Hij vond me te dik

 

Een flink aantal jaren terug was ik met iemand aan het daten die zogezegd een echte fitness-freak was. Op dat moment had ik nog erg veel last van mijn eetstoornis. In die tijd was ik continu opzoek naar bevestiging dat ik te dik was zodat ik af zou mogen vallen. Ik vroeg aan mijn date wat hij van mijn gewicht vond en of er niet nog iets af zou kunnen? Zijn antwoord op die vraag zal ik niet snel meer vergeten.

"Je bent gewoon mooi hoor, maar er zou inderdaad nog wel iets af kunnen." Hij kneep in m'n buik. "Gewoon een paar kilo en dan ben je echt helemaal perfect." Wow, hallo, zei hij dat nou echt? Ik werd een beetje boos, maar had ik er ook niet zelf om gevraagd? Hij bevestigde mijn gedachten, maar het voelde eigenlijk helemaal niet zo goed. Ik had liever gehoord dat ik gewoon goed was zoals ik ben al zou ik het er misschien niet mee eens zijn. Hij zij het misschien niet letterlijk, maar zijn opmerking was ook niet aardig. In mijn oren klonkt het als niet anders dan: Je bent te dik.

Op dat moment was ik niet in behandeling voor mijn eetstoornis. Ik was net gestopt met mijn behandeling voor anorexia, omdat ik weer een gezond gewicht had. Dit gezonde gewicht had ik echter bereikt door het hebben van eetbuien. Geen gezonde situatie, maar ik vond niet dat ik therapie verdiende als ik mezelf niet kon inhouden en geen ondergewicht meer had. Ik vond het niet nodig, onterecht, want het ging nog helemaal niet goed met eten en deze opmerking had me flink van slag gemaakt.

Ik wil niet zeggen dat het enkel aan deze opmerking had gelegen dat het met eten niet goed ging, er was natuurlijk van alles aan de hand, maar het heeft zeker een bepaalde invloed gehad. Het moment staat immers nog in mijn geheugen gegrift. Het maakte mij extra gedreven om weer af te vallen, wat uiteindelijk alleen maar meer eetbuien uitlokte. Ik zat vast in een eindeloos lijkend cirkeltje van eten en niet eten. Ik voelde me vies, dik, schuldig en moe. Ik schaamde me voor mijn gedrag en ik had geen idee hoe ik hier ooit uit moest komen.

Daar kwam nog eens bij kijken dat ik helemaal niet te veel woog. Ik woog hartstikke weinig, veel minder dan dat ik nu doe. Als ik toen inderdaad die paar kilo af zou zijn gevallen, dan zou ik weer ondergewicht hebben gehad. Hoe kwam het dan dat iemand zo zoiets tegen me had gezegd? Wat moet je dan met die informatie? "Hoe bedoel je?" Vroeg ik twijfelend. "Nou, gewoon, dat je die lijntjes van je buikspieren een beetje ziet."

Ondertussen heb ik wel door dat hij zelf ook niet zo goed wist waar hij het over had. Hij begreep niks van eetstoornissen en ook niet zo veel van het menselijk lichaam. Ik zou er helemaal niks aan hebben gehad als ik wel af zou zijn gaan vallen. Zowel psychisch als fysiek niet. Hij vergeleek mijn lichaam, dat van een jong meisje die net hersteld was van haar ondergewicht, met het afgetrainde lichaam van hemzelf. Dat is geen eerlijke vergelijking.

Mannen kunnen nu eenmaal een veel lager vetpercentage hebben dan vrouwen en spieren wegen meer dan vet. Na mijn periode van anorexia was er vrij weinig van mijn buikspieren over. Ik zou juist moeten aankomen, wilde ik die weer trainen, maar gaat het daar wel over? Is een buik pas goed genoeg als je buikspieren kan zienOndergewicht en een te laag vetpercentage zijn hartstikke ongezond en geen goed doel om na te streven. Als vrouw, maar zeker ook als man zijnde, zo obsessief bezig zijn met je uiterlijk en het nooit goed genoeg vinden, maakt je uiteindelijk ongelukkig. Trainen of een afgetraind lichaam hebben is op zich niet iets slechts, maar het maakt wel uit welke gedachte er achter zit. 

We waren beiden best jong en het is helemaal niet erg om het allemaal niet zo goed te weten, maar voor mij was zo'n opmerking hartstikke onhandig en totaal niet helpend. Op dat moment heb ik het voor mezelf gehouden en bleven de woorden nog lange tijd door mijn hoofd spoken. Je kan helaas niet altijd controleren wat andere mensen tegen je zeggen, maar je kan er wel op een bepaalde manier mee om leren gaan. Deze punten zouden je kunnen helpen wanneer iemand iets tegen je zegt waar je helemaal niks aan hebt of wat je zelfs tegenwerkt.

♥ Wat anderen zeggen is niet altijd waar
In dit geval was het heel duidelijk niet juist wat er tegen mij gezegd werd. Nu weet ik dat wel, maar toen kon ik dat niet bedenken. Wanneer je nog last hebt van een eetstoornis, zal je eetstoornis alles aangrijpen om jou te doen geloven dat je niet goed genoeg bent. Zo'n opmerking als deze is voor een eetstoornis te mooi om waar te zijn. Wanneer jij mijn verhaal leest kan je ongetwijfeld objectief kijken en zeggen dat het niet waar was wat hij tegen mij zij. Probeer ook op deze objectieve manier naar jezelf te kijken. 

♥ Bespreek je zorgen
Wanneer iemand iets heeft gezegd waar jij mee zit of je een gedachte hebt die je tegenwerkt is het een goed idee om deze te bespreken met iemand die je vertrouwd. Soms kan je er zelf niet helemaal uitkomen wat nou goed of fout is, omdat je eetstoornis het beeld flink kan vertekenen. Het is goed om dit te bespreken of na te vragen zodat je er niet helemaal in je eentje mee blijft zitten. Dit kan je ook tijdens therapie doen.

♥ Ogen op je eigen pad
Wat goed voor jou is, is niet direct goed voor iemand anders en andersom. De jongen die dit tegen mij zei was net als ik alleen met zijn eigen kijk op de wereld bezig. Misschien dat het voor hem een doel was om een zo'n laag mogelijk vetpercentage te hebben, maar dit was voor mij helemaal niet een goed doel. Overigens valt het best in twijfel te trekken of die hele fitness-cultuur onder mannen wel zo gezond is.

♥ Weet waar je het voor doet
Ik kan heel goed begrijpen dat zo'n opmerking als deze je helemaal van je stuk kan brengen. Wat iemand er later ook nog over zegt, de woorden kan je niet meer ongedaan maken. Blijf daarom heel goed je doel voor ogen houden. Wat ga je ermee opschieten om weer af te vallen? Waar gaat je eetstoornis jou brengen? Wat wil je werkelijk in het leven en wat heb je daar wel voor nodig?

♥ Liefs,
Irene

Bron foto's 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LeRose - Zondag 11 maart 2018 19:13
Dit had ik dus voordat ik kilo's afviel
# fairytale - Zondag 11 maart 2018 19:18
Heel herkenbaar, ik was/ben erg onzeker over mijn lijf.
Ging naar een personal trainer, we hadden dan meet momenten. Dan kneep hij in mn buik of aan de zei dat mn love handles nog lang niet weg waren.
Ik at toen al bijna niets meer, braakte en voelde me enorm rot.
Trainde heel veel uren per dag.
Toch kreeg ik altijd het gevoel dat het niet goed genoeg was. En dat bevestigde hij dan altijd.
Misschien heeft hij het niet zo bedoeld.
britt - Zondag 11 maart 2018 19:21
laatst het zelfde gehad, een jongen tijdens het uitgaan
die over mijn buik zat te voelen...
hij zei: wat ga je hier nou aan doen?? en ik maar lachend hahah morgen begin ik..
het raakt me wel echt als iemand dat zegt, misschien meende hij het niet zo.. maar het zei al genoeg eigenlijk.
herkenbaar wat je hebt geschreven
ik was best trots op mezelf, maar dit haalde me heel even onderuit
LeRose - Zondag 11 maart 2018 19:54
Ik denk dat je sowieso beter niet had kunnen reageren. Want daar help je hem niet mee zijn denkwijze te veranderen en daar help je jezelf al helemaal niet mee.
Je had misschien kunnen zeggen dat het hem helemaal niks aangaat, en hem weg zwaaien.
britt - Maandag 12 maart 2018 21:42
ja dat is idd zo!
zo naar dat mensen al deze onzin uitkramen ..
ik had dat ook wel kunnen en mogen zeggen ja maarja
jamila - Zondag 11 maart 2018 21:22
Ik krijg ook vaak van mijn vriend te horen dat ik te dik ben. Hij beoordeeld regelmatig mijn lichaam superkritisch als ik uit de douche kom of 's avonds bij het uitkleden. Ik vind dat supervernederend. Hij voelt dan aan mijn buik en rond mijn taille hoeveel vet er nog zit. Ook voelt hij aan mijn heupen, want hij vind mijn heupen te breed. Nog erger zijn de controle-metingen die hij iedere week bij mij doet. Ik moet dan op de weegschaal en hij meet dan mijn taille-omvang, heupomvang en omvang bovenbenen. De resultaten zet hij in zijn telefoon, zodat hij kan bijhouden of ik niet aankom en voldoende vooruitgang boek bij het afvallen. Aankomen mag ik absoluut niet van hem. Bij aankomen volgt straf (op mijn billen), dat deed echt heel erg veel pijn, die wil ik echt niet nog een keer krijgen. En als het afvallen te langzaam gaat of stilstaat dan moet ik strenger lijnen van hem. En maakt hij het sportschool schema zwaarder voor mij. Hij gaat altijd mee naar de sportschool, zodat ik er niet aan kan ontkomen om minder zwaar te trainen. Hij heeft dat met de sportinstructeur zo besproken. Die vind het prima dat hij mij zo begeleid. Voor mij is dat echt heel zwaar, ik moet echt tot het uiterste doorgaan tijdens de training. Ook als ik niet meer kan en wil stoppen moet ik doorgaan van mijn vriend. Dat geeft het mooiste resultaat voor mijn lichaam zegt hij. Hij wil mij zo aantrekkelijk mogelijk hebben. Hij zegt dat hij als man zo veel mogelijk van mijn wil genieten en dat het mijn taak als vrouw is om er superaantrekkelijk voor hem uit te zien. Dat moet voor zijn genot zegt hij.
Day - Zondag 11 maart 2018 21:38
Goed dat je dit hier bespreekbaar durft te maken. Dit is echt geen gezonde situatie. Het lijkt me behoorlijk schadelijk voor jou. Je verdient het niet om zo bekritiseerd te worden, dat verdient niemand! En die straf waar je het over hebt dat mag al helemaal niet. Heb je iemand met wie je hierover kunt praten en met wie je eventueel zou kunnen kijken of en welke hulp je hierbij kan inschakelen?

Ik hoop echt dat je jezelf uit deze situatie weet te vechten!
** - Maandag 12 maart 2018 04:51
Jeetje dit maakt me echt verdrietig. Wat erg voor je. Dit is idd geen gezonde relatie hoor. Als ik weer een ES dipje heb, is mijn vriend juist heel lief voor me. Mijn gewicht (en omvang) zijn helemaal niet stabiel maar hij omarmt elk slecht moment van me en dan aait hij over mijn buik. Iets wat ik op die moment niet zou kunnen maar wel nodig heb. Het kan dus anders.. Niemand verdient het om zo behandeld te worden :s
LeRose - Maandag 12 maart 2018 07:10
Ik vind dit totaal niet kunnen in een relatie. Wat als jij dat bij hem zou doen?
Dan maken mannen het meestal meteen uit.
kokosnootje - Maandag 12 maart 2018 07:54
Beste Jamila,

Ik schrik van je bericht.
Dit lijkt me een ontzettend nare situatie voor je.
Zijn er mensen in jouw omgeving op de hoogte hiervan?
Ik raad je aan om steun te zoeken hiervoor bij mensen uit je omgeving, want ik maak me zorgen om je veiligheid en je gezondheid.
Laat je nog wat van je horen?

Liefs
Anna - Maandag 12 maart 2018 16:52
Dit is echt niet ok. Ik hoop dat je inziet dat je zoveel meer waard bent dan wat deze jongen jou geeft (eigenlijk wat hij je niet geeft en hoe hij je misbruikt, want dit is echt misbruik). Ik hoop dat je voor jezelf kan kiezen. In eigenlijk alle gevallen van misbruik is het het best om de relatie te verbreken.
rosaatje - Maandag 12 maart 2018 21:19
dit is gewoon emotionele mishandeling, deze relatie is zo ongezond...
als hij echt van je houd neemt hij je zoals je bent ook met een paar kilo of een rolletje meer, zo niet is hij jou (letterlijke) engerie en tijd niet waard hoor!
jamila - Dinsdag 13 maart 2018 19:05
Bedankt voor jullie begrip en steun. Het is echt heel erg zwaar voor mij. Mijn vriend is zo gefocust op mijn uiterlijk. Hij zegt dat ik te dik ben. Vooral op mijn buik, heupen en bovenbenen heeft hij commentaar. Er moet daar echt flink nog wat van af eist hij. Een smal kontje vind hij "lekker" zegt hij. Ik doe zo goed mogelijk mijn best om hem tevreden te houden en te zorgen dat ik geen straf van hem krijg. Ik vind die zweep vreselijk en ben vaak bang dat hij die weer gebruikt bij mij. Ik heb al eens gezegd tegen hem dat ik de zweep zo pijn vind doen, maar hij zegt dat het juist de bedoeling is dat het zo pijn doet omdat het anders geen straf zou zijn. Hij vind het zijn recht als man om dit te doen en dat het nodig is bij mij om mij voldoende dun te krijgen.
Esther - Woensdag 14 maart 2018 12:54
Deze reactie kan niet waar zijn. Mocht dit wel waar zijn: ZOEK HULP!
Irene - Team Proud2Bme - Woensdag 14 maart 2018 13:26
Hee Jamila,

Ik schrik wanneer ik je berichtjes lees. Wat moet dit zwaar zijn voor jou. Ik kan me voorstellen dat dit heel erg veel met je doet. Dit is absoluut geen manier om met elkaar om te gaan. Daargelaten of het liefdevol is en hoe je in een relatie met elkaar om zou moeten gaan. Ik raad je heel erg sterk aan om hier met iemand over te praten en hulp te zoeken, want ik maak me veel zorgen.

Liefs
Mandy - Zondag 11 maart 2018 23:19
Laat lekker kletsen, die jongen heeft vermoedelijk zwaar onderdrukte homofiele gevoelens. Een beetje man, accepteert het lichaam van zijn vrouw en vindt dat prachtig met/zonder rondingen en met of zonder een paar extra kg. Als het geheel er leuk en verzorgd uitziet is het voor de normale man goed genoeg. Met of zonder merkkleding...een beetje jongen is daar blind voor.
luuk - Maandag 12 maart 2018 07:39
wat is dat nou weer? een beetje man? is iemand die homo is geen man dan? zijn die niet ook gewoon normaal?? echt een hele vreemde reactie. zwaar onderdrukte homofiele gevoelens alleen omdat iemand wat zegt over gewicht echt een van de domste reacties die ik ooit op dit forum heb gelezen
Rockabilly tiger - Woensdag 12 januari 2022 23:45
Ik had vroeger ook zo,n gozer gehad die er ook op afknapte als ik wat pondjes aankwam.Die heb ik toen gelijk gedumpf.Mijn werkgever zei toen ook:Dan is hij toch zeker homo als hij zo naar vrouwen kijkt?Dan valt hij eerder op mannelijke vormen! Dus meissie,er mankeert wat aan die gozer van jou,niet aan jou!Ga weg bij hem,en snel ook,en geef hem aan gewoon!
LeRose - Maandag 12 maart 2018 07:13
Sterker nog dat hierboven valt onder mishandeling. Zoek hulp en verbreek desnoods de relatie.
Pepper - Maandag 12 maart 2018 08:43
@Jamilla:
Dat moet echt verschrikkelijk voor je zijn! Zoiets verdient niemand. Spreek er alsjeblieft over met iemand in je omgeving.
Daarnaast, denk ik, dat je best ook met hem spreekt over jullie relatie. Dit is geen normale situatie en lijkt me voor jullie beiden erg ongezond. Misschien samen eens bij een psycholoog langs gaan?
Ik hoop dat je de moed hebt om dit te doen want dit is geen leven. Sterkte!
D - Maandag 12 maart 2018 13:29
Gelijk dumpen zo'n gast. Ik zou sowieso niet daten met een fitness freak, veel te obsessief. Ik wil iemand die liever voor mij is dan ik voor mijzelf. Iemand die zegt: Je hebt genoeg gedaan, kom lekker zitten en we bestellen voor een keer pizza.
Anna - Maandag 12 maart 2018 13:31
Precies!!!
LeRose - Maandag 12 maart 2018 15:38
Nee ik ook niet D. :)
Doe mij maar iemand met een hele leuke persoonlijkheid en zonder fitnessbody.
Liever een zorgzame man dan een oppervlakkige fitness freak.
Sowieso het perfecte meisje qua uiterlijk zoeken als relatie potentieel is behoorlijk vreemd.
Anna - Maandag 12 maart 2018 13:30
Herkenbaar. Heb het wel eens gehad dat mijn ES stemmetje getriggerd werd nadat iemand opmerkingen maakte over wat ik at (terwijl ik best gezond eet, en denk zelfs gezonder als die jongen maar ok...). Gelukkig sta ik wat dat betreft nu wel sterk in mijn schoenen, maar het is toch best pijnlijk.

Wat goed dat je weer op het herstellende pad bent gekomen. Heel krachtig. Je hebt ook prachtige ogen en prachtig haar trouwens.
T - Maandag 12 maart 2018 15:34
Toevallig dit artikel.

Ik heb nu een paar dates gehad met een jongen die ook een fitness-freak is. Hij maakt opmerkingen als "Ben je niet bang dat je nu weer helemaal de andere kant op slaat en hartstikke dik wordt?" en "wow doe je zoveel honing bij je muesli of zoveel olijfolie in de pan? Dat zijn echt onnodige kcal!" Dan tegelijkertijd wil hij wel dat ik aan kom, maar dan op een gezonde manier. Ik vind het juist fijn dat ik zonder schuldgevoel een zak doritos of een paar koekjes naar binnen kan werken.
LeRose - Maandag 12 maart 2018 15:40
Ja ik schrok zelfs een keer van een jongen die echt letterlijk zei:
Jij mag wel een boterham met hagelslag, ik niet want ik moet cutten en ik word toch dik van hagelslag.
Ik vind dat overdreven fitness gedoe helemaal niet oke, zoals die opmerking hierboven dat zou ik zeggen als ik naar mijn eetstoornis zou luisteren.
Running Girl - Woensdag 14 maart 2018 10:17
Beste Jamila,

Wat vreselijk te horen hoe jouw vriend met jou omgaat.
Nogmaals, heb je hulp en steun in je omgeving hiervoor?
Is er iemand op de hoogte van jouw situatie?
Ik denk dat het belangrijk is dat je iemand of meerdere personen in vertrouwen neemt en verteld over jouw situatie, zodat je er wat aan kan veranderen. Ik hoop dat je nog wat van je laat horen, want ik vind je situatie erg zorgelijk.
jamila - Maandag 19 maart 2018 19:55
Ik heb er met een mevrouw in het wijkcentrum over gesproken. Ze zegt dat ik gewoon een veeleisende vriend heb. Ze vind het niet gek dat mijn vriend zo op mijn uiterlijk is gefocust. Dat doen wel meer mannen volgens haar, dat hoort erbij in een relatie, er aantrekkelijk uitzien voor je partner. Ook van het gebruik van een zweep had ze vaker gehoord. Ze dacht dat het voor hem waarschijnlijk opwindend was om te doen.
kokosnootje - Woensdag 21 maart 2018 07:27
Beste Jamila,

Wat vervelend dat de mevrouw in het wijkcentrum jouw verhaal niet zo serieus neemt.
Het lijkt me verstandig dat je je verhaal met anderen deelt dan deze mevrouw. Desnoods kun je naar de politie gaan om verdere hulp te vragen, want in jouw geval lijkt er sprake van mishandeling. Bij de politie (of een andere hulpverleningsinstelling) kunnen ze je verder helpen of doorverwijzen naar de juiste hulp. Laat je nog weten wat je gaat doen?

Liefs
jamila - Zaterdag 14 april 2018 15:10
Ik dacht dat ik eindelijk slank genoeg was voor mijn vriend, en dat mijn heupen zo smal waren dat hij het mooi vond, maar nu heeft hij een superstrakke jeans voor mij gekocht, model tightfit. Expres een maatje te klein! De jeans past mij dus niet (ik krijg hem net niet dicht). Maar hij wil mij er toch in hebben. Hij zegt dat hij een smal kontje lekker vind en dat ik minder mag eten totdat de jeans dicht kan. Ik ben nu dus maar weer gestart met lijnen voor mijn vriend, want hij heeft alweer gedreigt met de zweep (gelukkig nog geen mee straf gekregen). Ik hoop dat de jeans snel past en mijn vriend weer tevreden is zodat hij me geen straf hoeft te geven met de zweep. Ik heb geen zin in pijn.
Anoniem - Zaterdag 29 december 2018 01:02
Jamila, ik moet dit echt even kwijt. Ik heb al je berichten gelezen, en ik wil dat je bij hem weggaat! Ik ken jou niet, maar als ik lees hoe jij zo psygisch en lichamelijk wordt mishandeld, maakt mij razend en verdrietig. Wanneer je ècht van iemand houdt, maakt uiterlijk niets uit. En je doet je liefde al helemaal niet pijn! Dit is mishandeling en dat hoort niet, je verdient beter. Gehoorzaam hem alsjeblieft niet meer. Straks ga je dood door het gelijn of de slagen. Ik wil jou heel graag helpen, maar ik weet niet of ik dat wel kan... Maar ik kan je wel waarschuwen, hopelijk.