Ik voel me onaantrekkelijk

 

Jezelf mooi, aantrekkelijk, bijzonder of zelfs sexy voelen kan een fijn gevoel geven. Je voelt je gezien, op een fijne manier en dat kan een positieve bevestiging zijn. Als je zelfvertrouwen hebt, goed in je vel zit en je mooi voelt, straal je dat vaak ook uit. Vind je jezelf niet zo leuk, stom, dik of zelfs lelijk dan heb je vaak niet het gevoel dat je aantrekkelijk bent. Lastig, want ergens wil je dat misschien wel heel graag.

Je wilt graag dat mensen een vriendschap met jou aantrekkelijk vinden, dat een man/vrouw jou aantrekkelijk vindt, omdat je graag een relatie wilt, je wilt dat iemand jouw talent ziet en je aantrekkelijk vindt om aan te nemen voor een functie of samen wil werken aan een opdracht op school. Aantrekkelijk zijn gaat dus niet alleen om lichamelijk in de smaak vallen en sexy zijn. Het kan dan ook heel belemmerend zijn om je onaantrekkelijk te voelen.

believe

Aantrekkingskracht is eigenlijk iets heel letterlijks. Iemand vind iets aan jou interessant, leuk, mooi, bijzonder of grappig en dat spreekt die persoon aan. De kracht van aantrekking is iets dat zorgt dat je contact met elkaar wilt hebben. Dit kan echt van alles zijn en kan op lichamelijk en geestelijk gebied liggen. Als het om een liefdesrelatie gaat, zijn het vaak beide gebieden waarop je elkaar aantrekkelijk vindt. Als het gaat om zakelijkheid, vriendschap of ander contact, is het vaak iets dat ligt op geestelijk gebied.

Ik heb mijzelf lange tijd heel erg onaantrekkelijk gevoeld. Vroeger als tiener al, omdat ik mezelf te lang vond of jongensachtige dingen deed. Ik was onzeker, vond mezelf onhandig en chaotisch. Het oordeel over mezelf dat ik stom, dom, lelijk, lomp, raar, anders, te druk, te verlegen of niet grappig was, maakte mij onzeker. Ik kon me niet voorstellen dat iemand anders het aantrekkelijk zou vinden om met mij af te spreken na school of huiswerk te maken.

Later ontwikkelde ik een eetstoornis die voornamelijk voortkwam uit mijn negatieve zelfbeeld. Ik vond mezelf te dik en heel lelijk. Hoe langer mijn eetstoornis duurde, hoe sterker dit gevoel werd. Ik voelde me soms zo vies en douchte dan meerdere keren per dag. Het vieze, onaantrekkelijke gevoel hield echter niet op en kwam heel ergens anders vandaan, onder andere vanuit het idee dat ik verkeerd, mislukt en onaantrekkelijk was.

Hoe meer ik afviel, hoe vaker ik kort de bevestiging kreeg dat ik iets kon; lijnen. Maar ondertussen was het ook zo dat hoe meer gewicht ik verloor, hoe lelijker en onaantrekkelijker ik mezelf ging voelen. Ik had geen mooi, vrouwelijk figuur meer, mijn borsten waren kleiner geworden en ik had amper billen in mijn broek. De wallen onder mijn ogen, bleke huid, buikkramp en doffe blik in mijn ogen gaven me dan ook zeker geen gevoel dat ik aantrekkelijk of mooi was.

ears
Bron

Als je jezelf al niet aantrekkelijk voelt, hoe moet een ander dat dan vinden? Ik maakte dan ook weinig nieuwe contacten in die periode, relaties verliepen niet zo vloeiend en vriendschappen vervaagden. Het was niet heel aantrekkelijk om een middagje gezellig met mij op pad te gaan, omdat ik vaak verdrietig, angstig, lusteloos of moe was. Ik begreep het wel, maar daardoor zocht ik ook weinig contact met anderen, wat daar natuurlijk niet bij hielp.

Ik weet hoe het is om je niet goed over jezelf te voelen. Misschien voel je je ook wel niet mooi tegenover andere mannen/vrouwen. Je zou dolgraag een relatie willen, maar bent bang omdat je denkt dat anderen je vast niet aantrekkelijk vinden. Je zou graag ook wel eens aandacht willen van mannen, leuke mannen, maar het gebeurt bijna nooit.

Het kan ook zijn dat je het juist ook eng vindt om vrouwelijk of aantrekkelijk te zijn. Je bent bang dat mensen dan opmerkingen maken, mannen je enkel om ‘die' reden benaderen of vindt het lastig omdat je dan wat meer opvalt en liever onzichtbaar bent. Een dubbele kwestie, want jezelf eeuwig verstoppen is ook geen fijn gevoel. Ook jij hebt mooie dingen, kunt iets, hebt een mening en jouw eigen uiterlijk, jouw eigen uitstraling maakt je juist tot wie je bent.

Hieronder heb ik dan ook drie tips op een rij gezet om je te helpen je weer wat aantrekkelijker te voelen. Dat gaat niet vanzelf en je zult sommige tips ook wat langer of binnen je behandeling moeten uitzoeken of oefenen, maar je kunt je echt weer lekker in je vel gaan voelen.

1. Wat je tegen jezelf zegt ben je zelf
Als jij tegen jezelf blijft zeggen en steeds weer herhaalt dat je stom, lelijk, te dik, te dun, te lang, te kort, te dom bent of wat dan ook, ga je echt niet lekker in je vel zitten. Als jij jezelf niet leuk vindt, straal je dat ook uit. Je krijgt echt niet de uitstraling die je wilt hebben, als je jezelf zo de grond in boort. Stop dus met die negatieve oordelen over jezelf. Het helpt je echt niet. Ik snap dat je daar niet meteen helemaal mee kunt stoppen, maar wees je er eerst bewust van en laat jezelf niet gaan als je negatief bent. Als je stopt met jezelf de grond in te boren, komt er ook ruimte om weer positief over jezelf te leren denken.

positive mind

2. Je buitenkant is je binnenkant
En andersom. Als jij je van binnen goed voelt, helpt dat je ook om jezelf van buiten wat mooier te voelen. Als je dus niet meer zo negatief bent over wat je allemaal niet kan, verkeerd doet of hebt gedaan, zul je jezelf van de buitenkant ook wat minder negatief leren bekijken. Emoties uiten, praten over hoe het met je gaat en lief zijn voor jezelf door bijvoorbeeld op tijd rust te nemen helpt daarin ook.

Hetzelfde geldt voor als jij je lichamelijk goed verzorgt. Neem dus regelmatig de tijd om jezelf eens lekker te verwennen. Een warm bad, dagje sauna, je nagels lakken, jezelf insmeren, een maskertje nemen, leuke nieuwe kleren aantrekken of wat meer tijd nemen om je haar of make-up te doen bijvoorbeeld. Dit kan je een zekerder gevoel geven over je uiterlijk en daardoor helpen jezelf aantrekkelijker en mooier te voelen. Het is geen oplossing, maar kan wel bijdragen aan een fijner gevoel over je uiterlijk.

3. Gezond en fit
Als jij goed voor jouw lichaam zorgt, zul je je ook fijner gaan voelen. Gebruik dit niet alleen als extra motivatie om je eetlijst te volgen of niet overmatig of juist op een gezonde manier te sporten, maar ook om lief te zijn voor je lichaam. Gezond leven heeft te maken met een juiste balans tussen inspanning, ontspanning en voeding. Eet gevarieerd, dus niet eenzijdig of extreem gezond, stel geen strenge eisen aan jezelf en geniet van die dingen. Een balans hierin vinden is ene hele ‘sport' als je een eetstoornis hebt, maar is wel belangrijk om je te helpen jezelf weer aantrekkelijk, vrolijk en mooi te voelen. Van binnen en van buiten.

Foto 1&3: Weheartit

Herken jij dit gevoel of heb je nog tips?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Maandag 28 september 2015 14:00
Ik herken het wel. Ik word echt gek van al de negatieve oordelen die ik over mijzelf heb, maar het valt inderdaad niet meteen te stoppen. Ik probeer er wel aan te werken, en dat lukt me de ene dag beter dan de andere dag. Bedankt voor de blog!
Alice - Maandag 28 september 2015 15:11
Mijn eetstoornis komt ook deels voort uit een negatief zelfbeeld. Door sporten en lijnen kon ik me weer wat beter voelen, maar nu ik in therapie zit mag dat niet meer. Ik mag dus helemaal niet sporten, ook niet op een gezonde manier, wat er voor zorgt dat ik mijn lichaam, dat nu steeds dikker wordt, nog meer ga haten omdat ik ook totaal geen conditie meer heb en daar kan ik echt niet tegen.
Ik vind het lastig om tegen mezelf in te gaan als ik mezelf weer eens zit te haten, want ergens voelt het zo veilig en vertrouwd, maar ik word er ook helemaal gek van. Mijn psycholoog weet dit niet, maar ik wil het haar niet vertellen omdat ik dan dat 'veilige' ook nog kwijtraak nadat ik mijn eetstoornisgeheim al ben kwijtgeraakt. Wat moet ik doen?
X - Maandag 28 september 2015 16:12
Ik weet wat het gevoel , is om geheimen te bewaren (het is een deel van jouw en niemand andrrs)
Maar als je betere wil worden moeten alles besproken worden(
- - Maandag 28 september 2015 17:11
Heel herkenbaar, alleen vond ik mijzelf met flink wat ondergewicht wel mooier.. Wat het herstel dan weer lastig maakt.
Hanna - Maandag 28 september 2015 18:14
Ik vind mezelf ook niet aantrekkelijk ofzo maar heb er geen last van.

Wat ik grappig vind is dat ik anderen soms heel aantrekkelijk kan vinden terwijl ze niet in het vaste 'modelachtige' beeld van aantrekkelijk horen.
Gewoon omdat ze wat leuks uitstralen of.. soms heb ik er niet echt een rede voor dan kan ik een hoofd gewoon mooi vinden haha
Ingrid - Maandag 28 september 2015 20:03
Mooie blog, ik hou ervan zoals jij schrijft! Dank je wel!
Anne - Dinsdag 29 september 2015 03:14
Ik voel mij ook onaantrekkelijk.
Een tijdje ging het wat beter,maar ik ben het weer kwijtgeraakt.
Deze tips zijn niet makkelijk,maar ik heb er veel aan.
Wat ook helpt is dingen doen waar je veel plezier aan beleeft.,of het nu een hobby is,dansen ,zingen ,zwemmen enz.Als je te veel in je hoofd zit en het contact met je lichaam kwijtraakt ga je je ook onaantrekkelijk voelen.