40 positieve affirmaties

Er zit kracht in herhaling. Als je iets vaak doet, kan je het steeds meer eigen maken. Zo werkt het ook met gedachtes en de manier waarop je tegen jezelf praat. Wie herhaaldelijk tegen zichzelf zegt niets waard te zijn of niets goed te doen, zal dit uiteindelijk steeds sterker zo gaan voelen. Gelukkig kan dit ook andersom werken. Wie bewust positieve gedachten oproept of positief tegen zichzelf praat, zal zich uiteindelijk ook positiever gaan voelen. Dit noemen we affirmaties.

Bij het woord affirmaties krijg ik vaak een zweverig gevoel, maar het hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’ wat ‘bekrachtingen’ betekent. In een yogales die ik ooit volgde, kregen we aan het eind van de les een schrijfopdracht. We moesten eerst onze negatieve affirmaties opschrijven. Wat zeggen we vaak tegen onszelf dat negatief is? Waarmee praten we onszelf de grond in? Helpt dat ons? Daarna moesten we positieve affirmaties bedenken. Wat vind je positief over jezelf? Hoe zou je over jezelf willen denken? Wat zou je een ander ook gunnen?


bron foto

Zo’n positieve affirmatie kan iets zijn waarvan je al vindt dat je het in je hebt, maar het kan ook iets zijn dat je wilt bereiken! Door de affirmatie te herhalen, gebeurt dat namelijk al een beetje. Het doet me ook denken aan een lach-yogales die ik ooit volgende. Als je je mondhoeken omhoog doet en ‘hahaha’ zegt – zelfs al ben je niet blij – stuur je toch een seintje naar je hersenen die denken dat je lacht en dus vrolijk bent. Je kan je eigen brein best een beetje voor de gek houden, wat soms negatief, maar ook heel positief kan werken! 

Als je langere tijd negatief over jezelf hebt gedacht of gesproken, kan het heel gek en onrealistisch voelen om ineens zulke positieve dingen over jezelf te zeggen. Hetzelfde principe schrijft Daphne in de blog ‘Ik hoef niet van mijn lichaam te houden‘.  De stap van zelfhaat naar zelfliefde kan erg groot zijn. Tegen jezelf zeggen dat je goed genoeg bent, kan heel raar en onwerkelijk voelen, maar door het toch te doen is er wel ruimte die overtuiging te laten groeien. Dan voelt het maar gek, want wat heb je te verliezen? Aan de andere kant kan een mildere tussenstap ook een goede uitkomst zijn. Niet van jezelf hoeven houden, maar jezelf gewoon oké of neutraal vinden. Dus bijvoorbeeld: Ik ben er en daar oordeel ik niet over of Ik hoef niet van mijn lichaam te houden om mijn leven te leven.

Hoe voelt het om dat tegen jezelf te zeggen? Hieronder noem ik nog 40 voorbeelden van positieve affirmaties. Probeer het eens uit, kijk hoe het is. Wat past bij jou? Wat wil je dat bij je gaat passen? Ik hoop dat dit je wat kan inspireren. 

Ik ben geliefd
Ik heb lief
Ik ben sterk
Ik ben zeker
Ik groei elke dag

Alles wat ik nodig heb, zit in mij
Ik ben goed genoeg
Ik ben goed
Ik ben dankbaar voor…
Ik ben intelligent

Ik doe er toe
Ik zorg voor mijzelf
Ik doe mijn best
Ik kan moeilijkheden doorstaan
Ik kan overwinnen

Ik kan het aan
Ik kan pijn aan
Ik kan verdriet aan
Mijn leven is zinvol
Ik mag genieten

Ik accepteer mezelf zoals ik ben
Ik sta open om te leren
Ik mag mij ontwikkelen en van gedachte veranderen
Ik mag fouten maken, het hoort bij het leven
Ik vergeef mezelf

Ik mag mijn eigen beste vriend zijn/worden
Ik ben een goed mens
Ik heb mijn eigen, unieke kwaliteiten
Ik ben meer dan een lichaam of uiterlijk
Ik heb vertrouwen in mezelf

Ik heb invloed op mijn eigen leven
Ik heb geen eetstoornis nodig
Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn eigen geluk
Ik hoef niet perfect te zijn
Ik geef mezelf wat ik nodig heb

Ik luister naar mijn behoeftes
Ik luister naar mijn lichaam
Mijn gezondheid is belangrijk
Ik geef mijn grenzen aan
Ik sta open voor nieuwe dingen

Ben jij bezig met positieve affirmaties? Welke gebruik jij?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

16 reacties op “40 positieve affirmaties”

 1. “Ik ben een bron van leven. Alles wat ik of anderen daarvan vinden, is bedacht en verzonnen. Als bron van leven ben ik er en dat is voldoende en meer dan goed genoeg.”

  Ja deze is wat lang, maar dat komt omdat ik hem voor hier wat meer uitleg.

  Bedankt voor deze blog. Liefs!

 2. Hey irene bedankt voor deze goede affirmaties hier help je mij mee en ook veel andere mensen denk ik

 3. Dankjewel heel waardevol

 4. Je bent geweldig Irene!

 5. ik mag herstellen, het is erg genoeg geweest. Het maakt niet uit wat andere van mij vinden of denken. Ik weet waar ik vandaan kom en daar wil ik nooit meer zijn.

  Ik mag eten lekker vinden. Ik mag eten in het bijzijn van andere. Ik mag voor mezelf zorgen.

  Ik ben niet mijn lichaam. Ik heb dit lichaam nodig voor het leven, om te voelen, proeven, horen, ruiken. Maar ik ben zoveel meer dan mijn lichaam.

 6. Ik ben geliefd. Ik ben mooi gemaakt. Ik ben kostbaar ♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *