Het wordt weer winter

 

Het begint langzaamaan kouder te worden buiten. De dagen worden weer korten, de nachten worden langer. De vakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Nadat alle groene blaadjes van de bomen zijn gevallen en de laatste glimp van de zomerzon verdwenen is, is het echt duidelijk: de winter staat weer voor de deur.bladeren

Sommigen zullen erg naar dit seizoen uitkijken. Met een lekkere dikke winterjas, sjaal, handschoenen en muts de fiets op naar school en daar met frisse rode wangen aankomen. Met een beetje geluk heeft je moeder of huisgenoot als je thuiskomt al een lekkere mok warme chocolademelk met slagroom voor je klaargemaakt en staan je warme pantoffels al onder de verwarming klaar. De komkommertijd is verleden tijd en alle leuke televisieprogramma's zijn alweer in volle gang.

Ook buiten is er genoeg te doen. Wat dacht je van een lekkere wandeling maken door het bos. Vaak word je in de herfst overdonderd door de prachtige kleuren in de natuur en kan je bijvoorbeeld bladeren of kastanjes zoeken. Of wat dacht je van een sneeuwballengevecht met al je klasgenoten in de winter? Of een wedstrijdje houden wie de grootste sneeuwpop maakt! Ook in de herfst en winter genoeg te doen dus.

Helaas zijn het niet alleen maar mooie dingen die deze seizoenen met zich meebrengen. De dagen worden korter en dat is niet voor iedereen even plezierig. Je wordt wakker: het is donker. Je komt uit school: het is donker. Zelf wanneer je aanschuift voor het avondeten is het soms al hartstikke donker buiten. Niet bepaald iets om vrolijk van te worden. Waar je in de zomer na het avondeten vaak nog zin hebt om dingen te ondernemen zie je dit in de winter niet meer zo zitten. Het liefst zou je in deze kou en kilte meteen je bed inkruipen en er pas weer uitkomen als het licht is.

Tklok verzettenoch is het morgen, 28 oktober weer zover: de klok wordt een terug gezet. Al is dit voor één nachtje wel een groot voordeel, je kan lekker een uurtje langer slapen! Daarna zul je merken dat het ineens nog vroeger donker is dan je gewend bent. Want begint het nu pas om 19:00 donker te worden, volgende week zal dat om 18:00 al zijn.
In de ochtend kan je er nog enkele weken van genieten dat je niet meer in het donker op hoeft te staan, maar ook dit zal over een maand niet meer gelden.

Sommige mensen merken vrij weinig van het terugzetten van de klok, anderen moeten hier eventjes aan wennen. Je biologisch ritme moet zich hier namelijk even aan aanpassen. Je hoeft hier niets voor te doen, dat regelt je lichaam helemaal zelf! Om je biologisch ritme toch wat te helpen kan je ervoor zorgen dat je een goed ritme aanhoudt. Hoe dat ritme er uitziet is voor iedereen persoonlijk, maar zorg er in ieder geval voor dat je op een vast tijdstip naar bed gaat en op een vast tijdstip weer opstaat. Door voldoende regelmaat zal je lichaam het snelst wennen aan de nieuwe tijd.

Als je erg veel last hebt van deze donkere maanden dan kan je eens overwegen om lichttherapie te volgen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met anorexia en boulimia, die gevoelig zijn voor seizoenswisselingen, baat kunnen hebben bij lichttherapie. Als je denkt dat lichttherapie jou zou kunnen helpen begin hier dan op tijd mee. Voor een optimaal resultaat is het namelijk het beste hier al mee te beginnen zodra de herfst begint.

Is lichttherapie toch iets te veel van het goede, maar heb je wel last van het donker? Maak het dan in jouw huis of kamer extra gezellig. Zorg dat je genoeg leuke lichtjes en lampjes in de ruimte hebt staan en zet op een aantal plekken wat gezellige kaarsjes neer. Maak het leuk voor jezelf!

winterdepressie.

Het gebrek aan energie en je slechtere humeur kan er dan ook weleens voor zorgen dat het met eten ook wat minder goed gaat. Het kan zijn dat je troost gaat zoeken in eten, dat je gaat hunkeren naar veel en calorie-rijk eten. Of misschien lukt het juist helemaal niet meer zo goed om te eten. Probeer hiervoor te waken. Juist wanneer je slechter gaat eten kan je in een cirkeltje terecht komen: je voelt je somber, je gaat slechter eten, je krijgt dus minder energie, je gaat nog minder doen, je voelt je nog somberder, enz. Ook al zegt jouw gevoel iets anders, probeer juist nu goed en gezond te blijven eten.

Samengevat hebben we enkele tips voor je om de wintermaanden goed door te komen:

  • Blijf actief: maak gebruik van de leuke dingen die het winterseizoen je te bieden heeft. Denk dan eens aan schaatsen, of ga lekker sporten, maak een mooie herfstwandeling maken of hou een sneeuwballengevecht.
  • Eet goed: dat wil zeggen niet te weinig en ook niet te ongezond. Dit is belangrijk voor je weerstand, voor je humeur en uiteraard voor jouw gezondheid.
  • Ga er deze winter eens een paar dagen tussenuit. Je kan lekker naar de Antillen vliegen maar daar heeft niet iedereen geld voor. Maar het kan ook simpel en goedkoop: zoek een mooi plekje op in Nederland of België, boek een weekendje centerparcs, verblijf een paar dagen op het strand. Zo lang je er maar eventjes tussenuit bent.
  • Shoppen! Verwen jezelf deze winter eens met leuke en vooral ook lekker warme kleding. Koop lekkere warme laarsjes, een fijne winterjas, een dik wollen vest... de winter hoeft zo erg nog niet te zijn.

Wat doe jij om de wintermaanden door te komen?

Foto's: 1, 2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower - Zaterdag 27 oktober 2012 16:53
Wat ik doe om de wintermaanden door te komen is heeeeel veeeel thee en cacao in slaan!!! Lekker heet douchen en films kijken. lekker knus en op zijn tijd een stevig wandeling maken, I love autum and winter!!
JustMeXx - Zaterdag 27 oktober 2012 17:15
Kunnen jullie ook een link zetten naar de foto die op de home pagina staat?
JustMeXx - Zaterdag 27 oktober 2012 17:16
Kunnen jullie ook een link zetten naar de foto die op de home pagina staat?
JustMeXx - Zaterdag 27 oktober 2012 17:16
oh ik heb hem al gevonden op weheartit ;)
Anoniempje - Zaterdag 27 oktober 2012 17:34
Ik ben niet dol op kou, maar ik vind die herfstkleuren prachtig!
Ik kijk lekker naar films, heerlijk fietsen, wandelen in het bos, warme chocolademelk drinken!
Vlindertje. - Zaterdag 27 oktober 2012 17:56
De kou houd ik niet zo van en sneeuw al helemaal niet vooral als ik weg moet (zoals het reizen met trein) . Maar ik doe gewoon extra veel kleding aan, winter kleding daar in tegen vind ik wel leuk en extra reden om te shoppen! Aan het donker worden wen ik snel, het heeft ook wel zijn knusse kanten met al die kerst versiering. Veder heel veel warme thee drinken :) en genieten als ik in mijn warme bedje lig en het daar buiten koud is.
M - Zaterdag 27 oktober 2012 19:07
Ik heb zo'n verschrikkelijke hekel aan winter. Ik kan gewoon niet tegen kou. Mijn tenen en vingers worden wit, blauw en paars, evenals mijn lippen. Ik kan 6 truien aan trekken, maar het helpt niet. Ook komen door de winter alle herinneringen weer terug, wat ook niet echt motiverend werkt... Dit wordt bikkelen tot april...
Fleurtje - Zondag 28 oktober 2012 09:44
Ik word altijd zo somber van de herfst en winter, alsof er een stuk energie uit me verdwijnt..
Maar toch ga ik proberen er deze winter en herfst van te genieten, want ik moet toegeven dat de herfstkleuren van nu samen met het zonnetje toch best mooi zijn
keep on shining - Zondag 28 oktober 2012 23:50
hopen dat het weer zo'n winter wordt als het afgelopen jaar! heerlijk om allemaal tochten te kunnen schaatsen en te genieten van de natuur.
thattgirl - Zondag 11 november 2012 18:10
Ik hou van schaatsen maar de rest aan de winter haaaaaaat ik echt !
Heleen - Maandag 14 januari 2013 10:47
Ik voel mij, en dan vooral in de winter, vaak erg depressief.
Ik ben dan heel verdrietig.

Wel hou ik van de zomer, lekker even naar buiten lopen zonder dat je dan je dikke jas aan moet.
Lekker in het zonnetje zitten :) ah, daar hou ik van!
J.C.Spangenberg, Eemnes. - Woensdag 9 januari 2019 22:51
Deze tijd om 10 uur is het donker. Opeens dacht ik toen ik wakker werd "Is het ochtend of is het avond?" Staat nergens vermeld. Ook niet op de pagina met de juiste tijd ! Wat een misser !!! Doe er wat aan! Bedankt.
J.C.Spangenberg . (M.93jr.).