Engelse tradities, gewoontes en gerechten

 

Ik ben opgegroeid in een gezin met een Engelse moeder en Nederlandse vader. Ik heb dus zowel Engelse als Nederlandse roots. Bijna al mijn familie woont in Engeland. Ik ben dus opgegroeid met Engelse tradities, gewoontes en gerechten. Ik merk dat er vaak misverstanden en vooroordelen zijn over Engelsen. Ik zal in deze blog wat vertellen over Engeland, waar ze bekend om staan en vooral wat ik vanuit huis heb meegekregen.

british accent

Tradities
Wanneer je 21 wordt, is dit een groot feest in Engeland. Het leuke aan dit feest is dat al je verjaardags-kaarten vanaf je geboorte tot aan je 21ste verjaardag zijn bewaard en die worden in de huiskamer opgehangen. Ook krijg je de sleutel van het huis. Die sleutel heb je natuurlijk al, maar het is een symbolische overhandiging omdat je volwassen bent geworden.

Kerst is belangrijk in Engeland. Elk jaar wordt begin/midden november in Oxford street het kerstseizoen officieel geopend. Dit wordt gedaan door de kerstverlichting aan te steken. Meestal zie je de kerstspullen al veel eerder in de winkel liggen. De Engelsen hoeven natuurlijk niet te wachten totdat Sinterklaas geweest is en ze zijn gek op kerst, dus waarom zou je wachten? De kerstcadeautjes worden vaak eerste kerstdag uitgepakt. Dit doen we bij mij thuis ook, maar ze liggen al weken ingepakt onder de kerstboom. Dit is natuurlijk erg verleidelijk. Iedereen weet dat de pakjes door familieleden zijn gekocht, maar de pakjes in de sokken aan de open haard zijn door de kerstman gebracht.

kerst londen
bron

De Engelsen eten bijna elke zondag een Sunday roast. Een Sunday roast bestaat uit rundvlees, aardappelen, yorkshire puddings en groenten. Natuurlijk is het niet zo dat dit perse elke zondag gegeten wordt en het gerecht zal ook wel eens op een andere dag gegeten worden.

Gewoontes
In Engeland wordt veel thee gedronken, heel veel thee. Dit heet daar builders tea. Dit is zwarte thee met melk. Ik drink het zelf ook elke dag, het is echt een gewoonte. Wij drinken thee van het merk Typhoo, dit kan je krijgen in Engelse winkels. Het grappige is dat je in Engelse series ook altijd ziet dat ze builders tea drinken, vooral als er iets gebeurt of als mensen het moeilijk hebben, wordt er gezegd: 'Let's have a cuppa'.

engelse thee

In Engeland zie je veel pubs. Het is daar altijd hartstikke gezellig, maar echt een mannending. Mannen spreken vaak af in de pub om een pint te drinken of voetbal te kijken. De vrouwen blijven dan meestal thuis of spreken af met vriendinnen. Toen mijn moeder vroeger klein was, zaten mannen en vrouwen echt apart in de pub. Dit is de laatste jaren echter wel veranderd.

Marmite is een heel bekend product in Engeland wat veel gegeten wordt, het is wel zo dat je er van houdt of het haat. Marmite wordt veel gegeten op toast. Je kan het bijvoorbeeld eten op toast, met een plakje kaas en wat rauwkost.

Gerechten
Het gerecht waar ik echt gek op ben is een toetje. Het heet trifle. Het toetje bestaat uit verschillende lagen van cake, jelly, fruit, custard, slagroom en eventueel sherry, likeur of port, maar dit kan je er natuurlijk uit laten als je niet van alcohol houdt. Mijn moeder maakt het meestal met kerst en ook wel eens tussendoor. Jelly en custard kan je trouwens ook apart eten. In Engeland verkopen ze in de supermarkt bakjes met jelly als toetje. Ik kan het dan ook niet laten om het te kopen als ik in Engeland ben. Ook Custard kan je kopen. Het lijkt een beetje op vla en het is echt heerlijk.

trifle

Wat wij ook veel eten thuis zijn scones. Scones zijn eigenlijk Schots, maar mijn moeder heeft het ook van huis uit meegekregen. Scones zijn er soort zoete broodjes. Je eet scones met clotted cream en jam. Het is echt heerlijk en leuk om te maken als je visite krijgt.

Toad in the hole is een echt traditioneel gerecht in Engeland. Het gerecht bestaat uit sausages die liggen in Yorkshire pudding deeg. Het gerecht ziet er apart uit, met al die worstjes die in het deeg liggen, maar het is wel heel lekker.

Een full English breakfast bestaat uit eieren, sausages, witte bonen in tomatensaus, bacon, champignons, toast, tomaat en black pudding. Black pudding heet in Nederland bloedworst. Er is echter wel een misverstand over full English breakfest. Mensen denken namelijk dan Engelsen dit dagelijks of in ieder geval heel veel eten, maar dat is niet zo. Cornflakes en toast wordt namelijk ook veel gegeten in Engeland als ontbijt.


engels ontbijt
bron

Verkeerde ideeën
Er zijn over Engeland veel verkeerde ideeën. Zo denken veel mensen dat er enorm veel alcohol gedronken wordt en dat er vaak en veel wordt gegeten, terwijl dit wel meevalt. Verder wordt gedacht dat de Engelsen allemaal heel bleek zijn met rood haar, dat het in Engeland altijd slecht weer is en dat ze geen lekker eten hebben (terwijl de meeste bekende koks uit Engeland komen, dus dan moet er toch iets goed zijn aan het eten). Ook is er een groot misvertand over de Engelse vlag. De meeste mensen halen de Britse en Engelse vlag door elkaar. De Britse vlag is de vlag voor Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Engelse en Britse vlag

                                       Bron                                                                    Bron                                                                Engelse Vlag                                                         Britse vlag

Wat vinden jullie van Engeland?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Black Rose - Zondag 6 april 2014 10:03
Het lijkt me zo leuk om daar te wonen, echt ik hou van Engeland!
nikkie - Vrijdag 1 december 2017 10:13
heb je het hier nii goed dan???
Pizzacanzone - Zondag 6 april 2014 10:06
Ik heb mijn 21e heel anders gevierd en nog nooit van Builders Tea gehoord maar verder zoveel herkenning! Mijn mama woont in Engeland en ik kom er heel graag. Misschien is het daar een beetje anders omdat ze echt op het platteland woont. Prachtig landschap en superlieve mensen! Custard is het lekkerste ooit.
anoniem - Zondag 6 april 2014 10:33
ik vind dit een heel gezellige blog... vooral in het begin, als je vertelt over wanneer je 21 wordt...
anoniem - Donderdag 28 januari 2021 09:54
ben jij dom you perv
Anne - Zondag 6 april 2014 10:45
Ik heb nog niet zoveel van Engeland gezien, maar ik vond Londen echt fantastisch. Alleen elke dag ontbijten met een full English breakfast viel ontzettend tegen. Niet omdat ik het eng vind, maar omdat ik 's ochtends nog geen zin heb in bonen enzo.
Leuke blog ^^.
X - Zondag 6 april 2014 11:16
Leuk om te lezen en leerzaam want ik wist ook niet hoe de Engelse vlag eruit ziet :)

Ik ben dol op scones en clotted cream. Ik was vorig jaar in Zuid-West Engeland en daar hebben ze ook ijs met clotted Cream, erg lekker!

Ik vind Engeland erg leuk, vooral de sfeer spreekt me erg aan.
Nikki - Zondag 6 april 2014 11:17
Leuke blog!
Nouky - Zondag 6 april 2014 11:20
Leuke blog! Ik hou van Engeland dus dan is het fijn om wat meer te weten te komen! :)
michelle - Zondag 6 april 2014 11:23
I truly just love Engeland !! Héérlijk om er een lang weekend of een week of veeel langer door te brengen !
michelle - Zondag 6 april 2014 11:23
Bij deze heb ik besloten dat ik ga sparen voor een (lang) weekend Engeland met mijn vriend. Dankjewel Amy! ;D
ikke - Zondag 6 april 2014 12:12
Ik heb een half jaar voor mijn studie in schotland gezeten. Wat mij opviel was dat de eetgewoontes onderling ook heel er verschilden... Doordat ik in het bedrijf waar ik zat voor mij elke dag een warm ontbijt en een warme lunch was, at ik daar vaak streek gerechten. Het meest bijzondere vond ik 's ochtends warme witte vis met mosterd saus,geposeerd ei op ui-brood.. erg apart maar erg lekker.
Liadan - Zondag 6 april 2014 12:21
Engeland lijkt me heel leuk, maar het eten vind ik niks!
Lisa-166 - Zondag 6 april 2014 15:05
Ik vind het een mooi land. Nu ben ik eigenlijk alleen in Londen en een dagje in Brighton geweest, maar ik houd van de taal. Van de manier waarop alles goed geregeld is (toen wij er waren, waren er net demonstraties, maar de politie hield alles keurig in de gaten en het ws heel georganiseerd).

Bij ons gastgezin kregen we inderdaad als ontbijt toast en cornflakes.

Scones zijn echt superlekker! Maar je vergeet volgens mij de High tea te beschrijven, dat vind ik toch ook wel een echte Engelse gedachte. Hoewel het echt niet overal meer zo gaat, is het toch een leuk idee.
S. - Zondag 6 april 2014 16:43
Wat een leuke blog!
Inger - Zondag 6 april 2014 16:46
Ben het niet met alles eens:

Er zijn over Engeland veel verkeerde ideeën.
Zo denken veel mensen dat er enorm veel alcohol gedronken wordt:
(Dit is, zeker onder de jongeren, aangetoond in statistieken dus klopt wel degelijk.)

dat het in Engeland altijd slecht weer is:
In Engeland hebben ze het wel een stuk zwaarder te verduren met het weer. Heel simpel omdat ze de weerstromen van de onrustige Atlantische oceaan op moeten vangen. Het regent daardoor ontzettend vaak in Engeland, veel vaker nog dan in Nederland.

Rachel - Zondag 6 april 2014 17:08
In Engeland hebben ze gewoon niet zoveel geinvesteerd in 'bescherming' voor overstromingen, daarom lijkt het misschien ook erger (qua weer)..
En custard lijkt misschien wel op vla, maar ik vind het lang niet zo lekker als vla. Smaakt toch heel anders!
Ik ben wel blij dat ik hier, in Engeland, woon.. vind het fijner dan in Nederland :)
Roos_ - Zondag 6 april 2014 17:30
ik vind het engelse accent altijd zooo mooi!
Mare - Zondag 6 april 2014 17:44
Voor wie houdt van al die lekkere engelse dingen: in Den Haag is sinds kort een Mark & Spencer geopend, met een enorme food-afdeling voor scones, pies, cakes, en nog veel meer..
-Loved- - Zondag 6 april 2014 18:09
Wat stoer dat je ook engelse roots van je vader hebt! (:
Espoir - Zondag 6 april 2014 18:28
Ik ben zelf 3 weken in engeland geweest voor vakantie, en ik dacht inderdaad (en mijn familie ook) dat het enorm slecht weer zou zijn, maar we hebben gewoon alle dagen zon gehad, haha. leuke blog (:
Sharon - Zondag 6 april 2014 18:51
Persoonlijk vind ik het Engelse eten niet altijd lekker. Ik werk bij de Heinz en salad cream is 1 van de meest gebruikte sauzen in Engeland. Sommige drinken het terwijl het eigenlijk een saus is, bah! Verse salad cream is lekker. Maar wij laten het 2 weken tot 2 maanden rotten. Ja rotten. We laten het bederven. Maar op een manier dat het niet schadelijk is voor onze gezondheid. Dan heb ik het nog niet over Hp Brown sauce gehad. Het is dadelsaus. Over heel de wereld vind geen enkel land het ''echt'' lekker. Het stinkt, ziet er niet lekker uit, en smaakt verschrikkelijk! Deze producten worden ook alleen in groot Brittannië verkocht. Nederland produceert de producten voor Groot Brittannië. Ik wist allang dat het niet altijd slecht weer is daar, en dat niet iedereen bleek is en rood haar. Mijn peettante woont namelijk in Engeland samen met haar Engels man. Persoonlijk vinden wij (mijn peettante en mijn familie) het eten meestal niet lekker.
Hartje - Zondag 6 april 2014 19:49
Super handig dit! Ik ga binnenkort met uitwisseling naar London. Ik moet er maar aan geloven, al die gerechten ;p
anoniem - Zondag 6 april 2014 21:24
Het platteland ziet er supermooi uit.
anoniem - Zondag 6 april 2014 21:25
Ennem komen er meer van dit soort blogs, lijkt me leuk
Emil_LWD - Dinsdag 13 mei 2014 18:44
ik ben al eens in engeland geweest, heb mijn spreekbeurt toen ik 9 was ook eens over engeland gedaan, maar het is een heel mooi land!
anuslikker3000 - Vrijdag 23 mei 2014 09:55
goed verslag
Frederick - Dinsdag 24 juni 2014 10:35
a British accent zonder n bestaat niet. Engels, Schots en Welsh daarentegen weer wel.
Lianne - Donderdag 27 november 2014 10:46
Hallo Amy, voor school moet ik de Engelse cultuur en eet gewoontes onderzoeken. Jouw blog heeft me zeker geholpen! Nu moet ik eigenlijk ook nog een interview houden met iemand die meer over dit land weet. Zou je me kunnen helpen? Of misschien iemand anders?

Groetjes Lianne
Sophie - Donderdag 18 december 2014 11:36
bedankt voor dit fijne artikel! ik heb er veel inspiratie uit gehaald voor een artikel voor engels (:
Marlijn - Dinsdag 10 februari 2015 15:02
Ik vertrek morgen voor 6 maanden naar Engeland. Ik ga daar werken als au-pair en was stiekem toch wel een beetje benieuwd naar de Engelse gewoontes enz. Vond dit een handig en leuke post :) X
Fleur - Maandag 13 april 2015 19:46
ik doe mijn werkstuk over Engeland en heb veel nieuws geleerd over de gewoontes thnx:)
Sem - Dinsdag 21 april 2015 20:02
Ik wist niet dat de Engelse vlag een Britse vlag was ik dacht juist anders om ( dankje ik had een presentatie)😄😄😄😄😄😄😄😄
nmr 1 fan van Engeland - Vrijdag 15 mei 2015 12:37
Coole blog en ik vond het echt leerzaam en dankzij jou heb ik veel info voor mijn werkstuk :)
Engels met nerd - Dinsdag 26 mei 2015 17:19
Kan ik veel leren tanks
Engelse jongen - Zondag 18 oktober 2015 11:26
Hiya,
leuk blog, ik ben zelf Engels en moet vaak lachen als ik hoor hoe Nedelanders over ons denken. Er is echt weinig verschil met het weer en wij drinken als wij sociaiseren met elkaar, jullie ook!! Als iemand mij vraagt het grootste verschil tussen Engelse en Nederlanders zeg ik altijd.....wij zijn heel heel erg beleeft met alles, please thankyou and sorry. Bijvoorbeeld, als iemand langer bij de kassa staat en er gaat een andere kassa open, heeft hij/zij voorrang, dus ga niet rennen en zeggen ik ben voor jou ik was als eerst hier, ook als iemand achter jou in de rij staat met een blikje bonen en jij hebt een volle kar, laat hun eerst gaan. Je realiseren het vaak niet, maar Nederlanders zijn niet zo beleeft, ze dringen voor, ze vallen anderen in de rede, ze communiceren kort door de bocht en ze hebben er absoluut geen moeite mee om te zeggen waar het op staat. In Nederland is dit echt geen probleem,. iedereen doet zo, maar in Engeland krijg je vaak disccusie als je zo doet.
anoniem - Zaterdag 7 november 2015 20:50
leuke feitjes bedankt voor alles nu is met werkstuk al klaar


THANKS!!!!!!!!!
Anoniem - Donderdag 7 januari 2016 12:57
Leuk om daar te wonen!!
the computer guy - Vrijdag 8 januari 2016 20:37
top blog heb er veel aan. voor een werkstuk van school. verder vind ik engeland geweldig
Rebecca - Zaterdag 5 maart 2016 17:46
Leuke blog
lol - Zondag 20 maart 2016 11:13
lolololololololololololol
londen - Dinsdag 10 mei 2016 10:54
leuke blog handig voor onze presentatie dankje voor deze blog !!!!
donke4rd - Donderdag 12 mei 2016 09:57
echt leuk die poppetjes #beproud
sanne - Zondag 5 juni 2016 12:44
hey
Lieke - Dinsdag 7 juni 2016 12:39
Echt een handig artikel zo heb ik mijn opdracht voor Vreemde talen kunnen volbrengen met de tradities en gewoonten :)
sanne hart - Woensdag 15 juni 2016 14:03
bedankt voor alle invormatie ik moest een presentatie maaken
Sanne - Woensdag 15 juni 2016 14:06
Mijn werk stuk is nu bijna klaar bedankt!!!🤗
Sjors Hoogenboom - Woensdag 22 juni 2016 20:11
leuke informatie en 95% wist ik hier niet van en drink veel thee :)
Mirjam - Zaterdag 9 juli 2016 20:17
Hoi Amy,
Grappig dat jij een Nederlandse vader en Engelse moeder hebt. Mijn zoon is nederlander en getrouwd met een engelse. Binnenkort krijgen ze een baby.
Ik vind het heel lastig om te achterhalen wat gebruikelijk is in Engeland met b.v. de kraamvisite, is het net als in Nederland dat je heel snel na de geboorte gaat kijken of moet je wachten? Ik wil mij niet opdringen of tegen gebruiken in gaan.
Misschien kun jij mij hier iets over vertellen?
Groet, Mirjam

norbert - Woensdag 21 december 2016 20:02
volg momenteel Engelse les.Ben dus ook nieuwsgierig naar Engelse gewoontes, hoe een ander volk leeft en hoe het er bij hen aan toegaat .Zo leer je niet alleen de taal maar ook hun manier van leven,wat mij wel boeit.
colin - Maandag 13 februari 2017 19:01
niks
colin - Donderdag 2 maart 2017 17:41
sorry dat ik vorige keer niks zei maar ik hoop dat dit wel een goed site is en dat is het ook ik denk dat ik een hoog cijfer krijg
colin - Donderdag 16 maart 2017 09:19
leuke plaatjes
jetske - Donderdag 23 maart 2017 08:18
bedankt voor de informatie ik hoop het voor een werkstuk voor ak te gebruiken
samen met nog wat andere kinderen bedankt
iemand - Woensdag 5 april 2017 09:57
echt superleuk ik had hier wat aan voor mijn werkstuk
Fear - Vrijdag 9 maart 2018 05:31
I like to visit UK i never been to this fantastic country
Huijben Pijlman - Dinsdag 20 maart 2018 19:33
ik vind dit maar stom
anoniempje - Maandag 18 juni 2018 13:28
ik vind dit juist perfect
anoniempje - Maandag 18 juni 2018 13:28
het is een goede blog perfect!
Martijn - Dinsdag 7 augustus 2018 16:11
Engelse mensen zijn aardig maar vergeleken met nederlanders wel erg lelijk
rarw XD - Vrijdag 31 augustus 2018 20:56
edit: elke brit vindt het ook erg leuk om dronken de bar uit te komen en een gevecht starten met een andere dronken vent
anna - Vrijdag 31 augustus 2018 21:01
ja vindt ik ook LOL
:DDDD
:)))))
XD
naomi - Dinsdag 4 september 2018 13:35
nou ik vind dat niet lol, want je kan zo dood geslagen worden, want als je dronken bent heb je geen controle meer over jezelf
:(:(:(
jojo - Donderdag 29 november 2018 19:01
ik heb veel informatie gekregen door jouw blog thanks
jiddo - Vrijdag 11 januari 2019 13:41
Engeland is top
jiddo - Vrijdag 11 januari 2019 13:42
doe me spreekbeurt erover :)
Mark Bongaards - Woensdag 6 maart 2019 19:09
leuk Engeland
jojo. w. - Maandag 1 april 2019 15:03
engeland is een geweldig land. ❣💗 dit is een geweldigge site. ik hoop dat ik nog eens naar Engeland mag.
tess - Dinsdag 30 april 2019 12:01
ik hou me werkstuk over Londen!
tess - Dinsdag 30 april 2019 12:01
ik hou me werkstuk over Londen!
anoniem - Zaterdag 27 juni 2020 19:07
(houd mijn)
Anoniem - Dinsdag 22 oktober 2019 15:05
Ik geef een spreekbeurd over Verenigd Koninkrijk
Richard - Maandag 2 november 2020 00:31
Ik ben al heel vaak in Engeland geweest.
In London 18 x en inmiddels 3 x met de auto op vakantie, met de boot van Duinkerken naar Dover.
Het is werkelijk fantastisch, de mensen, de natuur, de rust die er heerst, het sociale, ook in het verkeer.
Helaas konden we dit jaar vanwege COVID-19 niet gaan, en ik voel me er gewoon niet fijn door. Ik mis mijn favoriete plek en dat is Nederland al lang niet meer.
Ja, ik ben gelukkig, heb een hele lieve vrouw, fijne vrienden om ons heen, maar ik merk steeds vaker niks meer te hebben met Nederland. Nederland is al heel lang Nederland niet meer.
Engelsen houden erg vast aan tradities, I love it.
I say, holiday to England. Go for it 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🇬🇧
anja - Maandag 22 februari 2021 14:11
wat doe je dagelijks en is engels?
klaas - Maandag 22 februari 2021 14:13
ontbijten
anoniem - Woensdag 2 maart 2022 12:12
dat is waar!!!
grietje - Maandag 22 februari 2021 15:27
hello i am grietje ik wilde dit ff kwijt
Cootje - Vrijdag 20 augustus 2021 17:06
Volgend jaar trouwt mijn nichtje, ze woont in Engeland en is Engels opgevoed. Nu zijn wij uitgenodigd om de trouwerij bij te wonen. . Haar moeder is Engelse en haar vader komt uit Nederland. Nu is mijn vraag, zijn er verschillen met een Nederlandse bruiloft, worden daar bijvoorbeeld ook sketches gedaan door de familie of het ABC, etcetera? Of wat zijn specifieke Engelse gewoontes waar we rekening mee moeten houden?
love wolfy ♥🐺 - Maandag 28 februari 2022 13:33
ik vond het heel handig ik moest namelijk mijn werkstuk er over houden en de informatie die ik had gevonden was vreselijk handig en precies wat ik zocht!
anoniem - Woensdag 2 maart 2022 12:09
ik vindt deze info heel leuk om te weten :)
anoniem - Woensdag 2 maart 2022 12:10
ik bedoelde niet weten maar te weten te komen!!!!!!!