Overtuigingen die je tegenwerken

 

doel bereiktWe willen dingen bereiken in het leven. Of het nu gaat om het halen van een examen, het krijgen van een baan, relatie of huis of het overwinnen van een eetstoornis: we stellen onszelf doelen en proberen die te bereiken. Soms lukt het en soms lukt het niet. Dat kan verschillende redenen hebben. Er kwam misschien iets of iemand tussen jou en je doel. Soms blijft de reden, waarom iets niet lukt, een mysterie. Het is dan goed om te kijken naar de overtuigingen die jij hebt over jezelf, anderen en het leven.

Overtuigingen zijn hele sterke ideeën die je hebt over jezelf, andere mensen en de wereld. Bijvoorbeeld "Gezond eten is belangrijk" is een overtuiging. Of: "Je moet elkaar helpen". Maar ook: "Buitenlanders zijn eng" of "Ik ben niks waard" zijn overtuigingen. Het zijn wijsheden en onwijsheden die we van kind af aan hebben verzameld, door onze opvoeding, ons onderwijs en onze ervaringen.

Ze hebben door de jaren heen de status van waarheid gekregen. Je bent zo overtuigd van hun waarheid, dat je je waarschijnlijk niet eens bewust bent van de mogelijkheid dat ze misschien niet helemaal kloppen.

Vaak zit de oorzaak van of iets wel of niet lukt, niet zozeer in een concreet vermogen of onvermogen van jou of de buitenwereld, maar komt het door je hoofd: door jouw overtuigingen over jezelf of de buitenwereld. Hieronder lees je overtuigingen die er mogelijk voor zorgen dat je jezelf tegenwerkt in het bereiken van je wensen & doelen.

 • Ik moet problemen zelf oplossen.
 • Als ik hulp vraag, faal ik.
 • Ik verdien de hulp van anderen niet.
 • Ik ben egoistisch als ik anderen om hulp vraag of hun tijd in beslag neem.
 • Ik moet dat gewoon kunnen.
 • Ik moet niet zo zeuren.
 • Ik verdien het niet
 • De behoeften en verlangens van anderen gaan voor.
 • Ik zou me niet zo moeten voelen.
 • Ik had het beter moeten doen.
 • Ik mag niet falen.
 • Wat ik wil is niet belangrijk.
 • Ik mag geen kritiek krijgen.
 • Ik kan het niet aan om kritiek te krijgen.

Onderzoek bij jezelf welke overtuigingen je hebt. Waarin houden ze jou tegen? Waarin beperken ze jou? Plaats er positieve overtuigingen tegenover:

positieve overtuigingen

Deze nieuwe overtuigingen blijf je tegen jezelf herhalen. Met de nieuwe overtuigingen op zak, bepaal je vervolgens opnieuw je doelen. Wat wil je bereiken? En ga ervoor!

believe

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Berna - Maandag 17 september 2012 18:01
Oké. Ik ben dus niet de enige met deze gedachten. Fijn om te weten.
wjw - Maandag 17 september 2012 18:04
Grappig, hier ben ik de laatste tijd enorm mee bezig en hard mee aan de slag!
Is lastiger dan ik dacht omdat de overtuigingen die ik heb zo vast zitten dat ik het moeilijk om kan draaien.
Net zoals dat je hebt geleerd dat een banaan krom is maar dat je opeens tegen jezelf zegt: nee hij is recht! En dan dat nog geloven ook..

Jantje - Maandag 17 september 2012 18:20
Nou, het hele rijtje past ook nog...
Aardbei - Maandag 17 september 2012 19:19
Mooi geschreven!
Wij mogen er allemaal zijn :)
Eefje - Maandag 17 september 2012 19:38
Erg herkenbaar allemaal....!!!
Jillie - Maandag 17 september 2012 19:40
Ai, allemaal erg herkenbaar. Hoewel ik moet zeggen dat een aantal overtuigingen toch al in veel mindere mate aanwezig zijn dan een paar jaar geleden. En ik ze misschien ook sneller herken, dus er tegen in ga.
Idee: knip de hartjes uit en plak ze in je agenda, op de deur, of waar dan ook :)
Misty. - Maandag 17 september 2012 19:46
Inderdaaaad rete moeilijk.. Zo vanzelfsprekend om dit te zeggen. Mooi stukje!
cavy - Dinsdag 18 september 2012 20:20
bij mij is het meestal 'ik kan het niet' of 'het gaat me nooit lukken'. maar ik gooi mezelf gewoon steeds opnieuw in het diepe, ookal ben ik bang.. alleen zo kan je je angsten overwinnen en zien dat je misschien ongelijk had.