Hoe zorg ik voor mezelf?

 

Hier op Proud hebben we al een hoop blogs geschreven met tips om lekkerder in je vel te zitten. Zelf vind ik dit soort blogs altijd fijn en helpend. Het zijn heel praktische blogs die veel duidelijkheid scheppen en waar je vaak direct mee aan de slag kan. Daarom licht ik in deze blog een paar blogs en tags uit rondom dit thema. Sommige van deze punten zal je misschien verwachten, terwijl anderen wat minder voor de hand liggen.

De titels van de kopjes zijn tevens de linkjes naar de blogs die ik bespreek! Daar kan je op klikken als je meer over dat onderwerp wilt lezen.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Hannah Daisy 🏳️‍🌈 (@makedaisychains) op

♥ Lief zijn voor jezelf

Dit is natuurlijk een inkoppertje: Lief zijn voor jezelf is belangrijk. De één noemt het 'lief zijn' terwijl de ander het liever 'mild zijn' noemt. Het is maar net wat voor jou het beste de lading dekt, maar beide is in ieder geval goed. In deze blog lees je meer over hoe wij lief zijn voor onszelf en als je niet weet waarom je lief zou zijn voor jezelf moet je deze blog eens lezen over 5 bewezen redenen om lief te zijn voor jezelf. Je bent de moeite waard!

♥ Mental health kit

Toen ik nog niet zo lang bij Proud werkte schreef ik een blog over wat er in mijn 'mental health kit' zit. Een mental health kit is een verzameling aan spullen waar je graag gebruikt van maakt om lekkerder in je vel te zitten. Bijvoorbeeld als je eens een slechte dag hebt, maar ook in het algemeen. Als ik de blog nu terug lees zie ik inderdaad dat ik dingen heb genoemd die ik nogsteeds fijn vind om om me heen of bij me te hebben: Pen en papier, planten, oordopjes voor muziek, lavendel spray, een fijn boek, schoonmaakproducten en mijn knuffel.

Wat ik nu nog zou toevoegen zou misschien mijn bank en Videoland (ik heb geen Netflix, dus dat is waar ik series kijk) zijn. Ook mijn bed en het strand mogen van mij best in dit lijstje. Heerlijk vroeg onder de dekens kruipen en een goed nachtje slaap pakken na een vervelende dag of juist een lekkere strandwandeling maken en even uitwaaien. Dat doet me echt goed. Wat zit er in jouw mental health kit?

♥ Doorzetten

Herstellen kost tijd en gaat met vallen en opstaan. Het maakt niet uit of je wel 1000 keer valt, als je maar 1001 keer opstaat. Sommige stappen in herstel lijken dan ook haast een kwestie van 'gewoon doen'. Zo gewoon is dat natuurlijk niet, maar dat 'doen' is wel een goed puntje. Soms druist alles tegen je eetgestoorde gevoel in en maakt dat het ontzettend lastig, maar is het toch beter om door te zetten. Hiervoor mag je ook echt hulp inschakelen. Je hoeft het niet alleen te doen. 

♥ Je rust nemen

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ja, doorzetten is goed, maar het is ook belangrijk om je rust te nemen, want anders loopt je jezelf nog voorbij. Het is heel goed en gezond af en toe lekker te luieren en het is belangrijk om goed en voldoende te slapen.

♥ Negatieve gevoelens accepteren

Het klinkt een beetje dubbel. Hoezo zou ik accepteren dat ik me rot voel? Daar moet ik toch juist iets aan doen?! Toch is dat helemaal niet altijd het geval. Onderzoek (zie blog) heeft namelijk aangetoond dat het echt helpt om negatieve gevoelens te accepteren. Dat je je rot voelt is niet zonder reden. Het is heel gezond om even flink te balen, boos te zijn of je verdrietig te voelen als er iets vervelends gebeurt of is gebeurd. Op die manier verwerk je het namelijk ook. Je hoeft je gevoelens niet weg te duwen, het mag er zijn.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Hannah Daisy 🏳️‍🌈 (@makedaisychains) op

♥ Stoppen met studeren

Ook deze voelt hoogstwaarschijnlijk ontzettend dubbel. Moeten stoppen met je werk of studie vanwege je eetstoornis voelt al snel als falen, maar toch is het soms een hele goede optie. Ook ik ben ooit gestopt met werken en studeren om echt even al mijn energie in herstel te kunnen steken. Op dat moment was het geen leuke keuze, maar ik ben nog altijd heel blij dat ik hem wel gemaakt het. Het was niet zwak, het was juist sterk. Wat had ik immers aan m'n werk en studie als ik er eigenlijk aan onderdoor ging? Als die eetstoornis steeds maar in de weg bleef zitten?

Herstellen van een eetstoornis kost meer tijd en energie dan je misschien zou denken. Het is hard werken, dus gun jezelf die tijd en ruimte. Dat is helemaal oké. Dat werk en die studie komen heus wel weer als jij je beter voelt. Het lijkt misschien alsof je kansen mist, maar eigenlijk creëer je juist kansen door voor herstel te kiezen. 

Aan de andere kant is het voor sommige mensen juist belangrijk om wel naar school te blijven gaan of te blijven werken. Het kan namelijk ook een hoop structuur en sociaal contact bieden wat juist bevorderlijk is voor je herstel. Je werk of je studie kan een goede motivatie zijn om tegen die eetstoornis in de blijven gaan. Wat je ook kiest, wat voor jou ook werkt, wees je ervan bewust dat beide goed is als het maar goed voor jóu is. 

♥ In jezelf geloven

Een eetstoornis is hardnekkig en daar weet ik alles van. Vallen en opstaan, tja, makkelijk gezegd, maar elke tegenslag woog me keer op keer zwaar. Ik vond het soms heel lastig om te geloven dat het echt goed kon komen. Ik vond het lastig om te geloven dat ik echt goed genoeg was of dat er ooit iets van mij terecht zou komen. Ik kan me voorstellen dat dat best wel herkenbaar zal zijn voor sommige, maar blijf in jezelf geloven. Er is nog zo veel mogelijk en het leven maakt soms onverwachte wendingen. Je bent sterker dan je denkt. Ik geloof in jou!

Zelfvertrouwen is bovendien iets dat je kan oefenen. Het is niet per se makkelijk en het kost wat tijd, maar het is hoe dan ook de moeite waard om daar eens mee aan de slag te gaan. Niemand is perfect, dus dat hoef jij ook helemaal niet te zijn. Je bent goed zoals je bent en daar mag je best trots op zijn. 

♥ Om hulp vragen

Voor jezelf zorgen is niet hetzelfde als het alleen moeten doen. Soms is om hulp vragen en dingen uit handen geven juist een manier om goed voor jezelf te zorgen. Vaak heb ik gedacht: "Het is mijn probleem, dus ik los het zelf wel op. Ik wil anderen hier niet mee lastig vallen." Bovendien vond ik het allemaal wel mee vallen. Het was niet zo dat ik daadwerkelijk op het randje van de afgrond stond. Natuurlijk zal een ander het altijd erger of minder erg hebben, maar hoe groot of klein je problemen (in jouw ogen) ook zijn: Als je ergens mee zit heb je het recht om hulp te vragen. Het is erg genoeg. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Hannah Daisy 🏳️‍🌈 (@makedaisychains) op

♥ Boring self care

Dit laatste kopje is eigenlijk een soort bonus kopje. De link linkt namelijk niet naar een blog op Proud, maar naar de Instagram pagina van illustrator en mental health activist Hannah Daisy. Hannah Daisy maakt onder andere leuke illustraties over 'boring self care'. Boring self care legt de nadruk op manieren waarop je voor jezelf zorgt die eigenlijk heel vanzelfsprekend lijken zoals opstaan in de ochtend, je tanden poetsen, je vieze onderbroek opruimen van de vloer, je medicatie nemen of om hulp vragen.

Goed voor jezelf zorgen gaat niet enkel over het nemen van een warm bad in rozenblaadjes. (Hoewel dat ook echt wel fijn is ;)) Goed voor jezelf zorgen is soms best wel saai en zit in heel normale dingen, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Vier al die dingen ook, want je bent goed bezig!

Hoe zorg jij goed voor jezelf?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Saskia - Zaterdag 10 augustus 2019 07:34
Wat fijn, even alles op een rijtje!
Maaike - Zaterdag 10 augustus 2019 09:10
Ik reageer eigenlijk nooit. Maar deze blog vind ik wel erg fijn en handig. Zoals Saskia zegt, alles even op een rijtje! Ideaal :-)
Jo - Zaterdag 10 augustus 2019 16:48
Kunne jullie een keer blog maken over dagbesteding en hoe je dat terug kunt vragen bij verzekering de eigen bijdrage waar heb je recht op ?