Ik heb snel spierpijn

 

Het was een dag dat alles mis ging. Niet naar school geweest, eetbuien, braken, eetbuien, braken. Ik kon de cirkel maar niet doorbreken tot het moment dat m'n sporttraining zou beginnen. Ik moest en ik zou en sleepte mezelf met lood in mijn schoenen naar de sporthal. Eenmaal aan de slag begonnen mijn benen flink te verzuren. Het viel me al op dat ik de laatste tijd steeds sneller spierpijn had.

Spierpijn op zich is niet iets ergs. Wanneer je flink hebt gesport en daarna een dag of twee spierpijn hebt weet je waar het vandaan komt en hoef je je eigenlijk niet zo veel zorgen te maken. Het is belangrijk om je spieren voldoende te laten rusten, zodat ze weer goed kunnen herstellen. Als spierpijn langer aanhoudt kan het zijn dat je iets hebt verrekt, veel te hard hebt gesport of jezelf niet de tijd geeft om te herstellen. Ook kunnen bepaalde medicijnen of ziektes spierpijn veroorzaken. Denk bij ziektes aan de griep, de ziekte van Lyme of een aandoening als reuma.

Wanneer je last hebt van een eetstoornis kan ook dat een oorzaak zijn van spierpijn. Hoe komt dat nou eigenlijk? Is het gevaarlijk of gewoon vervelend? En wat kan je eraan doen? Zelf heb ik ook veel last gehad van spierpijn. In deze blog wil ik het daar wat uitgebreider over hebben.

Braken en laxeren

Wanneer je je eten compenseert, bijvoorbeeld door te braken of te laxeren, kan het gebeuren dat je een tekort aan kalium ontwikkelt. Kaliumtekort kan ook een gevolg zijn van uitdroging, bijvoorbeeld wanneer je te weinig drinkt, maar dus ook wanneer je veel vocht verliest door dat braken of laxeren. Braken of laxeren kent naast een risico op kaliumtekort ook een hoop andere negatieve gevolgen. Daarover lees je meer in deze blog. Kaliumtekort dus. Wat is daar zo erg aan?

Kalium is is een mineraal dat we niet kunnen missen in ons lichaam. Het is een zeer belangrijk mineraal voor een goede werking van de stofwisseling, vochthuishouding, zenuwprikkelgeleiding, instandhouding van een goede bloeddruk, het verwerken van afvalstoffen uit je lichaam en het samentrekken van spieren. Dat is nogal wat. Een te laag kaliumgehalte is dan ook niet ongevaarlijk. Symptomen die je zou kunnen opmerking bij kaliumtekort zijn bijvoorbeeld moeheid, spierpijn, spierzwakte en spierkrampen. Daarnaast heeft het nog een hoop andere gevolgen. Daarover lees je meer in deze blog. Voor nu houden we het even bij de spierpijn.

Compenseer jij veel en regelmatig? Dan doe je er zeker goed aan om zo nu en dan bloed te laten prikken en je kaliumgehalte te checken. Bij mij werd dit in de tijd dat ik boulimia had regelmatig in de gaten gehouden. Ook werden er om de zo veel tijd hartfilmpjes gemaakt. Er is bij mij eigenlijk nooit iets aan de hand geweest, maar elk lichaam is anders. Dus ga er niet zomaar vanuit dat jou niks zal overkomen, want dat weet je nooit. Het heeft aan de andere kant ook geen zin om er enorm over te stressen, als je het zo nu en dan laat controleren, kan je er goed zicht op houden.

Ga echter nooit op eigen houtje kalium supplementen gebruiken, maar doe dit altijd op advies van de huisarts. Kalium is ook in voeding te vinden, dus daar zou je wel gebruik van kunnen maken. Bijna overal zit kalium in, maar in grotere hoeveelheden is het terug te vinden in banaan, (groene) bladgroente, broccoli, vlees, vis, noten, peulvruchten en zuivelproducten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. Misschien merk je ook wel dat je na het compenseren ontzettend veel dorst hebt. Ik had dat wel altijd. Helemaal goed om daarnaar te luisteren.

Ondervoeding en ondergewicht

Tekort aan kalium kan je ook krijgen als gevolg van ondervoeding, maar daarnaast kan je ook een hoop tekort krijgen aan allerlei andere belangrijke voedingsstoffen. Ondervoed zijn wil niet per se betekenen dat je ook ondergewicht hebt. Je kan ernstig ondervoed zijn en toch nog een gezond gewicht hebben. Het ligt helemaal aan wat je eet en waar je vandaan komt. Dus denk niet dat je eetstoornis niet ernstig genoeg is als je (nog) geen ondergewicht hebt. Ook dan kan je al last krijgen van de klachten, zo ook van spierpijn.

Je spieren hebben voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Als je te weinig eet krijgen ze deze broodnodige voedingsstoffen niet. Wanneer je gewicht verliest zal dit niet enkel vet zijn, maar ook spieren die kleiner en slapper worden. Je zal merken dat je minder kracht hebt in je lijf, dat alles ineens heel vermoeiend is en dat je veel last krijgt van spierpijn.

Spanning, angst en stress

Ook angst, spanning en stress kunnen pijn in je spieren veroorzaken. Ik ben zelf niet onbekend met paniekaanvallen en weet dat je er dan behoorlijk verkrampt bij kan zijn, maar ook nu nog kan ik spanning of stress echt in mijn lijf voelen. Bijvoorbeeld in m'n nek en schouders. Je kan hierdoor dus best last krijgen van pijnlijke spieren. Je hoort ook vaak dat mensen die veel gestrest zijn (ook spanning) veel last hebben van spierpijn en daardoor vaak ook meer last hebben van hoofdpijn.

Je hart is ook een spier

In de eerste instantie dacht ik: Ach, dan heb ik maar spierpijn, daar ga ik niet dood aan. Als ik maar niet dik word. Echter was ik me er niet zo van bewust dat je hart ook een spier is. Hoewel het best gek is dat ik me niet zorgen maakte om mijn de pijn in mijn spieren, was dit voor mij wel echt een deal-breaker. Van ontzettend veel stress, veel compenseren, ondergewicht en ondervoeding kan je dus ook hartritmestoornissen of zelfs een hartstilstand krijgen. Het klinkt een beetje eng, maar stress wordt niet voor niet 'een sluipmoordenaar' genoemd. Het is dus niet zo dat je alleen kan overlijden aan anorexia, maar ook boulimia is een gevaarlijke eetstoornis.

Nu is het niet zo dat je na één keer braken of flinke spanning voor een tentamen ineens neer zal vallen. Nee, we geven allemaal wel eens over, we komen allemaal wel eens iets tekort, we zijn allemaal wel eens gespannen, maar hoe meer en hoe vaker dat is hoe meer risico je gaat lopen en het kan zijn dat je dat later pas gaat merken. Je lichaam kan echt ontzettend veel hebben, maar ooit is die rek eruit, dat is helaas wel de realiteit. Dat is wat je op het spel zet.

Wat kan je doen?

Misschien verwacht je het antwoord al een beetje, maar het beste is natuurlijk om te herstellen van je eetstoornis. In de tijd dat ik een eetstoornis had dacht ik er veel over na: Als ik een eetstoornis kon hebben zonder de gevolgen zou het voor mij prima zijn. Ik bedacht manieren om onder de gevolgen uit te komen, maar uiteindelijk haalt die eetstoornis je toch wel in. De gevolgen van een eetstoornis horen er nu eenmaal bij. Daar ontkom je niet aan. De ene zal er eerder last van hebben dan de ander, maar het kan ons allemaal overkomen.

Ik kan me goed voorstellen dat jij denkt: Ik wil echt wel herstellen hoor, maar dat gaat ook niet van de ene op de andere dag. Weet ik, daar heb je gelijk in, dat is ook zo. Eetstoornisherstel kost tijd en natuurlijk is het goed om te kijken naar hoe je in die tijd het beste voor jezelf kan zorgen. Daarom wat tips voor hoe je beste voor je spierpijn kunt zorgen:

♥ Voldoende eten. Hierbij zou je extra kunnen letten op eiwitten en voedsel met voldoende kalium, calcium en magnesium. Dat laatste heb ik in deze blog besproken onder het kopje 'braken en laxeren'.

♥ Voldoende drinken. 1,5 tot 2 liter water per dag is normaal. Op heel warme dagen of na het sporten kan het wat meer zijn.

♥ Goed slapen. Het is niet zo dat je lichaam uit staat wanneer je slaapt. Het moment dat je slaapt is het moment dat je lichaam zich gaat herstellen van de dag ervoor. Een goede nachtrust kan een hoop schelen in hoe je je de volgende dag voelt.

♥ Rust nemen. Geef je spieren de tijd om te herstellen. Pijn wil zeggen dat je lichaam een grens aangeeft. Het is goed om daarnaar te luisteren.

♥ Warm douchen. Een warme douche kan helpen om te spieren wat te ontspannen.

♥ Ontspanningsoefeningen. Zeker wanneer je veel last hebt van angst en spanningen kunnen ontspanningsoefeningen heel fijn zijn om te doen.

Natuurlijk zijn er naast het hebben van een eetstoornis ook andere oorzaken waardoor jij veel last van spierpijn zou kunnen hebben. Ik noemde al het een en ander in het intro. Als je je er zorgen om maakt of er last van ervaart doe je er altijd goed aan om langs de huisarts te gaan en te laten onderzoeken wat er aan de hand is. Je zal misschien niet direct dood gaan aan spierpijn, maar een pijnvrij leven is natuurlijk wel zo fijn en zeker iets om hulp voor te vragen.

Heb jij veel last van spierpijn en hoe zorg jij daarin goed voor jezelf?

fotografie: pexels


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diėtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

SalmiakdropjesX - Maandag 8 juni 2020 14:02
Ik heb de laatse maanden best wel veel pijn bij me voet iets boven aan bij m'n spier, ik had het ook toen ik flinke ondergewicht had ik heb nu ook nog ondergewicht maar niet zo erg meer maar ik ben nog niet op gewicht ik wandel wel elke ochtend met de paarden in het bos, dan moet ik ook soms stil staan om ik er niet meer echt goed op kan lopen, toen ik nog flinke ondergewicht had toen ging ik naar de arts hij zei dat het komt om mijn spier af is gebroken door de flinke ondergewicht toen was het tijdelijk weer normaal en nu is het er weer. ik wil niet weer naar de arts want ik ga er elke week heen voor controle voor me gewicht, en het voelt te veel als ik dat er ook weer bij heb.
xx - Maandag 8 juni 2020 17:46
Bespreek het de volgende keer als je bij je arts ben, dan hoef je er niet speciaal voor heen x
Lost girl - Maandag 8 juni 2020 14:22
Misschien staat het er niet omdat het triggerend is. Ik mis het kopje overgewicht. Of dit nou door je eetstoornis komt of een andere oorzaak heeft. Het geeft een enorme druk op je spieren (en gewrichten). Je spieren moeten veel meer moeite doen om je lichaam stabiel te houden. Je verrekt je spieren makkelijker door de aanspanning die je moet gebruiken om bewegingen te maken die voor anderen geen moeite kosten. Je valgevaar is groter.
Ik heb door mijn eetstoornis morbide obesitas. Heb chronische spierpijn. Eigenlijk altijd. Alleen liggen en zwemmen kan verlichting geven. Deze pijn die automatisch weer op komt zetten als ik ga bewegen demotiveert enorm om Ć¼berhaupt te bewegen. Je komt in een spiraal naar beneden. Door de constante overbelasting ga je minder bewegen, ga je misschien eten om pijn en frustratie te verdrukken, kom je aan in gewicht en krijg je vervolgens weer meer spierpijn.
Ik ben nog steeds op zoek naar een vorm van bewegen die ik langer kan volhouden en met zo weinig mogelijk kans op letsel kan beoefenen, maar waar ik wel het gevoel bij heb dat ik me echt lichamelijk heb ingespannen.
Het blijft daarnaast een uitdaging voor mij om pijn serieus te nemen. Dat ik ook tijdens een dagje uit mag aangeven dat ik aan het eind van mijn Latijn zit en dat ik me niet hoef te schamen omdat ik mijn overgewicht aan mezelf te danken heb. In de trant van niet zeuren eigen schuld, dikke bult/buik. Grenzen herkennen en aangeven is zorgen voor jezelf. En wat is dat moeilijk!
Anoniem - Woensdag 10 juni 2020 22:49
Is yoga voor een maatje meer niets voor jou.
Ik heb zelf ook morbide obesitas en deed altijd aan yoga + dus voor vrouwen met een maatje meer wat ik heel prettig vond. Wegens financiƫle redenen kan dit niet meer.
Lost girl - Donderdag 18 juni 2020 11:46
Hey anoniem, wou nog ff bedankt zeggen voor je reactie. Wat jammer dat je die yoga nu niet meer kan doen! Mijn lichamelijke situatie is enorm veranderd in de laatste drie maanden en ik moet heel erg wennen aan mijn ā€œnieuweā€ lichaam, dus ik was al wel aan het rondsnuffelen wat ik zou kunnen doen. Misschien dat ik eens ga kijken of er in mijn woonplaats ook betaalbare stoelyoga is. En misschien kan ik een handbike vergoed krijgen wat me wel leuk lijkt. Maar dat is nog een hele uitdaging qua financiĆ«n en maatwerk.
MetalKreeft - Maandag 8 juni 2020 15:17
Teveel spierpijn kan ook door bloedarmoede komen.
Anne - Woensdag 10 juni 2020 11:18
Ik heb ook snel spierpijn omdat mijn gewrichtsbanden slapper zijn. Mijn spieren moeten veel harder werken om "alles goed bij elkaar te houden". En ik ben sneller moe hierdoor.
Maar als ik mijn spieren train met mate en precisie voel ik mij wel beter.Ik moet niet hard en snel trainen dan heb ik meteen blessures, maar stevig, minder, snel en exact dan word ik sterker.

De e. s maakt ook dat ik niet sterk genoeg ben, maar ik probeer toch zo goed mogelijk voor mijzelf te zorgen ook wanneer her minder gaat met de e. s
Door stress en spanning ervaar ik ok spierpijn, de laatste tijd leer ik beter hoe vanuit de rug te ontspannen. Het is moeilijk dat gevoel bij mij te houden, maar het helpt wel en ik leer het steeds beter toe te passen. Dat geeft ruimte. šŸ™‚