Een eetstoornis in de lente

 

De komende tijd zal het zonnetje steeds vaker voor ons gaan schijnen. Ik wacht met smart op het moment dat we lekker zonder jas naar buiten kunnen. Iets wat me nu vrolijk maakt, maar me vroeger eerder een naar gevoel gaf. Natuurlijk vond ik het toen fijn dat ik niet meer door de regen naar het station hoefde te fietsen met verkleumde handen, maar de lente had tegelijkertijd ook zoveel nadelen voor me, waardoor deze me toen niet blij kon maken. Veel mensen zullen niet begrijpen over welke nadelen ik het heb, maar als je lijdt een aan eetstoornis of depressie heb je waarschijnlijk wel een vermoeden...

heide

♥ Het huis uit
In de winter had ik voldoende goede redenen om de hele dag binnen te zitten. Het was buiten guur en koud, het regende voortdurend en er waren weinig dingen te doen in de stad. Het was niet nodig om het huis uit te gaan en het werd ook niet echt van me verwacht. Toen ik nog een eetstoornis (en depressie) had voelde dit veilig. Ik kon de hele dag achter mijn computer of televisie blijven zitten, exact eten wat ik wilde en de dag indelen zoals ik dat wilde. Als ik me té slecht zou voelen, zou ik gewoon mijn bed in kunnen gaan. Ik hoefde niet sociaal te doen en als ik gebeld zou worden, kon ik er altijd voor kiezen om de telefoon zogenaamd niet gehoord te hebben.

♥ Terrasjesweer
In de lente en zomer is dat anders. Veel mensen gaan naar de stad en pakken daar een terrasje. Het is een stuk vreemder om met mooi, warm en zonnig weer binnen te blijven zitten. Niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf. Hier voelde ik me, alleen al door het in mijn uppie binnen blijven, een stuk minder goed over mezelf. Ik voelde me een beetje een loser. Iedereen was buiten plezier aan het maken, aan het socializen en ik zat in mijn eentje binnen achter mijn computer. Mensen vroegen me soms mee naar een terrasje of naar het strand. Dit leverde me enorm veel stress op. Zou ik daar moeten eten? Wie waren daar nog meer? Had ik wel wat te vertellen? Had ik niet al te veel gegeten als ik daar nu dingen moest drinken en eten? ....en ga zo maar door. De stress die dan ontstond was vaak zo groot, dat ik snel zei dat ik niet kon, tot grote ongeloof van mijn vriendinnen.

♥ Minder kleding
Niet alleen gaan we meer naar buiten als het weer mooier wordt, ook dragen we met zijn allen minder kleding. Toen ik nog een eetstoornis had, vond ik dat niet altijd even prettig. Ik voelde me met minder kleding aan, een stuk kwetsbaarder. Alsof ik me letterlijk meer bloot moest geven aan de mensen om mij heen. Dat vond ik niet fijn, zeker niet omdat ik erg negatief over mijzelf dacht. Ik voelde me lelijk en hoe minder kleding ik aan had, hoe meer ik het idee had dat andere mensen dat ook zagen.

Meisjes die ik op straat zag lopen zagen er altijd knapper uit, althans dat idee had ik in mijn hoofd. Mijn benen waren net melkflessen, waardoor ik ook helemaal geen zin had om een korte broek aan te trekken. Daar liep ik dan, hartje zomer, 28 graden, in mijn lange spijkerbroek. Ik lachte, maar van binnen was ik diep ongelukkig. Mensen om mij heen lachten me uit omdat ik een lange broek droeg "Ja, dat vind ik gewoon lekkerder zitten", als ze eens hadden geweten.

Voor mensen die zichzelf beschadigen kan het dragen van minder kleding nog een stuk lastiger zijn. Het is dan mogelijk dat littekens zichtbaar worden, iets wat je misschien wel helemaal niet wilt. Om die reden 'verplicht' lange mouwen of een lange broek dragen in de zomer, is niet fijn en veelal niet positief voor je zelfbeeld. Het niet verbergen van je littekens en gewoon dragen van korte kleding kan daarentegen ook weer zorgen voor schaamte en gevoelens van ongemak.

heide

♥ Vrolijke mensen om je heen
Hoe vrolijker de mensen om je heen, hoe meer je je eigen negatieve gevoelens kunt ervaren. Je eigen gemoedstoestand steekt dan extra strek af tegen al die mensen die blij zijn dat het lekker weer is buiten. Het kan ervoor zorgen dat je je heel bewust wordt van hoe ongelukkig jijzelf bent. Zeker als je lijdt aan een eetstoornis is de kans groot dat je jezelf vergelijkt met anderen. Als de mensen om jou heen heel vrolijk en gelukkig lijken, dan zal jij jezelf misschien nog minder waard voelen. Ik voelde me er hierdoor altijd een beetje extra buiten vallen. Ik voelde me al minder waard, was al niet zo knap en leuk én kon dan ook nog eens niet gewoon vrolijk zijn met mooi weer.

♥ Vakantie plannen
Als de maanden juli en augustus naderen gaan we met zijn allen een vakantie boeken, althans dat wordt er soms van je verwacht. Toen ik depressief was en een eetstoornis had, wilde ik helemaal niet op vakantie. Sterker nog, dat leek me vreselijk! Ik wilde niet eens 1 nacht ergens anders slapen, laat staan een week in een ander land. Dat voelde onveilig. Dan kon ik mijn eten niet zelf bepalen en was ik constant samen met andere mensen. Wat moest ik dan doen als ik me slecht voelde? Ik kon dan niet even mezelf verstoppen, vluchten in mijn computer of gaan slapen. Om mij heen gingen heel veel mensen op vakantie, waardoor ik tegelijkertijd een beetje alleen achterbleef. Dat voelde eenzaam.

♥ Zwemmen
Tenslotte zwemmen en naar het strand gaan. Dat is met een eetstoornis of depressie helemaal een vak apart. Niet alleen vond ik het vreselijk om half naakt over het strand te lopen, ook zag ik op tegen alle drukte en gezelligheid op het strand. Zoveel vrolijke en lachende mensen, terwijl ik me van binnen zo negatief en eenzaam voelde. Ookal was ik slank, overal zag ik te dikke plekken aan mijn lichaam. Ik had het idee dat ieder meisjes op het strand er beter uitzag. Niet te vergeten de chips of het ijsje op het strand of bij het zwembad. Daar kon ik ook vreselijk tegenop zien. Hoe moest ik dat compenseren en zou je na het eten van chips of een ijsje niet zien dat mijn buik veel dikker was (onzin natuurlijk)?

zomer

♥ De zon gaat weer schijnen
Inmiddels kan ik gelukkig weer genieten van de lente en de zomer. Ik geniet van in huis bezig zijn met de deur open naar de tuin. Ik heb zin in picknicks in het park en kijk uit naar het moment waarop ik samen met mijn vriendin op vakantie kan gaan. Als je slecht in je vel zit, kan de wereld om je heen er zo anders uitzien. Door de jaren heen heb ik wel geleerd dat, ookal voel ik me slecht en verstop ik me het liefst in huis, ik mezelf op die momenten echt moet aanmoedigen om wel het huis uit te gaan. Gewoon even een stuk wandelen in een park, het bos of het strand. De zon op je gezicht, leven om je heen kan al zoveel goed doen. Ik vergelijk mezelf een stuk minder met de mensen om mij heen en kan nu ook echt genieten van leuke nieuwe zomerkleding. Mensen kijken nu naar hoe leuk ik eruit zie ipv dat ik mezelf op een negatieve manier vergelijk met hoe de mensen om mij heen eruit zien.

Jaren terug leek mijn leven niet beter te worden. Waren zomer en lente grauw en negatief. Er kan zo ontzettend veel veranderen in een paar jaar tijd. Houd dat goed in je gedachten als je je de komende tijd niet prettig voelt bij het zomerse weer. Ook voor jou gaat de zon letterlijk én figuurlijk weer schijnen.

Liefs, Scarlet

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ferena - Zaterdag 11 april 2015 13:09
moooi geschreven!!
ano - Zaterdag 11 april 2015 13:10
Klinkt heel fijn dat het lukt scarlet! Vandaag heb ik super veel angsten. Ik blijf vandaag weer binnen in mijn pyjama. Ik ben nu al super bang voor deze zomer en weet niet wat ik moet doen. Ik heb geen idee hoe ik mezelf zou moeten aanmoedigen om het huis uit te gaan. Mijn hoofd blijft zich dan vullen met de gedachte waarom ik uit zelfbeschikking beter binnen op mijn kamer kan blijven.
ano - Zaterdag 11 april 2015 13:39
heeft niets met de blog te maken maar... super leuke outfit!
ano - Zaterdag 11 april 2015 13:39
heeft niets met de blog te maken maar... super leuke outfit!
Anoniem - Zaterdag 11 april 2015 13:45
Wauw, mooi geschreven! Ik herken dat van de mindere kleding en het zwemmen heel erg.. Hopelijk wordt het snel minder. Fijn dat het bij jou nu zo goed gaat Scarlet! Je verdient het!
K - Zaterdag 11 april 2015 14:06
Mooi en heel herkenbaaršŸ’œ
Maggy - Zaterdag 11 april 2015 14:13
Heel erg herkenbaar allemaal! Ik merk ook wel dat ik langzaam stapjes verder ga, dingen die ik eerst heel erg vond, lijken nu wat minder erg.

Ik vind het knap van je Scarlet, dat je hier zo open over durft te schrijven en dat het nu zo goed met je gaat!

En ik ben het eens met Ano, wat zie je er super leuk uit!
esmee - Zaterdag 11 april 2015 14:35
Zo herkenbaar
ikkemikke - Zaterdag 11 april 2015 14:38
heel herkenbaar.. maar wat een mooi einde aan de blog.. hoop dat er bij mij ook een happy end zal komen. al ben ik vaak zo bang van niet.. ik ben nu 24 en officieel sinds mijn 16e een gediagnosticeerde eetstoornis, maar het speelt al sinds mijn 10e. ik weet eigenlijk niet beter meer dan me zo te voelen.
Tes - Zaterdag 11 april 2015 14:39
Hele mooie blog!
Maanmeisje - Zaterdag 11 april 2015 14:47
Helemaal herkenbaar.
m - Zaterdag 11 april 2015 15:41
Heel herkenbaar van vroeger em fijn om me te realiseren dat ik daar nu totaal anders tegenaan kijk. Ik verheug me nu juist op etentjes en lunches op het terras, in de tuin of picknick in het park. En gezellig bbqen met vrienden en de hond uitlaten op mn slippers. Gewoon lekker met een ijsje wandelen in het zonnetje. Heerlijk!
Just me - Zaterdag 11 april 2015 15:50
Ik verheug me op het mooie weer omdat ik me dan positiever voel maar ik zit ook op tegen de zomer/lente want dan moet ik korte broeken dragen enzo. Ik heb heel veel straie op mijn benen en billen en buik en voel me er heel onzeker over en ik durf echt niet in bikini.
Sim - Zaterdag 11 april 2015 17:09
Bedankt voor deze blog Scarlet! Je beschrijft precies de punten waar ik me momenteel zorgen over maak, nu de zon weer begint te schijnen. Maar de laatste zinnen van je blog geven me motivatie om door te vechten.
ber - Zaterdag 11 april 2015 18:01
Mooi geschreven
Aniek - Zaterdag 11 april 2015 18:29
Ah herkenbaar!
Doet me terugdenken aan dat ik eens met 30 graden een fietstocht heb gemaakt in mijn winterjas.. "Nee hoor ik heb het niet warm" Hahaha
D - Zaterdag 11 april 2015 19:29
Wat een fijne blog! Ik vind de lente ook best wel een beetje lastig soms, maar ik ga zeker mijn best doen om er van te genieten dit jaar. De lente kan zo mooi zijn!
xsnoesje - Zaterdag 11 april 2015 20:20
ik word juist helemaal vrolijk van de lente eigenlijk, hihi
lekker; dat warmere weer en zonnestraaltjes (:
maar ik snap dat het voor anderen wel heel moeilijk kan zijn..
d - Zaterdag 11 april 2015 21:03
Mooi geschreven!
Anne - Zondag 12 april 2015 00:33
Dit is zo herkenbaar !
Ik was blij om dit te lezen ,toch ,omdat ik zie dat het dus mogelijk is om deze dingen anders te gaan beleven.Alleen jammer dat er aan mijn hooikoorts niet veel te doen is ,dat zal wel een moeilijk punt blijven ,helaas.
sindy - Zondag 12 april 2015 21:30
Heel herkenbaar. Onverwacht bezoek dat makkelijker even gezellig langskomt....
dees - Maandag 13 april 2015 09:23
leuke foto hangend aan die boom, moest ff lachen! Leuk!
Nessy - Dinsdag 14 april 2015 21:48
Mooie blog! En ook herkenbaar...
maya - Zondag 26 april 2015 00:45
Mooi en heel herkenbaar