag 3 augustus 2011 10:55
dat zwijgen is zeker herkenbaar, misschien kom ik wel evenkijken in de themachat!
S. - Woensdag 3 augustus 2011 11:32
Tsja, dit zou dé themachat voor mij zijn.. helaas is mijn slot nog niet opengebroken.
naomi - Woensdag 3 augustus 2011 11:57
ik kom denk ik ook wel umm hoelaat

ik heb het zwijgen als doorbroken maar wil best wel mijn verhaal zeggenxx
Jillie - Woensdag 3 augustus 2011 15:16
Ik kom misschien.
Heb zelf het zwijgen deels doorbroken. En durf het tegenover mensen die nergens van weten niet te doorbreken, uit angst dat ze het stom vinden, me af zullen wijzen, enz..Terwijl ik juist behoefte heb aan een luisterend oor, iemand die echt wil luisteren.
Anoniem - Woensdag 3 augustus 2011 16:54
Tja, zelf zwijg ik ook al maanden omdat ik bang ben dat mensen mij een aansteller vinden, en raar reageren. 'S avonds in bed lig ik vaak wakker en kan dan niet in slaap komen. Ik ben nog nooit op de thema chat geweest. Moet je je hiervoor aanmelden ?
Roosjes13 - Woensdag 3 augustus 2011 17:06
Tja, ik wil wel maar kan jammer genoeg niet komen, ik moet het zwijgen ook nog doorbreken, maar ja...
@Anoniem - Woensdag 3 augustus 2011 17:30
Nee hoor meid, je kunt gewoon zonder je aan te melden de chat in!

Ik zou zeker een kijkje gaan nemen, misschien heb je er wel erg veel aan!
sophia-lauren - Woensdag 3 augustus 2011 18:00
Durf dit haast niet te zeggen, her neer te zetten ook, ...ik zou het ergens eigenlijk dolgraag willen durven, maar ben retebang, en durf niet, angst voor,reacties, gevolgen en consequenties,en schaamte...
Reimara - Woensdag 3 augustus 2011 20:51
Sophia-Lauren
Ga dan onder annieme naam en schrijf je ding!!!
Zo ben je het toch kwijt en niet iedereen die je herkent.
Want weet je hoewel geeen verhaal gelijk is!!!
Zal je merken dat vele wel herkenbare punten hebben.

Ofwel hoe erg het ook is of was je bent niet alleen!!!
En je hart luchten veranderd niets aan je verhaal, wel aan je gevoel uiteindelijk en dat is heel wat waard

Liefs Reimara
Anoniem - Donderdag 4 augustus 2011 08:31
Bedankt, ik heb me aangemeld en gister voor het eerst gechat. Wat een goede tips worden er gegeven. Echt top !
.... - Donderdag 11 augustus 2011 23:04
sssssttttt... is alles wat ik erop zeggen kan
Juwie - Maandag 22 augustus 2011 16:37
Juist toen ik aan mijn beste vriendin vertelde dat het niet goed ging met me deed ze alsof ik me niet zo moest aanstellen en verder ongeintresseerd dat deed me toen zoveel pijn, dat ik nu gewoon liever mijn mond wil houden omdat ik me nu kapot schaam dat ik me zo zwak heb opgesteld tegen over haar! Terwijl ze voor de rest juist de beste vriendin is die ik me wensen kan. Iedereen zegt het dat we 2 handen op 1 buik zijn. Het enige verschil is dat zij vrolijker in het leven staat doordat ze vroeger nooit zo gespest is als ik.
-angel - Maandag 22 augustus 2011 17:28
ik hoop echt dat ik vandaag weer op de chat kan zijn !
vorige keer was het echt een superchat
anoniem - Maandag 22 augustus 2011 18:29
@Juwie, wat erg,
ik heb een beetje het zelfde probleem, we zijn beste vriendinnen maar over mezelf durf ik niet goed te praten, bang dat ze het afkeurt of me gek vind.
Twinkel - Maandag 22 augustus 2011 22:47
Jammer dat ik deze thema chat gemist hebt...
Zwijgen en taboe's zijn bij mij nog zo achter slot en grendel... terwijl ik vaak wel de behoefte voel om met iemand te praten ipv zwijgen..
ooo - Zondag 16 december 2012 16:33
@Twinkel: Je hebt hem niet gemist hoor! Hij is pas vanavond om 19.00 :)

Dus kom gewoon lekker mee-chatten!
Mercedes - Zondag 16 december 2012 18:38
Komt de chat vaker terug?
Ik wil erbij zijn!! Maar mijn broertje is nog steeds niet terug met eten halen, dus dat wordt pas heel laat dat we gaan eten..
En we moeten aan tafel eten dit keer dus maar ik wil er bij zijn!
Laothe - Zondag 16 december 2012 22:55
&##^*@^!
Ik heb hem gemist, oh bah! :(
Prue - Maandag 17 december 2012 10:09
Kon niet meedoen, was al vol! Mag het nog een keer?
marieke - Maandag 17 december 2012 11:56
aaah shit, ik heb hem ook gemist, balennn :(