Je partner vertellen over jouw problematiek

 

Jezelf kwetsbaar opstellen; voor sommigen is dit makkelijker dan voor anderen. Zeker wanneer je iemand net leert kennen, kan dit best een opgave zijn. Soms is dat niet erg, maar het kan ook zo zijn dat je iemand juist in vertrouwen wilt nemen. Iemand wilt vertellen wat jou bezighoudt, waar je vandaan komt. Bijvoorbeeld wanneer je net een nieuwe relatie aangaat.

Het wordt ons - de redactie van Proud2Bme - wel eens gevraagd: hoe vertel je jouw partner over jouw mentale problematiek? Hoe geef je die openheid? En wanneer doe je dit eigenlijk? Dit en meer kun je vandaag in deze blog lezen.


Bron foto

Je kent elkaar nog niet zo lang of misschien juist al wel een tijd. Alles is nieuw of je kent elkaar eigenlijk al door en door. Het beginnen van een romantische relatie kan er voor iedereen zo anders uitzien. Zelf heb ik inmiddels al een aantal jaar weer een relatie, maar ik weet nog hoe spannend ik dit in het begin vond. Wat moet ik wel en niet vertellen? Schrik ik de ander niet af als ik dit vertel? Of wordt hij juist boos als ik het niet vroeg genoeg vertel? Niet alleen is de 'nieuwigheid' spannend, ook kunnen dit soort vragen voor veel spanning zorgen.

Plan een gesprek in 

Als je last hebt van een eetstoornis, kan het zeker fijn zijn om dit te vertellen. Om hierbij te delen hoe dit er bij jou uitziet en wat de ander hierin voor jou kan betekenen bijvoorbeeld. Nu is het ook begrijpelijk dat dit enorm spannend kan zijn. Zeker als je elkaar nog niet zo goed kent, is het lastig om een inschatting van zo'n gesprek te maken. Hoe zal iemand reageren?

Vind je het spannend? Dit kan je misschien helpen:

  • Geef aan dat je het spannend vindt: voor mij helpt het vaak om uit te spreken als ik spanning ervaar of ergens zenuwachtig voor ben. Door de spanning te 'erkennen', zakt het vaak al een beetje. 
  • Schrijf het op: een tip die ik je niet vaak genoeg mee kan geven, juist omdat het voor mij zo goed helpt. Op papier kan ik me namelijk beter verwoorden dan in een gesprek. Ik struikel in een gesprek over woorden, weet niet meer wat ik wil zeggen of zeg dingen die ik heel anders bedoel. Op papier kan ik rustig nadenken over de precieze inhoud en de manier hoe ik dit wil formuleren. Hierdoor komt niet alleen de boodschap veel krachtiger en duidelijker over, maar ook voel ik mij zelf een stuk zekerder over mijn positie in het gesprek.
  • Neem je tijd: je hoeft dit niet gehaast af te werken. Het is misschien niet mogelijk om in één keer alles op tafel te gooien en dat hoeft ook helemaal niet. Geef jezelf de tijd en ruimte die je nodig hebt en kies een moment uit dat voor jou haalbaar voelt. 
  • Help ze begrijpen: misschien dat jouw (toekomstige) partner niet helemaal begrijpt waar je doorheen gaat, of wat er in jou omgaat. Ook dat is oké. Een eetstoornis bijvoorbeeld is niet voor iedereen te begrijpen en misschien kun je dit ook niet verwachten. Weet dat wij ook blogs hebben geschreven voor omstanders die je zou kunnen laten lezen, maar ik denk zelf dat dat stukje openheid hierin ook wat onbegrip weg kan nemen. Jouw eetstoornis (of andere problematiek) is van jou en hierdoor uniek. Jij kunt het beste uitleggen wat iemand kan doen om jou te steunen. 
  • Misschien is dit een beetje voorbarig, maar weet wat je waard bent. Zelf heb ik gelukkig nooit nare reacties gehad op mijn mentale gezondheid, er is altijd begrip geweest, maar ik weet ook dat dit niet bij iedereen zo is. Niet iedereen heeft altijd fijne ervaringen met het geven van openheid. Voor mezelf houd ik, vrij praktisch eigenlijk, voor dat ik dit ook wel echt zoek in een relatie. Ik wíl dat stukje openheid, ik wil kunnen praten over wat me bezighoudt. En als iemand daar anders in staat en hier niet in kan groeien, passen wij dan wel bij elkaar? Dat klinkt wellicht vrij negatief, maar ik hoop dat mijn punt hierin overkomt: je hebt recht op een fijne reactie. 

Geleidelijk openheid geven

Ik heb met mijn vriend nooit echt een gesprek ingepland, trouwens. Ik denk zelf dat je elkaar goed leert kennen door veel te praten. Veel dingen kwamen dan ook geleidelijk omhoog. Wanneer het over familie ging, vertelde ik wat meer over de relatie met mijn vader bijvoorbeeld. Hiernaast kun je op dit soort momenten ook peilen hoe iets aankomt en daarop baseren of je meer wilt delen of niet. Je hoeft dus niet in één keer alles op tafel te gooien. Net wat voor jou veilig, haalbaar en relevant voelt. 

Je kunt het niet fout doen

Het kan best een drempel zijn; het geven van die openheid. Wanneer je eenmaal beslist om iemand mee te nemen in jouw gedachtes. Mee terug te nemen naar jouw verleden. Dat is een kwetsbare maar ook hele mooie positie. Dit getuigt, in mijn ogen, van een stuk vertrouwen. Eigenlijk een heel mooi compliment dus en misschien voor jou ook een hele grote stap. Het kan zo zijn dat sommige dingen nog te 'vers' voelen om erover te praten. En ook dat is goed. In het verleden vond ik dit wel eens moeilijk om aan te geven, juist omdat het niet acceptabel voelde. Maar weet dat je het niet fout kunt doen. Jezelf hier in pushen werkt, naar mijn ervaring, vaak averechts en kan juist voor een blokkade zorgen. Soms is een 'ik vind het nu nog te moeilijk' voldoende. En ook dat is goed.

Openheid zorgt voor meer openheid

Wat mij zelf veelal verwonderde, is dat wanneer ik eenmaal de kracht vond om te praten, dit vaak tot heel mooie en open gesprekken leidde. Juist omdat je jezelf zo kwetsbaar opstelt, is de kans groot dat jouw gesprekspartner zich ook meer openstelt. Wellicht dat je hierdoor zelfs wel meer over de ander te weten komt.

Ik denk dat het 'juiste' moment voor iedereen een ander moment kan zijn. Het kan van zoveel factoren afhangen. Als je zelf al makkelijk praat en je kent elkaar al even, is de kans groot dat dit veel makkelijker zal zijn dan wanneer je het zelf al moeilijk vindt om hardop te vertellen waar je mee zit. Ik hoop dat jij, jullie, het vertrouwen naar elkaar kunnen voelen en dat dit jou helpt om - als je dit wilt - op jouw tempo los te laten waar je doorheen gaat (of bent gegaan). 

Hoe is dit voor jou? Hoe pak jij dit aan?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts