Negeer je buikpijn niet

 

Buikpijn is vervelend. Ik denk dat we hier allemaal wel eens mee te maken hebben of hebben gehad. Het kan komen door bijvoorbeeld obstipatie, diarree, te veel eten, te weinig eten, iets verkeerd eten of spanning. Het gaat vast wel weer over, denk je misschien. Vaak wel, maar niet altijd. In deze blog bespreek ik zes vormen van buikpijn die je in ieder geval niet moet negeren.

Wanneer je worstelt met een eetstoornis kan het ontzettend lastig zijn om een regelmatig en gevarieerd voedingsschema aan te houden. Dat is vervelend, want wanneer je rommelt met je voeding raakt je lichaam uit balans. Gewichtsverlies, aankomen in gewicht, duizeligheid, vocht vasthouden, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, vermoeidheid, problemen met de stoelgang, moeite met concentreren, een verstoord hongergevoel en problemen met de spijsvertering... Zomaar wat van de vele gevolgen van rommelen met je voeding. Ook buikpijn kan een vervelend gevolg zijn.

Door regelmatig en volwaardig te eten, kan je ervoor zorgen dat je lichaam weer in balans komt en de buikpijn minder wordt. Het kan ook zijn dat je even wat verkeerds hebt gegeten of gewoon niet zo lekker bent. Hevige spanning kan ook zorgen voor buikpijn. Je kan dan helemaal verkrampen. Heb jij ooit buikpijn van de zenuwen gehad? Waarschijnlijk merk je dat dit wel weer overgaat als het lukt om weer te ontspannen. Toch zijn er ook soorten buikpijn die je beter niet kunt negeren. Ik benoem ze in deze blog:

1. Als de pijn niet weggaat
Af en toe pijn in de buik hebben we allemaal weleens. De kans is groot dat er even iets dwars zit en dat het zichzelf wel weer oplost. Als je merkt dat het niet vanzelf oplost en langer dan drie maanden duurt, is het goed om aan de bel trekken. Maak een afspraak met de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met een voedselintolerantie of het prikkelbare darmsyndroom. Als je weet wat er speelt, kan je je daarop aanpassen. Dat maakt je dagen hopelijk een stuk lichter en meer pijnvrij.

2. Als je misselijk bent en moet overgeven
Er kunnen een tal van redenen zijn waarom je misselijk bent en moet overgeven wanneer je ook buikpijn hebt. Deze redenen kunnen heel vervelend, maar redelijk onschuldig zijn, zoals veel te veel of iets verkeerds te hebben gegeten. Je lichaam besluit om het eruit te gooien en waarschijnlijk voel je je na een dag of twee wel weer beter. Merk je dat het steeds erger wordt, het niet over gaat of heb je gewoon het gevoel dat het niet klopt? Het is denk ik goed voor je eigen gemoedstoestand om niet op de zaken vooruit te lopen, maar het is wel verstandig om het even te laten onderzoeken.

3. Als je bloed in je ontlasting hebt
Wanneer last hebt van buikpijn en er bloed bij je ontlasting zit, doe je er goed aan om de huisarts te bellen en te onderzoeken wat er aan de hand is. Onthoud dat bloed in de ontlasting niet altijd rood hoeft te zijn. Als je hoger in je verteringsstelsel een bloeding hebt om wat voor reden dan ook, stolt het bloed onderweg naar buiten en komt het eruit als een zwarte kleur. Wel goed om in je achterhoofd te houden dat sommige medicatie en voedingsstoffen ook voor deze donkere kleur kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan ijzerpillen, bietjes en rode kool. In dat geval is er niks aan de hand.

4. Als het plotseling heel heftig is
Wanneer je plotseling hevige steken in je buik hebt, zit er waarschijnlijk iets niet goed. Dit kan echt voelen als een scherpe, stekende pijn waardoor je misschien even vergeet om adem te halen en niks anders meer kan. Dit kan komen door gal- of nierstenen. Een lagere pijn zou ook kunnen duiden op een blindedarmontsteking. Goed om naar te laten kijken dus en niet te lang mee rond blijven lopen.

Zelf kon ik dit soort pijnen echter ook voelen als ik veel cola light had gedronken, wat een laxerend effect heeft. Dat kon echt veel pijn doen. Logisch, want voor je darmen is zo'n laxerend effect ook helemaal niet goed. Gebruik jij veel light-producten of laxeermiddelen? Ook dan is het goed om langs de dokter te gaan, want de gevaren en gevolgen zijn niet mis.

5. Als je goed eet, maar toch afvalt
Wanneer je buikpijn hebt, is het logisch dat je misschien wat minder trek hebt. Maar als je (te) veel afvalt, is het zeker goed om te kijken naar waarom dat zo is. 

6. Als je koorts hebt
Als je naast de buikpijn ook koorts hebt, kan het te maken hebben met een infectie en heb je misschien wel antibiotica nodig. Natuurlijk kan je ook te maken hebben met een griepje. Jij kent je lichaam waarschijnlijk beter dan iemand anders, maar blijf niet rondlopen met buikklachten waar je je zorgen over maakt.

♥ Zelfzorg is belangrijk
Natuurlijk hoef je niet steeds bij het minste of geringste bij de huisarts aan te kloppen, maar het tegenovergestelde - te lang met klachten rond blijven lopen - is ook niet goed. Wanneer je worstelt met een eetstoornis is zelfzorg en ruimte innemen soms erg lastig. Naar de huisarts gaan kan dan ook als een grote stap voelen. Stel ik me niet aan? Is het wel erg genoeg? Verspil ik niet iemands tijd? Allemaal vragen die in je hoofd om zouden kunnen gaan. Zelf heb ik me ook wel eens erg bezwaard gevoeld om naar de huisarts te gaan, maar toch denk ik dat je beter een keer te veel dan een keer te weinig kan gaan. Neem jezelf, je lichaam en je gezondheid serieus. Je hebt immers maar één lijf en daar moet je het mee doen.

Zorg goed voor jezelf ♥

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rosa_Hope - Vrijdag 29 november 2019 08:17
Zelf heb ik ook regelmatig buikpijn door lichaamsherinneringen en herbelevingen.
A - Vrijdag 29 november 2019 12:51
Hoera hoera voor colitis ulcerosa #not
Linda - Vrijdag 29 november 2019 18:17
Ik kan me alleen maar aansluiten bij dit artikel. Ik dacht bij mijn buikklachten altijd “normaal, zit in de familie”. Totdat het echt de spuigaten uitliep en ik zelf besloot dat het genoeg was.
Niet veel later kwamen we na wat onderzoeken erachter dat ik coeliakie heb en lactose slecht verdraag. Past heel goed in het beeld “zit in de familie” (auto imuunaandoening). Maar met drastisch anders eten zijn mijn klachten (die ik stiekem toch al tien jaar had) bijna verdwenen. En soms kan ik mezelf wrl voor mijn kop slaan.. had ik dit tien jaar geleden maar geweten.