Jezelf motiveren om te sporten

 

Na groepstherapie kijk ik even op het rooster om te zien wat het volgende therapieonderdeel is. 15.00 uur: runningtherapie. Ik trek mijn wenkbrauwen op. Serieus? Running? Daar doe ik natuurlijk niet aan mee. Het is herfst, ik heb het de hele dag door ijskoud en ik heb geen zin om de deur uit te gaan. Ik sta voor het raam terwijl ik mijn groepsgenoten met een verpleegkundige het bos in zie rennen. ''Dus als ze terugkomen willen ze ineens niet meer dood?'' zeg ik cynisch tegen de achtergebleven verpleegkundige. ''Vast niet,'' zegt ze ''maar van hier binnen blijven en overal tegenaan schoppen krijg je ook niet bepaald meer levenslust.'' Tot mijn grote ongenoegen moet ik haar gelijk geven.

Op onze website lees je veel over bewegingsdrang. Veel mensen met eetstoornissen hebben hier last van. Je hebt dan waarschijnlijk ook al aardig wat blogs voorbij zien komen over hoe je gezond kunt sporten en voorkomt dat je hier volledig in doorslaat. Herken je dat risico om door te slaan en te veel te sporten, dan is deze blog niet voor jou en hoef je ook niet verder te lezen. Deze blog gaat namelijk over hoe je jezelf kunt motiveren om te sporten. Waar het voor sommige mensen juist belangrijk is om minder te sporten en te bewegen, is het voor anderen juist belangrijk om wat meer te gaan sporten.

Dit kan komen doordat iemand kampt met overgewicht en daarom op een gezonde manier wat af moet vallen. Sporten kan hierbij goed helpen. Daarnaast zijn er ook veel mensen bij wie het niet lukt om lekker in beweging te blijven als gevolg van een psychische stoornis zoals een depressie. Het in beweging komen en naar buiten gaan, kan voelen als een enorme opgave terwijl uit heel veel onderzoeken is gebleken dat sport in dit geval juist een hele positieve invloed op de gemoedstoestand heeft. Hoe kun je jezelf dan toch motiveren?

Voor mij is met name het laatste een bekend scenario. Zeker toen ik erg depressief was, kwam ik niet of nauwelijks de deur uit en nog steeds merk ik dat ik mezelf moeilijk kan motiveren om in beweging te komen als ik niet lekker in mijn vel zit. Tegelijkertijd wéét ik dat ik me een stuk beter voel nadat ik bijvoorbeeld een lange wandeling heb gemaakt. Die drempel kan echter ontzettend hoog zijn. Misschien herken je wel één van de volgende smoesjes:
♦ Het is te koud
♦ Het is te warm
♦ Het regent
♦ Ik heb geen goede kleding
♦ Ik sta voor gek
♦ Ik ben te dik om te sporten
♦ Wat zullen anderen wel niet van me denken?
♦ Ik kan het niet
♦ Het heeft geen zin
♦ Wat is het nut van slechts een half uurtje hardlopen?
♦ Ik mag heus wel één keertje overslaan
♦ Ik ben moe
♦ Ik heb geen tijd
♦ (...vul in)

Zoals je ziet is dit al een aardige lijst met allemaal smoesjes om niet in actie te komen. Ik denk dat al deze gedachten bij mij ook weleens voorbij zijn gekomen. De eerste stap is erkennen dat dit daadwerkelijk smoesjes zijn. Het zijn geen echte goede redenen om niet te gaan sporten. Als je buiten gaat hardlopen is er immers altijd een kans dat er iets met het weer is en geen goede kleding hebben is eenvoudig op te lossen. Veel andere gedachten hebben vaak een onderliggende angst. Die gaan bijvoorbeeld over wat anderen van je zullen vinden of over een angst om te falen. Het is belangrijk om te onderzoeken waar die angst bij jou over gaat. Wat vind je precies eng, waar ben je bang voor?

Daarna is het belangrijk om een concreet plan te gaan maken. Wat wil je gaan doen qua sport? Wil je iets individueels of juist in een team? Maak het concreet. Hoe vaak ga je het doen, hoe lang en wanneer precies? Plan het in in je week zodat het onderdeel wordt van je routine. Toen ik ooit begon met hardlopen, deed ik dat met twee huisgenoten. Voor mij was dat een enorme motivatie. In je eentje zul je immers sneller de neiging hebben om niet te gaan, maar als je met anderen gaat, voel je een sociale druk. In veel woonplaatsen zijn er hardloopgroepjes voor zowel beginners als gevorderden. Dit geldt ook voor sportclubs en teamsporten. Daarnaast bieden veel GGZ-instellingen tegenwoordig runningtherapie aan. Ben je ergens in behandeling, informeer dan ook zeker eens bij je therapeut of deze mogelijkheid er is en of je hier eventueel gebruik van kunt maken. 

Motivatie en vergelijken
Voor mij was beginnen met hardlopen relatief laagdrempelig. Het is gratis, je hebt er niet veel voor nodig en je kunt het in principe doen wanneer je wil. Ook hoef je er niet heel veel voor te kunnen of heel handig voor te zijn zoals bij bepaalde teamsporten. Bovendien had ik begrepen dat er bij het hardlopen bepaalde stoffen vrijkwamen wat goed was voor mensen met een depressie. De laagdrempeligheid en mildheid bleef altijd belangrijk. Een aantal jaar geleden waren er nog niet zo heel veel fitapps en smartwatches zoals nu, maar ik kan me herinneren dat zulke dingen al snel konden demotiveren. Ik had een app waarmee ik het hardlopen rustig opbouwde wat in principe heel goed ging. Toch kon ik balen als ik zag dat ik na een tijdje hardlopen minder hard had gelopen dan de vorige. Dat was ontzettend jammer, want als ik dat niet had geweten, dan was er niets aan de hand geweest. Ik verwijderde de app en ging lopen met een horloge en gebruikte schema's die ik online had gevonden. Dit werkte een stuk beter. 

Daarnaast is het belangrijk om jezelf niet te vergelijken met anderen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch belangrijk om even te benoemen. Ik kon onwijs geïrriteerd raken als ik lekker aan het rennen was en vervolgens werd ingehaald door iemand. Dan had ik er geen zin meer in en voelde ik me direct een loser. Ook kon ik lekker een half uur gerend hebben en later op de dag op Instagram zien dat iemand anders tien kilometer had gerend. Dat van mij stelde dan ineens niets meer voor. Waar deed ik het voor? Wat had het voor zin om al die moeite te doen voor een half uur rennen? Dat vergelijken hielp me totaal niet. Ik moest me hier heel bewust voor af gaan sluiten en als ik toch de neiging kreeg dan zei ik me tegen mezelf: ''ik versla in ieder geval iedereen die nu thuis op de bank ligt''. Wil je zelf gaan beginnen met hardlopen, dan raad ik je dus echt aan om apps te vermijden, zeker als je nog kampt met een eetstoornis of hier gevoelig voor bent. Een goede manier om rustig op te bouwen is om gebruik te maken van hardlopen met Evy. Je kunt dit via Google eenvoudig vinden. 

Grenzen
Ook als je jezelf soms moeilijk kunt motiveren om te sporten, is het belangrijk om te letten op je grenzen als je daadwerkelijk wel gaat sporten. Je kunt misschien denken dat sporten nu eenmaal goed voor je is en dat je het moet doen. Als je er op zo'n manier naar kijkt, gaat het je niet lukken. Het sporten wordt dan zo'n negatief en beladen onderwerp dat het steeds meer moeite zal kosten. Als je er dan eenmaal wel mee bezig bent, kan het aanvoelen als een soort straf en ga je misschien onbewust alsnog je grenzen over. 

Het is inderdaad belangrijk om lekker in beweging te zijn en als je voor je gezondheid wat af moet vallen dan is sport extra goed, maar het moet niet alles gaan beheersen, of dat nu in de letterlijke zin van het woord is of in in je hoofd. Probeer het niet te zien als een martelgang, maar als iets wat je echt zou kunnen helpen. Wellicht kun je eens een lijstje voor jezelf maken met redenen om te sporten of persoonlijke motivatie. Ik heb bijvoorbeeld weleens opgeschreven hoe ik me na het hardlopen voelde. Dan was ik over het algemeen namelijk erg positief. Als ik er de volgende keer dan weer erg tegenop zag, las ik dat opnieuw en motiveerde het me om toch weer de deur uit te gaan: ik wilde me namelijk graag weer zo goed voelen, al was het maar voor even.

Wat motiveert jou om te sporten?

Fotografie: Madalyn Christine

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisa28 - Maandag 16 oktober 2017 14:22
Wat mij heel erg helpt tijdens sporten in de sportschool is ? Wat denk ik over anderen tijdens sporten? Helemaal niks, want ik ben met sporten bezig.. helemaal niet hoe anderen het doen..
Waarom zouden anderen dan wel naar mij kijken tijdens sporten? Zijn allemaal met zichzelf bezig..

En ik heb zwaar overgewicht, het is mee hoe je eigen gedachten je voor de gek houden.

Maar ook ik heb drempel, vooral op dit moment de moeheid die erg door mijn herfstdip toeslaat (ondanks het mooie weer vandaag). Heb daardoor moeite om gewoon te gaan..
Maar ben net wezen fitnessen en nu een uur les aquajoggen..
Go for it!
Coco - Maandag 16 oktober 2017 14:54
Hardlopen heb je goede dure schoenen nodig is niet gratis
Stellar - Maandag 16 oktober 2017 15:02
wie gaat er weg bij proud? gezien de vacature?
Girlll - Maandag 16 oktober 2017 15:07
Wat mij motiveert is het goede gevoel achteraf, de fijne vibe in mijn gym (Vondelgym) en de mensen daar motiveren mij om ook zo'n shape te bereiken of zoveel kg te liften. Verder is het ook fijn om mijn energie kwijt te kunnen en krijg ik er ook energie van als ik sport.
Lost girl - Maandag 16 oktober 2017 15:15
Het enige wat mij doet sporten is de wil om af te vallen. Ik vind het verschrikkelijk. Dus ben extra blij dat er nu een blog over geschreven wordt. Dankjewel:).
Hardlopen kan mijn lichaam helaas niet, maar het lijkt me wel superfijn om gewoon zonder gedoe je deur dicht te trekken en de natuur in te hollen.
Waarschuwing is wel dat hardlopen voor mensen met veel overgewicht niet is aan te raden. Je krijgt absoluut last van blessures. Ik kan bijvoorbeeld wel een uur op de crosstrainer staan. Deze maakt een circulerende beweging en voorkomt daarmee de klappen op mijn enkels, knieƫn, heupen en ruggengraat.
Ik hoop echt dat ik het ooit leuk ga vinden. Met boksen kom ik al een eindje maar de smoesjes liggen altijd op de loer en blessures demotiveren.
Ik ga wel wat met je tips doen. Vooral het opschrijven van hoe ik me daarna voel is een goed idee.
Nogmaals super dat deze blog er is gekomen!
britneyangel - Maandag 16 oktober 2017 16:33
mij helpt het weleens om mezelf de de vraag te steelen van waarom zou ik niet gaan en daar heb ik vaak geen antwoord op dus dan word het makkelijk gewoon gaan!
boulimia meisje - Maandag 16 oktober 2017 17:08
Wat toevallig ik was net van plan om een rondje te gaan hardlopen.šŸ˜…
Ik heb een gezond gewicht maar sporten is wel goed voor me anders ben ik hee veell thuis en ik voel me veel beter als ik heb gesport.
Het weer is nu ook een goede motivatiešŸŒž
Nou ik ga er vandooršŸ˜ƒ
Doei
nadine - Maandag 16 oktober 2017 17:36
Shit, vandaag net een keertje overgeslagenšŸ˜³. Ik ben hard aan het klussen en heb niet zoveel energie, dus ik dacht dat ik wel een keer een rondje kon wandelen ipv rennen..
ano - Dinsdag 17 oktober 2017 07:21
hard klussen is ook een vorm van sporten hoor :)
Lost girl - Maandag 16 oktober 2017 18:39
Nadine: hoezo shit? Als jij je energie in iets anders hebt gestoken is dat toch ook goed. Je hoeft niet elke dag extra te lopen of zelfs rennen. Alleen waar jouw lichaam behoefte aan heeft en gezond van wordt.
Anoniem - Maandag 16 oktober 2017 19:08
Is het ook oke om het prettig te maken voor jezelf en gewoon niet te sporten als je dat niet ziet zitten? Als je sporten niet leuk vindt, is dat toch ook okƩ? Het klinkt een beetje eetgestoord om jezelf ergens elke keer weer toe aan te moeten zetten omdat het gezond is.
Cactus - Maandag 16 oktober 2017 19:28
Ja natuurlijk is dat oke! Het is ook weer niet goed om jezelf elke keer tot inspanning te dwingen, dat is heel niet goed voor je en je wordt er ongelukkig van. Wel is het goed om realistisch te kijken: Zie ik het echt niet zitten of moet ik mezelf eigenlijk gewoon een schop onder mijn kont geven? Als je sporten helemaal niet leuk vindt, is dat natuurlijk ook geen probleem, zolang jij er gezond en vooral gelukkig bij blijft is het goed!
marleen - Maandag 16 oktober 2017 22:22
ik ben blij met deze kritische reactie!
Persoonlijk zou ik hebben moeten stoppen na de eerste zinnen maar dat lukte me niet. Maar je reactie helpt me weer terug met beide voetjes op aarde :)
ano - Dinsdag 17 oktober 2017 07:23
het is ok om sporten niet leuk te vinden, maar dan denk ik dat het belangrijk is om iets anders te zoeken om actief te blijven. stevig doorwandelen en het huis grondig schoonmaken is ook 'sporten'. het is ok om niet te gaan hartlopen, maar het blijft een feit dat we lichaamsbeweging nodig hebben om gezond te zijn.

je gaat toch ook niet de hele dag enkel junk food eten omdat je gezond eten niet lekker vind? dan zoek je toch ook gezond eten dat je wel lekker vind of ga je jezelf toch ook verplichten om het toch te eten omdat dat het beste is voor je lichaam?
Conquer_ed - Dinsdag 17 oktober 2017 07:56
Mijn #1 tip: Ga op een sport die je LEUK vindt!!!!
Iedereen lijkt tegenwoordig aan hardlopen te doen maar ik vind t 10x niets, dan krijg je mij inderdaad ook niet van de bank af. Als je me echter uitnodiging voor een paar uur dansen of karate, is het een heel ander verhaal. Nooit jezelf forceren een sport te doen die je niet leuk vindt. Kijk ook wat beter werkt voor jou; individuele sporten of teamsport.
Erna - Dinsdag 17 oktober 2017 08:06
Sporten hoeft toch ook niet bijvoorbeeld hardlopen te zijn ?
Ik doe veel yoga.De ene dag iets rustigs en als ik meer energie heb ,een cardio yoga of krachtigere vorm.


Wat mij motiveert om te sporten/yoga te doen is dat ik mij beter voel,sterker,leniger,beter bij mijzelf kan blijven en psychisch meer weerbaar ben.Ik denk dat je iets moet zoeken wat bij je past en je moet ook bedenken dat dingen leuker worden als je ze vaker doet en meer vaardigheid krijgt.En de ene dag voel je je fitter dan de andere dag en ook dat is normaal. Iedereen heeft dat.Als je daar doorheen gaat en niet opgeeft ,maar het gewoon doet kom je verder,vooral met het omgaan met jezelf ā˜ŗ

Emoties en spanning gaan zich ook vastzetten in je lichaam,als je lekker even gaat bewegen lossen ze op en kijk je anders tegen de dingen aan.