Mijn 25 lessen in 25 jaar

 

Aan het begin van mijn tienerjaren spookte er al regelmatig sombere gedachten in mijn hoofd. Op sommige momenten vroeg ik me af hoe mijn leven er over een aantal jaar uit zou zien, bijvoorbeeld als we een vakkenpakket of vervolgopleiding moesten kiezen, en op andere dagen vroeg ik me of ik het wel tot dan zou redden. Ik zag helemaal geen toekomst voor me en toen dit door de jaren heen alleen maar erger werd, heb ik zelfs eens met mezelf afgesproken dat ik definitief op mocht geven als het niet beter met me zou gaan tegen de tijd dat ik 25 was.

In juni ben ik 25 jaar geworden en ik ben er nog. Dat brengt een vreemd gevoel met zich mee. Het had ook anders kunnen lopen. Ik heb de afgelopen tijd veel nagedacht over al deze jaren en wat ik eigenlijk geleerd heb dat maakt dat ik nu sterker in mijn schoenen sta. Dat is ontzettend veel en lastig om even kort samen te vatten maar in het kader van die 25 jaar, heb ik 25 dingen uitgezocht, zowel serieuze als iets minder serieuze punten. Ik hoop dat jij er ook iets uit kunt halen voor jezelf.

1. Het wordt nooit meer zoals vroeger
Als ik het leven moeilijk vind, dan kan ik weleens nadenken over vroeger en hoewel het toen ook lang niet altijd leuk was, ga ik vroeger dan als het ware romantiseren. De realiteit is dat het nooit meer wordt zoals vroeger. Die jaren komen niet meer terug, of dat nu positief is of niet.

2. Je hoeft niet zoals anderen te zijn
Dat anderen allemaal verre reizen maken, in het weekend uitgaan en doordeweeks na werk nog allerlei afspraken hebben, betekent niet dat ik dat ook moet doen. Ik ben mezelf en moet doen wat bij mij past en wat goed voor mij is.

3. Er zijn mensen die je echt kunt vertrouwen, hoe ingewikkeld dat ook is
Ik heb veel moeite met vertrouwen omdat ik ergens vanbinnen de overtuiging heb dat mensen je uiteindelijk altijd zullen kwetsen en/of verlaten. Helaas kun je dat soort overtuigingen ontwikkelen als je veel negatieve ervaringen meemaakt. Ik heb echter ook geleerd, zeker de afgelopen paar jaar, dat er wel degelijk mensen zijn die ik kan vertrouwen en waar ik op kan bouwen. Tegelijkertijd vind ik dat moeilijk, want de angst om gekwetst te worden is nog altijd aanwezig en stiekem zit er altijd nog wat wantrouwen. Ondanks die dubbele gevoelens leer ik elke dag weer dat er goede mensen bestaan.

4. Niet alle honden zijn gemeen
Toen ik klein was ben ik een keer gebeten door een bullterrier. Ik was al nooit zo dol op honden maar vanaf dat moment was ik doodsbang. Inmiddels heb ik zelf een hondje van bijna drie jaar en kan ik honden veel meer waarderen. Er zijn er ook genoeg die ik nog steeds heel eng vind, vooral dat specifieke soort, maar veel honden vind ik inmiddels wel lief.

5. Social media is leuk, maar niet echt
Ik gebruik social media zoals Facebook en Instagram, maar ik probeer altijd in mijn achterhoofd te houden dat veel van wat je ziet, niet echt is. Mensen laten immers altijd maar een deel van hun leven zien en online is dat vooral het leuke, of in ieder geval het meest interessante deel. Het echte leven zit anders in elkaar.

6. Je kunt anderen niet veranderen
Sommige mensen zitten op een bepaalde manier in elkaar en dat kan veranderen, maar jij kunt dat niet doen. Dat is frustrerend, zeker in relaties waarbij je merkt dat de ander zichzelf kapot maakt of jij tekort wordt gedaan. Toch zul je moeten accepteren dat je niet altijd invloed hebt op een ander.

7. Je hoeft nog niet alles te weten
Ik kan me soms heel veel zorgen maken over hoe bepaalde dingen gaan verlopen en over hoe mijn leven er uit zal gaan maar inmiddels kan ik me tegelijkertijd ook bedenken dat ik sommige gewoon nog niet weet. Ik ben pas 25 en je kunt niet overal invloed op uitoefenen. Sommige dingen weet je simpelweg gewoon nog niet.

8. Je mag goed voor jezelf zorgen, in alle vormen
Er zijn tijden geweest dat ik mezelf niets gunde en ik van mezelf met koud water moest douchen en geen lekkere producten voor mezelf mocht kopen zoals fijne douchegel maar ook gewoon lekkere chocolade. Ik zag daar het nut niet van in en vond mezelf het niet waard. Inmiddels zie ik echter dat je je juist beter gaat voelen als je jezelf dingen toestaat en dat dit bijdraagt aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen en bovendien je stemming verbetert.


Bron

9. Je kent jezelf het beste
Als er iets speelt komen veel mensen vaak met tips en hoewel dat heel lief en goedbedoeld is, betekent dit niet dat je er altijd iets mee moet doen. Je kent jezelf het beste en weet zelf in de meeste gevallen ook wat het beste is voor jou.

10. Het leven kan zomaar voorbij zijn
Toen mijn tante vorig jaar vertelde dat ze ziek was, stond de wereld even stil. Natuurlijk was het leven niet ineens voorbij maar het deed me realiseren dat iedereen iets kan overkomen, niemand uitgezonderd. Het gaat nu beter met haar, maar het heeft me wel met beide benen op de grond gezet.

11. Een van nature bleke huid gaat niet ineens heel bruin worden, dus doe geen moeite
Vroeger ging ik weleens een paar uur in de zon liggen in de hoop lekker bruin te worden. Eén keer vergat ik mijn zonnebril af te doen en zag ik er dus midden in de zomer uit alsof ik net terugkwam van wintersport. Ik word niet bruin, ik ga het niet eens meer proberen.

12. Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor dierbaren
Dit sluit aan op punt 10. De laatste jaren probeer ik bijvoorbeeld wat regelmatiger naar mijn opa en oma te gaan, omdat ik weet dat zij ook een dagje ouder worden en het gezellig vinden als hun kleindochter langskomt.

13. Je kunt zoveel meer aan dan je denkt
Ik heb heel vaak gedacht dat ik iets niet aan zou kunnen omdat het zo erg of heftig was en toch ging het altijd weer voorbij en ben ik er nog steeds. Hoe cliché ook... je bent zoveel sterker dan je denkt.

14. Veel dingen komen vanzelf wel
Ik kan ontzettend piekeren over hoe iets zal gaan verlopen, over hoe ik iets aan moet pakken en over de toekomst. De ervaring leert echter dat dingen zichzelf vaak oplossen en hoe erg je ergens ook tegenop ziet, op het moment zelf kun je het en komt het goed.

15. Het is prima als je ervan geniet om op zaterdagavond op de bank te liggen
Toen het slecht met mij ging was ik regelmatig in de kroeg te vinden om veel te veel te drinken maar eigenlijk is dit iets wat helemaal niet bij me past. Ik vind het veel fijner om gezellig met wat mensen thuis te zitten of lekker op de bank te liggen en tv te kijken.

16. Niet alles komt goed, en dat is goed
Dit is soms pijnlijk, maar niet alles komt goed. Soms moet je dat ook leren accepteren. Dat gaat gepaard met heel veel verdriet en rouw, maar het hoort ook bij het leven. Niet elk probleem kan opgelost worden en er is niet altijd een antwoord op een moeilijke vraag.

17. Het leven kan weer fijn worden, zelfs na vreselijke gebeurtenissen of periodes
Zo vaak heb ik gedacht dat het leven nooit meer fijn zou worden en dat ik me altijd slecht zou blijven voelen, of dit nu was na specifieke gebeurtenissen of gewoon in periodes dat ik ontzettend depressief was. Toch heb ik meerdere keren mogen ervaren dat dit wel mogelijk is. Het is een goede reminder op dagen dat ik me somber voel.

18. Er zijn meer mensen die zich voelen zoals jij
Ik heb me geregeld afgevraagd of ik de enige was die bepaalde gedachten had. In therapie ontdekte ik dat er meer mensen waren zoals ik en dat mijn denkpatronen helemaal niet zo gek waren. Nou ja, misschien wel een beetje gek, maar in ieder geval niet uniek. Je bent niet de enige die zich zo voelt.

19. Laxeermiddelen maken je lichaam kapot
Als ik ergens spijt van heb, dan is het wel van het overmatig gebruiken van laxeermiddelen. Ze hebben mijn toch al gevoelige darmen verder kapot gemaakt. Als jij ze nu gebruikt, stop er dan alsjeblieft mee.

20. Angst weerhoudt je ervan om alles uit het leven te halen
Ik ben altijd zo bang geweest om te falen waardoor ik dingen niet durfde te doen. Zo was ik er ooit van overtuigd dat ik beter niet kon studeren omdat ik dat ‘'toch niet zou kunnen''. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan, ondanks de angst, en ik heb er geen seconde spijt van. Angst is een slechte raadgever.

21. Hoge cijfers halen is niet belangrijk
Ik heb hier altijd zoveel waarde aan gehecht terwijl het volkomen onbelangrijk is. In mijn huidige leven interesseert het niemand meer welk cijfer ik op de middelbare school haalde voor wiskunde. Cijfers zijn niet belangrijk.

22. Het is niet erg als je medicijnen nodig hebt
Medicatie kan helpen om je beter te voelen. Het is geen oplossing, maar bij sommige mensen wel een steuntje in de rug. Vaak is dat nog een taboe, maar als het helpt en je hebt er verder geen last van, dan is dat oke.

23. Een laag gewicht maakt je niet gelukkig
Toen ik ooit bedacht dat ik af wilde vallen, had ik een streefgewicht in mijn hoofd. Ik dacht dat ik dan veel gelukkiger zou zijn en me zelfverzekerd zou voelen. Toen ik eenmaal op dat gewicht zat, zag ik mezelf nog precies hetzelfde. Ik kon totaal niet zien dat ik was afgevallen en voelde me ontzettend dik, misschien nog wel meer dan daarvoor. Gewicht gaat niks veranderen aan je zelfvertrouwen of gevoel van geluk als je een negatief zelfbeeld hebt.

24. Als persoon kun je veranderen
Ik heb lang de overtuiging gehad dat ik een slecht persoon was en dat er gewoon iets mis met mij was. Er was niks mis met mij, wel had ik bepaalde copingstrategieën en denkpatronen die niet altijd even handig waren. Hoe ingewikkeld ook, het is mogelijk om hierin te veranderen. Dat is een zwaar proces, maar je kunt hier echt aan werken.

25. Kruidnoten zijn alleen lekker als ze van Bolletje zijn
Ik hoef echt niet altijd producten te eten van een A-merk, maar kruidnoten van een eigen merk zijn het echt niet waard, trust me.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Melanie - Dinsdag 19 juli 2016 19:38
Ik moest zo hard lachen bij punt 25. Maar echt een hele mooie blog met prachtige levenslessen waar ik persoonlijk ook veel aan heb. Je bent echt een inspiratie, bedankt voor het delen. :)
thesunwillrise - Dinsdag 19 juli 2016 19:55
Mooie blog Sandra! Dankjewel!

En ook ik moest lachen bij nummer 25.
S. - Dinsdag 19 juli 2016 19:55
Haha, die laatste inderdaad. Goede blog! :-)
fmloverx - Dinsdag 19 juli 2016 20:01
Haha die latste!! :pp
lana - Dinsdag 19 juli 2016 20:52
😊
romy - Dinsdag 19 juli 2016 20:53
erg herkenbaar allemaal. fijn dat deze website er is. super geschreven hoor, sandra. dank je wel!!!
romy - Dinsdag 19 juli 2016 20:53
en ja, die laatste klopt inderdaad;)
Clueless01 - Dinsdag 19 juli 2016 21:25
Fijne blog, erg herkenbaar, ook die laatste! 😁😁
Anne - Dinsdag 19 juli 2016 21:25
Punt 3 js serieus zo herkenbaar!! En er dan toch achterkomen dat er wel mensen zijn die (zelfs om mij!!) geven!! Ik verbaas me er steeds weer over!
Ook punt 13 is zo waar!! Ik dacht altijd dat het beter was als k er nooit was geweest, maar inmiddels hoor enne ik dát ver mensen blij zijn dat ik er ben! Ook dat verbaasd me regelmatig!!

Natuurlijk ben ik nog lang niet waar k wezen moet, maar er is een begin...
Mooie waardevolle blog!!
Anne - Dinsdag 19 juli 2016 21:26
Punt 3 js serieus zo herkenbaar!! En er dan toch achterkomen dat er wel mensen zijn die (zelfs om mij!!) geven!! Ik verbaas me er steeds weer over!
Ook punt 13 is zo waar!! Ik dacht altijd dat het beter was als k er nooit was geweest, maar inmiddels hoor en zie ik dát er mensen blij zijn dat ik er ben! Ook dat verbaasd me regelmatig!!

Natuurlijk ben ik nog lang niet waar k wezen moet, maar er is een begin...
Mooie waardevolle blog!!
Eclaire - Dinsdag 19 juli 2016 22:40
Zo mooi, en zo waar. Dappere vrouw. Je mag trots zijn op jezelf.
Sim - Dinsdag 19 juli 2016 22:52
Hoi Sandra, dankjewel voor je mooie blog. Ik ga de levenslessen in mijn hoofd houden. Ga zo door, je bent/schrijft zo puur. Groetjes Sim.
Anoniem - Woensdag 20 juli 2016 13:24
punt 11 : Helemaal eens :)
Kim - Woensdag 20 juli 2016 13:53
Sommige punten zijn echt om in te lijsten, als reminder voor moeilijke tijden. Thanks.
Kimberley Janssen - Woensdag 20 juli 2016 15:19
Mooie, dappere blog. En zó waar allemaal. Bijna alle punten zegt mijn therapeut ook vaak tegen mij.
Ellie-x - Woensdag 20 juli 2016 16:36
Fijne blog!
En wat ben je mooi Sandra!
Judith - Woensdag 20 juli 2016 17:54
Mooie blog Sandra!

in December, of het kan waarschijnlijk binnenkort al... ga ik kruidnootjes van bolletje vergelijken met ah basic xD..

Mooie foto's btw :D..

Liefs!
Anoniem - Donderdag 21 juli 2016 18:03
Mooie blog Sandra! Bedankt dat je zo open en eerlijk bent.

liefs
E. - Vrijdag 22 juli 2016 04:57
Ik vind punt 9 ook erg waardevol.En punt 17 is iets om altijd voor ogen te houden.
Mooie blog !
vanAnaarB - Vrijdag 22 juli 2016 12:39
Mooie blog! En een grappige afsluiter.
P - Vrijdag 22 juli 2016 22:10
Leuk dat je een luchtige twist aan het artikel geeft door er 'onbelangrijke' zaken in te verwerken (kruidnoten, bleke huid :)). Je bent mooi, Sandra !