Selfcare gone wrong

 

Hier op Proud hebben we al de nodige blogs geschreven met tips om voor jezelf te zorgen en waarom het ook zo belangrijk is om te doen. Toch worden er nog wel eens (onbewust) fouten gemaakt in hoe je voor jezelf zorgen nou interpreteert. Het is ook allemaal niet makkelijk, zeker niet als je niet zo lekker in je vel zit en met allerlei problemen en moeilijkheden rondloopt. Daarom in deze blog meer over 'selfcare gone wrong'.

Selfcare gone wrong, ofwel, zelfzorg dat verkeerd gaat. Zelfzorg is op zich niet iets verkeerds. Het is heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dat wordt steeds meer duidelijk gezien steeds meer mensen in Nederland op vroege leeftijd al te maken krijgen te maken met burn-out klachten. We ervaren een hoge druk om te presteren. Op het werk, maar ook in ons privé leven. Het leven gaat steeds sneller en je 'moet' het allemaal maar bijhouden. Ik ervaar vandaag de dag zelf ook wel eens dat dat lastig is en probeer daarom ook goed voor mezelf te zorgen.

Toen ik een eetstoornis had was zelfzorg ook heel belangrijk voor mij. Ik denk dat zelfzorg ten alle tijden voor iedereen belangrijk is, maar de één vindt het gewoon wat moeilijker dan de ander. Nu vind ik het minder lastig om voor mezelf te zorgen, maar vroeger ging het nog wel eens mis. Ik vond het al lastig om in te zien waarom ik goed voor mezelf zou moeten zorgen en als ik het dan probeerde ging het ook nog wel eens mis. Dit deed ik helemaal niet expres en het had ook niks te maken met of ik goed of slecht was, het is gewoon iets dat je moet leren. Zeker als je niet zo lekker in je vel zit of je zelfbeeld erg negatief is. Oefening baart kunst, wees niet te streng voor jezelf. Ook dat is zelfzorg.

Voor jezelf zorgen is geen excuus

Lekker eten, lekker shoppen, een dagje vrij. Natuurlijk kunnen dit dingen zijn die je er even doorheen helpen en een goed gevoel geven. Jezelf iets lekkers of iets leuks gunnen, kan echt bijdragen aan je geluksgevoel. Daarnaast is het echt niet ondenkbaar om eens een dagje vrij te nemen als je er gewoon even helemaal doorheen zit, zonder dat je fysiek ziek hoeft te zijn. Echter deed ik dit op gegeven moment wel erg vaak.

Dan kocht ik allemaal spullen die ik eigenlijk niet echt nodig had en was m'n geld aan het eind van de maand op. Ook stond ik mezelf soms toe om lekker wijn te drinken en een film te kijken in de avond, maar eindigde ik aangeschoten en alleen op te bank (vaak triggerde dit nog een eetbui ook) met een kater de volgende ochtend. Ik heb mezelf dagjes niks doen toegestaan, waar ik eigenlijk niks mee op schoot, want uiteindelijk bleef ik gewoon de hele dag verdrietig in bed liggen. Een dagje niks doen af en toe is goed en belangrijk, maar het is wel belangrijk om echt eerlijk naar jezelf te blijven, want vaak had ik me stiekem toch beter gevoelt als ik wel naar school of werk was gegaan. 

Voor jezelf zorgen is soms best saai

Wanneer je het hebt over self-care denken veel mensen misschien al snel aan massages, bodylotion, lekker in bad gaan en uitrusten. Om maar wat te noemen. Natuurlijk zijn dat ook fijne dingen waar je echt iets aan kan hebben. Het is niet verkeerd, maar het is niet het enige waar zelfzorg om draait.

Voor jezelf zorgen is soms namelijk best wel saai. Het zit hem in heel simpele dingen als op tijd je bed uitkomen, je aankleden, je tanden poetsen en je haren kammen. Het zit hem in het doen van de afwas, het huishouden, naar buiten gaan en het nemen van je medicatie. Allemaal ogenschijnlijk doodnormale dingen die helemaal niet zo boeiend lijken, maar toch een enorm verschil kunnen maken in je dag. 

Voor jezelf zorgen is soms best moeilijk

Voor jezelf zorgen betekent haast als vanzelfsprekend dat je je beter gaat voelen. Dat is ook zo, alleen betekent dat soms wel dat je daarvoor eerst wat minder leuke dingen moeten doen. Dingen als die ene rekening betalen, de dokter bellen, naar therapie gaan, je angsten onder ogen komen en je problemen aangaan. Soms betekent het afstand doen van iemand waar je van houdt of betekent het accepteren dat bepaalde dingen nu eenmaal niet lukken. Soms betekent het iemand teleurstellen, omdat dat nu eenmaal even beter is.

Je kop in het zand steken en alleen maar leuke dingen doen is misschien makkelijker en voelt in de eerste instantie fijner, maar staat niet gelijk aan voor jezelf zorgen. Zelfzorg is soms helemaal niet zo leuk, maar wel heel belangrijk.

Loop jij wel eens tegen één van deze dingen aan of iets anders?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

I. - Donderdag 29 augustus 2019 23:45
Ik loop tegen alle drie de aspecten van 'selfcare gone wrong' aan. Erg frustrerend ook, maar wel fijne blog om te lezen!
Anoniempje - Vrijdag 30 augustus 2019 11:42
Ik loop zelf vooral tegen het dagje niks doen en geen stap vooruit komen aan. Ik word dan meestal heel gefrustreerd op mezelf omdat ik niks heb gedaan. De andere punten zijn ook herkenbaar voor mij. Goede blog!
Saskia - Vrijdag 30 augustus 2019 16:56
Veel vrouwen zien een uitbreidde douche en insmeer sessie als de ultieme selfcare.

Selfcare is zoveel meer dan dat.
Anne - Zaterdag 31 augustus 2019 11:21
Ik vind het moeilijk om dit allemaal dan niet weer te willen perfectioneren.en te controleren!