Gewichtsverlies voor iedereen

 

"Gewichtsverlies voor iedereen. Alles eten en toch slank zijn. Verantwoorde maaltijden en tussendoortjes. Het geheim van een slank en fit lichaam. Afvallen zonder weegschaal. Lekkerder in je vel met een gezonde levensstijl." Soms heb ik het gevoel dat we doodgegooid worden met afslank magazines, afval reclames en dieetboeken. Toen ik een eetstoornis had was ik hier ontzettend gevoelig voor en wilde ik alles uitproberen en bestuderen. Dit heeft me destijds absoluut niet geholpen en vertekende mijn beeld van wat een normaal voedingspatroon nou eigenlijk inhoudt. Sindsdien ben ik erg sceptisch over dieetboeken, doordat ik de gevaren aan den lijve ondervonden heb.

Toen ik zo'n tien jaar geleden een eetstoornis ontwikkelde was net de 'Sonja Bakker hype' aan de gang. Sonja Bakker was destijds een afvalgoeroe die enorm populair was en dieetboeken verkocht met uitgewerkte dagmenu's om mee af te kunnen vallen. Ze kreeg veel media aandacht en bijna iedereen leek haar te kennen. Voor mijn gevoel had iedereen het toen plotseling over eten, afvallen en diëten en dat triggerde me ontzettend.

In mijn eentje ging ik naar het winkelcentrum om in de boekenhandel haar boeken te lezen. Ik had geen geld om een boek te kopen, maar wilde wel weten waar alle commotie dan precies om was. Zo onopvallend mogelijk probeerde ik nonchalant door de boeken heen te bladeren, alsof ik maar gewoon even aan het kijken was. Ik wilde zo min mogelijk aandacht trekken van de verkopers zodat ik zo lang mogelijk kon blijven lezen, zonder iets te hoeven kopen.

Ik raakte geobsedeerd door eten en afvallen en verloor langzaam grip op de realiteit. Doordat ik zelf zo gefocust was op eten en mijn gewicht, leek het alsof iedereen bezig was met diëten en lijnen. Hierdoor begon ik te denken dat het normaal was om zo bezig te zijn met mijn gewicht en dat het normaal was om restrictief te eten.

Thuis kondigde ik aan dat we maar eens wat gezonder moesten gaan eten, want dat was goed voor ons en daar zouden de anderen ook profijt van hebben. Mijn moeder was niet echt geïnteresseerd in eten of voeding en vond dit daarom eigenlijk best een prima idee. Ik had het steeds vaker met haar over koken en ik controleerde in de keuken of ze het wel goed deed. Op een gegeven moment opperde ik of ze misschien een boek van Sonja Bakker kon kopen, zodat ze daar inspiratie voor recepten uit kon halen. Nou, geen probleem, dat boek kwam er! Mijn eetstoornis blij. Ik manipuleerde alles en iedereen.

Net als veel andere populaire diëten, is het Sonja Bakker dieet een soort crashdieet. Je eet bizar weinig om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk gewicht te verliezen. Het dieet is hierdoor niet vol te houden en het gewicht dat je verliest, komt er gelijk weer aan wanneer je weer normaal gaat eten. Op de lange termijn heb je zelfs kans dat je voedingsstoffen tekort gaat komen door het weinige en eenzijdige eten.

Ik ben absoluut geen fan van diëten en zeker niet van crashdiëten. Het zet geen basis voor een volwaardig en gebalanceerd voedingspatroon en is een aanslag op je lichaam. Ik raad niemand aan om op deze manier te gaan diëten, zeker niet als je een (beginnende) eetstoornis hebt. Rommelen met eten maakt meer kapot dan je lief is.

"Het is niet normaal om altijd maar op de hoogte te willen zijn van de laatste dieettrends en superfoods. Het is niet normaal om je gewicht krampachtig te willen controleren. Het is niet normaal dat het getal op de weegschaal je humeur bepaald. Het is ook niet normaal om altijd maar calorieën te tellen om of je eten af te wegen"

Als je op dit moment overweegt om een of andere dieetbijbel te kopen, raad ik je dat ten strengste af. Een (crash)dieet gaat jouw leven hoogstwaarschijnlijk niet gelukkiger maken. Dieetboeken geven namelijk een vertekend beeld van de werkelijkheid en staan vaak vol prachtige plaatjes en succesverhalen om ze zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Er moeten namelijk wel boeken verkocht worden. Waar je niks over leest zijn die duizenden mensen die, net zoals ik, het boek kochten, maar het dieet niet volhielden en het met een slecht gevoel aan de kant gooide. Trap er niet in, zou ik zeggen.

Crashdiëten en dieettrends zijn vaak ontzettend schadelijk voor je en kunnen de balans in je lichaam flink verstoren. Als je de wens hebt om af te vallen kan je dit beter op een gezonde manier doen, onder begeleiding van een diëtist. Een diëtist kan jou veel beter dan welk boek dan ook adviseren, zodat je leert omgaan met eten op een manier waar je de rest van je leven mee vooruit kan. Denk niet op korte termijn, maar op lange termijn en investeer zo in je geluk.

Toen ik aan het herstellen was van mijn eetstoornis heeft het me ontzettend geholpen om me te bedenken waar ik over vijf of tien jaar wilde staan. Wilde ik tegen die tijd nog steeds bezig zijn met het uitproberen van allerlei dieettips? Of wilde ik gewoon leven zonder me daar zorgen over te hoeven maken? De laatste optie leek me het aantrekkelijkst en dat heeft me gemotiveerd om mijn dieetboeken de deur uit te doen en daadwerkelijk te werken aan een volwaardig, gezond voedingspatroon.

Nu ik volledig hersteld ben lees ik eigenlijk nooit meer tijdschriften over onderwerpen zoals voeding, sporten en lijnen. Slechts heel soms sla ik nog wel eens zo'n blaadje open, als ik in een wachtruimte zit bijvoorbeeld. Meestal vind ik de inhoud dan maar belerend en slecht onderbouwd. Ik ben er nu niet meer zo vatbaar voor als vroeger en de interesse is weg waardoor ik er makkelijk doorheen prik.

Bron foto's: Pexels.com

Wanneer doe jij je dieetboeken de deur uit?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lore.demesmaeker - Dinsdag 12 juni 2018 19:22
Moet het niet de 2e optie zijn?
Lotte, Redactie Proud2Bme - Dinsdag 12 juni 2018 19:24
Oh wat een stomme fout, gelijk aangepast. Dankje!
britneyangel - Dinsdag 12 juni 2018 20:54
ik heb er geen
Anne - Woensdag 13 juni 2018 06:16
Wat ik ook raar vindt is dat zij net doen alsof iedereen af WILT vallen.
Er zijn genoeg mensen die dat niet hoeven,mogen of willen.Toch lijkt het de normaalste zaak van de wereld dat je af wilt /moet vallen.STOM !
Het hele dieetgedoe is een industrie en dat het niet werkt maakt alleen maar dat zij winst blijven maken .Als het echt helpen zou(wat beloofd wordt) zou niemand ooit meer een nieuw dieet uit hoeven te proberen.
Ze weten van te voren dat het niet vol te houden is en dat mensen telkens weer opnieuw spullen en boeken gaan kopen.
Anne - Woensdag 13 juni 2018 06:20
En als je aanleg hebt voor een e.s.is een dieet desastreus !Dan ga je dwangmatig door tot het einde....NIET DOEN !
momo - Woensdag 13 juni 2018 08:49
ik probeer nu wat aan te komen en de rest van de familie probeert af te vallen of er op te letten, dat is soms best triggerend
lastig hoor
Prue - Woensdag 13 juni 2018 09:41
Een diƫtist kan jou veel beter dan welk boek dan ook adviseren

dat hangt maar net van de dietist af... heb 2 hele goeie gehad en een behoorlijk aantal slechte
S. - Woensdag 13 juni 2018 10:21
Dat is helaas waar šŸ˜
marleen - Donderdag 14 juni 2018 12:49
hier ook veel slechte ervaringen ermee. Denk dat veel dietisten zelf niet door hebben hoe zeer zij door die cultuur beinvloed worden en hoe nefast dat kan zijn voor mensen die aanleg hebben tot een es;
Sowieso zou ik mijn eigen kinderen nooit op dieet zetten, als ik er zou hebben. Kinderen moeten nog groeien, en daarvoor hebben ze ook energie nodig...
Saarki - Woensdag 13 juni 2018 12:07
Ik vind al die hypes ook bijzonder lastig ... Ik herken het heel erg wat je beschrijft: het gevoel dat je MOET diƫten, dat diƫten het normale is (toch zeker voor een vrouw!) en dat eten zonder restricties of toch op z'n minst bepaalde eetregels de afwijking... Heel fel het gevoel dat het verwacht wordt, dat je op je eten let.
A. - Donderdag 14 juni 2018 02:50
En toch zijn dieren ,die gewoon maar doen wat zij doen ,eten wanneer zij willen en nergens bij nadenken ,prachtig en precies zoals ze zijn moeten.Zonder regeltjes en lijstjes en restricties.Babys doen dat ook.Het zit in onszelf ,we hebben al dat gediw echt niet nodig.
Berna - Donderdag 14 juni 2018 22:41
Het klinkt gek maar het is alsof je iets hebt bereikt als je minder tailleomtrek hebt.