Fatshaming en Thinshaming

 

Als jij een eetstoornis hebt en zeker wanneer je ondergewicht of overgewicht hebt, heb je vast te maken gehad met vooroordelen. Een vooroordeel is, zoals de naam al zegt: een oordeel vooraf. Het is te vergelijken met het nemen van een besluit zonder informatie te raadplegen. Soms kunnen vooroordelen goed zijn – het zijn instinctieve besluiten en die heb je nodig in gevaarlijke situaties – maar vooroordelen worden over het algemeen gezien als iets slechts. Het wordt over het algmeen niet gewaardeerd als je iets van iemand vindt zonder dat je weet wat daarachter zit. Zelf vind je het waarschijnlijk ook niet leuk als iemand een vooroordeel over je heeft. Toch heeft iedereen wel vooroordelen en heel veel kun je er ook niet aan doen, behalve altijd open staan voor andere meningen. In deze blog bespreek ik verschillende vooroordelen over mensen met over- en ondergewicht.

Hoewel ik weet dat het niet altijd klopt, heb ik zelf ook weleens vooroordelen over mensen met over-  of ondergewicht. Vooroordelen over mensen met ondergewicht zijn bijvoorbeeld: ''zij heeft vast anorexia'', ''hij is vast aan de drugs'', ''ze heeft vast geen geld om eten te kopen'' of ''ze wil zeker model worden''. Vooroordelen over mensen met overgewicht zijn bijvoorbeeld: ''hij is vast vies en ongezond'', ''zij kan zich vast niet beheersen'', ''hij heeft gewoon geen doorzettingsvermogen'' of ''ze eet gewoon te veel''. Natuurlijk kan ik hier gaan uitleggen waarom dit misvattingen zijn en deze oordelen niet waar zijn, maar dat weten we eigenlijk allemaal wel. In sommige gevallen zal het misschien kloppen, maar vaak gaat er meer achter iemand schuil dan je zelf kunt bedenken. Een simpel oordeel gebaseerd op uiterlijk zegt natuurlijk niet alles.

Persoonlijk denk ik dat mensen met overgewicht nog meer last hebben van vooroordelen dan mensen met ondergewicht. Ik wil niet jouw ervaring bagatelliseren of zeggen dat het niet waar is wat jij meemaakt – iedereen heeft zijn eigen ervaring – maar ik deel hier mijn eigen ervaring. Mocht je het niet met me eens zijn, laat dat dan vooral weten in de reacties. Samen komen we verder dan vooroordelen en kunnen we een fatsoenlijke discussie met elkaar voeren! Waarom denk ik dan dat mensen met ondergewicht minder last hebben van vooroordelen? In de eerste plaats is het Westerse schoonheidsideaal nog steeds behoorlijk dun zijn. Er zijn natuurlijk grenzen aan, want té dun wordt ook niet mooi gevonden, maar mensen vinden mij mooier als ik dunner ben. Toen ik afviel, werd ook tegen mij gezegd dat ik erop vooruit ging. Daarnaast wordt ondergewicht als gevolg van een eetstoornis naar mijn ervaring meer beschouwd als een ziekte dan overgewicht als gevolg van een eetstoornis.

Mensen erkennen eetstoornissen waarbij je afvalt meer als ziekte dan eetstoornissen waarbij je aankomt. Ik vind dat een rare situatie, maar ik heb erover nagedacht en ben tot een theorie gekomen. Ik denk namelijk dat mensen in het algemeen zich makkelijker voor kunnen stellen dat ze meer zouden eten en aan zouden komen dan dat ze minder zouden eten en af zouden vallen. Ik ken veel mensen, ook zonder ervaring met een eetstoornis, die moeite hebben om op gewicht te blijven. Hoewel dat niet voor iedereen geldt – ik probeer vooroordelen te vermijden – hebben de meesten van hen de neiging om aan te komen. In onze maatschappij zijn er veel meer mensen die (bijna) overgewicht hebben dan mensen die (bijna) ondergewicht hebben. Stel je voor dat dat je uitgangspositie is: je moet moeite doen om niet te zwaar te worden. Denk je dan ook niet dat je meer vooroordelen zou hebben over mensen met overgewicht dan over mensen met ondergewicht?

Zelf heb ik niet veel moeite om op gewicht te blijven. Ik kan ongeveer eten wat ik wil zonder problemen. Soms kom ik wat aan, soms val ik wat af, maar het is nooit extreem. Toch denk ik dat ik het makkelijker zou vinden om aan te komen dan om af te vallen. Ten eerste wil ik nooit meer terug naar mijn eetstoornis maar ik denk ook dat ik het niet meer zou kunnen. Hoewel veel mensen met een eetstoornis ook van eten houden, denk ik niet dat ik mijzelf nog ongezond en lekker eten zou kunnen ontzeggen. Sterker nog, als ongezond eten gezond zou zijn, zou ik dat alleen maar leuk en lekker vinden en dat enkel nog eten. Ik weet echter dat het niet gezond is om te veel te eten en ik weet wanneer mijn lichaam verzadigd is. Ik eet daarom bijna altijd niet meer dan mijn lichaam aangeeft nodig te hebben. De andere kant op werkt het echter niet zo. Ik zou het helemaal niet leuk vinden om minder te eten, want ik hou ontzettend veel van eten. Hoewel ik het niet fijn vind als mijn buik erg vol is (pijnlijk!), vind ik het veel vervelender als mijn buik ‘leeg’ is.

Te veel eten wordt in mijn ogen daardoor minder erkend als een psychische ziekte, omdat mensen zich makkelijk voor kunnen stellen dat ze het zelf zouden doen. Dat is bij te weinig eten wel anders. Mensen begrijpen dat vaak niet. Daardoor erkennen ze zulke eetstoornissen misschien wel sneller als een ziekte, maar is er wel veel onbegrip. Toch zijn er ook vooroordelen over mensen met ondergewicht. Ik denk dat deze vooroordelen vaak voortkomen uit jaloezie. Zoals gezegd is het schoonheidsideaal dun zijn en voor mensen die dat moeilijk kunnen bereiken, kan het lastig zijn te aanvaarden dat anderen wel dun zijn. Zij kunnen dus jaloers zijn op jouw uiterlijk, zelfs als dat veroorzaakt is door een ziekte!

Ik hoop dat ik jullie met deze blog meer inzicht heb kunnen geven in vooroordelen over mensen met over- en ondergewicht. Ik ben heel benieuwd hoe jullie hierover denken. Ik hoop van harte dat iedereen zijn vooroordelen kan loslaten en begrip op kan brengen voor een ander. Sommige mensen hebben ondergewicht, sommige mensen hebben overgewicht. Sommige mensen kiezen daarvoor, anderen overkomt dit als gevolg van een (psychische of lichamelijke) ziekte. Laat iedereen in zijn waarde en kijk verder dan het uiterlijk. Iedereen is een mens en iedereen telt mee.

Wat zijn jouw ervaringen met vooroordelen over mensen
met ondergewicht en overgewicht?

Fotografie: HOI CHEUNG WONG

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nadine - Dinsdag 25 juli 2017 19:35
Je mag dus eigenlijk ook geen vooroordeel over een vooroordeel hebben :-)
Mepi - Dinsdag 25 juli 2017 19:58
Ik ken het, ik heb zelf overgewicht en ik hoor zo vaak dat ik gewoon iets meer moet sporten of minder moet eten. Zelfs mijn moeder maakt hele nare opmerkingen en gelooft eigenlijk niet dat ik een eetstoornis heb. Ook ben ik wel eens uitgescholden op straat wat natuurlijk ook het negatieve eetgedrag laat bestaan.
Honeychild - Dinsdag 25 juli 2017 20:07
Ik heb wel ervaring met vooroordelen bij ondergewicht. Mensen die niet geloven dat ik daadwerkelijk eet, of die er eigenlijk meteen vanuit gaan dat, wanneer ik iets eet, het vijf minuten later in de toiletpot belandt. Of dat ik laxeer. En dat is gewoon pijnlijk en bovendien niet waar. Oh, en ik vind het ook stom dat mensen, omdat ik de diagnose anorexia heb, er gelijk vanuit gaan dat alle keuzes die ik maak op het gebied van eten daar mee samenhangen.
Sammie - Dinsdag 25 juli 2017 20:36
Ik heb extreem ondergewicht en pas mijn kleding hier sowieso op aan om niet "choqerend" over te komen (dus geen korte mouwen etc).
Mensen vinden altijd wat valt me op maar soms kunnen ze zo boos kijken... of een moeder die tegen haar kind zegt "dat krijg je als je je bordje niet leegeet" ?!
Persoonlijk vind ik dat iedereen in zijn waarde gelaten moet worden, je weet niet wat er achter zit en de ene mens is nu eenmaal steviger dan de andere.
Ik probeer iedereen als hetzelfde te bejegenen en wordt niet boos bij opmerkingen maar leg soms wel uit waarom iets zo is.
M. - Dinsdag 25 juli 2017 20:48
Waardevolle blog, Jasmijn! Ik heb vroeger ook een tijd overgewicht gehad en ik herken me in jouw verhaal; als ik afviel kreeg ik positieve reacties, werd ik mooier gevonden door mannen en wilden mensen graag met me omgaan. Wanneer ik weer aankwam, werd er niets gesmoesd (nou ja, via via hoorde ik dan wat anderen over me zeiden. Vrij pijnlijke dingen). Het frustreert me heel erg. Nu ik eenmaal ooit het stempeltje "Eetstoornis" heb gekregen, is er bij bekenden weer een nieuwe 'hype' gestart qua vooroordelen: als ik dikker ben, wordt er gedacht dat alles wel oke is. Ben ik wat dunner dan is het op den duur eventjes weer paniek. Ook heel hypocriet.
Kate - Dinsdag 25 juli 2017 20:55
Ik ervaar vooral de vooroordelen van ondergewicht. Jammer genoeg vinden mensen nog steeds dat ik er 'goed' en 'mooi' uitzie. Terwijl niemand weet dat ik een flink ondergewicht heb. Aan de andere kant hoor mensen ook zeggen dat ze mijn benen en armen te dun vinden. Laatst toen ik een flinke box wou optillen kreeg ik te horen ' laat dat maar staan, straks breken je dunne armpjes'. Heel scheef dat de ene mijn gewicht mooi vind en de andere mij er zwak vind uitzien.
LeRose - Dinsdag 25 juli 2017 22:17
Hm ik heb zelf wel het vooroordeel gebruikt van ondergewicht en drugs bij een meisje. Maar nee ik gebruik zoiets niet uit jaloezie. Ik vond haar er gewoon echt zo uitzien. En in mijn omgeving word ook veel drugs gebruikt.

Ik heb zelf nooit echt vooroordelen over mijn licht overgewicht gehad. Wel vaak seksueel getinte opmerkingen of meningen dat die persoon liever iets slanker wil toen ik jaren geleden dat gewicht had.

Met ondergewicht kreeg ik eerlijk gezegd heel veel vooroordelen schoonheidsideaal of niet. Mensen vonden het bij mij niet passen. Mensen dachten dat ik eten eruit kostte en niet perse eetstoornis. Of ik ziek was etc. En echt later vroegen ze pas of ik een eetstoornis had. Ze dachten eerst aan andere ziektes.
LeRose - Dinsdag 25 juli 2017 22:18
Mensen vonden mij er dus ook echt totaal niet mooi uitzien met ondergewicht.
Ayla - Dinsdag 25 juli 2017 23:36
Pardon? Mensen met overgewicht hebben meer last van de oordelen dan mensen met ondergewicht? Dit is leed van appels met leed van peren vergelijken. Ik heb ontzettend geleden van alle afkeurende, nee, zelfs wálgende blikken. Overal. Mensen die sissen 'mager' en 'jezus', die met elkaar fluisterend en afkeurend van top top teen je lichaam scannen. Alsof je het niet ziet. Alsof je een f'ing retard ben.

Je wilt niet weten hoeveel pijn dat doet. Dat je schrijft dat mensen met overgewicht meer last hebben van de stigma's vind ik dan ook niet op z'n plek.
- - Woensdag 26 juli 2017 11:19
Natuurlijk doet dat pijn, maar dat staat toch ook in de blog? In beide gevallen komen vooroordelen voor en iedereen krijgt te maken met negatieve reacties. Deze blog vergelijkt deze dingen, omdat het niet bespreken van de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende vooroordelen alleen maar leidt tot meer vooroordelen. Uit jouw reactie krijg ik de indruk dat jij bijvoorbeeld vindt dat het andersom is. Of niet? Hoe dan ook zijn alle vooroordelen altijd erg, en dat staat er ook.

Bovendien vind ik persoonlijk dat 'blikken' geen vooroordelen zijn. Er gaan zeker wel vooroordelen mee samen, maar jij kunt uit een blik niet afleiden welk vooroordeel dat dan is.
Ik denk bijvoorbeeld dat blikken soms ook uit medelijden zijn. Of misschien schrikken mensen gewoon. Dat wil niet zeggen dat ze iets tegen je hebben, maar vooral dat het ze opvalt. Ik denk dat dat niet zo gek is, maar natuurlijk zijn daar grenzen aan. Het is niet netjes als mensen je na blijven kijken of afkeurend kijken/praten. Toch denk ik dat het misschien ook een vooroordeel is om te zeggen dat deze mensen het allemaal slecht bedoelen.
Kijk jij niet naar iemand met heel veel tattoos/een bijzonder kapsel/een lichamelijke afwijking/een opvallend kledingstuk? Ik wel, namelijk, en dat is lang niet altijd slecht bedoeld, al zou het misschien soms wel zo over kunnen komen, tot mijn spijt.
cynthia - Woensdag 26 juli 2017 03:55
Vind dit ook interessant! Het moeilijk met eten omgaan blijft in mijn ogen levensangsten niet onder ogen kunnen aangaan blijft mijn visie jezelf nt ten volle kunnen zijn in bep omgevingen..daar blijf ik bij en das hartstikke vervelend want eiglijk bn ik dol op het leven zelf daar valt wat mij betreft niet zoveel achter te zoeken zo ervaar ik het toch..
Lien - Woensdag 26 juli 2017 12:36
Ik heb ook te maken gehad met vooroordelen over ondergewicht. Mensen die mij zonder blikken of blozen vertelden dat ik op deze manier nooit een vriend zou krijgen omdat mannen graag iets hadden om vast te pakken of mensen die zich hardop afvroegen of ik wel geschikt zou zijn voor kinderen omdat die vast niets te eten zouden krijgen.

Zo kan ik ook niet iets overslaan op een verjaardag of een feestje omdat 'ik het nog wel kan hebben'. Ik "mag" geen water drinken want anders waai ik met wind weg...

Fijn dat hier aandacht aan wordt besteed! ;)
Lise - Woensdag 26 juli 2017 15:52
Ik denk inderdaad wel dat mensen met overgewicht meer vooroordelen krijgen dan mensen met ondergewicht. Ik heb zelf obesitas en mijn moeder ondergewicht, en wij doen weleens een rondje vergelijkingen. Allebei nare reacties, echt wel, maar wel op een andere manier.

Wel ben ik blij dat hier nu allebei over gepraat kan worden. Het is een tijdje in body positive communities naar de verkeerde kant overgeslagen, met slogans als 'real women have curves, only a dog wants a bone' enzo. Daar ben ik het echt niet mee eens. Goed dat dit allebei besproken kan worden.
marleen - Woensdag 26 juli 2017 23:19
ik heb zelf zowel over- als ondergewicht gehad en ik vind echt niet dat je méér last hebt van vooroordelen met overgewicht. ANDERE vooroordelen, dat wel. Maar ik zou dat echt niet onderschatten aan de andere kant van het spectrum hoor.
Kaneeltje - Zondag 30 juli 2017 00:11
Interessant blog, Jasmijn, bedankt daarvoor!

Aan het eind van deze blog staat de vraag wat lezers persooniljk ervaren hebben m.b.t. vooroordelen. Daarom begrijp ik dat mensen hun eigen situatie als illustrerend beschrijven voor de vooroordelen die er bestaan, maar ik vind het een misleidende, of beter, niet te beantwoorden vraag.
Ik denk dat het begrip 'vooroordeel' per definitie betrekking heeft op het idee dat mensen 'over het algemeen' hebben over over- en ondergewicht. Persoonlijke ervaringen met negatieve reacties op je uiterlijk zijn erg vervelend en ik begrijp dat je hier last van kan hebben. Alleen kan je je eigen ervaring niet als illustratief beschouwen voor het hele begrip van 'vooroordelen' in onze maatschappij. Er is geen wedstrijd gaande over wie meer last heeft van de algemene opinie van de man in de straat.