Proud2Meet: Zomer, vakantie en een eetstoornis

 

We hebben al een heel aantal warme dagen mee mogen maken en het is nog niet eens officieel zomer. Ik geniet er nu volop van, maar dat is wel eens anders geweest. Toen ik een eetstoornis had, vond ik het zomerse weer eigenlijk nog steeds heel fijn, maar het bracht heel veel problemen met zich mee waardoor ik er helemaal niet meer zo gelukkig van werd. De zomer is met een eetstoornis een stuk minder gemakkelijk. Daarom is dit het thema van de volgende Proud2Meet.

Ik weet nog goed hoe druk ik mij maakte om mijn gewicht en uiterlijk. In zomerkleding was er veel meer van mijn lichaam zichtbaar. Ik werd ineens geconfronteerd met mijn benen, bovenarmen en in bikini met mijn hele lichaam. Ik maakte me er zorgen over. Ik vond mezelf niet mooi van buiten en niet leuk van binnen. De drang om af te vallen nam toe en hield me een groot deel van de dag bezig. Ik kon op een gegeven moment aan niets anders meer denken.

summer hate

Afvallen zou in ieder geval de onzekerheid over mijn lichaam wegnemen en dat zou al een heleboel zorgen schelen, dacht ik. Ik vond mezelf ook van binnen niet leuk, maar kon ten minste wel iets doen aan mijn buitenkant. Uiteindelijk ging ik echter uitgeput, lijkbleek en met een sombere stemming mee met mijn vriendinnen naar het strand. Ik had niets gegeten en het enige wat ik at op het strand was komkommer. Ik voelde me ziek, zwak en prikkelbaar, maar voelde me in ieder geval iets minder dik.

Als ik terug kijk vind ik het vreselijk dat ik mijn zomers jarenlang op deze manier ben doorgekomen. Ik voelde me verschrikkelijk en greep weinig eten overdag aan als oplossing voor de spanning en onzekerheid waarmee ik niet om kon gaan. Ik heb dan ook niet in een paar weken of maanden geleerd om mezelf mooi te vinden, daar is heel wat tijd overheen gegaan. Ik vond de zomer lange tijd lastig, maar gelukkig heb ik stappen kunnen zetten om wel weer te kunnen genieten van de zon, zomerjurkjes, blote benen en koekenbakken in de zon met vriendinnen.

Niet alleen qua uiterlijk had ik het gevoel dat er meer druk op lag. Ook qua eten, was het soms helemaal anders in de vakanties. We gingen barbecueën, vaker buiten de deur eten of een terrasje pakken. En ook eten in andere landen vond ik super spannend. Alles was anders met eten in de zomer en het maakte me in de war. Het moest juist leuk en gezellig zijn, maar ik piekerde me suf.

De stress rondom de zomer ging echter nog verder dan eten en uiterlijk. Ik maakte me ook nog eens heel erg druk om alle vrije tijd die ik had. Ik voelde me soms eenzaam, lui of raakte alle structuur kwijt in mijn dagen. Zonder die structuur had ik het gevoel controle te verliezen, niet te weten waar ik aan toe was en kwam ook mijn eetpatroon in de war.

summer

De zomer en vakanties zouden zo leuk kunnen zijn, maar ik vond het vaak erg lastig. Graag willen we het daarom met jullie hebben over dit onderwerp tijdens de volgende Proud2Meet op 20 juni in Leiden. We zullen als activiteit in het eerste deel van de middag een leuke strandtas versieren en daarna in gesprek gaan over de zomer en een eetstoornis. Hopelijk kunnen we wat fijne tips op een rij zetten met elkaar om te genieten van de zon, vrije tijd en leuke activiteiten deze vakantie.

Vrijdag ben je vanaf 13:00u welkom voor een kopje thee, limonade of koffie. We zullen daarna beginnen met de strandtassen en vanaf een uur of 15:00u het themagesprek starten.

Meer informatie over Proud2Meet vind je hier. Wil je samen met iemand komen of er over kletsen, dan kun je terecht in dit topic op het forum.

We hopen dat je erbij bent vrijdag!

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Laura - Maandag 16 juni 2014 16:13
Moet je een eetstoornis hebben om naar deze meeting te komen?
Want ik heb dezelfde sturggels alleen heb het nog nooit verteld dus heb geen idee of ik ook een eetstoornis heb..
Team Proud2Bme - Maandag 16 juni 2014 16:15
Hi Laura,

Het is voor iedereen die problemen heeft met zelfbeeld en eten. Je bent zeker welkom.

Liefs
I. - Maandag 16 juni 2014 19:11
Dus je hoeft je verder niet in te schrijven of aan te melden maar kan gewoon langs komen? Ik kom ook graag een keer.

x
-Loved- - Maandag 16 juni 2014 19:18
Nee, dat hoeft niet @ I. (:
keeping-up - Dinsdag 17 juni 2014 11:06
Misschien dat ik deze keer wel kom (:
Klietjje - Woensdag 18 juni 2014 13:54
Ik ga ook voor het eerst!
Anna - Woensdag 16 juli 2014 20:46
Is deze Proud2Meet nu in Eindhoven (zoals in de agenda staat) of in Leiden? En moet je van het begin tot het eind blijven (of kun je bijvoorbeeld iets later binnenkomen of eerder vertrekken)? Het lijkt me heel fijn om eens te komen.
Jessica - Dinsdag 22 juli 2014 16:11
Heel herkenbaar alles wat er staat :0
Maar jammer dat het allemaal zover weg is.
ebigail - Donderdag 12 mei 2016 11:48
niks