Fijn opstaan in de ochtend

 

Normaal gesproken ben ik echt een ochtendmens, maar de laatste tijd heb ik weer flink wat moeite met op tijd mijn bed uitkomen. Dat is niet zo gek, want al worden de dagen alweer langer, het is nog altijd pikdonker buiten wanneer m'n wekker gaat. Toch zit ik er mee dat ik niet lekker wakker word. Het is gewoon geen fijn begin van de dag. In deze blog schrijf ik een aantal dingen op die ik de komende tijd ga toepassen om wat fijner wakker te worden. Doen jullie mee?

Toen ik een eetstoornis had vond ik het vaak ook heel lastig om mijn bed uit te komen. Het maakte dan helemaal niet uit of het zomer, lente, herfst of winter was, ik had gewoon geen zin om weer aan een nieuwe dag te beginnen. Ik werd al moe van het idee. Toch kan een fijne ochtend al heel veel uitmaken voor de rest van je dag. Zoals ze vaker zeggen: Een goed begin is het halve werk.


Bron foto

De volgende zaken gaan mij de komende tijd helpen om een wat fijnere ochtend te hebben. Dat weet ik, want dit moment komt elk jaar wel een keertje terug en het is dan belangrijk voor mij er even wat extra aandacht aan te besteden.

 ♥ Kleine stapjes
Niemand verwacht dat jij morgen om half 6 's ochtends vrolijk je bed uitspringt en mega enthousiast aan de dag begint, dus laten dat ook niet als doel stellen. Ik kon vaak enorm hoge eisen aan mezelf stellen wanneer ik iets wilde veranderen. Het was in mijn hoofd vaak alles of niets, maar daar werkt je jezelf vaak alleen maar mee tegen. Te grote stappen werken vaak juist averechts. Je zou teleurgesteld kunnen raken dat het niet lukt of het heeft het effect dat je alleen maar harstikke moe bent de hele dag.

In plaats daar van is het goed om rustig te beginnen. Zet je wekker gewoon eens om kwart voor x in plaats van op het hele uur. Dat ene extra kwartiertje in de ochtend lijkt misschien niks voor te stellen, maar het maakt echt al een hoop verschil. Ervaar het zelf eens.

♥ Zorg voor jezelf
Wanneer het moment eindelijk daar is dat ik echt niet nog een keer mijn snooze-button in kan drukken, heb ik nog maar heel kort de tijd om me klaar te maken voor de dag. Ik spring uit bed, trek de kleding die ik gister aan had nog eens aan (wel een schone onderbroek natuurlijk), poets snel m'n tanden en haal eigenlijk niet eens een borstel door m'n haar. Ontbijt koop ik wel op het station, denk ik dan. Ik begin mijn dag meteen gehaast en vergeet tijdens het weg gaan zeer waarschijnlijk het licht in de badkamer uit te doen.

Ik weet dat ik mijn dag veel fijner start wanneer ik wel even de tijd neem om te ontbijten en mijn haar te kammen. Hoe meer tijd ik even aan mezelf besteed in de ochtend, hoe rustiger en prettiger ik daarna de rest van de dag in ga. Daarom vind ik het fijn om op tijd op te staan zodat ik nog even kan douchen, een serie kan kijken, rustig kan ontbijten en over m'n outfit na kan denken. De ochtend zet de toon voor de rest van je dag. Het is daarom goed om de ochtend aan zelfzorg te besteden, zodat je met een goed gevoel over jezelf aan de dag kan beginnen.

♥ Lichaamsbeweging
De laatste tijd ga ik vaak 's avonds nog sporten, hierdoor lukt het me niet altijd even goed om direct in slaap te vallen. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat mijn lichaam wakker wordt en ik krijg er energie van. Is het dan niet veel logischer om juist in de ochtend te gaan sporten?

Nu begrijp ik best dat je niet altijd de tijd hebt om een onwijze work-out te gaan doen voordat je naar school of werk gaat. Daar heb ik ook geen tijd voor. Toch vind ik het wel fijn om even een kwartiertje buiten te lopen, 10 minuutjes aan yoga oefeningen te besteden of gewoon even 5 minuten door de kamer te dansen. Het is maar net wat jij zelf fijn vind, maar probeer niet te groot te denken. Het zit hem in de kleine dingen.


Bron foto

♥ Op tijd naar bed
Dit spreekt eigenlijk wel voor zichzelf. Wanneer je laat gaat slapen is het moeilijk om in de ochtend je bed uit te komen. Toch blijf ik nog wel eens onnodig lang wakker in de avond. Als ik even na ga wat ik dan eigenlijk aan het doen ben is het helemaal niet de moeite waard. Vaak zit ik nog een beetje op mijn telefoon op Facebook of YouTube te kijken. Natuurlijk is het belangrijk om ook te ontspannen, maar je moet niet je doel voorbij gaan.

Daarnaast is ook beter om je telefoon en computer een uur voordat je gaat slapen even te vermijden. Dat vind ik zelf erg moeilijk. Ik moet toegeven dat ik best een beetje verslaafd ben aan m'n telefoon, maar ik ga het toch proberen. Het licht van je telefoon zorgt er namelijk voor dat je minder goed in slaap valt. Bovendien brengt het constant maar op de hoogte moeten zijn van wat er op social media gebeurt juist veel stress met zich mee. Het is even afkicken, maar ik weet zeker dat het uiteindelijk juist meer rust zal brengen.

Wat doe jij om je dag fijn te beginnen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxxm - Maandag 15 januari 2018 10:06
Fijne blog. Ik leg mijn kleding al in de avond klaar zodat ik daar 's ochtends niet aan hoef te denken. Als ik moet werken maak ik de avond ervoor ook al mijn lunch klaar. Ik sta een uur voordat ik weg moet op, zodat ik lekker kan douchen, opmaken etc. En ik ga ook altijd 5 minuten eerder richting de tram, zodat ik niet hoef te rennen haha.
muus83 - Maandag 15 januari 2018 10:08
Mijn tip: wake-up-light! Die bootst het licht worden na en dat is echt een verschil op deze donkere ochtenden...!
Anoniem - Maandag 15 januari 2018 10:08
Om 's ochtends uitgerust en fijn wakker te worden, is het voor mij belangrijk om op tijd naar bed te gaan.
Ik probeer dan ook echt om tussen 9 en 10 uur in bed te liggen elke avond.
Verder vind ik het ook heerlijk om 's ochtends een lekker ontbijtje met wat extra's voor mezelf klaar te maken (glaasje jus, eitje, lekker beleg) en daarna een kopje koffie te drinken..
Daarom sta ik altijd op tijd op, zodat ik er genoeg tijd voor heb om de dag relaxed te beginnen.
Het doel dat ik mezelf ga stellen is om een half uur voordat ik naar bed ga niet meer op m'n telefoon te kijken!
C - Maandag 15 januari 2018 10:36
Allemaal prachtig maar als ik om 08:30 college moet geven en dus om 07:15 de deur uitga, zit dit er dus niet in.
‘S avonds kleren klaarleggen, brood smeren (voor de lunch) wat ik ‘s ochtends uit de vriezer haal. Op tijd naar bed. Opmaken in de trein. Dat is bij mij de realiteit.
J - Maandag 15 januari 2018 10:46
Ik zit in ongeveer dezelfde situatie als jij, maar ik sta om 6 uur op en dan kun je een uur doen over alles wat je 's ochtends wilt doen. Is eerder eruit geen optie?
P - Maandag 15 januari 2018 13:32
Tja, dat vind ik dan weer ‘zonde’ of zo. Ik sta op dit soort dagen om 06:30 op en doordat ik ‘s avonds al dingen klaar heb gelegd, red ik het wel om in 3 kwartier op acceptabel tempo op te staan, te ontbijten etc.
AnaMan - Maandag 15 januari 2018 10:45
Haha, ik kan aan je tips echt merken dat je een ochtendmens bent! ;)

Wake-up light; deze heb ik, maar heb er niet veel aan.
Meteen veel licht en ontbijten zijn belangrijk volgens experts.

Als je beter om wil gaan met het licht van monitor of telefoon dan moet je de ap Flux downloaden ;-)
S. - Maandag 15 januari 2018 12:42
Op tijd gaan slapen. En opstaan ruim voordat ik weg moet, zodat ik heerlijk kan treuzelen. :-) Vroeg opstaan vind ik vreselijk en als ik dan ook nog moet haasten, nah. Dan maar wat eerder eruit.
Iep - Maandag 15 januari 2018 13:08
Ik heb sinds kort een wake-up light en het helpt me enorm. Ik heb een echte goede gekocht die in samenwerking met medici is ontwikkeld, het was duur maar voor mij dubbel en dwars de investering waard.
Breadfish - Maandag 15 januari 2018 17:47
Ik heb ook een wake-up light; ik vind het veel fijner wakker worden omdat ik dan in het licht wakker word. Het verschil tussen "Het is midden in de nacht, WAAROM GAAT MIJN WEKKER AF?!" en "F*ck, het is ochtend." Dat 'je fotoreceptoren vangen steeds meer licht op, je gaat minder diep slapen en wordt rustig wakker' effect merk ik niet - zo lang het maar licht is als ik mijn bed uit moet.

Daarnaast helpt het mij als ik niet direct de kou in hoef. Vroeger legde ik mijn kleding naast mijn bed zodat ik me, zittend op de bedrand met het dekbed om me heen, kon omkleden. Nu ligt er altijd wel een fleecedeken in de buurt (over mijn bureaustoel of achter het voeteneind van mijn bed,meestal) en sla ik die om.
KIki - Vrijdag 27 juli 2018 12:32
Voor mij is hetbelangrijkste om op tijd te gaan slapen..tussen 21.00-22.00 en danecht laptop uit en slapen..en slaap je niet dan rust je toch..