Ik ben bang om aan te komen

 

De angst om aan te komen beheerste mijn leven. Er had een totale verschuiving plaatsgevonden. Wat begon met de wens om af te vallen, werd langzaam een allesomvattende angst om aan te komen. Niet aankomen, ik mag niet aankomen. Ik was niet meer ergens naartoe aan het werken en hoewel dat ook geen gezonde insteek was, was dit wel degelijk heel anders. Ik voelde mij anders, ik leefde namelijk elke dag in angst. Alles wat ik deed stond in het teken van die angst, alles om te voorkomen dat ik aan zou komen. Een heel leven overhoop, voor iets dat nooit gebeurde.

Misschien vind ik dat wel het meest zonde. Een eetstoornis is op zichzelf al behoorlijk zonde, ook al vraag je er niet om. Maar dat leven in angst zet alles op pauze. Overleven in angst, dat is geen leven. Elke stap die ik zette - elke hap die ik nam - stond in het teken van niet aankomen. Het ging eigenlijk niet meer over afvallen, dat hoefde niet meer en gek genoeg was ik daar nooit meer mee bezig. De ziekte zorgde voor totale angst, verkramping. Aankomen was de hel en dat zou ongetwijfeld gebeuren als ik alles los zou laten.

Die angst was zo groot geworden, dat het mijn werkelijkheid was geworden. Als een monster dat op mij stond te wachten zodra ik even niet op zou letten. Even rustig aandoen kon niet, dan zou het al te laat zijn en dan zou alles voor niets geweest zijn. Dan moest alles opnieuw. Dus leven in angst was de enige optie om niet bang te hoeven worden van mijn eigen lichaam.

Leven in angst

Iets waarvan ik dus niet eens wist of het wel zo snel ging gebeuren, liet ik mijn hele leven bepalen. Omdat het mogelijke gevolg mij nog erger leek, dan elke dag die kans zo klein mogelijk houden. Iets wat dus nog niet aan de hand was, ik was namelijk niet dik of aangekomen, liet ik wel elke dag mijn geluk afnemen. Het was er niet en toch kon ik er niet meer mee bezig zijn dan ik op dat moment deed. Simpelweg omdat het voelde dat het elke dag, elk moment wel kon gebeuren. Zo vervormd was mijn beeld van de realiteit.

Relativeren

Het klinkt zo simpel en toch is het belangrijk om dit echt te blijven herhalen. Om bewust te blijven relativeren. Moeilijk wel, omdat ik onbewust telkens meeging met de waarheid van mijn eetstoornis. Door herhaling kan het sterker worden. Net als een spier die je kunt trainen, kun je je gedachten ook trainen. Je hersenen zijn als het ware een spier die je kunt vormen. Je eetstoornis is daar een goed voorbeeld van, hoe het de realiteit in jouw eigen hoofd enorm kan vervormen en je echt andere dingen kunt zien en geloven. Dat kan dus de andere kant op net zo goed! Het kost alleen weer net zo veel tijd en energie om daarin te investeren. Investeren in de feiten, want dat is waar je lichaam echt mee te maken krijgt. Niet met de waanbeelden die de eetstoornis je voorgeschoteld heeft.

Ik moest mijzelf bombarderen met feitjes, mij opnieuw op een gezonde manier inlezen in wat biologisch eigenlijk wel en niet mogelijk was. Om er zo achter te komen dat mijn angsten nergens op gebaseerd waren, het was voor mijn lichaam niet eens mogelijk om zo veel in korte tijd aan te komen. Ook was mijn beeld van hoeveelheden en calorieën totaal verward geraakt, ik projecteerde mijn angst op een lichaam dat helemaal niet werkte hoe ik dacht dat het werkte. Misschien moest ik dat even opnieuw leren, voordat ik daar conclusies aan verbond en voordat ik daar mijn eet- en leefstijl op aan moest passen.

Mijn lichaam kon bijvoorbeeld veel meer hebben dan ik dacht. Een keer wat meer eten, zie je niet meteen terug op je billen en ook niet op de weegschaal. Eén stukje chocola plakt niet meteen aan je wangen en het vergt een hoop bewijs om jezelf daar weer van te overtuigen. Om je lichaam en alles wat het eigenlijk kan echt weer te gaan vertrouwen. Maar het alternatief was een leven lang in angst te zitten, zonder ooit nog chocola te eten. Het is het waard om jezelf het tegendeel te bewijzen. Het was zo eng en tegelijkertijd zo verhelderd om die andere kant te leren kennen, om dus voor het eerst echt mijn lichaam te leren kennen. Hoe het echt werkte en hoe het echt met voeding omging.

Nooit geleefd

Straks kijk ik na jaren terug en heb ik mijn hele leven in het teken gezet van niet aankomen. Heb ik alles gedaan om iets te voorkomen, waarvan ik niet eens wist of het wel zou gaan gebeuren. Heb ik geleefd in angst, terwijl dat misschien niet hoefde. Heb ik nooit echt geleefd, omdat mijn leven alleen maar waarde zou hebben als ik niet aan zou komen. Hoe veel is dat leven dan eigenlijk waard? Wat heeft dat lichaam - dat ik zo krampachtig wilde vasthouden - mij dan opgeleverd? Geen leven, dat in ieder geval niet.

Er gebeurt niets

Mijn angst was dat als ik die krampachtigheid los zou laten, ik alles kwijt zou raken. Ik zou meer aankomen dan ik aankon en ik wist niet meer wie ik was als ik niet volgens die strenge regels zou leven. Wat moest er van mij komen als ik die controle los zou laten? Terwijl ik er eigenlijk nooit echt was en nooit echt in het hier en nu kon genieten. Ik leefde enkel in mijn eigen doemscenario-preventieplan, liep op eieren en had gewoon honger. 

Ergens ook niet gek om bang te zijn die controle te verliezen. Met terugwerkende kracht snap ik heel goed dat ik bang was om alles te eten wat los en vast zat, ik had het tenslotte mijzelf al die tijd verboden. Al mijn cellen zouden gedacht hebben: Het mag eindelijk! En geef ze eens ongelijk.

De realiteit was dat er niets gebeurde. Ja, ik at soms meer, maar mijn lichaam kon ook veel meer hebben dan ik dacht. Als ik normaal deed, en normaal betekende soms ook wat meer, deed mijn lichaam eigenlijk ook normaal. Veel normaler dan ik dacht, veel normaler ook dan toen ik zo krampachtig leefde. Ik was bang dat als de handrem eraf zou gaan, ook echt alle remmen los zouden gaan. Ik geen maat kon houden en de kilo’s eraan zouden vliegen, maar ik denk dat ik mij zelden zo voldaan heb gevoeld als de momenten dat het wat minder streng mocht. Gek genoeg geeft leven in vrijheid, alle controle die je nodig hebt. Er gebeurde niets, niet waar ik bang voor was in ieder geval. 

Straks ben ik alleen maar bang geweest, dacht ik. Heb ik mijn hele leven opgegeven om iets te voorkomen, wat misschien sowieso niet gebeurd was. Die gedachte en het besef om zo op mijn leven terug te kijken, vond ik misschien nog wel veel enger dan een paar kilo

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Laurence - Zondag 26 januari 2020 13:51
Prachtig verhaal, Daphne. Bedankt voor het delen. Dit is precies mijn ervaring en wat maakt dat ik nu in vrijheid leef. Geniet ook van die vrijheid !! ❤️🙏🏻🍀
Laura - Zondag 26 januari 2020 14:01
Ik ben bang dat ik le in een dikker lichaam nog slechter voel dans als ik gewoon bij mijn magere eetstoornis-lichaam blijf...
Tips om hier over te komen? Is het normaal om de eetstoornis op een 'juist leefbare genoeg'-manier te blijven behouden... ?
MissBeta - Zondag 26 januari 2020 14:25
Vrijwel iedereen heeft deze gedachte bij het aankomen, maar er bestaat niet zoiets als een 'normaal leven met een eetstoornis'. Je houdt vast aan iets wat je alleen maar beperkt. Zie het als een gezond lichaam niet als een dikker lichaam... een gezond lichaam en een gezond hoofd, dat gun ik je van harte. Ik hoop dat je het met de juiste hulp aandurft om het te proberen. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt. Ik zit na jaaaaaaren ondergewicht nu al een tijdje op een gewicht waarvan ik nooit dacht dat ik er tevreden mee kon zijn. Mijn eetstoornis is nog steeds erg aanwezig, maar het is beter om die te verdragen in een gezond lichaam. Dan kan je ook weer de dingen doen die je mentaal sterker maken. Het is niet makkelijk maar het kan echt! Zet hem op :-)
Laura - Maandag 27 januari 2020 16:10
Dankje voor deze prachtige reactie. Dit helpt me oprecht verder in mijn weg naar herstel .Ik heb er zelfs een screenshotje van gemaakt. Dankje , ik hoop dat ik net als jij even ver kan staan op een dag... Stapje per stapje :-)
Daphne - Proud2Bme - Maandag 27 januari 2020 09:36
Hi Laura,

Heel herkenbaar wat je schrijft en ontzettend vervelend dat dit je zo tegenhoudt. Ik denk wel dat dit heel eetstoornis-eigen is inderdaad. Mijn ervaring is ook dat de eetstoornis natuurlijk niet alleen invloed heeft op je lichaam, maar ook op hoe je denkt en naar jezelf kijkt. Hoe gezonder mijn lichaam werd, hoe gezonder ik ook naar mezelf kon kijken. Niet meteen, ook dat proces kost tijd, maar het bleef voor mij niet al die tijd hetzelfde. Hoe gezonder mijn lichaam werd, hoe meer ik daar ook voor terugkreeg in mijn leven. Het voelt soms onmogelijk, maar je kan hier echt doorheen!

We hebben hier meer blogs over geschreven, misschien dat die je ook nog kunnen helpen hierbij:
https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Aankomen:_Even_relativeren
https://www.proud2bme.nl/Fashionblog/Ik_heb_een_grotere_broekmaat
https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Omgaan_met_aankomen
https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Dit_lichaam_kan_anders

Liefs.
Anoniem - Zondag 26 januari 2020 14:49
Herkenbaar afvallen gaat het niet om niet meer dan maar om ik heel erg bang ben de angst is zo groot.. ik laat me eetstoornis ook nooit meer los want het voelt heel veilig, ookal vinden de dokters van niet maar ik vind van wel ookal weet ik van niet maar het voelt fijn
Leonie - Zondag 26 januari 2020 16:38
Wie wat herkenbaar zeg! Bedankt voor het delen!
Daan - Zondag 26 januari 2020 17:27
Heel mooi en fijn om te lezen, dankjewel💗
Ingrid - Zondag 26 januari 2020 18:06
Vooral het stukje nooit geleefd raakt me, waar heb ik het al die jaren voor gedaan, het was toch nooit goed, niet goed genoeg. Allesoverheersende angst waarop je leeft en de controle wilt houden.Zo graag los willen laten, maar paniek bij het laten vieren van de touwtjes. Mooi geschreven Daphne, dank je wel!
Sabine - Maandag 27 januari 2020 08:17
Het probleem voor mij is dat is wél weet hoe het is om dik te zijn. Als ik de Corneille loslaat hoe snel ik dan aan kan komen. Van obesitas naar ondergewicht.
Ik voel me redelijk veilig zo dun, nooit meer dik!
De ervaring van het te dik zijn en hoe dat voelt.... nooit meer! Dan maar leven in angst. Dan maar dagelijks vechten en honger. Dat voelt beter dan dik zijn.
Sabine - Maandag 27 januari 2020 08:19
Het probleem voor mij is dat ik wél weet hoe het is om dik te zijn. Als ik de controle loslaat hoe snel ik dan aan kan komen. Van obesitas naar ondergewicht. Ik ben meer dan de helft van mijn gewicht kwijt.
Ik voel me redelijk veilig zo, nooit meer dik!
De ervaring van het te dik zijn en hoe dat voelt.... nooit meer! Dan maar leven in angst. Dan maar dagelijks vechten en honger. Dat voelt beter dan dik zijn.
Daphne - Proud2Bme - Maandag 27 januari 2020 09:40
Hi Sabine,

Wat rot dat die angst eigenlijk dan nog als 'de beste optie' voelt voor je. Ik herken het wel, ook hoe het voelt om te zwaar te zijn. Heel begrijpelijk dat dit veilig kan voelen, maar misschien zit er ook iets tussen die twee uitersten in? Iets dat je nog niet ervaren hebt, maar dat betekent ook niet dat je dat niet kan leren? Kan me voorstellen dat dat nu nog niet zo voelt, maar misschien is dat een mooi doel om naartoe te werken? Dat gun ik je en weet dat dat niet alleen hoeft.

Take care!

Liefs.
Laura - Maandag 27 januari 2020 12:43
Voor mij helpen deze relativerende gedachten niet zoveel. Natuurlijk weet ik ook wel dat je niet meteen aan gaat komen van een keer iets meer eten, maar wat heb ik aan deze gedachte als ik in behandeling zou gaan? Feit blijft toch nog steeds dat ik dan ongeveer 20 kilo aan zou moeten komen met een kilo per week?
Anna - Maandag 27 januari 2020 16:12
Helemaal eens... Deze relativerende gedachte van "Er bestaat iets tussenin" brengen mij ook niets. Ik heb altijd TE dik of TE mager gekent. En voorlopig voelt TE mager nog steeds veel beter dans toen ik te dik was. Hoe vreselijk ziek dit ook klinkt... het is zo...
Anne - Dinsdag 28 januari 2020 15:43
Dit is heel herkenbaar, alleen heb ik wel gemerkt dat als ik t loslaat ik aankom.... En daardoor ben ik echt wel het vertrouwen in mijn lichaam kwijtgeraakt....