Mijn kleine grote vriendinnetje

 

Huisdieren vervullen voor veel mensen een enorm belangrijke rol. Vanochtend zat ik na te denken over de blogs die ik tot nu toe heb geschreven voor Proud. Ik besefte dat ik nog nooit een blog heb gewijd aan mijn kindje, beste vriendin, maatje. In het herstel van een eetstoornis of andere (psychische) problematiek kunnen huisdieren een belangrijke rol spelen: ze kunnen steun en troost geven en ik heb vaak het idee dat dieren heel goed emoties kunnen aanvoelen. Je kunt tegen ze praten, alleen ze zeggen niks terug, maar dat kan juist ook heel fijn zijn. Ze hebben geen oordeel, zijn er onvoorwaardelijk voor je en staan altijd voor je klaar.

Rose is vorig jaar in mijn leven gekomen. Ik wou al langer een eigen huisdier, maar dit mocht toen nooit van mijn ouders. Ja, ik had wel een konijn, maar ik had behoefte aan meer nabijheid, steun en troost. We zaten na te denken over een hulphond, alleen dit zagen we vanwege de kosten niet zitten. Ook wilde ik niet volledig afhankelijk zijn van een dier: ik wilde zelf nog kunnen gaan en staan waar ik wil, zonder mijn huisdier altijd aan mijn zijde te moeten hebben. Toen kwamen we op een kat; belangrijk was wel dat deze rustig en goed binnen zou kunnen blijven.

Abel is sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Hij blogt onder andere over de LHBTQ+ community, zijn transitie, mantelzorger zijn en zijn eetstoornis. Wil je meer lezen van Abel? Dat kan via de tag 'Abel blogt'. Wil je zijn voorstelblog (nogmaals) lezen? Die vind je hier.

Uiteindelijk hebben we Rose in december opgehaald. Ze is een raskat en komt niet buiten, maar ik heb ook niet de indruk dat ze die behoefte heeft. Ik kan de deur open laten staan en ze geeft geen kik en toont geen enkele interesse. Wel is ze gek op slapen, houdt ze van gekamd worden en gaat ze regelmatig achter vliegjes of spinnen aan.

Het is moeilijk om te omschrijven hoeveel ze voor me betekent en hoeveel ik van haar houd. Ze is mijn alles: mijn beste vriendin, hulpkat, maatje. We doen bijna alles samen: elke middag een dutje samen en als ik ga avondeten, geef ik haar ook haar eten.

Ik ben van jongs af aan al opgegroeid met huisdieren en kan mezelf wel een echte dierenvriend noemen, maar ik wil wel benadrukken dat een huisdier nemen wel echt een grote verantwoordelijkheid is: je neemt de zorg op je van een levend wezen en dit moet je wel echt serieus nemen. Ook zijn dieren niet goedkoop: eten, verzorging, hygiëne, eventuele dierenartskosten en ga zo maar door.

Ook is het echt niet altijd leuk: er zijn ook momenten dat ik haar bijna vervloek. Als ze me bijvoorbeeld om 4 uur 's nachts wakker miauwt omdat ze wil spelen, of als ik net aan het eten ben en zij besluit haar behoefte te doen op de kattenbak, of als ze iets breekbaars omgooit.

Het hoort er allemaal bij, maar ik zou haar voor geen goud willen missen.

Rose: mijn kleine dondersteen, maar ook een redder in nood.

We gaan het samen redden, kleintje.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

22
APR
Rokjesdag
3

Reacties

June - Maandag 21 november 2022 13:35
Wat een mooie blog en die foto van jullie samen is in een woord geweldig. Wat een knap en liefdevol duo. Oh yeah gaan jullie het samen redden. 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍
Lize - Maandag 21 november 2022 14:24
Ik geloof dat je van je kat houdt en goed voor haar zorgt. Maar ik begrijp niet dat mensen nog huisdieren met een platte snuit of andere 'schattige' kenmerken aanschaffen, die het dier alleen maar lijden toebrengen. Ik zou willen dat meer mensen hiervan op de hoogte waren.
Birdy - Maandag 21 november 2022 22:19
Dit vind ik ook wel ingewikkeld inderdaad
Abel - Dinsdag 22 november 2022 07:15
Ik snap wat jullie bedoelen en ben het er ook wel mee eens.

Rose is zelf afgekeurd voor de fok omdat haar neus "te groot" zou zijn. Ik ben zelf ook niet van plan om haar kittens te laten krijgen
Anne - Dinsdag 22 november 2022 12:27
Ik vind die platte neusen ook helemaal niet mooi of schattig. Ik vind dat ze er onsymphatiek door gaan uitzien,verwaand.
En ik kan mij eigenlijk ook heel goed voorstellen hoe benauwd het moet zijn.
Het doet mij denken aan de voeten van de Chineze vrouwen vroeger!
Abel - Dinsdag 22 november 2022 13:00
Sorry hoor maar deze mening had je wat mij betreft voor je mogen houden; ik ben dol op Rose, heb haar niet voor haar uiterlijk en ze is hartstikke lief en leuk.

Ze heeft nou eenmaal een platte neus, daar kan ik ook niks aan veranderen.
M. - Dinsdag 22 november 2022 13:54
Helemaal mee eens, Abel!
Anne - Dinsdag 22 november 2022 19:00
O.
Zo bedoelde ik het niet.Mijn excuses. Ik begrijp dat wel en ik denk ook dat Rose een hele lieve poes is waar je veel plezier aan hebt hebt en
veel liefde voor voelt. .
Het was meer mijn mening over het feit dat dieren zo gecreeerd worden omdat sommige menen dat het schattig eruit ziet. En de vergelijking was ook bedoeld voor het onnodig lijden voor een schoonheidsideaal.Misschien heeft Rose geen last en is zij gewoon heel gezond en gelukkig

Marleen - Maandag 21 november 2022 16:19
Zo herkenbaar, had mijn verhaal kunnen zijn. Heb sinds vorig jaar ook een hulpkat, zó helpend! Ben elke dag superblij met hem, hij is er altijd voor me en we doen inderdaad veel samen. Hij helpt me op moeilijke momenten, ik kan me geen leven meer zonder hem voorstellen!
M. - Dinsdag 22 november 2022 12:58
Wat een mooie liefdevolle blog, Abel. 'k Weet ook uit ervaring hoe veel steun je van kattenschatten krijgt. Helaas heeft mijn poes in 2020 heel plots euthanasie gekregen. De andere poes heeft nu een nieuw huis. Ik mis hun steun enorm en de eenzaamheid is immens:(
Hopelijk mogen jij en Rose veel mooie momenten samen beleven♥ en heb of krijg je daarnaast een aantal fijne steunende vrienden.
Liefs!
Shelly - Dinsdag 22 november 2022 21:05
Zo lief..heb dit met mijn hammies..mijn bff jes