Eetstoornis en de doelenladder

 

Stappen maken als je een eetstoornis hebt is heel belangrijk wanneer je beter wilt worden, maar het is niet altijd even gemakkelijk om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Ik weet nog hoe moeilijk ik het soms vond om grote stappen te moeten gaan zetten, echt dingen te moeten gaan veranderen en wat voor enorme angst dit allemaal opriep. Vaak krabbelde ik dan ook weer terug of zette ik de stap, maar draaide ik later alsnog alles gewoon weer terug. Ik wilde wel, maar ik durfde niet. Ik overzag de gevolgen van de stap niet en het gevoelens die de moeilijke nieuwe dingen me gaven, schrok me af.

Ik wilde niet dik worden, maar wist dat ik aan moest komen. Ik wilde wel weer gelukkig worden, maar had het idee dat dit helemaal niet mogelijk was. Ik wilde wel beter eten, maar geen dingen die ik eng vond. Ik wilde wel weer naar school, maar was enorm bang om te falen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Verandering was eng na mijn gecontroleerde eetstoornis. Ik wist hoe het met mijn eetstoornis was, wat ik kon verwachten en als ik moest veranderen zou ik dat vertrouwde gevoel kwijtraken.

goal dreams

Ik heb grote doelen gesteld, zoals gelukkig worden, gezond worden, vrij met eten om kunnen gaan, mijn lichaam kunnen accepteren en een studie afronden en werk vinden. Een zelfstandige jonge vrouw zijn, dat wilde ik. Het voelde echt alsof ik enorm ver van dat doel af stond. Ik was verre van een sterke, zelfbewuste, volwassene. Ik was een afhankelijke jonge vrouw in een mager meisjeslichaam met problemen. Dus hoe ging ik daar dan ooit komen en kon het wel?

Natuurlijk wist ik wel dat je eerst kleine stapjes moest nemen voor dat je bij de grote in de buurt komt. Ik ben echter niet iemand met een ijzeren geduld, moet ik bekennen. Ik vond de weg die ik eerst af moest leggen verschrikkelijk en wilde dan maar gewoon meteen beter zijn, al wilde ik in de buurt van mijn herstel ook juist weer een beetje eetstoormnis behouden.

Ook motivatiedipjes kunnen het bereiken van je doel vertragen of heel moeilijk maken, maar toch hebben we er allemaal wel een keer mee te maken. Of het nu om doelen bereiken gaat in je herstel van je eetstoornis, in het slagen voor je studie, in het bereiken van welk doel dan ook. Soms raak je gewoon de draad een beetje kwijt.

Een mooie tip om je doel voor ogen te kunnen houden en dit ook echt te kunnen bereiken, kregen we van Nina. Zij stuurde ons een idee over een laddertje met daarbij een fijne uitleg. Dit kan je helpen om je motivatie vast te houden en je doelen te bereiken.

doelen

Motivatieladder:
1. Gebruik een notitieboekje of dagboek en teken een ladder. Noteer boven de ladder je einddoel.

2. Voorzie de ladder van zoveel treden als jij nodig denkt te hebben om naar boven te klimmen; naar je einddoel. Bedenk hierbij wat haalbare tussenstappen zijn, maar blijf je wel bewust van het feit dat zekere uitdaging geboekt moet worden. Bespreek dit onderdeel eventueel met een behandelaar of iemand anders, om samen te bepalen wat reële stappen zijn.

3. Iedere trede stelt een stap voor, die je dichter bij jouw einddoel brengt. Benoem de treden zo nauwkeurig mogelijk (begin onderaan), zodat helder is welke tussenstappen er gezet moeten worden.

4. Bedenkt vervolgens wat jou motiveert om de stappen te ondernemen en schrijf/plak/teken dit op de pagina ernaast.

5. Vraag eventuele betrokkenen of ze instemmen of vraag advies over de stappen die er gezet gaan worden, zodat je omgeving op de hoogte is, je eventueel kan helpen of je doelen nog bij kan stellen. Laat anderen zonodig een opmerking m.b.t. jouw doel en geplande stappen noteren op een andere pagina.

6. Schrijf ook de dagen, weken of maanden erbij die je er aan wilt besteden. Denk je dat je per week een stap kunt maken, per dag of per maand? Zet dit bij iedere trede op de ladder. 

7. Beklim je laddertje en houd je doel voor ogen.

goals

Tip: Mocht een eind doel zoals ‘Genezen' te groot zijn, stel dit dan bij. Hik je langere tijd aan tegen een kleiner, maar alsnog groot doel zoals aankomen tot een gezond gewicht, een eetlijst volgen of stoppen met braken, dan kun je ook daarvan een aparte eigen ladder maken natuurlijk.

Wij vonden dit idee erg mooi en ik denk dat je het zelf op je eigen manier heel leuk vorm kunt geven. Probeer de doelen haalbaar te maken en maak desnoods meerdere laddertjes voor subdoelen, als dat voor jou beter werkt. Ieder doel heeft tussenstapjes nodig om het te bereiken.

Ik vond het ook moeilijk om te komen waar ik nu sta. Dat ging echt niet van zelf. Nog steeds blijven er altijd doelen waar aan ik wil werken, maar dan op andere gebieden. Ik denk dat dat goed is om me te blijven ontwikkelen. Dit soort trappetjes kun je dus niet alleen gebruiken als je problemen hebt of een eetstoornis hebt, maar eigenlijk altijd.

Natuurlijk kun je af en toe in een motivatiedip schieten, maar dan heb je altijd deze ladder en de pagina met motivaties. Als je in een dip zit kun je dat vaak nog maar moeilijk bedenken en dan is het dus fijn dat alles op papier staat. Besteed er dan ook echt aandacht aan en vul af en toe gerust iets aan, zodat je echt naar je doel toe kunt blijven werken en het haalbaar, maar toch ook uitdagend blijft. 

Hopelijk is dit een goede tip om bezig te zijn met je doelen en deze ook echt te gaan bereiken!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

pea - Zondag 10 augustus 2014 19:11
dit is wat ik nodig heb ik hik nu ook tegen ik wil maar durf niet lijkt wel als ik 2 treden heb gezet dat ik al weer naar beneden val heb het nu al ruim 30 jaar
ik vraag me af kom ik ooit boven op die lader
mooien blog hoop dat het voor mij mag werken ga het proberen
Nijntje - Zondag 10 augustus 2014 19:25
Wauw dit is een goede tip, thanks voor dit, hij komt precies op tijd:)
Ik ga hem gebruiken.
Me - Zondag 10 augustus 2014 19:28
Wat een goed idee dit. Motivatievideo voor jezelf maken helpt mss ook wel. Jezelf opnemen terwijl je jezelf toespreekt.
Eef - Zondag 10 augustus 2014 19:33
Wat handig! Hier ga ik mee aan de slag. Bedankt! ik kan dit toch ook toepassen in het bijv. werken naar het oppakken van studie toe?
Rosa_Hope - Zondag 10 augustus 2014 19:36
Wat een leuk idee!
N - Zondag 10 augustus 2014 20:04
Super!
Xxxxx - Zondag 10 augustus 2014 21:08
Deze blog ga ik misschien meenemen naar therapie
UnknownAngel - Zondag 10 augustus 2014 21:34
Wauw, dit is wel echt mooi! En ik ben jaloers op degene die de woorden in de ladder heeft geschreven haha want het is echt een prachtig handschrift.
Nicole - Zondag 10 augustus 2014 21:58
Deze ga ik zeker onthouden. Misschien niet voor mijn eetstoornis, maar wel voor andere problemen of zelfs grote taken die ik lastig vind om te doen, dat ik het zeg maar in stukjes kan hakken en zo kan plannen.
Somebody - Maandag 11 augustus 2014 08:50
Wauw, kunnen jullie misschien ook nog tips voor andere toepassingen hiervoor geven?
Ik bedoel, dit is heel erg op het begin van de weg naar genezing gericht, misschien is het leuk en handig om ook voorbeelden te geven van andere stappen in herstelproces. Als je bijvoorbeeld al flink op weg bent maar er nog niet bent....
Of andere dingen van angst of depressie oid.
Dat zal mij en andere vast heel erg helpen!
Verder,zoals altijd weer een geweldig helpende blog!
Prue - Maandag 11 augustus 2014 11:12
De ladder is prachtig, ik ga hem gebruiken!
Prue - Maandag 11 augustus 2014 11:16
Overigens ken ik ook iemand bij wie strak plannen niet werkte, en het heel fijn vond om wel de structuur van het aantal keren per dag eten te hebben, maar niet hoe dat ingevuld moest worden of wat er dan bij moest komen.

Ik heb zelf altijd vrij mogen invullen wat mijn voeding zou zijn, en ik vond dat ook heerlijk, dat ik daar nog zelf zeggenschap over had.

Maar iedereen is anders, ik kan me voorstellen dat het visueel maken van je eetpatroon heel helpend kan zijn.
sterke_ik - Maandag 11 augustus 2014 21:51
Leuk idee! :D