Lichtpuntjes in het leven herkennen

Inmiddels heb ik al twee blogs geschreven over mijn lichtpuntjes, maar voor een lange tijd vond ik het helemaal niet makkelijk om de lichtpuntjes in het leven te zien. Het voelde niet vanzelfsprekend om erbij stil te staan. Terwijl ik deze blogs heb geschreven, heb ik geleerd dat ze er wel degelijk zijn als je er naar zoekt en dat het juist erg waardevol kan zijn om ze te benoemen.

Voorheen vond ik het nooit vanzelfsprekend om stil te staan bij lichtpuntjes. Er konden dagen voorbij vliegen zonder dat ik iets fijns  kon benoemen. Zo vroeg mijn man vaak na zijn werkdag hoe mijn dag was geweest. Ik kon niets anders zeggen dan dat het ‘wel ok’ was. Alleen zegt dit eigenlijk niks inhoudelijks over mijn dag. Ik kon alleen voor mijn gevoel niks noemenswaardig bedenken om te delen. Dit betekende niet dat er niets fijns was geweest, het betekende dat ik er niet vaak genoeg bij stil stond om ze daadwerkelijk te waarderen. Ik kon geen gevoel koppelen aan hetgeen ik op een dag deed. Hierdoor kon ik er ook niet goed van genieten. 

donker

Toen ik voor het eerst de blog schreef over mijn lichtpuntjes moest ik er ook erg aan wennen. Ik moest er goed over nadenken voordat ik iets kon benoemen. Ik kwam dan met iets sufs als dat ik een aflevering heb gekeken van een serie of dat ik een fijne wandeling heb kunnen maken. Het voelde suf maar het was uiteindelijk heel waardevol om iets op een positieve manier te kunnen benoemen. Hoe groot of klein zoiets ook is. Juist door het te benoemen werd het iets moois en iets fijns. Ik kon er van genieten en daarom was het voor mij een lichtpunt.

Sindsdien lukt het steeds beter om lichtpuntjes te benoemen. Ik vind het vooral heel mooi te merken dat Romy nu één van mijn grootste lichtpuntjes is, terwijl het in het begin zo moeizaam ging. Zo zie je maar dat lichtpuntjes soms voortkomen uit moeilijkere tijden. Ik had het op het moment zelf niet kunnen voorstellen dat ik er nu op deze manier over kon schrijven. Alles leek toen donker en lichtpuntjes waren ver te zoeken. Nu schijnt de zon alsnog niet elke dag en al helemaal niet de hele dag. Echter haal ik genoeg kracht uit mijn lichtpuntje om ook deze grijze dagen door te komen.

zon

Als het even minder gaat is het ook lastiger om een lichtpuntje te kunnen benoemen. Ik weet van mezelf dat ik het dan extra lastig vind om iets uit mezelf als lichtpunt te beschouwen. Ik heb geleerd dat ik hierbij op mijn omgeving kan rekenen. Zo vraagt mijn man me nog steeds elke dag hoe mijn dag was geweest en of ik iets leuks heb gedaan. Soms lukt het me nog niet om iets te benoemen maar ik probeer er voor open te staan en erover na te denken in plaats van het af te wimpelen met een simpel antwoord.

Ik nodig jullie uit om ook de grote en kleine lichtpuntjes in het leven te herkennen. Het kunnen overwinningen zijn in de strijd die je ervaart, maar het kunnen ook kleine stappen zijn die je weet te zetten bij een tegenslag. Het kunnen fijne activiteiten zijn waarvan je hebt genoten maar ook dagelijkse dingen die je even kon opvrolijken. Het gaat om het gevoel dat het je kan geven. Mijn doel is om elke dag iets fijns voor mezelf te doen zodat ik elke dag een lichtpuntje heb.

Doe jij mee?

Phoicai

Geschreven door Phoicai

Reacties

39 reacties op “Lichtpuntjes in het leven herkennen”

 1. Oef! Gelukkig ben je er weer Phoicai! En inderdaad, soms is het moeilijk om een lichtpuntje te vinden, maar met een kleintje lukt dat meestal wel. Ook al was ik soms bekaf van een baby, ik kon genieten van (de geur van) een slapende baby naast me! Mijn meiden zijn inmiddels groter, maar nog steeds zijn er genoeg momenten om te genieten. En, met of zonder baby, het leven bestaat niet alleen uit licht/hoogtepunten. Ik ga vaak aan het eind van de dag bij mezelf na of ik die dag wel eens flink gelachen heb.

 2. Er is altijd wel iets moois in een dag.Vaak heel veel mooie momenten waar ik dankbaar voor ben ook al was de dag zwaar en moeilijk of heel “gewoon:.
  We hebben vaak zulke grote verwachtingen,zijn gericht op iets bepaalds dat wij al het goede wat er om ons heen is niet zien of genoeg waarderen.

  Ook kan het goed zijn om te bedenken dat je zelf ook een lichtpunt kan/mag zijn voor iemand anders.Gewoon omdat je er bent !

 3. Fijne, mooie en goede blog Phoi Cai! Je bent een heel tof mens, fijn dat je steeds weer wat meer geniet en lichtpuntjes ziet 😀 Liefs

 4. ik vind jou altijd zo fijn schrijven, ook dat je open bent over dingen waar je tegen aan loopt en dat je soms ook last hebt van sleur – heel herkenbaar

  wat mij erg heeft geholpen is de 100 happy days challenge,
  heb ik nu al een keer of 3 of 4 gedaan en helpt je elke dag zoeken naar iets wat je blij maakt

  1. Ik doe hem ook, ben bij dag 255 ;). En idd, het helpt echt in een stukje bewustwording.

 5. ik vond het deze week fijn om lekker pretty little liars te kijken en van een lekker kopje thee kan ik ook genieten en ik heb een spannend boek uitgelezen dat vond ik ook leuk

 6. Gisteren voelde ik mij zo moe en ziek.
  Toen ik thuis kwam had iemand om mij voor iets te bedanken een heel mooi tijdschrift met een kaartje erop in mijn briebenbus gedaan❤
  Dat had ik helemaal niet verwacht en ik werd heel blij !

 7. Tijd nemen voor een spannend boek, een leuke serie. Ik heb gemerkt dat ik dat echt als een fijn lichtpuntje ervaar. Ik brand er altijd een geurkaarsje bij en een kopje thee ofkoffie. Fijne blog lieve Phoicai. Als je vaak slecht in je velletje zit of met je hoofd bij de rugak van je leven is het moeilijk om lichtpuntjes te herkennen, ik moet dat ook echt bewust doen. Mijn kindjes en daar iets leuks mee doen, een spelletje, een film kijken of samen ergens naar toe. Daar wordt ik ook heel blij van, het zijn vaak juist de kleine dingen…..
  Gisteravond mijn katje Edy, die heel erg genoot van het likken aan een fruitijsje, oogjes dicht en daarna bij me liggen mooi toch ;)!

 8. het kan ook een lichtpuntje zijn als het mag van jezelf dat je even geen lichtpuntje kunt verzinnen. Als je geforceerd zoekt naar een lichtpuntje, kun je ook het even zo laten en in de aanvaarding van het moment en de strijd in het moment een lichtpuntje en kans zien om bij jezelf te blijven. Soms is de strijd zelf het lichtpuntje…maar dat zie je vaak ook pas achteraf

 9. @aloe
  Mooi gezegd!

 10. Ik vind de kleine dingen juist helemaal niet suf! Plus, het is vaak makkelijker om lichtpuntjes te vinden in grotere dingen. Maar die zijn er nou eenmaal net altijd dus dan is het juist fijn dat je daar niet ‘afhankelijk’ van bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *