Jezelf uitputten

 

Meerdere keren ben ik doorgereden, terwijl ik eigenlijk al lang had moeten uitstappen om bij te komen. Ik sjeesde mezelf voorbij, denderde maar door en dacht pas achteraf ‘'O, misschien was het toch een beetje te veel''. En soms vond ik denk ik ook dat ik het verdiende om zo hard door te gaan. Ik was uitgeput, maar dat was dan mijn eigen stomme schuld. Uitrusten had ik dan niet eens verdiend.

Misschien herken je het wel. Je hebt het druk met school, werk, stage of doet aan een fanatieke hobby. Dingen die je misschien allemaal heel erg leuk vindt, maar die je ook kunnen uitputten als je er teveel van doet, of teveel tegelijk van doet. Maar stoppen of minderen is dan juist zo lastig, omdat het zo leuk is!

tired girl
Bron Foto

Het kan ook zijn dat het juist dingen zijn die je helemaal niet leuk vindt, maar gewoon alles tegelijk op je pad komt. Een verhuizing, overlijden van iemand, iets wat je moet organiseren of een nieuwe drukke baan. Allemaal dingen die moeten gebeuren en die aan je trekken. Want allemaal wil je het zo goed mogelijk doen!

'Op een gegeven moment liep ik tegen een muur op. Ineens kwam er niets meer uit mijn handen. Ik blokkeerde. Ik kon alleen maar staren naar mijn beeldscherm. Eerst werd ik boos op mezelf ‘'Waarom doe ik niet gewoon wat ik moet doen?''. Wat is er zo moeilijk aan doorgaan? Iedereen is wel eens moe.''

Toch is het niet altijd zo dat je maar door kunt blijven gaan. Soms gebeurt er gewoon zoveel of heb je jezelf zoveel op de hals gehaald, dat je lichaam, hoofd of hart zegt; Stop. Best lastig, want wat moet je dan en hoe ga je dat tegen je voetbalteam, collega's of klasgenoten zeggen?

grens

Als je even helemaal op bent, is het niet goed om maar door te gaan. Maar stoppen is zeker ook niet altijd nodig. Een goede tussenweg is er over praten. Bespreek met je collega's of klasgenoten dat je erg moe bent en het druk hebt gehad de afgelopen tijd. Wat anderen daar ook van vinden, het helpt vaak al heel erg om dit uit te spreken.

Je kunt afspraken maken om rustiger aan te doen. Maar je kunt ook kijken naar wat jou kan helpen de taken overzichtelijker te maken. Soms is het lastig te bewegen binnen een kader, als je niet weet waar de grenzen liggen. Wat wordt er van je verwacht, wat zijn de deadlines en hoe lang mag je er mee bezig zijn?

Het is ook belangrijk voor jezelf per onderdeel op te schrijven wat jij hier zelf in wilt. Schrijf bijvoorbeeld het doel van je werk of hobby eens op. Zo kun je weer wat gerichter te werk gaan. Waar doe jij het voor? Waarom vind je het leuk? Of doe je het enkel voor een ander?

Schrijf ook eens op wat je grenzen zijn. Tot waar wil jij gaan en waar wil je stoppen. Dit kan ook met een sport zijn of juist met de tijd die je in werk of school wilt stoppen. Waar liggen jouw grenzen en wanneer is het resultaat in jouw ogen goed genoeg?

Zijn die eisen realistisch en is het haalbaar om alles wat je doet tegelijk te doen? Zou je je niet veel fijner voelen om soms een stapje terug te zetten? Dat soort antwoorden kunnen je helpen om je leven wat beter in te richten en af en toe tussendoor adem te halen, in plaats dat je dat pas gaat doen als je uitgeput bent.

rust nemen

Goed op je grenzen letten is lastig. Zeker wanneer er dingen gebeuren die je niet uitgekozen hebt. Maar toch is het belangrijk hier zelf de verantwoordelijkheid in te nemen, en soms ook juist de verantwoordelijkheid over te dragen. Zo kan het soms zijn om nee te zeggen tegen een opdracht of is het juist goed om te vragen of iemand jou daarbij kan helpen.

Soms moet je enorm veel van jezelf of stel je hoge eisen. Om te voorkomen dat je jezelf uitput is het belangrijk om dus goed op jezelf te letten. Weet je van jezelf dat dit jouw valkuil is, sta dan wekelijks bij jezelf stil en vraag jezelf iedere vrijdag voor het weekend eens af hoe je week is gegaan. Wat kon er beter en wat mag er best een beetje minder?

Denk eerst aan jezelf en dan pas aan anderen, je werk, je school en het huishouden. Gaat het goed met jou, dan gaan die dingen ook vanzelf veel beter!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Quirine - Zondag 29 juni 2014 16:08
Dit had ik zo nodig, dankjewel Nouska! :)
pea - Zondag 29 juni 2014 16:41
helemaal mee eens
bij mij is nu ook het knopje omgedraaid eindelijk
kan het niet meer allemaal En geniet nu ook meer
maar heeft wel lang geduurd voor ik zo ver kwam
maria - Zondag 29 juni 2014 16:56
Zo ontzettend herkenbaar dit! Van hot naar her racen… Nooit is een beetje rust. Ik hoop dat ik snel m'n 'knop' ook om kan zetten..!
Quirine - Zondag 29 juni 2014 17:06
Heel herkenbaar inderdaad, hoop dat ik mezelf ook snel de rust gun.
Kaya - Zondag 29 juni 2014 17:32
Als ik op mijn werk zeg dat ik moe ben of een pauze nodig heb dan lachen ze me doodleuk in m'n gezicht uit en zeggen ze 'ja goh dat willen we allemaal wel he'. Opzich een leuk artikel maar om het ook echt daadwerkelijk toe te passen is niet mogelijk in deze wereld.
Heleen - Zondag 29 juni 2014 17:35
Dit is zo herkenbaar! Ik heb een heel druk lesrooster dus ik moet vroeg beginnen met school en ben laat uit en dan moet ik ook nog eens een uur heen en een uur terug reizen van huis naar school en andersom dus ik ben iedere dag om half zes of half zeven thuis. Gelukkig is het nu bijna vakantie en kan ik dan lekker zes weekjes niks doen maar volgend jaar ga ik echt zo mogelijk rustiger aan doen! Dankjewel Nouska dat je me dit hebt laten inzien! xx
nijntje 475 - Zondag 29 juni 2014 18:52
Dankjewel die had ik echt nodig :)
M. - Zondag 29 juni 2014 20:59
Net als wat Kaya zegt! Ik merk dat ze in deze maatschappij overal heel veel van je verwachten en eisen. Mensen kunnen heel naar reageren als je je grenzen aangeeft; iedereen heeft het druk is dan de veel gehoorde kreet. Bij de vereniging waar ik zit doe ik veel, heel veel, maar als ik dan een keer nee zeg of ergens niet bij kan/wil zijn omdat ik rust nodig heb of de tijd ergens anders voor nodig heb wordt daar niet begripvol op gereageerd. Het is dan echt heel moeilijk om toch voor jezelf te blijven kiezen.
J89 - Zondag 29 juni 2014 21:06
Precies het goede moment. Deze week zo druk gehad (moest grotendeels wel echt gebeuren). Ik ben zo mijzelf voorbij gerend en geen rust genomen. Op een gegeven moment voelde ik mij zo uitgeput dat ik er heel erg misselijk door werd. Het voelde als een soort van flauwte/flauwvallen. Zo erg ben ik mijzelf nog nooit voorbij gerend. Zelfs voor rustig eten en genoeg slapen nam ik geen tijd. Deze week wel redelijk druk maar ik ga geen extra dingen meer doen. Alleen wat nodig is en wat ik zelf wil! En niet te vergeten rust momenten voor mijzelf, genoeg slapen en de dingen niet te gehaast doen. Op naar een iets wat drukke maar ook goed gebalanceerde week!
Flux - Zondag 29 juni 2014 21:16
Toevallig. Op het juiste moment weer.
Gisteren zwart voor mn ogen en migraine nu allerlei dingen (leuk en minder leuk) tegelijk op me afkomen én ik me overal verantwoordelijk voor voel. Even rustig aandoen, opdelen en grenzen aangeven dus...
odette. - Zondag 29 juni 2014 22:37
Door mijn Anorexia slaap ik meer als 14 uur per dag, ik heb gewoon geen energie mee, daarnaast een vrij druk schema elke dag en natuurlijk school. Pfoe.
she - Maandag 30 juni 2014 01:11
wow herkenbaar. Het stomme is dat hoe uitgeputter ik raak, hoe later ik ga slapen en minder stilstaan (want ik heb geen zin om te voelen dat ik eigenlijk te moe ben)
Des - Maandag 30 juni 2014 13:56
Wat mooi verwoord allemaal zo herkenbaar! Helaas is rust nu het enige wat mij kan helpen, maar in de toekoms zijn er zeker punten waar ik wat aan heb tekst is opgeslagen:)

Echt heel mooi dank!
Prue - Maandag 30 juni 2014 17:25
Iedereen is wel eens moe

dit dacht ik toen ik in een burnout inclusief depressie zat maar het zelf nog niet doorhad...

en uiteindelijk was stoppen met werken de enige optie.

Gelukkig ging ook deze periode weer voorbij. Dus als je moet stoppen: Het is niet het einde van de wereld!
Milou - Zaterdag 5 juli 2014 08:44
Heel herkenbaar! Ik heb op mijn 19 al een burn out! En zit nu in een kliniek voor mijn eetstoornis! Ik heb echt geleerd dat je niet constant over ne grens moet gaan! Dus dankjewel voor dit artikel