Iemand helpen die gepest wordt

 

Pesten is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen kinderen en jongeren maar ook veel volwassenen betreft. Veel mensen worden dagelijks gepest om hun uiterlijk. Sommige mensen worden als te dun beschouwd, anderen als te dik. Weer anderen hebben misschien flaporen, een grote bril of veel puistjes en helaas grijpen sommige mensen dit aan als redenen om elkaar te pesten. Opkomen voor iemand die gepest wordt is niet altijd makkelijk, daar heb je best wel wat lef voor nodig. Mensen die gepest worden, kunnen echter wel wat steun gebruiken. Daarom heb ik een aantal tips over hoe je iemand kunt helpen die gepest wordt.


Bron

Vraag wat hij/zij nodig heeft
Als je ziet of hebt gezien dat de spanningen hoog opgelopen zijn en iemand gepest wordt, dan kun je in sommige gevallen direct actie ondernemen, maar de vraag is of de degene die gepest wordt dat ook wil. Je kunt niet altijd inschatten hoe de ander zich voelt en daarom is het van belang om na te vragen waar de ander behoefte aan heeft. Probeer niet direct van alles in te vullen, hoe goed bedoeld het misschien ook is. Stap een keer op iemand af als hij of zij een rotopmerking heeft gekregen en vertel wat je hebt gezien en vraag of je iets kunt doen om te helpen.

Stuur een privéberichtje
Hoewel mensen die gepest worden niets verkeerd doen, schamen zij zich vaak voor het feit dat zij gepest worden. Het kan zijn dat als je op diegene afstapt, diegene zich afstandelijk gedraagt alsof hij of zij niet geholpen wil worden. De schaamte kan nu eenmaal erg groot zijn of iemand kan bang zijn opnieuw gekwetst te worden. Ook kan het zijn dat je graag wil helpen maar niet zo goed durft. In al deze gevallen kan een eerste stap naar contact een privéberichtje zijn. Een berichtje via Facebook sturen is nu eenmaal veel sneller gedaan dan echt op iemand afstappen en de drempel ligt vaak een stuk lager. Als je iemand wil helpen maar je durft niet zo goed, probeer het dan eerst eens op deze manier.

Meld ongewenste berichten
Ook online wordt helaas steeds meer gepest. Op Instagram, Twitter en Facebook kunnen mensen elkaar soms helemaal afmaken en dit kan net zoveel pijn doen als in het echte leven. Als je online ongepaste dingen voorbij ziet komen, dan kun je deze berichten heel eenvoudig met een paar klikken melden.


Bron

Respecteer gevoelens
Gepest worden is per definitie ontzettend heftig en roept bij iedereen andere dingen op. De een wordt er misschien erg boos van, de ander verdrietig en wellicht zijn er ook nog slachtoffers van pesterijen die bijna niet meer het huis uit durven. Dat iedereen anders op pesten reageert betekent niet dat het bij de een meer of minder erg is. We gaan allemaal anders met moeilijke dingen om en het is belangrijk om ieders gevoelens te respecteren. Ook als iemand weinig emoties toont, betekent dit niet dat deze er niet zijn. Iemand kan doen alsof iets niet raakt, maar dit kan ook een beschermingsmechanisme zijn. Probeer geduld te hebben.

Leg de ander niets op
Als je ziet dat een klasgenoot bijvoorbeeld gepest wordt, dan kun je wellicht geneigd zijn diegene te zeggen dat hij of zij naar een mentor moet gaan of het aan iemand moet vertellen. Voor jou kan dat heel logisch klinken, maar voor degene die gepest wordt, hoeft dit niet zo te zijn. Iedereen gaat anders om met problemen en wil dit op een andere manier oplossen. Leg de ander niets op en dwing hem of haar niet om bepaalde acties te ondernemen, die druk zorgt alleen maar voor meer stress. Je kunt iemand adviseren maar diegene moet uiteindelijk zelf de keuze maken.

Blijf positief, maar realistisch
Iemand die gepest wordt kan een hoop steun gebruiken. Het kan fijn zijn als jij die steun bent en iemand positief stimuleert om door te gaan en vol te houden. Pas hierbij wel op met eventuele dooddoeners als ''het komt goed'', hier kunnen sommige mensen helemaal niets mee. De ervaring leert nu eenmaal dat pesten jaren door kan gaan en dat slachtoffers van pesterijen er hun leven lang last van kunnen houden. Probeer iemand moed in te praten maar blijf ook realistisch.


Bron

Wat zijn jouw tips om iemand te helpen die gepest wordt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

A. - Dinsdag 30 juli 2019 16:51
Wat een goede blog!
britneyangel - Dinsdag 30 juli 2019 18:48
om samen naar een leerkracht te gaan
Marleen - Dinsdag 30 juli 2019 21:20
Mooie blog. Vergeet alleen niet dat veel vormen van pestgedrag niet duidelijk aanwijsbaar zijn. En ook uitsluiten, negeren etc valt onder pesten. Dat blijft helaas nog langer onder de radar.
Aimee - Dinsdag 30 juli 2019 21:58
Correctie : mensen worden niet alleen gepest vanwege het uiterlijk: mensen worden gepest omdat ze een bepaalde vorm van zwakte tonen wat voor pestkoppen een hulpmiddel kan zijn om het pesten te starten.
Dit hoeft echt niet alleen uiterlijk te zijn: in mijn geval was het extreme verlegenheid en armoede.
Bij een ander kan het weer zijn dat die wat slimmer of niet zo snel met gym is of wat dan ook.
Ik vind het dus achterhaald om als reden bovenin de blog alleen uiterlijk als reden neer te zetten.


En een oplossing als ga naar de mentor werkt niet op veel middelbare scholen word het door de hoogste partij aldus de directeur nog in de doofpotten gestopt.

Wat ik fijn vond aan de berichtgeving van acteur van de serie 13 reasons why is dat ze heel goed aangaven dat pesten meestal stopt als een hele groep mensen van de zelfde leeftijd diegene helpen. De meesten doen dit niet en lopen onbewust mee en zijn dan eigenlijk gewoon ook een pester op een indirecte manier.
Een mentor heeft die invloed niet en zeker niet als een van de pesters gedragsproblemen vertoont.
Het komt vaak voor dat de mentor dan zelfs bang is.

No offense maar wilde dit even toelichten
Prue - Woensdag 31 juli 2019 21:17
Uiterlijk is geen reden om te pesten.

Niets is een reden om te pesten.
Prue - Woensdag 31 juli 2019 21:17
Onzekere mensen worden gepest.
Maar de pesters zijn ook onzeker, anders hadden ze het niet nodig om te pesten.