Grapjes over mentale problemen

 

Het was vrijdagavond. De bus was half leeg, bij mij in de buurt zat een groepje jongeren onderweg naar het centrum. "Wat een emo, die snijdt vast thuis in haar polsen." Hoorde ik iemand zeggen over een meisje verderop in de bus. Het in het zwart geklede meisje staarde uit het raam terwijl ze naar haar muziek luisterde. Onbewust van de situatie. Dit, terwijl mijn hartslag plots in mijn keel zat. Hij zei het alsof het niets was. Ik trok mijn mouwen wat verder naar beneden om de littekens op mijn armen te verbergen en weken later echoden zijn woorden nog altijd door mijn hoofd.

Het maakte mij boos en verdrietig, omdat hij niks van dat meisje wist en ik dat soort vooroordelen verschrikkelijk vind om te horen. Ik hou er zelf ook een wat alternatievere kledingsstijl op na en kreeg vooral vroeger regelmatig vooroordelen naar mijn hoofd geslingerd waar helemaal niks van klopte. Nog kwader maakte ik me over het feit dat hij het als een soort grapje door de bus schreeuwde. Ik wilde dat ik er wat van had durven zeggen, maar zelfs terwijl dit een grijs verleden van mij is, voelde het alsof ik de gek was in het hele verhaal. Ik heb mezelf in het verleden immers beschadigd en dat was blijkbaar raar en iets om om te lachen. Het maakt me verdrietig dat er grapjes over dit soort dingen worden gemaakt. Dat er over wordt gesproken alsof het raar is en je je er voor zou moeten schamen.

Hoe vaak heb jij iemand wel niet horen grappen: "Zij is echt mentaal niet in orde hoor, wat een gek!" "Ik heb zo veel gegeten, ik denk dat ik ga overgeven." Of "Ik pleeg nog liever zelfmoord dan dat ik met mijn ouders op vakantie ga." Mensen hebben het misschien niet door, maar dit soort woorden zijn zo pijnlijk om te horen voor degene die echt mentale problemen hebben. Wat voor de één een grapje lijkt te zijn is voor de ander een pijnlijke waarheid. Een waarheid die niet serieus genomen lijkt te worden, waardoor het alleen maar lastiger en enger wordt om je er over uit te spreken.

Ik had een eetstoornis en beschadigde mijzelf. Of ze nou wel of niet naar mij bedoeld waren, de gemene grappen en luchtig gemaakte opmerkingen die ik hier over opving deden mij pijn. Ik weet nog goed dat ik een keer een meningsverschil met iemand had. Tijdens deze ruzie zei hij plotseling. "Ik weet wel wat jij zou willen, je zou het liefst nu 5 hamburgers eten en weer uitkotsen, omdat je niet met dit gesprek om weet te gaan!" Dit kwetste mij onwijs, hoe kon je zo iets zeggen? Hoe kon een mens zo weinig begrip hebben en zo gemeen zijn? Ik schaamde me, dacht dat er iets mis met me was. Ik had iemand in vertrouwen genomen en dat vertrouwen werd keihard de grond in getrapt. Ik voelde me onbegrepen en niet serieus genomen. Ik wilde alles behalve dat. Ik wil wel een meningsverschil kunnen hebben zonder aan mezelf te hoeven twijfelen. Ik wil kunnen leven met mijn imperfecties en mezelf goed vinden zoals ik ben. Ik doe dit niet voor de lol. Ik wil een leven zonder eetstoornis. 

Door deze opmerkingen kreeg ik steeds meer de neiging om me maar niet over mijn problemen uit te spreken. Ik trok me terug en voelde me alleen op de wereld. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat er iets mis met mij was en dat ik hier alleen in stond. Ik had het gevoel dat ik niet thuis hoorde in deze wereld, dat ik gek was. Tijdens mijn therapie heb ik steeds meer geleerd mijn gevoel te kunnen verwoorden. Ik leerde mensen kennen in groepstherapie die dezelfde of vergelijkbare problemen hadden als ik. Ik durfde me steeds beter open te stellen en uit te spreken waar ik mee zat. Het viel mij op dat hoe meer ik het met mijn vrienden over mijn problemen had, hoe meer mensen zich plotseling ook openstelden om over hun problemen te praten. Ik kwam er achter dat ik niet de enige was die wel eens in therapie was geweest. Ze gaven aan het prettig te vinden dat ik er zo open over was en dat zij nu ook eindelijk het gevoel hadden er over te kunnen praten. Ze gaven aan dat ze dat eerder moeilijk hadden gevonden, omdat mensen het misschien raar zouden vinden.  

Ik ben blij dat ik me er over heb durven uitspreken en serieuze, waardevolle gesprekken met mensen hier over heb kunnen voeren, maar de botte opmerkingen die ik regelmatig voorbij hoor komen hebben hier niet aan bij gedragen. Daarom wil ik zeggen tegen iedereen die grapjes maakt over mentale stoornissen en psychische problemen, bewust of onbewust: Het doet pijn. Woorden kunnen zo kwetsend zijn. Het floept binnen een seconde uit je mond, maar spookt nog dagen, weken, maanden, zelf jaren door het hoofd van iemand die hier echt problemen mee heeft. Hetzelfde geldt voor fatshaming of thinshaming. Je weet niet wat er in een ander omgaat. Je weet niet hoe erg je iemand kan kwetsen met de woorden die je uitspreekt. Je weet niet hoe woorden iemand anders nog dieper de grond in kunnen trappen, want dat doen ze.  

Dus sta voor elkaar open, probeer de ander te begrijpen en luister naar elkaars verhalen. Een klein gebaar kan al zo veel voor iemand betekenen. Sluit de ander niet buiten, maar help elkaar om ons minder eenzaam te voelen. Iedereen hoort er bij. Herstellen doe je zelf, maar we hebben elkaar nodig. Wie weet red je wel een leven, of je je er nou bewust van bent of niet. 

♥ Liefs, Irene

Fotografie door Andreas Schalk 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fighter. - Vrijdag 25 augustus 2017 19:50
Zo herkenbaar.. ik weet nog precies het moment dat ik bij de huisarts zat en ze grappend vroeg of ik in de bosjes was gevallen, terwijl ze het wist van mijn zelfbeschadiging..
Grace - Vrijdag 25 augustus 2017 22:31
Ik vind het ook erg lastig als mensen zo maar vervelende grapjes maken over psychische problemen. Dat kan veel pijn doen of heel triggerend zijn.
Aan de andere kant kan het ook erg helpen. Mijn close vrienden en familie weten van mijn problemen en dan kan het soms ook bespreekbaarder worden als iemand een grapje maakt. Maar dat is dan ook weer anders bedoeld en gaat het niet te ver. Op zo'n manier is het wel goed denk ik. Maar zoals in deze blog besproken wordt kunnen opmerkingen heel verkeerd aankomen, of dat nou bedoeld was of niet. Doe er voorzichtig mee.
Anne 93 - Vrijdag 25 augustus 2017 22:45
Helaas de waarheid..iedere dag weer.
En er iets van zeggen, daar ben k al mee gestopt. T werd alleen maar erger... :(
n - Vrijdag 25 augustus 2017 23:05
Ik vond het gek genoeg een eyeopener. Dacht dat ik goed bezig was met mezelf uithongeren maar het besef dat mensen mij een 'freak' begonnen te vinden motiveerde mij om op te houden met die "onzin". Natuurlijk ging dat niet zo makkelijk. Maar als je problemen hebt kun je dit normaal gaan vinden of zelfs stoer. Dit terwijl de rest vd wereld het ronduit eng of gestoord vindt.. Nu, jaren later, schaam ik mij voor mijn gedrag destijds..
juliet - Vrijdag 25 augustus 2017 23:25
ik zit nu in een kliniek en hier met mn groepsgenootjes kunnen we er juist door grapjes en zelfspot de boel wat luchtiger maken.. als vreemde dat doen kan ik vrij slecht tegen maar als je elkaar goed kent dan onderling helpt het mij juist enorm.. maargoed
dat kan ook door mijn "slechte" zwarte zelfspot humor komen
Amarens - Vrijdag 25 augustus 2017 23:43
Het verschilt heel erg per situatie.
Soms kreeg ik opmerkingen zoals, ben je emo ofzo? (Vanwege zelf beschadiging littekens) Die raakte me, en irriteren tot op de dag van vandaag.
Sommige vage vrienden maken er grapjes over omdat ze denken dat het al achter me ligt (terwijl ik het nog steeds doe, maar ik het ze niet wil vertellen.) en dat irriteert ook nog wel eens.

Maar met degene die me het best kennen, en weten dat het o.a zelf beschadiging nog speelt, kan ik juist de grofste grappen hebben, en zelf ook over/met hun maken. Door het vertrouwen en elkaar kennen kun je het juist door en grappen over te maken, makkelijker bespreken, het luchtiger maken en de humor er ook van in zien, al zijn de situaties soms in triest. Als er niet meer om gelachen kan worden is het einde helemaal zoek.


AnaMan - Zaterdag 26 augustus 2017 11:25
Helemaal waar, Irene!!!
Er is gewoon zoveel onbegrip, en er zijn zat pestkoppen die mensen inderdaad zo hard kwetsen dat het jaren later nog pijn doet...

Het ergste is nog wel als hulpverleners dit doen; die hebben geen excuus van onwetendheid!!! :(

Ik hoop dat dit soort artikelen zorgen voor wat meer begrip, thanks!
Fayee - Zaterdag 26 augustus 2017 11:26
Heel herkenbaar, alsmaar die vooroordelen en het maken van
''grapjes'' over mentale problemen.. ''dat is echt een borderliner'' ,
''je moet nooit met een borderliner omgaan, die verzieken je leven''
''ach die stelt zich aan en wilt alleen maar aandacht''
''oh je snijdt jezelf? dat doen mensen toch voor aandacht?''
''zij eet zoveel, ze kan beter haar vinger in de keel steken..''
''je bent vast een emo die zichzelf snijdt''
''jullie emo's/gothics verheerlijken pijn toch? en aanbieden de duivel?''
''je had beter /zo en zo/ kunnen snijden, doe het dan goed..''
''je snijdt jezelf, dus je wilt dood''
''je hebt geen eetstoornis, je eet toch?''

Pfooii.. dat is nog maar een klein deel van wat ik allemaal om mij heen
heb gehoord, soms naar mij toe, soms ook random over anderen mensen.

Ik doe zelf wel aan zelfspot en met sommige vriendinnen die zelf ook problemen
hebben, maar van elkaar kunnen we het prima hebben en maakt het het
onderwerp juist ook wel luchtig. Maar als anderen, vreemden, erover beginnen
kan ik het niet zo goed hebben en word ik een beetje boos. Vaak zeg ik er niets
van, maar soms als het echt hoog zit, floep ik het er ook zo uit dat ze normaal
moeten doen.
Juliana - Zaterdag 26 augustus 2017 15:23
Ik heb een angststoornis,het meest pijnlijke dat ik ooit naar mijn kop geslingerd kreeg was van een medewerker bij de sociale dienst. Hoe kun jij nou werken je hebt toch straatvrees! Dit naar aanleiding van mijn vraag of er echt niks te bedenken was dat ik zelf mijn inkomen kon gaan verdienen.
xx - Zaterdag 26 augustus 2017 17:31
Ik merkte dat het met een vriendin van mij dat het niet goed ging, doordat ze juist zulke grapjes maakte, zoals: 'Geef mij maar een touw.' of 'Ik wil dood.' Gewoon grappend. Misschien kan het ook een signaal zijn?
Hernameisalice - Zaterdag 26 augustus 2017 21:34
Ik heb er ontzettend veel aan grappen te maken en te horen over deze dingen. Het maakt het voor mij makkelijker om te handelen. Jammer dat dit blog geschreven is alsof iedereen met mentale problemen hier zich zo over voelt. Dit blog geeft mij het gevoel dat het stuk zelf beschrijft over grappen: alleen, onbegrepen en alsof er iets mis met me is.