Ik ben geen slachtoffer

 

Als ik in de rij bij de kassa sta te wachten, zie ik je ineens. Je bent bijna aan de beurt en ik sta vlak achter je. Het is druk, ik kan geen kant op. Ik herken de zwarte jas, de lompe schoenen, het petje, alles. Mijn hartslag gaat omhoog en ik moet mijn best doen om rustig te blijven ademen. Als je maar niet achterom kijkt, als je maar niet achterom, als je maar niet... je kijkt. Je bent het niet. Ik kijk in het gezicht van iemand die niet eens op je lijkt.

Toch dacht ik zeker te weten dat jij het was. Ik zie je iedere week wel een of meerdere keren. Ik zie je in de supermarkt, kom je tegen 's avonds op straat, voel jouw lichaam tegen dat van mij en ik zie je geregeld in de nacht, vlak voordat ik wakker schrik uit een nare nachtmerrie. Ik zie je nooit écht en toch ben je er nog regelmatig. Te vaak eigenlijk.

In de rij van de kassa voel ik opluchting als ik zie dat degene waarvan ik dacht dat jij het was gewoon iemand anders blijkt te zijn, maar nog steeds ben ik wat van slag. Mijn hart gaat tekeer en even ben ik bang dat ik een paniekaanval krijg. Snel probeer ik mezelf af te leiden. Ik zie een kind met een klein boodschappenkarretje, ik hoor muziek en voel dat één van mijn sokken is afgezakt. Door me hier op te richten, wordt mijn ademhaling weer normaal. Ik reken mijn boodschappen af en ga rustig naar huis. Ik heb geen extreme paniekaanvallen meer zoals vroeger.

Vrijdagochtend: ik ga met de trein naar mijn werk. Het is druk, mijn collega en ik moeten het eerste deel van de reis staan. Mensen stappen in en uit en we staan allemaal dicht tegen elkaar aan. Ik voel weer hoe je een van mijn favoriete broeken kapot maakt en hoe je handen me aanraken. Ik neem een slokje water en zeg tegen mezelf: ''dit is nu, we staan in de trein en er is niets aan de hand.'' Bij het volgende station neemt de drukte af en kunnen we zitten. We praten over van alles en nog wat en zijn al snel in Leiden. Het is goed.

Op kantoor werken we op het forum waar ik onder andere het verhaal van een bezoekster van de website lees over een heftig trauma dat haar leven op z'n kop heeft gezet. Ik herken wat je schrijft, wat je denkt, wat je voelt. Houd vol. Ik krijg er kippenvel van, zou willen dat ik meer voor haar kon doen en stuur haar links naar blogs die ik hierover heb geschreven. Hopelijk heeft ze er iets aan.

's Avonds ga ik met een vriendin wat drinken in een kroeg. Het is erg druk en rumoerig, ik houd daar niet zo van. Die vriendin heeft het gelijk door en om me gerust te stellen zegt ze: ''er zijn overal beveiligers, er kan niks gebeuren.'' Ik zie ze ook. We vragen ons af of je het niet gewoon verzonnen hebt, aangezien je niet de straatnaam weet van waar het gebeurd is. Mijn gevoel zegt nog even iets anders, maar ik weet dat ik veilig ben. Ik hoef mezelf niet langer te verdoven met drank of andere middelen om te kunnen ontspannen zoals ik dat vroeger deed. Waarom heb je niet gelijk aangifte gedaan? Dat was toen, dit is nu. We hebben een gezellige avond en kletsen over van alles. Waarom heb je de kleding van die avond weggegooid? Het was gezellig en dat gevoel overheerst.

Onderweg naar huis is het rustig op straat. Ik kom weinig mensen tegen, op een groepje opgeschoten pubers na. Even twijfel ik of ik een andere route zal nemen. Welke jonge vrouw gaat er dan ook 's avonds alleen over straat? Ik fiets er langs, ondanks enige spanning in mijn lijf. Is het mijn schuld? Een aantal jaar geleden ging ik bijna overal met de bus naartoe en haalde een huisgenoot mij vanaf de bushalte op en liep samen met mij naar huis. Ik durfde niet meer alleen te lopen. Vandaag is dat anders. Het is niet mijn schuld.


"Every day I write a poem titled 'Tomorrow'. It is a hand-written list of the people I know that love me, and I make sure that I put my own name at the top."

Als je iets heftigs meemaakt zeggen mensen vaak wel van alles over tijd, wonden die helen en alles komt goed, maar eerlijk? Daar geloof ik niet zo in. Tijd heelt lang niet alle wonden en niet alles komt goed. Mijn dader heeft iets in mij kapot gemaakt waarvan de barsten de rest van mijn leven aanwezig zullen blijven. Anderzijds heb ik er veel van geleerd en gaat mijn leven door. Ik kan weer functioneren en van het leven genieten in tegenstelling tot een aantal jaar geleden. Ik ben geen slachtoffer meer. En jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

(ik) - Woensdag 9 december 2015 13:24
Wow dit raakt mij enorm....
Ook ik kan bijna altijd zeggen dat ik geen slachtoffer meer ben. Heel soms wordt het mij nog allemaal te veel, en weet ik even niet meer wat ik moet doen.

Maar het doet mij goed om dit te lezen, heftig, maar toch doet het mij goed...
wendy1066 - Woensdag 9 december 2015 13:59
bij mij duurde het een jaar om er vanaf te komen dat ik er elke dag aan dacht. maar ik kan nu zeggen dat het me leven niet meer beheerst en dat vind ik ontzettend fijn
Dorijn - Woensdag 9 december 2015 14:13
Als het zo kan worden ben ik hoopvol, op dit moment zie ik nog niet dat de angst zal verdwijnen. Ik heb mij nooit als een slachtoffer gevoeld maar of het mijn eigen schuld was. Of het realistische is een tweede want diep van binnen kan ik bedenken dat het niet mijn schuld was, maar helaas is mijn hoofd nog de baas over mijn gedachten
Wauw - Woensdag 9 december 2015 14:52
Wauw Sandra, onwijs veel complimenten voor jouw manier van schrijven. Ik lees vaker blogs van je en al hebben ze voor mij persoonlijk niets, ik blijf me over jouw schrijfstijl verbazen: zo sterk, helder en mooi verwoord. Gewoon echt, veel complimenten! (En tof, je bijdrage op het forum!)
Nanny - Woensdag 9 december 2015 14:53
Wat treffend geschreven, zo herkenbaar! Niet alles komt goed, wonden helen, littekens blijven. Kan gelukkig weer vrij leven, maar 's avonds zonder spanning over straat is er niet meer bij...
RosieV - Woensdag 9 december 2015 16:33
Ik ook niet, maar als ik heb hem dus ook op facebook ergens gezien. Ik durfde alleen niet op volledig profiel te kijken omdat ik dan dacht dat hij dat kon zien.
Ik word er heel wraakzuchtig van, krijg dan van die gedachten waarop ik met een mes in mijn handen naar hem toe sluip.
luca - Woensdag 9 december 2015 16:34
Wow, dit doet veel met me. Je schrijfstijl hier is geweldig.
Anne 93 - Woensdag 9 december 2015 16:43
Wow dit raakt me enorm!!!

K voelde de spanning weer door mn lijf gieren toen k het las....
Dit is zo enorm herkenbaar!!
Ook dat stukje over die trein, k heb dat ook elke dag weer, en elke dag moet k weer tegen mezelf zeggen dat k er bijna ben, dat niet iedereen die bedoelingen heeft en toch ben k iedere keer weer bang....

K hoop dat k er ooit vanaf ga komen...al denk k wel dat het heel moeilijk zal zijn...

Mooie blog!!
xxxm - Woensdag 9 december 2015 16:44
Super mooi geschreven.. echt heel heftig wat je hebt meegemaakt. Dit raakt me heel erg!
Anonieme A - Woensdag 9 december 2015 16:53
Wow, ik krijg eigenlijk nooit kippenvel van blogs, maar van dit blog wel. Ondanks dat ik niet per se dít heb meegemaakt, herken ik (vanuit vroeger) eigenlijk veel van wat je zegt, maar dan vanuit mensen die me hebben gepest. Iets heel anders, maar ik voel wat je schrijft. Echt heel naar dat je dit hebt mee moeten maken, maar respect voor hoever je al bent gekomen!
LerenLeven - Woensdag 9 december 2015 17:06
Nicole - Woensdag 9 december 2015 17:33
Prachtig geschreven Sandra
Beauutjuhx - Woensdag 9 december 2015 17:39
Ik herken hier alles in,.. Echt gewoon alles, alleen ik kan nog niet zeggen dat ik geen slachtoffer ben helaas..
Anoniem - Woensdag 9 december 2015 18:23
Ik kan nog steeds niet helemaal zeggen dat ik geen slachtoffer ben, en zit nog steeds aan mijn antidepressiva op 19 jarige leeftijd. Vind het nog steeds allemaal enorm lastig, maar ik sla me erdoorheen.
Laura - Woensdag 9 december 2015 18:46
Sorry het is natuurlijk superstom dat ik dit vraag, maar ik weet niet helemaal zeker of het het 100% snap... Gaat dit over seksueel misbruik, waardoor Sandra een eetstoornis heeft gekregen? :'( Wil iemand dit alsjeblief even uitleggen?
Laura - Woensdag 9 december 2015 18:47
wel heel mooi geschreven vind ik
Lara - Woensdag 9 december 2015 18:57
Ik reageer bijna nooit onder blogs, maar dit artikel raakt me enorm. Bedankt voor je openheid, je kwetsbaarheid en het 'fijne' van herkenning; al gun ik niemand ooit dezelfde situatie is het toch fijn om herkenning te vinden bij elkaar.

Je geeft mij hier net een beetje extra hoop mee dat ik heel goed kan gebruiken momenteel. Ik heb alles gelezen met tranen in mijn ogen, kippenvel door hoe je alles zo rakend beschrijft.Maanmeisje - Woensdag 9 december 2015 19:25
Mooi geschreven!
lunetha - Woensdag 9 december 2015 19:30
Wat knap hoe je dit hebt geschreven en kunt verwoorden. Indrukwekkende blog en wat mooi en sterk dat je kan zeggen dat je geen slachtoffer meer bent! heftige gebeurtenissen laten altijd hun sporen na..
Deau - Woensdag 9 december 2015 21:03
Alle shout-out naar jou Sandra!
Liske. - Woensdag 9 december 2015 21:06
Herkenbaar...
Mooi geschreven,
jammer genoeg kan ik me er nog niet overzetten..
Sparkle - Woensdag 9 december 2015 21:42
Wat mooi geschreven. En tof dat je dit alles deelt. Hier- met ons.
Een stukje openheid. Zoveel herkenning. Heel diep van binnen.
Catoo - Woensdag 9 december 2015 21:43
Voor mij gelukkig niet herkenbaar, maar wat heb je dit goed geschreven. Een van de allerbeste blogs die ik ooit gelezen heb!
X - Woensdag 9 december 2015 21:52
Lieve Sandra,
Wat een mooie blog.
Heel herkenbaar.
Dankjewel daarvoor.

X
Felicity-ann - Woensdag 9 december 2015 22:15
Hoi Sandra,

Bedankt voor je mooi geschreven en herkenbare blog!
Mijn vraag, wat heeft jou geholpen om met deze situatie om te gaan in het beginstadium en van daaruit verder?
Mijn ervaringen beheersen nog steeds mijn dagelijks leven, ondanks therapie.
Misschien kan je iets over je "terugvechten en vooruitgang boeken" delen in een blog?!
Alvast bedankt! (wat je ook met mijn vraag kunt beginnen)

Groetjes Felicity-ann
Birdy - Woensdag 9 december 2015 22:39
Heel veel complimenten voor deze blog. Hij raakt me echt en het is helaas zo herkenbaar, in zo veel verschillende situaties de hele dag door. Heel veel respect voor hoe je het omschreven hebt en voor je openheid.
Dankjewel voor deze blog..
Lentesneeuw - Donderdag 10 december 2015 08:58
Wat een mooie, eerlijke blog Sandra. Bedankt voor je openheid!
Sheila - Donderdag 10 december 2015 09:19
@Laura

Sandra heeft inderdaad misbruik meegemaakt.. Of het bijgedragen heeft aan haar eetstoornis, dat denk ík wel, maar daar kan ze beter zelf een uitspraak over doen.

Krachtig, ik herken me hier wel een beetje in. Ik vind het ongelofelijk knap hoe Sandra zich voor ons open stelt. Petje af ♡
Mootje - Donderdag 10 december 2015 11:10
Wauw! Geen woorden voor! Heel knap geschreven!
- - Donderdag 10 december 2015 11:17
Wat een ontzettend krachtig en eerlijke blog. Toen ik het las, besefte ik me ineens dat ik niet de enige ben die zulk soort momenten meemaakt. Dat ik dus niet de enige ben die een paar keer per dag die ene man denkt te zien terwijl het totaal iemand anders is. Het is al een paar jaar geleden gebeurd en ik neem het mezelf nog steeds kwalijk dat ik er nog zo mee bezig ben. Tijd heelt inderdaad (nog) niet alle wonden. Het is nog steeds pijnlijk en heel erg lastig af en toe. Maar ik haal hier echt steun uit. Ik ben niet alleen.
Kat - Maandag 14 december 2015 00:32
Mijn gevoelens gaan een beetje alle kanten op na deze blog.. Ik vind het eerlijk en knap en ergens een soort 'opluchting' dat ik niet als enige door dit soort dingen gaat (hele rare uitspraak natuurlijk, ik gun dit niemand, maar ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven)

Van de andere kant roept dit weer allemaal herinneringen op waar ik op dit moment geen behoefte aan heb, en weet ik dat dit weer een slapeloze nacht wordt.

Weet niet helemaal of ik nou blij ben dat ik dit heb gelezen of niet.