Ik ben bang voor van alles

 

Vroeger was ik bang voor een heleboel dingen. Ik durfde niet uit bed als ik 's nachts moest plassen, omdat ik dacht dat er een monster onder m'n bed zat, was bang voor de buurman, bang voor inbrekers of vond het eng om alleen thuis te zijn. Sommige van die angsten heb ik nog steeds, andere, zoals die van het monster onder m'n bed, zijn typische angsten uit mijn kindertijd.

Ik lijk misschien stoer, maar eigenlijk ben ik best wel een held op sokken. En toch moet ik dingen doen, stappen zetten en ondanks dat het donker en stil is in huis 's nachts naar de wc. Misschien ben jij ook wel ergens bang voor of voor een heleboel dingen. Best wel lastig, want alleen thuis zijn, in het donker zijn of een insect in huis hebben, zijn dingen die er nu eenmaal bij horen.

bang

 Bang in het donker
Vroeger sliep ik met een nachtlampje of moest mijn deur op een kier vanwege het licht op de overloop. Tegenwoordig vind ik het ook nog wel eens fijn om de lamp op mijn nachtkastje wat langer aan te laten staan. Vroeger bedacht ik me allemaal gekke scenario's en tegenwoordig voel ik me ook nog wel eens bang in het donker. Ik vond het stom van mezelf, want welke vrouw van halverwege de twintig is nu nog bang in het donker? 

Heel veel vrouwen, merkte ik toen ik er over praatte met andere meiden in mijn omgeving. Het was helemaal niet zo gek. Ik merkte ook dat ik er eigenlijk alleen last van heb als ik vermoeid, gestressd of verdrietig was. Ik voel me dan gewoon wat minder veilig. Tegenwoordig laat ik dus gewoon een lampje aan. Ik hoef niet altijd even stoer te zijn. 

bang

 Bang om alleen thuis te zijn
Ook nu vind ik het nog wel eens onprettig om alleen thuis te zijn. Vooral als ik me dus wat emotioneler of moe voel, maar ook als het stormt, donker is, ik een enge film heb gekeken of een naar bericht op het nieuws heb gezien. Ik probeer dan even stil te staan bij de dag ervoor of een andere dag waarop ik niet bang was. Vandaag is door die berichten niet ineens heel anders en dat helpt relativeren. 

Jaren geleden kon ik nog wel eens echt heel bang zijn om alleen thuis te zijn. Ik liep dan alle deuren langs om de checken of ze goed dicht waren, deed overal het licht aan en belde dan een vriendin of m'n moeder als ik door het huis liep. Erg onprettig. Relativeren en terugdenken aan een dag waarop ik niet bang was, heeft geholpen niet meer zo bang en onrealistisch te denken. Intussen voel ik me gewoon veilig in mijn eigen huisje. Ook als ik alleen ben. 

♦ Bang om alleen over straat te gaan
Misschien ben je wel bang om alleen over straat te gaan. Toen ik een eetstoornis had, was ik erg onzeker. Ik vond het spannend om in mijn eentje ergens heen te gaan. Ik deed het wel, maar voelde me erg ongemakkelijk, was bang dat mensen iets van me vonden en naar me keken. Ik voelde me veel veiliger als ik samen met iemand op pad ging. En nog steeds vind ik dat natuurlijk vooral gezellig. Maar ik ga inmiddels ook graag alleen naar het bos, naar de stad of ergens lunchen. Heerlijk juist. 

 Bang om te vliegen
Ik heb nog nooit in een vliegtuig gezeten. En iedere keer als ik de gedachte heb ''Misschien moet ik het toch maar eens doen'', heb ik een nachtmerrie over een vliegtuig dan neerstort. Ik weet niet wat het is, maar vliegen lijkt me gewoon ontzettend eng. Het idee dat je in de lucht hangt, nergens aan vast... brrr. Toch wil ik wel een keer gaan vliegen, maar op dit moment ga ik liever met de auto, het openbaar vervoer of de boot op vakantie. Misschien als iemand me overhaalt of ik graag een hele mooie reis wil gaan maken. Heb je last van vliegangst en wil je hier vanaf, dan zijn daar speciale cursussen voor: Lees hier meer over vliegangst.

 Bang om te bellen of iets te vragen
Sommige mensen zijn bang om te bellen. Misschien herken je het wel. Vaak komen dit soort angsten door onzekerheid of een laag zelfbeeld. Je bent bang voor hoe de ander reageert, weet niet percies wie je aan de telefoon krijgt of bent bang dat iemand jouw vraag dom vindt. Best lastig, want bellen en dingen vragen aan mensen is best handig.

Als ik een spannend telefoontje moet plegen, ben ik ook vaak bang dat ik iets verkeerds ga zeggen. Als het echt, echt spannnd is trillen mijn handen als ik het telefoonnummer intoets. Ik probeer dan altijd even goed diep adem te halen en zeg tegen mezelf dat het echt wel goed komt. Meestal ben ik dan al een stuk minder zenuwachtig. En, oefening baart een hele hoop kunst. Dus hoe meer je belt, dingen vraagt en hierin ervaring op doet, hoe beter het zal gaan. Lees hier meer over belangst.

 Bang voor viezigheid
Je kunt ook bang zijn voor vuil, dingen die over de datum zijn of bacteriën. Je bent bijvoorbeeld bang dat iets over datum is en gooit daarom al snel eten weg wat bijna over datum is of langer dan een paar dagen geopend is. Heb je smetvrees, dan was je je handen overmatig, ben je bang ziek te worden of krijg je de kriebels van een bakje nootjes waar anderen ook uit eten met hun handen. 

Ik heb hier zelf niet echt last van. De gedachte dat ik er echt niet ziek van word of er iets anders gebeurt, helpt me om te weten dat het heus niet erg is om een glas melk te drinken dat 1 dag over de datum is. Heb je echt last van smetvrees en ga je extreem gecontroleert om met hygiene, lees dan dit eens. 

 Bang voor hoogte of kleine ruimtes
Ik kan mezelf behoorlijk bang maken als het gaat om kleine ruimtes, zoals liften. Ik ga eigenlijk bijna nooit met de lift. Als ik moe ben of erg veel trappen moet lopen stap ik er nog wel eens in. Maar dan ben ik in een goede bui. Ook vind ik hoogtes eng. Ik durf maar twee meter hoog te klimmen op de klimmuur en als ik een hoge hotelkamer heb, durf ik niet uit het raam te kijken. Best wel jammer, want soms is het uitzicht best mooi. Misschien komt dat nog.

Bang voor water
De meeste mensen in Nederland hebben hun zwemdiploma wel, maar toch zijn er best wat mensen bang voor water. Zo ken ik iemand die nooit gaat zwemmen, niet durft te varen en zelfs niet naar het zwembad gaat. Erg jammer, want in water kun je een hoop plezier maken. Toch kun je bang zijn voor water. Misschien door een nare ervaring, een eng verhaal of omdat je niet zeker bent van je eigen zwemvaardigheden. Informeer eens bij het zwembad bij jou in de buurt. Er zijn bij veel zwembaden namelijk lessen om over deze angst heen te komen. 

 Bang voor de dood
Misschien ben je ook wel eens bang voor de dood. Soms grijpt het me wel eens aan. Want wat gebeurt er als je plotseling zou overlijden? En het verdriet dat er dan zal zijn bij nabestaanden... Ook ben ik wel eens bang om mensen kwijt te raken. Mijn vader kreeg ooit een hartinfact en de periode daarna ben ik regelmatig angstig geweest dat iemand uit mijn gezin plotseling dood zou gaan. Een hele nare angst.

lose

Toch is het goed daar niet te lang over te gaan piekeren. Dit soort dingen kunnen inderdaad gebeuren, maar de kans is niet zo groot. Overkomt het je toch, dan is dat natuurlijk enorm verdrietig en heftig. Maar als je hier de hele tijd maar bang voor bent, blokkeer je en dat is ook niet fijn. Geniet van de mensen om je heen en van het leven dat je nu hebt. 

 Bang voor beestjes
Redelijk veel mensen zijn bang voor spinnen. Ik vind het ook maar niks. In het huis waar ik woonde met mijn ouders waren erg grote spinnen, soms wel vijf centimeter groot. Deze kon je niet plat slaan met een slipper, maar moest dan weggehaald worden door mijn vader met een glas en een kartonnetje. Vreselijk vond ik die beesten. En nu ik er over schrijf, krijg ik meteen weer jeuk. Het idee dat het beest in je kamer loopt, terwijl jij er niets van weet. Of het idee dat hij over je heen loopt. En vergeet niet de verhalen over het aantal spinnen dat mensen in hun leven eten als ze slapen!

spider

Griezelig vind ik het idee dat er beestjes in mijn kamer zijn. Ik vind ze vies en eng. Het helpt mij vooral te bedenken dat de diertjes eerder bang zijn voor mij, dan dat ik bang voor hen hoef te zijn. Denk maar aan een muis of mier. Ze racen er vaak al snel vandoor als jij in de buurt komt. Het gekke is trouwens dat wanneer ik ga kamperen ik die beestjes ineens helemaal niet meer eng vind en dan ineens zeg 'Dat hoort bij kamperen'. 

Bang voor de dokter of tandarts
Zelf ben ik niet zo heel erg bang voor de dokter. Vaak ga ik hier enkel heen met een klacht die te verhelpen is met medicijnen of een doorverwijzing. Sommige mensen vinden dit echter wel heel eng. Ze zijn bang voor wat de dokter zal zeggen of bang om allerlei ziektes te hebben. Ben je erg bang dat je ziektes hebt, dan heb je misschien last van hypochondrie.

De tandsarts is echter een heel ander verhaal. Het boren en de grote naald van de injectie die je krijgt om te verdoven vind ik vreselijk. Ook vind ik het lastig dat ik niet precies kan zien wat er gebeurt. Inmiddels heb ik wel een fijne tandarts die hiervan weet. Hij vertelt dan ook stap voor stap wat hij doet en zegt heel vaak ''Ik ga je geen pijn doen''. Dat stelt me meestal wel gerust, terwijl ik het heus wel weet natuurlijk.

 Bang voor bloed
Een klein schaafwondje vind ik niet zo eng, maar bloedprikken of veel bloed maakt me draaierig. Als ik bloed moet prikken, stel ik dat dan ook weken en soms zelfs maanden uit. (Oeps) Ik weet dat het allemaal wel meevalt, maar het idee van die naald in mijn arm vind ik maar niks. Ik spreek meestal af met de zuster die bloedprikt dat ze tegen me praten als ik in de stoel zit. Zo blijf ik erbij en val ik niet flauw. Ze zegt ook altijd wanneer ze het laatste buisje doet en dat stelt me best wel gerust. En weetje, het is eigenlijk zo voorbij. 

 Bang om bang te zijn
Misschien ben je wel voor een heleboel dingen bang. Ik had een tijdje dat ik eigenlijk niet eens meer wist waarom ik iets eng vond. Ik was eigenlijk meer bang om bang te worden. Soms maak je jezelf dan zo gek met allerlei scenario's en ben je bang voor de angst die je zult voelen. Ben je je hier bewust van, probeer hier dan iets aan te doen. Bang zijn is een alert van je hersenen. Best handig om je te waarschuwen, maar het moet je niet belemmeren in je dagelijkse leven. 

angst

Bang zijn we allemaal wel eens en misschien herken je een aantal van de angsten hier boven. Dat is helemaal niet gek en je bent daarin echt geen aansteller of schijtebroek. Ik ben ook een held op sokken en daar hoef ik mezelf helemaal niet minder door te voelen. Heb je echter heel veel last van de angsten en belemmeren ze je om dingen te ondernemen of te bereiken, dan is het goed hier eens over te praten met je psycholoog, huisarts of vertrouwenspersoon op school. 

Ik zelf ben inmiddels veel minder bang voor dingen. Misschien ook omdat ik meer op mezelf heb leren vertrouwen en het vermogen om met angst om te gaan. In ieder geval doe ik 'alles' gewoon en durf ik nieuwe dingen aan te gaan met open armen. Ik merk vooral dat ik bang ga denken als ik moe of emotioneel ben. Het geeft dan niets dat ik wat sneller bang ben en ik probeer dan even extra goed voor mezelf te zorgen. Meestal voel ik me daarna dan weer sterk genoeg en zijn die gekke dingen waar ik mezelf bang voor maak ook weer weg. 

Dit zijn angsten los van de angsten die te maken hebben met eten zoals aankomen, dik worden of door te slaan. Wat alle angsten betreft is het belangrijk angst toch aan te gaan. Als dit niet lukt of je dit niet durft, is het belangrijk daar hulp bij te vragen van geliefden of hulpverlening. Achter angst blijven schuilen kan je leven namelijk erg klein en beperkt maken. En je hoeft het niet alleen aan te gaan.

Welke angsten herken jij?

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Chananja - Dinsdag 1 oktober 2013 13:51
Ik heb ook best veel angsten. Van dit rijtje herken ik:
- bang voor het donker
- bang dat geliefden overlijden
- bang om alleen thuis te zijn
- bang voor hoogtes en kleine ruimtes
- bang om te vliegen
- grote angst voor de tandarts, helaas gaat mijne daar niet zo fijn mee om als jij beschrijft.

En daarnaast ben ik van jongs af aan al heeeeeel bang voor honden!
Annalisa - Dinsdag 1 oktober 2013 13:52
Bang om alleen over straat te gaan.
Dat herken ik heel erg. Helaas.
Sarah - Dinsdag 1 oktober 2013 13:55
Heel herkenbaar! Ik probeer altijd mijn angsten te overwinnen, maar er soms wordt mijn angst zo overweldigend dat ik het allemaal niet meer zie zitten en echt een paniekaanval krijg. Dat is zoooo vervelend!
Een aantal dingen waar ik bang voor ben
- Hoogtes (ik heb echt hele erg hoogtevrees)
- In het middelpunt staan
- Alleen zijn in het donker
- Bang voor onweer
- Voor bellen of iets vragen (ik doe het toch wel, maar ik kijk er altijd erg tegenop)

En dat zijn nog maar een paar dingen. Iedere dag probeer je er weer over heen te zetten en je niks van aan te trekken van mensen, maar het is nog niet altijd zo makkelijk. Fijn dat mensen er zo eerlijk en open over kunnen praten hier!
xlikeaflower - Dinsdag 1 oktober 2013 14:03
Ik ben voor zoveel dingen bang, dat het meer het bang om bang te zijn is geworden ja.. Vroeger heb ik mezelf dat aangeleerd en ja, daarvan af komen is moeilijk. Maarr, het zijn er al veel minder, dus het kan. Angsten overwinnen kan. :)

Tyrande Whisperwind - Dinsdag 1 oktober 2013 14:41
Ik ben heel erg bang voor insecten. Het is heel vervelend dat mensen altijd denken dat ik me aanstel. Dat als er ergens een spin zit ik 3 meter verderop nog niet durf te zitten. Of dat ik wegren als er een langpootmug zit, ongeacht de activiteit waar ik mee bezig was. Ze vinden het van dat 'typisch gillende keukenmeidengedrag' en dat is heel naar want ik ben écht heel bang
roos - Dinsdag 1 oktober 2013 15:01
bang voor hulp..
-- - Dinsdag 1 oktober 2013 15:08
Ik herken de meeste van je angsten. zo'n periode heb ik ook meegemaakt, niets hielp. eerst een klein lichtje, toen groot licht aan. Waardoor ik uiteindelijk snachts niet meer kon slapen en bang werd als ik mijn ogen dicht deed. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik heel achterdochtig werd, prikkelig etc. Door middel van REM? (tikjes therapie) mijn angst in ieder geval het verband van het donker/enge wezens met slapen werd losgekoppeld en ik weer rustig mijn open durf dicht te doen en te slapen. Mooi verhaal:) Probeer nu ook stil te staan bij de angst en het niet op de loop te laten, maar zelf in te grijpen, om het los te laten en weer verder te gaan!
Sanne - Dinsdag 1 oktober 2013 15:09
Bang om te bellen heb ik echt best wel erg.
Wat een zegen is whats app, mail, facebook e.d. dan zeg.
Als ik bijvoorbeeld kapper wil bellen, loop ik nog liever binnen. Dan kan ik tenminste hun reactie zien.

Tandarts nog zo'n ding ben al 3jr niet meer geweest uit pure angst. Als ik ooit nog ga ga ik wel naar zo'n angst tandarts... Narcose erop lijkt me t beste in mijn geval.
Elise - Dinsdag 1 oktober 2013 16:18
Ik herken alles ... 'k heb een gegeneraliseerde angststoornis namelijk.
Door veel dingen te blijven doen, hoe eng ze ook zijn, lukt het me om door te gaan met leven maar het blijft voor mij al een opgave om iemand op te bellen.
Succes allemaal!
jens - Dinsdag 1 oktober 2013 16:27
Heel herkenbaar ben echt bang voor alles ieder stap buiten de deur is al overwinning.
Fijn zo een stukje herkenning
ThinkBelieveAchieve - Dinsdag 1 oktober 2013 16:37
- bang om te bellen
- bang voor de tandarts
- bang voor de dood
- bang in het donker (ik kan mezelf helemaal gek maken)
- bang voor beestjes
- en vooral bang om bang te zijn

Best veel eigenlijk maar ik merk wel dat naarmate ik vaker bel ik bijvoorbeeld de angst wel langzaam wat afneemt, vroeger viel ik zelfs stil en nu niet meer. Ik denk dat het best belangrijk is om angsten aan te blijven gaan, anders worden ze alleen maar groter.
stroopwafel - Dinsdag 1 oktober 2013 17:52
oke, echt al die angsten heb ik last van! hahaha :'' )
onedirectionx - Dinsdag 1 oktober 2013 17:55
Ik heb hele erge vlieg angst, ik word helemaal hysterisch als ik in een vliegtuig zit!
h0neybee - Dinsdag 1 oktober 2013 18:32
ah deze blog komt wel op t goede moment, moet voor deeltijd mn angsten bij houden en ben er achter gekomen dat ik er meer dan 30 op één dag heb... zo vervelend. Mn hoofdbehandelaar zei tegen me dat ik altijd heel stoer doe, maar inderdaad een watje ben. ha ha. lekker dan.
Rosa_Hope - Dinsdag 1 oktober 2013 18:43
Ik ben vaak bang om naar bed te gaan.
En soms ben ik bang om over straat te gaan, maar de laatste tijd gaat dat heel goed.
Ikke - Dinsdag 1 oktober 2013 18:44
Mijn belangst is een heel stuk minder geworden sinds ik als zomerbaantje als doktersassistente heb gewerkt. Het was in het begin heel eng, maar het went en inmiddels gaat ook het bellen in andere situaties een stuk makkelijker :D
meisje14 - Dinsdag 1 oktober 2013 19:15
- bang om alleen thuis te zijn
- bang om te bellen
- bang voor viezigheid
miri - Dinsdag 1 oktober 2013 19:27
te veel om op te noemen...ben bang om te leven en alles wat daarbij hoort
Rebecca - Dinsdag 1 oktober 2013 19:47
Ja, ik heb ook heel veel angsten.

Als ik alleen door de stad loop kan ik wel huilen uit angst dat iemand me wat aan wilt doen. Als het donker is dan is dit nog 10 keer zo erg- in mijn eigen stad heb ik dit niet.
Ik ben heel erg bang om ziek te worden in het openbaar (misselijk/braken)
Ik heb een enorme angst om flauw te vallen
ik ben bang voor kleine ruimtes
Ik ben bang voor spinnen, SLAKKEN?????? (echt panisch), vissen en slangen en wespen
Onweer/bliksem

ja. en ondertussen doe ik altijd stoer haha.
J. - Dinsdag 1 oktober 2013 19:54
Ik ben enorm bang om te falen of om uitgelachen te worden!
beauty_love - Dinsdag 1 oktober 2013 20:15
Ik ben bang voor honden. Hierdoor heb ik maar weinig sociale contacten. Ik durf bij niemand op bezoek te gaan die een hond heeft. Ik durf niet meer door sommige straten waarvan ik weet dat er een (voor mijn gevoel) enge hond woont. Ik kan nooit een stukje door de natuur wandelen, omdat daar altijd honden zijn. Dit heb ik al mijn hele leven, maar de laatste jaren is het steeds erger geworden. Een jaar geleden heb ik een therapie geprobeerd de volgen, maar dat werkte niet. Als het wat beter gaat met mijn gezondheid mag ik misschien EMDR proberen. Dat schijnt ook goed te helpen bij fobieën.
wolkje - Dinsdag 1 oktober 2013 21:47
Ik ben heel bang dat ik mijn eetstoornis nooit nog ga overwinnen, al 17 jaar vecht ik tegen anorexia....al talloze opnames, ziekenhuizen, therapeuten......en waar het ooit begon met enkel eetprobleem, is het nu zoveel meer, zoveel dwanghandelingen en rituelen...heel men leven is kapot en ben doodsbang dat ik nooit nog ga leven, weet zelfs niet meer wat leven is :(
Lottexxx - Dinsdag 1 oktober 2013 22:10
Bloedangst de vorige keer dat ik bloed liet prikken dacht ik dat het wel meeviel 5 minuten later werd ik wakker op de grond.

Maar de grootste angst is angst voor afwijzing, het gevoel dat je dan hebt verschrikkelijk...
Jeske - Dinsdag 1 oktober 2013 22:11
Ik heb ook sommige angsten, daarnaast ben ik ook bang voor/in attracties!
sindy - Dinsdag 1 oktober 2013 23:37
@ Noushka; Lijkt me lastig als je angst hebt om te vliegen, met name als je nachtmerries hebt. Is het een idee om daar eens hulp voor te zoeken, of misschien heb je dat al gedaan? Zou je daar dan ook over willen bloggen, mocht je dat gaan doen?
Melissa - Woensdag 2 oktober 2013 09:27
Nog een tip voor de mensen die bloedprikken eng vinden of snel flauwvallen:
Vragen of je ook mag liggen. Ik doe het zelf ook altijd en het helpt mij altijd wel.
xxbetul - Woensdag 2 oktober 2013 13:28
Ik herken best wat angsten!

Moest vandaag naar de tandarts en was zoooo bang.. Maar angsten zijn er inderdaad om te overwinnen! :) En nu blij dat ik het heb overleefd haha.
Rianne - Zaterdag 10 mei 2014 18:35
Ik heb wel een paar van deze angsten.
Ik ben heel bang voor het donker, ik durf nachts niet naar de wc en ik durf niet gewoon te slapen ik moet altijd met een deken helemaal over me hoofd hebben.
Ik ben bang om enge dingen te zien. Maar ik weet niet hoe ik eraf moet komen het verpest veel want ik durf niet bij andere te slapen omdat ze me dan raar zouden vinden als ik met die deken over me hoofd slaan enso
Katharine - Vrijdag 29 augustus 2014 09:13
Ik ben bang in het donker ik slaap op zonder dus kan ik alles goed horen.
Ik durf niet m'n bed uit als het donker is.
Een keer ben ik huilend naar de wc gelopen, ik vond het zo eng!
Ik slaap sinds kort met een nachtlamp aan,
Alleen is deze nogal fel, waardoor ik niet kan slapen.
Ik ben 's nachts ook bang om alleen te zijn.
Nou ja eigenlijk heb ik dat overal,
Heeft iemand tips waardoor ik zonder lampje kan slapen?
LKievit - Woensdag 21 januari 2015 22:35
Ik ben super bang voor de dood !!
Aangezien ik ook 3 goede vrienden heb, veloren op een jongen leeftijd van nog geen (13) (12) & (15)
Mijn overleden vriendin van (13) die moeder heeft een site opgericht speciaal voor haar mooie meisje, mijn vraag was om gewoon even te kijken op die site !